Forsidebilde SurfersBeach

marseille-og-vieux-port

Selv om Marseille er en svært stor by i utstrekning, ligger de fleste av severdighetene innenfor gangavstand fra hverandre, og det vil ikke være noe problem for en noenlunde sprek og gangfør person å komme seg rundt til fots. Marseille er imidlertid ikke spesielt tilrettelagt verken for rullestolbrukere eller barnefamilier med barnevogn. Gatene i gamlebyen består stort sett av brostein, og bydelen har bratte gater bygd på platåer.

En enkel måte å få se alt på, er å bli med på en guidet tur. Vi foreslår en av de åpne sightseeingbussene, med kommentarer i valgfritt språk i øretelefoner. Disse har en rute med 16 faste stopp, der du kan hoppe på og av når det passer deg. Billetten koster ca. 140 kroner, eventuelt 165 kroner for en todagersbillett.



Dag 1 i Marseille

Start dagen med en solid frokost på hotellet før du setter kursen mot Marseilles naturlige midtpunkt, havnen Vieux Port. Hvis du ikke bor i sentrum, kan du ta metroen til stasjonen Vieux Port på den blå linjen, eller til Noalilles på den røde linjen, og derifra gå nedover La Canebière. Start med å stikke innom turistinformasjonskontoret i La Canebière 4 og få med deg det du måtte trenge av bykart og informasjonsbrosjyrer.

Herfra fortsetter du langs gaten på Vieux Ports nordside og svinger opp i Frankrikes eldste nabolag, Le Panier. Du kan lett bruke halve dagen på å rusle rundt i de trange, brosteinsbelagte gatene. Le Panier er på ingen måte en fornem og fasjonabel bydel slik gamlebyer i andre storbyer ofte er. De fleste innbyggerne er innvandrere, mange av bygningene er forfalne og skriker etter et malingsstrøk, og søppelet flyter i sidegatene mens klesvasken henger til tørk noen etasjer over. Det er likevel et hyggelig og stemningsfullt strøk å utforske. Gå ikke glipp av Musée des Docks Romains, en utstilling med de vel bevarte gjenstandene som etter krigen ble funnet i et gammelt romersk havnelager på dette stedet. Også Cathédrale la Major er verdt å få med seg, og fra terrassen utenfor kirken St.-Laurent har du flott utsikt over Vieux Port og mot Notre Dame de la Garde, som ruver over Marseille fra byens høyeste punkt. Du ser også rett over gaten mot Fort Saint-Jean, en av de to festningene som bevokter den smale inngangsporten til havnen fra hver sin side.

På havnepromenaden Quai du Port finner du nok av spisesteder der du kan sette deg ned og spise lunsj, fra rimelige kafeer til mer eksklusive restauranter. Med sol i ansiktet, en halv flaske vin, en pastatallerken og utsikt mot et av Europas mest historiske områder er det ikke vanskelig å nyte livet.

Rett nord for La Canebière ligger det store shoppingsenteret Centre Bourse, der du kan ta en handlerunde om du vil. I samme kvartal finner du Musée d'Histoire de Marseille, byens historiske museum, som du definitivt ikke bør gå glipp av hvis du har et snev av interesse for fortiden. I hagen bak museet kan du se ruiner av romerske bygninger.

Fortsetter du rett sørover når du kommer ut fra museet, kommer du til Place du Général de Gaulle, med sin gammeldagse karusell, sine uterestauranter og tidvise fiskemarked. Videre sørover går handlegatene Rue Paradis og den livlige gågaten Rue Saint-Ferréol. Her ligger butikkene tett i tett, mens gateartister, gjøglere og musikanter underholder forbipasserende. Skal du shoppe i Marseille, er disse to gatene et opplagt valg.

Nå er det på tide å komme seg vestover og begynne på bakkene oppover mot Basilique Notre Dame de la Garde. Veien er godt merket, og så lenge du går oppover, er du på riktig vei! På byens høyeste bakketopp, 154 meter over havet, står selve symbolet på Marseille: en 11 meter høy gyllen statue av Jomfru Maria med Jesusbarnet, på en like høy sokkel på toppen av kirken Notre Dame. Utsikten fra terrassene rundt denne kirken i romersk-bysantinsk stil er fantastisk i alle retninger, og du kan se helt til Marseilles drabantbyer. Sørg for å få med deg minuttene når solen synker ned i Middelhavet.

