Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Wien og Wienerschnitzel


Wien og Wienerscnhitzel

Wien Wienerschnitzel

Wiener Schnitzel (eventuelt Wienersnitzel på "norsk") er en tradisjonell rett fra Wien, og er rett og slett et tynt stykke kalvekjøtt mørnet med en kjøtthammer, dyppet i egg, vendt i brødsmuler og stekt.


Foto: JIP - Own workCC BY-SA 4.0


Det finnes en rekke avarter og "kopier" av retten Wiener Schnitzel. Noen bruker f.eks. svinekjøtt og ikke kalvekjøtt. Og det er slett ikke dumt. Den enkleste måten å finne ut om det er kalv eller gris restauranten serverer, med unntak av å spørre eller smake da, er å se på prisen. Svinekjøtt er betydelig rimeligere.

I Tyskland og Østerrike har man nå for ordens skyld bestemt at man kun kan bruke kalvekjøtt for å kvalifisere til navnet Wiener Schnitzel.

Italienerne kaller for øvrig Winer Schnitzel for Cotoletta alla Milanese, og disse landene i mellom har lenge diskutert hvem som har æren for opprinnelsen av retten.

En myte skulle lenge ha det til at retten ble importert til Østerrike fra Venezia i Italia. Dette skulle skjedd i 1857, og importøren var feltmarskalk Radetzky, men påstanden har blitt tilbakevist av mathistoriker Heinz-Dieter Pohl. Pohl trakk frem sammenlignbare retter fra 1700-tallet som inspirasjon for wienerschnitzelen, (kilde: wikipedia).

Det skal dog sies at dokumenter fra Milano som er datert så tidlig som i 1148, navnga retten lumbolos cum panitio, (altså kjøttstykker med brødbiter), og som dermed hinter om at retten cotoletta alla milanese eksisterte allerede den gang.

Uansett, selve ordet Wienerschnitzel dokumenteres første gang i en tysk kokebok fra 1831 og retten het Eingebröselte Kalbsschnitzchen.

Hvordan lage Wienerschnizel?

Du trenger et kjøttstykke av kalv. (Eller svin da, hvis du foretrekker det). Kjøttstykket bankes flatt, omtrent til 4 mm. Kjøttet saltes så forsiktig og paneres med vispet egg og brødsmuler. NB! Brødsmulene skal ikke presses inn i kjøttet.

Så fritteres kjøttet, bare husk rikelig med smør. Det gjør nemlig at hele kjøttstykket kokes ordentlig. Stekeovnen skal ha en temperatur på ca 170 grader og kjøttet stekes til det har en fin gul farge.

Tradisjonen tro i Østerrike så serveres kjøttstykket med litt salat (gjerne vanlig hagesalat) og vinaigrette (3 deler matolje og 1 del eddik som piskes, og husk salt og pepper) til dressing, og en skive sitron samt poteter. Ansjos og kapers er ikke originalt med i Wienerschnitzel fra Østerrike.


flybilletter reiseplaneten 2

Her er de billigste flybillettene til Wien - Sjekk ut vår lavpriskalender!
bestbuy

 




Hvor får jeg den beste Wienerschnitzelen?

Schnitzelwirt
Bare navnet Schnitzelwirt gjør at man skjønner at her får man gode Wienerschnitzels. Restauranten Schnitzelwirt i Wien har servert retten siden 1980-tallet, og typisk for familierestauranter har man en tradisjonell variant som holder høy kvalitet til fornuftig pris. Adressen til Schnitzelwirt er 52 Neubaugasse.

Figlmüller
Figlmüller kaller seg "the home of Wiener Schnitzel". Og ikke noe er som å besøke en Wien-restaurant hvor kelnere er stilig kledd i sort og hvitt, og det i en restaurant med aner tilbake til 1905. Her kan du også få Schnitzel av svin.

Originalrestauranten Figlmüller fra 1905 finner du i gaten Wollzeile. Er det fullt så vit at Figlmüller også har en restaurant nr. 2 i gaten Bäckerstrasse.

Besøker du USA er det ikke umulig at du finner den kjente kjeden 'Der Wienerschnitzel' i nærheten av der du er. Der Wienerscnitzel fra 1961 startet opp i Wilmington i California, og har, av alle ting, spesialisert seg på pølser (hot dogs).

Shanghai-guiden!

  • Shanghai

    Shanghai er det økonomiske underet i Kina, og hele denne enorme byen preges av optimisme og endringer. Her er det shopping,...

  • Shanghai Fly

    Flyprisen til Shanghai har blitt betydelig lavere de siste årene, og det er mange flyselskaper som har ruter til Shanghai, men...

  • Shanghai Bli kjent

    Shanghai er Kinas største by og er naturlig nok for stor til å bli kjent med i løpet av noen få dager. Shanghai har lenge vært...

  • Shanghai Turist

    Først og fremst er Shanghai byen med fantastiske skyskrapere, rike shoppingmuligheter og et livlig folkeliv. Her kan du ta inn...

  • Shanghai Shopping

    Shanghais innbyggere ser på seg selv som de mest moderne og shoppinggale av alle kinesere. Og en moderne storby som Shanghai...

  • Shanghai Spise

    Shanghai har tradisjonelt ikke vært kjent for sin mat, men de senere år har kvaliteten på restaurantene økt betydelig. Som i...

  • Shanghai Med barn

    Shanghai kan bli veldig varm om sommeren (juli–september), og det kan være plagsomt for barn. Da kan mange av parkene være gode...

  • Hotell i Shanghai

    Det finnes mange hoteller i Shanghai, og mange svært bra. Hotellprisene i Shanghai er lave sammenlignet med Norge, og vi...

  • Shanghai Leiebil

    Det gis ikke tillatelse til selv å kjøre bil i Kina, med mindre du har kinesisk sertifikat. Hvis du leier bil eller minibuss...

  • Shanghai Sport

    I en så stor by som Shanghai finnes det naturlig nok mange treningssentre, svømmehaller og lignende, der du både kan trene selv...

  • Shanghai Attraksjoner

    Jinmao-tårnetMed en høyde på 420,5 meter er dette verdens 4. høyeste bygning. Bygningen har hotell, restauranter, kontorbygg og mye annet....

  • Shanghai Videofilmer

    Shanghai / Kina Vi har samlet noen utvalgte filmer og reisevideoer om  Shanghai for deg slik at du skal kunne få inspirasjon til å...

  • Shanghai Ferielenker

    Shanghai har mye å by de reisende på. Vi har her samlet noen nyttige linker for deg som skal besøke  Shanghai for en ferietur. For...

  • Fakta om Shanghai

    Shanghai er på mange måter symbolet på det moderne Kina. Dessuten er Shanghai den største og (offisielt) den mest folkerike byen i...

  • Klima i Shanghai

    Selv om de fleste turister besøker Shanghai i løpet av sommermånedene, er dette det våteste perioden med mest nedbør og tidvis...

  • Shanghai Reiseartikler

    Verdens største party - Expo 2010 i Shanghai Du har kanskje ikke en gang hørt om Expo 2010? Og i alle fall har du mest...