Forsidebilde SurfersBeach

Palmesus i Warszawa

warszawa kulturpalasset 2

Hva har David Bowie, en palme og en rød gris til felles? Les Reiseplanetens reisebrev fra Warszawa og bli inspirert for en tur du også.

I 1977 ga David Bowie ut albumet Low sammen med Brian Eno. Dette var et såkalt dark ambient electronic album som i stor grad påvirket både musikk og stil for oss som vokste opp den gang. En av de mest karakteristiske og spesielle låtene fra platen heter Warszawa. Låten har en lang instrumental passasje, og når sangen melder seg etter 3:47 er det en mystisk Bowie som maner frem noen tekstlinjer inspirert av det polske koret 'Slask'. Arrangementet av Warszawa er ment å fremkalle inntrykket av ødeleggelse som Bowie fikk på sitt besøk til byen tidlig på 1970-tallet.

Det samme inntrykket vil man vanskelig kunne mane frem når man ankommer Warszawa i dag. Byen fremstår med en optimistisk blanding av nytt og gammelt, ikke minst arkitektonisk. Dessuten er jo selv det gamle nytt. Gamlebyen i Warszawa ble bokstavelig talt pulverisert under 2. verdenskrig. Men med innsatsvilje, penger og stein fra andre polske byer ble Stare Miasto, (som gamlebyen heter på polsk), møysommelig bygget opp igjen som en slags replika.

Midtpunktet eller himmelpunktet i Gamlebyen er Sigismundsøylen på Plac Zamkowy.  Sigismundsøylen strekker seg 22 meter til værs og er det autentiske beviset på gamle dager. Sigismundsøylen ble reist så tidlig som i 1644.

warszawa sigismundsoylen 1

Sigismundsøylen på Plac Zamkowy i Warszawa er fire meter høyere enn Monolitten i Oslo.

Vi startet vår reise fra Gardermoen hvor vi hadde booket Norwegians ettermiddagsfly direkte til Warszawa. Selve flyturen tok ikke lenger tid enn det som var foreskrevet, nemlig 1 time og 40 minutter. Problemet var bare at vår dårlige erfaring med Norwegian (nemlig at Norwegian = forsinkelse) gjentok seg. Det tok to timer med ekstra ventetid før vi var i luften.

Enda godt at vår reise var til en by med et særdeles hyggelig prisnivå, med tanke på at deler av feriekassa nå var lagt igjen på en overpriset flyplassbar.

Fra Frederic Copin International Airport

Hvis du trodde at en Formel-1 bil er noe av det vasseste du kan kjøre, må du tro om igjen. Da har du nemlig ikke sittet på med en Peugoet kjørt av en polsk taxisjåfør. Det kunne virke som han skulle ta igjen hele flyforsinkelsen på den drøye mil lange turen fra Frederic Chopin International Airport til fantastiske Westin hotell gjennom å kjøre i supersonisk hastighet. Dette var nok det skumleste vi opplevde på reisen. Prisen var imidlertid ikke noe skummel, kun 46 zloty, eller drøye hundrelappen.

Uteliv i Warszawa

warszawa klar cocktail

Mange hevder at Warszawas beste cocktails får du på Klar, ikke langt fra Gamlebyen. Livemusikk hadde de også!

De fleste forlater ikke Warszawa uten å ha smakt en eller annen vodka-drikk. Spør du en fra Polen vil de med stoisk ro hevde at det er de, og slett ikke russerne, som er vodkaens rettmessige eier. Dette medfører naturligvis at vodka er allstednærværende, og i alle varianter, dvs. fra shots til avanserte cocktails. Vi besøkte den intime og koselige Klar Cocktailbar i Krakowskie Przedmieście 41. Den bød på turens dyreste drinker, men prisene skremmer på ingen måte en som har besøkt Aker Brygge i Oslo.

Dessuten er signaturcocktailen til Klar også den rimeligste. Cocktailen lyder navnen Klar Sour og koster edruelige 50 kroner. I tillegg til Vodka inkluderes økologisk dyrkede bær, vodka og eggehvite. Sistnevnte gjør drinken mer "fluffy". I tillegg tilsettes en "hemmelig" urteblanding. Du forteller bartenderen om du vil ha drinken søt, syrlig eller noe midt i mellom, og så mixer han inn den riktige urteblandingen etter alle kunstens regler. Vi konkluderer med at du ikke kan ha besøkt Warszawa uten å ha smakt en variant av Klar Sour.



