Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Wien og Wienerschnitzel


Wien og Wienerscnhitzel

Wien Wienerschnitzel

Wiener Schnitzel (eventuelt Wienersnitzel på "norsk") er en tradisjonell rett fra Wien, og er rett og slett et tynt stykke kalvekjøtt mørnet med en kjøtthammer, dyppet i egg, vendt i brødsmuler og stekt.


Foto: JIP - Own workCC BY-SA 4.0


Det finnes en rekke avarter og "kopier" av retten Wiener Schnitzel. Noen bruker f.eks. svinekjøtt og ikke kalvekjøtt. Og det er slett ikke dumt. Den enkleste måten å finne ut om det er kalv eller gris restauranten serverer, med unntak av å spørre eller smake da, er å se på prisen. Svinekjøtt er betydelig rimeligere.

I Tyskland og Østerrike har man nå for ordens skyld bestemt at man kun kan bruke kalvekjøtt for å kvalifisere til navnet Wiener Schnitzel.

Italienerne kaller for øvrig Winer Schnitzel for Cotoletta alla Milanese, og disse landene i mellom har lenge diskutert hvem som har æren for opprinnelsen av retten.

En myte skulle lenge ha det til at retten ble importert til Østerrike fra Venezia i Italia. Dette skulle skjedd i 1857, og importøren var feltmarskalk Radetzky, men påstanden har blitt tilbakevist av mathistoriker Heinz-Dieter Pohl. Pohl trakk frem sammenlignbare retter fra 1700-tallet som inspirasjon for wienerschnitzelen, (kilde: wikipedia).

Det skal dog sies at dokumenter fra Milano som er datert så tidlig som i 1148, navnga retten lumbolos cum panitio, (altså kjøttstykker med brødbiter), og som dermed hinter om at retten cotoletta alla milanese eksisterte allerede den gang.

Uansett, selve ordet Wienerschnitzel dokumenteres første gang i en tysk kokebok fra 1831 og retten het Eingebröselte Kalbsschnitzchen.

Hvordan lage Wienerschnizel?

Du trenger et kjøttstykke av kalv. (Eller svin da, hvis du foretrekker det). Kjøttstykket bankes flatt, omtrent til 4 mm. Kjøttet saltes så forsiktig og paneres med vispet egg og brødsmuler. NB! Brødsmulene skal ikke presses inn i kjøttet.

Så fritteres kjøttet, bare husk rikelig med smør. Det gjør nemlig at hele kjøttstykket kokes ordentlig. Stekeovnen skal ha en temperatur på ca 170 grader og kjøttet stekes til det har en fin gul farge.

Tradisjonen tro i Østerrike så serveres kjøttstykket med litt salat (gjerne vanlig hagesalat) og vinaigrette (3 deler matolje og 1 del eddik som piskes, og husk salt og pepper) til dressing, og en skive sitron samt poteter. Ansjos og kapers er ikke originalt med i Wienerschnitzel fra Østerrike.


flybilletter reiseplaneten 2

Her er de billigste flybillettene til Wien - Sjekk ut vår lavpriskalender!
bestbuy

 




Hvor får jeg den beste Wienerschnitzelen?

Schnitzelwirt
Bare navnet Schnitzelwirt gjør at man skjønner at her får man gode Wienerschnitzels. Restauranten Schnitzelwirt i Wien har servert retten siden 1980-tallet, og typisk for familierestauranter har man en tradisjonell variant som holder høy kvalitet til fornuftig pris. Adressen til Schnitzelwirt er 52 Neubaugasse.

Figlmüller
Figlmüller kaller seg "the home of Wiener Schnitzel". Og ikke noe er som å besøke en Wien-restaurant hvor kelnere er stilig kledd i sort og hvitt, og det i en restaurant med aner tilbake til 1905. Her kan du også få Schnitzel av svin.

Originalrestauranten Figlmüller fra 1905 finner du i gaten Wollzeile. Er det fullt så vit at Figlmüller også har en restaurant nr. 2 i gaten Bäckerstrasse.

Besøker du USA er det ikke umulig at du finner den kjente kjeden 'Der Wienerschnitzel' i nærheten av der du er. Der Wienerscnitzel fra 1961 startet opp i Wilmington i California, og har, av alle ting, spesialisert seg på pølser (hot dogs).

Sicilia-guiden!

  • Sicilia

    Sicilia er den største øya i Italia og byr på uendelig av muligheter for en turist med åpent sinn. Her er kaotiske storbyer som...

  • Fly til Sicilia

    Det er forholdsvis greit å ta seg til Sicilia fra Norge. Det er riktig nok ikke mange som flyr deg direkte ned, men med en...

  • Bli kjent på Sicilia

    Sicilia er Italias største øy og er breddfull av historie og attraksjoner. Det er relativt sett store avstander og vanskelig å...

  • Leiebil på Sicilia

    Det er få steder vi anbefaler leiebil mer enn på Sicilia. Denne vakre øya innbyr til oppdagelsesreiser, og det er slett ikke...

  • Spise på Sicilia

    Sicilia er en landbruksregion og over hele øya finner du gårder som produserer frukt, grønnsaker, kjøtt og vin. Og selvsagt er...

  • Shopping på Sicilia

    Er du glad i shopping kommer du til å elske Sicilia. Selv om øya er domineres av landbruk og fiske, i tillegg til turisme, og...

  • Sicilia Med barn

    Det er ingen problemer forbundet med å reise til Sicilia med barn i ferien. Eneste unntaket er kanskje hvis du har tenkt å...

  • Sicilia Sport

    Det er ingen problemer for turister å ha en aktiv ferie på Sicilia. Du kan gå lange vandreturer i noe som er nær den vakreste...

  • Attraksjoner på Sicilia

    Sicilia er Italias største øy, og for den saks skyld Middelhavets største øy, og har gjennom hele historien vært influert av...

  • Klima på Sicilia

    Sicilia er omtrent så langt sør du kan komme hvis feriemålet er Italia. Her blomstrer mandeltrærne i februar og somrene kan bli...

  • Sicilia Reiseartikler

    Herlige Cefalu og skremmende Crowley Lyst til å bli forskrekket, forbannet og kanskje litt nysgjerrig? Bli med i jakten på...