Forsidebilde SurfersBeach

Århus Bli kjent

Selv om Århus ofte blir omtalt som "Danmarks yngste by", så er den likefullt ansett å være den eldste i Danmark. For opprinnelig fantes det nemlig en by med vikinger her allerede på 900-tallet. På den tid het det Aros, noe som jo ikke er så langt unna Århus. Allerede i år 1201 ble grunnstenen til Domkirken lagt. Og området rundt Domkirken har vært den sentrale siden den gang. Imidlertid skjedde det ikke noen rivende byutvikling av Århus før på 1800-tallet.

I 1847 startet en byggingen av havneanlegget. Dette arbeidet ble ferdig i 1861, og sammen med åpningen av jernbanestrekningen Jylland - Århus - Randers i 1862, ble  det starten for en rivende utvikling av Århus. I dag er nemlig Århus Danmarks nest største by med ca 300.000 innbyggere. Århus er dessuten en Universitetsby med alt det innebærer av kreativitet, vitebegjær og ikke minst et livlig uteliv og kulturliv. I dag regnes Århus å ha flest "kloke hoder per innbygger" av alle danske byer.

Turistområder i Århus

Alt innenfor Ringgaden betraktes som midtbyen. Sentrum av midtbyen kalles Den indre by og er avgrenset av tre alléer; Nørre Allé, Vester Allé og Sønder Allé. Det er her du finner de fleste attraksjonene, spisestedene og butikkene. Og det er her du finner den gamle bebyggelsen. I vikingtiden var Århus omgitt av en halvsirkelformet forsvarsvoll. Denne gikk fra havet og langs med elven. Du kan forstå hvor ved å se på dagens gatenavn, f.eks. Borgporten, Volden og Graven.

Den indre by og Latinerkvarteret
Den sentrale shoppinggaten i Århus er Strøget, dvs. kombinasjonen Ryesgade og Søndergade. Strøget går fra Store Torv ved Århus Domkirke til Bruun's Galleri rett ved Banegården, like ved Fredriksbjerg-området. Århus Domkirke er selve hjertet i Den indre by. Det var ved domkirken vikingene først slo seg ned på 900-tallet. Da som nå, er dette byens samlingssted.  Kirken ligger ikke langt fra Honnørkajen og havet. Rett øst for Domkirken er Århus teater med tilhørende billettservice. Området rundt Domkirken kalles Latinerkvarteret og er som tidligere nevnt det eldste området i Århus. Tankene går rett til Sør-Europa når man vandrer rundt på de brostensbelagte gatene og ser på folkelivet fra de mange koselige caféene.

Århus er en havneby. Foto: Morten Liebach (cc-lisens) Flickr
Århus er en havneby. Foto: Morten Liebach (cc-lisens) Flickr

Går du sørover fra Domkirken, langs Sankt Clemens Torv, er du på Strøget. En omtrent en kilometer lang spasertur tar deg til Bruun's Galleri. Clemens Torv er forresten stedet hvor du finner Vikingmuseet, og i kjelleren hos Nordea Bank vil du se utgravinger fra vikingtiden.

Før du kommer til Bruun's Galleri vil du dessuten passere Århus Rådhus rett utenfor Den indre by. Denne bygningen utstråler fremtid og futurisme, til tross for det ble bygget like etter 2. verdenskrig.  Og med sitt høye klokketårn er det et lite landemerke i byen. Du finner rådhuset rett sør for Sønderallé.

Andre viktige områder i Midtbyen

Vesterbro
Vesterbro ligger nordvest for indre by og består blant annet av Vesterbro Torv, Den Gamle By og Botanisk Have. Her er dessuten Amtssykehuset og Ceres bryggeri.  Den gamle by er et stort friluftsmuseum og er meget populært blant turister. Botanisk have ligger like ved. Den gamle by kommer du til ved blant annet spasere opp Viborgvej. Friluftsmuseet består av en rekke historiske bygninger, i tillegg til verksteder, boliger, butikker og utstillinger.

Nord for Den gamle by, og rett utenfor midtre by finner du det store universitetsområdet med Århus Universitet.

Frederiksbjerg
Frederiksbjerg ligger sydvest for Den indre by. Frederiksbjerg er koblet sammen med Den indre by via broene Bruunsbro og Fredriksbro. Rett vest for Frederiksbjerg finner du Langenæs. Denne rolige bydelen er et typisk eksempel på dansk 1950-talls arkitektur. På folkemunne kalles Frederiksbjerg for spiskammeret i Århus. Ta turen hit for besøke stedets mange spesialbutikker innen mat og drikke. En ypperlig gate å starte i er M.P. Bruunsgade rett bak Bruun's Galleri.

Trøjborg
Trøjborg ligger nord for Den Indre by. Dette er et område hvor både studenter og kunstnere har slått seg ned, og er nær sagt en "by i byen". Her er det mange spennende små butikker.

Utenfor Midtbyen

Moesgård
Et stykke sør for Midtbyen i Århus ligger Moesgård, ikke langt fra Aarhus Golf Club. Dette området er interessant fordi det huser Moesgård Museum og herregården Moesgård. Det er her Grauballemanden befinner seg. Han er det eneste fullt bevarte mennesket fra jernalderen.

Idrettsparken
Mellom Midtbyen i Århus og Moesgård ligger Århus idrætspark og store parkanlegg. Hit kommer man for å slappe av og f.eks. gå en flott tur langs Strandvejen eller ta en piknikk i det grønne. Kanskje kommer du hit for å se fotballkamp i idrettsparken også?

Strender ved Århus

Er det varmt sommervær og du har dagene foran deg, så smaker det kanskje med et strandbesøk? Århus kan nemlig by på strender både til nord og sør. Du har f.eks. Moesgård Strand, Ajstrup Strand og Ballehage Strand. Ja, vi tar med Åkrogen strand og Bellevue strand også. Alle i kort avstand fra sentrum av Århus.

Zanzibar-guiden!

  • Zanzibar

    Det er vel få stedsnavn som fremkaller så eksotiske assosiasjoner som Zanzibar. Denne lille øya utenfor Tanzania på østkysten av...

  • Klima på Zanzibar

    Zanzibar ligger rett ved ekvator og har derfor varm temperatur året rundt. Dette gjelder både på land og i havet, noe som gjør...

  • Fly til Zanzibar

    Flyplassen på Zanzibar, Abeid Karume International Airport, (også kjent som Kisauni Airport)  er ikke stor, og ligger på øyas...

  • Turist på Zanzibar

    For å være helt korrekt er Zanzibar to større og flere små øyer beliggende i Det Indiske Hav noen mil utenfor Tanzanias...

  • Attraksjoner på Zanzibar

    Zanzibar er (naturligvis) først og fremst scuba diving, dvs. både dykking og snorkling, fantastiske strender og badeliv...