Vis á vis Klar Coctailbar finner du Molly Mallone's. Ingen "storby" uten en Molly Mallone's. Dette toetasjers etablissimentet hører inn under merkelappen "irsk pub" og er et sted som passer utmerket for deg som vil se fotball, siden andre etasje utelukkende består av storskjermer, trebenker, toalett samt en liten bar som selger øl og shots. Vit at det finnes en koseligere og brunere irsk pub like i nærheten. Den lyder navnet Irlandzki og er antagelig den mest kjente irske puben i Warszawa. I denne brune puben er det et mangfold av irske stereotypiseringer på vegger og tak, livemusikk på kvelden og hyggelig betjening. Adressen er Miodowa 3, noe som innebærer umiddelbar nærhet til Gamlebyen og Plac Zamkowy.

warszawa piw paw

PiwPaw Parkingowa i nærheten av Kultur- og vitenskapspalasset i sentrum av Warszawa holder åpent døgnet rundt 7 dager i uken. Og korker på veggene er det også!

Vi utforsket naturligvis utelivet i Warszawa inngående. I nærheten av Kultur- og vitenskapspalasset finner du en rekke utesteder. Første stopp var for oss bryggeripuben Bulldog i gaten al. Jerozolimskie 42. Som pubnavnet mer enn antyder er dette en engelsk pub. Her er Chesterfields, TV-skjermer, øl og shots. Koselig, men på langt nær unik.

Mer original er PiwPaw Parkingowa i gaten Żurawia 32/34. Veggene er tapetsert med korker av alle slag, hovedsaklig av øl og mineralvann. Musikken er god, prisene er billig, klientellet mangfoldig, og .... det er åpent 24 timer i døgnet 7 dager i uken.

Men prisen som den mest originale og unike tildeles spisestedet The Inn Under the Red Hog, eller Oberża Pod Czerwonym Wieprzem som de lokale korrekt nok hevder at stedet heter. The Red Hog befinner seg et stykke vest for Wisla, ikke alt for langt unna vårt flotte hotell (Westin Hotel). Adressen til den røde grisen er Żelazna 68. Du kjenner igjen stedet på de sorte Volgaene som står utenfor.

warszawa the red hog

The Inn under the Hog har i tillegg til et fantastisk maleri, god mat, selv om den lokale familien ikke ser så begeistret ut...

Den originale "Inn" var en sagnomsust restaurant som eksisterte fra 1800-tallet og frem til 2. Verdenskrig. Navnet kom av gjestene som frekventerte stedet, nemlig de politisk røde, (altså kommunistene, hvis du skal ha det inn med teskje).

Restauranten har i dag en humoristisk tone overfor sitt klientell og du vil blant annet se et gedigent maleri hvor blant andre Lenin, Bresjnev, Honecker, Castro, Kim Il-Sung og Mao møtes på noe som kan minnes som den siste nattverd. Menyen er et kapittel for seg, og må leses fra start til slutt. Menyen er delt opp i proletar-mat og borgerklasse-mat, sistnevnte kalt for Bourgeoisie.  Vi smakte på blant annet på Bresjnevs "Kolduny Dumplings" noe som best kan beskrives som melkaker med hvitløk og urter, servert i smør. Godt? Tja, si det, men en opplevelse var det.

La oss også anbefale en annen og mer moderne restaurant. Like ved hotellet vårt, (Westin hvis du ikke husker), ligger den Tsjekkiske restauranten Bohemia. Byen Bohemia (også kjent som Böhmen) befinner seg (naturligvis) i Tsjekkia og har en historie som kan tilbakeføres til før Kristus, uten at dette på noen som helst måte kan assosieres med restauranten Bohemia.

Restauranten Bohemia serverer god vin og (meget) god Urquell Pilsner som dessuten har en helt egen miks. Du velger mellom 4 typer fatøl fra Urquell og de er faktisk alle en fryd å drikke. Store øltanker står åpent i restauranten så du ikke skal være i tvil om spesialiteten.

