Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Chicago-style Pizza


Chicago-style pizza

Chicago style pizza

Ordentlig stuffed pizza fra Giordano's i Chicago.
Photo: TNVWBOY - CC BY 2.0

Chicago, også kalt "The windy city", er blant mye annet kjent for sin såkalte deep-dish pizza. Det betyr i klartekst at bunnen er betydelig tykkere enn du kjenner fra f.eks. italiensk pizza. Legg til at mengden ost gjerne også er betydelig større, og ikke minst at det er rikelig med tykk tomatsaus på pizzaen.

Såkalte sikre kilder, altså rykter, skal ha det til at Chicago-style pizza har sine aner fra Pizzeria Uno tidlig på 1940-tallet. Men andre "såkalte sikre kilder", påstår at pizzatypen eksisterte tiår før dette. Vi vet faktisk ikke hva som er riktig eller galt, mer enn at vi digger en skikkelig Chicago-pizza. Og vi kjenner ingen som misliker det. 

Hvordan bake en Chicago-style pizza?

 

Som du sikkert forstår er forskjellen på en Chicago-style pizza og en original pizza, omtrent som forskjellen på flatbrød og pai. Du baker pizzaen i en rundpanne. Husk at pannen må oljes. Dette gir pizzaen en crispy overflate (eller kanskje underflate er bedre beskrivelse?), samtidig som det gjør det lett å fjerne pizzaen fra pannen.

Skal du følge originaloppskriften så må deigen i tillegg til hvetemel inkludere semulegryn, dvs. den innerste og hardeste delen av hvetekjernen. For deg som er mat-nerd så kalles semulegryn også for semolia, men det vet du nok allerede. Hensikten med semulegryn er å gi pizzabunnen en gulaktig farge. Hvis du vil jukse, så bruker du bare litt fargestoff.

Pizzadeigen presses opp langs sidene på pannen, slik at den danner et perfekt utgangspunkt for å bli fyllt med alskens "godsaker".  For eksempel fyller du rikelig på med ost, gjerne revet mozzarella, før du tar inn ulike ingredienser med kjøtt, f.eks. pølser og pepperoni, Sleng så på løk, sopp og legg til salt og pepper. Tomatsaus tar du fra en boks eller to, og dryss til slutt litt parmesan på toppen.

Som alltid i USA skal grenser pushes. Og i Chicago er det nesten slik at "jo høyere" pizza, desto høyere status. Såkalte "stuffed" pizzas har gjerne ekstremt mer topping enn den tradisjonelle deep-dish pizzaen. Den kanskje mest kjente Chicago-style stuffed pizzakjeden er Giordano's. Den ble etablert i Chicago i 1974 og finnes nå mange steder i USA. Du ser en pizza fra Giordano's over.

Alternativt besøker du Bartoli´s, som av mange regnes som en av de beste pizza-restaurantene i Chicago. Sjekk videofilmen over. Adressen er 1955 W Addison Street

Szczecin-guiden!

  • Szczecin

    Ikke la deg stoppe av at du mest sannsynlig ikke kan uttale bynavnet Szczecin. Tar du turen hit nordvest i Polen, bare et...

  • Fly til Szczecin

    Flyr du direkte til Szczecin så lander du egentlig i byen Goleniów, som befinner seg ca 50 kilometer nordøst fra Szczecin...

  • Bli kjent med szczecin

    Du finner byen Szczecin nordvest i Polen, ikke langt fra grensen til Tyskland. Byen er hovedstaden i Det vestpommerske...

  • Turist i Szczecin

    Det er enkelt å få gode dager i Szczecin. Det finnes store shoppingsentre som f.eks. Galaxy, og byen har flotte parker hvor både...

  • Hotell i Szczecin

    Szczecin har ca 80 hoteller av ulike kategorier tilgjengelig for turister som ønsker overnatting. Som studentby er det naturlig...

  • Spise i Szczecin

    Til tross for sin nærhet til Tyskland, gjør ikke Szczecin skam på vårt utsagn om at det er billig å spise i Polen. Og med...

  • Shopping i Szczecin

    Vi spøker ikke når vi sier at shoppingen i Szczecin er bra. Det er selvsagt ikke som London, Paris eller Milano, ei heller som...

  • Leiebil i Szczecin

    For norske sjåfører er det forholdsvis enkelt å kjøre i Polen. Trafikkreglene er stort sett de samme, selv om ikke alle i Polen...

  • Attraksjoner i Szczecin

    Som i mange andre byer i Europa så er den største attraksjonen i Szczecin det å rusle rundt i sentrum og se på folkelivet....