Når det gjelder mat er Bohemia først og fremst en grillrestaurant som serverer klassiske kjøttretter til priser vi ønsker vi hadde i Norge. Legg til god service av en betjening som behersker engelsk så forstår du at besøk(ene) ble gjort med glede.

Noen severdigheter i Warszawa

warszawa kulturpalasset 3

Vi snakker 237 meter høyde (inkludert spiret på toppen) og et bygg som stod ferdig i 1955. Fortsatt Warszawas høyeste!

Kultur- og vitenskapspalasset må nevnes. Vi tok en tur bortom hver dag. På en måte er det vanskelig å komme utenom dette enorme landemerket som var en "gave" til det polske folket fra selveste Josef Stalin. Av den grunn har skyskraperen vært gjenstand for opprivende diskusjoner i flere ti-år. Kultur- og vitenskapspalasset (Palac Kultury i Nauki) er den syvende høyeste bygningen i EU og ble tegnet av den russiske arkitekten Lev Rudnev.

Inspirasjonen kom fra tilsvarende bygninger i Moskva og Chicago. På innsiden finner du kino, teatre, restauranter og kafeer, utstillinger og mye mer. En hel langweekend vil gå med hvis du skal utforske alle byggets fasiliteter og tilbud. Hele langweekenden vil gå med hvis du vil stå i heiskøen til terassen i 30. etasje og byens beste utsikt også. Hvis du ikke står opp tidlig da, og unngår de fleste andre turistene.

warszawa uprising museum 3

Tankevekkende er kanskje ordet som best beskriver et besøk til Opprørsmuseet i Warszawa.

Opprørsmuseet i Warszawa ligger i Grzybowska 79, i Ghetto-området av Warszawa. Uten at du ser noe særlig til ghettoen i våre dager. Dette er et fantastisk museum, både innvendig og utvendig. På vårt besøk var det imidlertid 60 meter lang kø (av folk som allerede hadde kjøpt billett), noe som medførte at vi besluttet å droppe turen inn. Men vit at du også får utrolig mange inntrykk ved å rusle ute på museumsplassen. Blant annet vil du se muren med mer enn 10000 navn på falne under krigen mot Nazistene og en rekke bilder og fotografier som maner til ettertanke. Du vil også se den 230 kilo tunge klokken som er dedikert til general Antoni Chruście (død i 1960) som var kommandant for styrkene som ledet opprøret i Warszawa.  Og ikke minst en komplett og kjørbar replika av den polske militærbilen Kubus.

Vi tok naturligvis også en vandretur sørover langs den store gågaten Krakowskie Przedmiescie til vi kom til Pomnik Miolaja Kopernika, eller sagt litt mer forståelig, Nicolas Copernicus Monumentet. Nicolas Copernicus var både polsk og modig. Uten at det er noen motsetning.

Copernicus (1473 - 1543) var den første som systematisk argumenterte for at jorden kretset rundt solen og brøt med det datidens verdensbilde om at Jorden var universets midtpunkt. Det såkalte heliosentriske verdenssystemet til Copernicus kan du se på bakken foran monumentet av han. Boken ble forøvrig trykket samme år som han døde, dvs. i 1543.

Den polske samtidskunstneren Joanna Rajkowska står for Warszawas kanskje mest spesielle attraksjon. Den lyder navnet "Hilsen fra Jerusalem Avenue" og er en 15 meter høy kunstig palme. Gaten kunstverket er plassert på heter logisk nok også Jerusalem Avenue.

warszawa the palm

Tenk at Warszawa også har en palme. Ergo har Bowie, røde griser og Palmesus en fellesnevner i den fascinerende byen Warszawa

Jerusalem Avenue (al. Jerozolimskie) krysser elven Wisla sør for Copernicus-monumentet. Palmen står midt i en rundkjøring der hvor al. Jerozolimskie møter gaten Nowy Swiat som er gaten til og fra Gamlebyen. På motsatt side av rundkjøringen er forøvrig en statue av Charles de Gaulle, uten sammenligning forøvirig.

Kunstneren Rajkowska ble inspirert av en reise i Israel og hensikten med kunstverket er å blande Israels natur med Warszawa, og samtidig uttrykke noe utenkelig. Og hva er mer utenkelig enn midt gigantisk palmetre i en rundkjøring ved en av Warszawas travleste gater? 

Fun fact fra besøket i Warszawa

warszawa black volga

Warszawa er også mer servicevennlig enn du tror. The Inn under the Hog hadde en kjøretjeneste for deg som fikk for mye alkohol. Da kunne du enkelt bli fraktet fra restauranten og hjem i (selvfølgelig) en svart Volga.

Vi besøkte Warszawa den 3. mai. Det er Polens grunnlovsdag. Etter minst 45 minutters leting i og rundt Kulturpalasset etter baren og restauranten Kulturalna fikk vi beskjed at den var stengt pga. offentlig høytidsdag. Kulturalna ligger forresten i fløyen som huser teateret Teatr Dramatyczny.

Warszawa er mer edruelig enn du tror. Det merket i alle fall den svenske turisten ved vår side som akkurat hadde bestilt og betalt 9 stk halvlitere på Molly Mallone's samtidig som hans 8 svenske venner ble kastet ut på grunn av "støy".

Og selvsagt, Norwegian var forsinket hjem også. 0130 på Gardermoen takket vi for turen. Går det noen tog nå mon tro? Hører du, Bjørn Kjos?

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Wien-guiden!

  • Wien

    Wien representerer noe av det ypperste Europa har å tilby når det gjelder kunst og kultur. Wien er hovedstaden i Østerrike og synonymt...

  • Fly til Wien

    Du flyr enkelt til Wien med en rekke selskaper.  Raskest er antagelig Austrian Airlines eller Norwegian som flyr direkte fra Oslo...

  • Bli kjent i Wien

    Wien er en by som oppfordrer den besøkende til å stresse ned og slappe av.  Skal du oppleve Wiens atmosfære, anbefaler vi at du...

  • Turist i Wien

    Wien innbyr til byvandring. Det er en koselig og sjarmerende by, og avstandene er ikke altfor store. Dessuten finnes det mange...

  • Shopping i Wien

    Wien er ikke en billig shopping-by. Historisk har det alltid vært dyrt i Wien, ikke minst på grunn av aristokratiets rikdom og...

  • Spise i Wien

    De siste 30 årene har Wiens spisesteder hatt en virkelig oppblomstring. Generelt drikkes det mye øl i Østerrike, og dessuten produseres...

  • Med barn i Wien

    Wien er en sjarmerende, romantisk og kulturell by. Dette høres kanskje ikke så spennende ut for barn, men faktum er at Wien er...

  • Hotell i Wien

    Hotellene i Wien er anerkjent som meget gode. Du finner hoteller i alle prisklasser og typer, fra små familiedrevne gjestehus...

  • Leiebil i Wien

    Østerrike er et ypperlig land å kombinere med leiebil, både sommer og vinter. Med sine alper innbyr Wien og Østerrike til...

  • Sport i Wien

    Østerrike har en fantastisk natur og idrett som utøves ute er populært. Ikke minst skisport. Storbyen Wien gir deg både alpine...

  • Attraksjoner i Wien

    Wien er en gavepakke av severdigheter og attraksjoner. Ikke minst med tanke på sine flotte slott og vakre bygninger. Men du...

  • Videofilmer om Wien

    Vi har samlet noen utvalgte filmer og reisevideoer om  Wien for deg slik at du skal kunne få inspirasjon til å reise, men også til...

  • Wien Ferielenker

    Wien har mye å by de reisende på. Vi har her samlet noen nyttige linker for deg som skal besøke Wien for en ferietur. For...

  • Wien Kart

    Klikk på ikonene på kartet over Wien for å få informasjon om attraksjoner og severdigheter. Du kan enkelt zoome kartet ut og inn ved...

  • Fakta om Wien

    Wien er hovedstad i Østerrike og den mest populære byen å besøke for turister. Turister kommer fra hele verden for å ta del av...

  • Klima i Wien

    Wien har, som resten av sentral-Europa, fire klart definerte årstider. Vinteren kan være overraskende kald med tanke på den...

  • Reiseartikler fra Wien

    Det er ikke vanskelig å finne noe å skrive om når vi refererer til Wien. Denne byen har så utrolig mye å by på. Og ikke minst...