Dette punktet har alltid blitt brukt som utsiktspost, og den første kirken her ble bygd rundt 1240, etterfulgt av en festning i 1524 som skulle forsvare havnen. Under dagens kirke som ble påbegynt i 1853, er også en krypt som blant annet huser et fargerikt krusifiks fra 1500-tallet. Krypten stenger rundt solnedgang, så besøk denne med en gang du ankommer.

Etter en tur tilbake på hotellet er det vel på tide å tenke på middag. Rundt det koselige torget Place Thiars på sørsiden av Vieux Port ligger det mange små og hyggelige restauranter, men hvis du vil prøve ekte tradisjonell fransk kokekunst, oppsøker du Chez Michel i Anse des Catalans 6. Denne restauranten har vært et av de ledende bouillabaisse-stedene i Marseille siden 1946, og de bruker kun ferske varer. Du får til og med presentert fisken før den blir tilberedt. Billig er det ikke, men så er også dette en av den franske rivieras beste restauranter.

Dag 2 i Marseille

I dag starter vi helt sør i byen og jobber oss nordover mot sentrum. Er været like bra som det pleier å være i Marseille, er det topp å starte dagen med noen timer på stranden. Har du lyst, kan du jo prøve deg på vindsurfing i Middelhavets bølger? Mange av utleiebutikkene tilbyr også opplæring til de som er villige til å ta utfordringen.

Rett ovenfor strendene ligger den store Borély-parken, som passer fint til en avslappende spasertur. Helt i sør ligger en elegant herregård fra 1700-tallet, og langs velstelte hager og gangstier finner du en liten innsjø med svaner og ender der du kan leie en robåt. Her er også en 9-hulls treningsbane for golfspillere.

Går du ut av parken på den nordlige siden, vil du straks befinne deg på den lange Avenue du Prado. Følg denne østover til den store rundkjøringen Rond-Point du Prado, der Avenue du Prado svinger nordover mot sentrum. Like ved ligger Olympique Marseilles hjemmebane Stade Vélodrome, der du kan bli med på en times omvisning på klubbens VIP-tribune, i spillernes garderober, presserommet og gå spillertunnelen opp til gressmatten. Her ble det spilt VM-kamper i 1998, foran 60 000 entusiastiske tilskuere.

Føler du deg klar for å gå mer, kan du jo følge Avenue du Prado helt inn til sentrum. Denne brede gaten har gangstier mellom filene der det arrangeres marked på formiddagene: blomstermarked, loppemarked, grønnsaksmarked osv. Etter trafikknutepunktet Castellane skifter gaten navn til Rue de Rome, som er en av Marseilles fremste handlegater. Du vil etter hvert komme ut i hovedgaten La Canebière.

Gå La Canebière østover, og du vil etter noen hundre meter legge merke til den neo-gotiske katedralen Les Reformes fra 1888 på høyre side. Gaten skifter nå navn til Boulevard de la Liberation, og i enden av denne igjen finner du en vakker park med den flotte bygningen Palais Longchamps med sine mange fontener og statuer. Her ligger også Naturhistorisk Museum, et kunstmuseum og et teater.

Her kan du gjerne kjøpe en billett til 15 kroner og ta metroen ned til Vieux Port. Spaser langs havnens sørlige kaier, med utsikt mot tusenvis av båtmaster og Le Panier på høyre side, og irske puber og indiske og marokkanske restauranter på venstre side. Svinger du opp til venstre i Rue Robert, kommer du til Marseilles eldste kirke, Abbaye St.-Victor, som er vel verdt å gå innom. Vil du samtidig besøke den andre havnefestningen, Bas Fort Saint-Nicolas, må du ned til havnen igjen og gå inn fra vestsiden.

Hvis du faktisk har fulgt dette dagsprogrammet til punkt og prikke, har du nå gått mange kilometer og har sikkert behov for å slappe litt av på hotellet. Hvis du spiste fransk til middag i går, er det kanskje på tide å teste smaksløkene på en av Marseilles nordafrikanske restauranter? Midt på Quai de Port på Vieux Ports nordside finner du den marokkanske restauranten Le Souk, som regnes som byens beste.

Hvis du etterpå vil prøve Marseilles natteliv, kan vi for eksempel foreslå jazz/blues-klubben Jazz Club Venture i Rue Venture 19, beliggende i et stemningsfullt lokale i et hus fra 1600-tallet. Er electronica og house mer din stil, har du Le Metal Café i Rue Fortia ikke langt unna.


KLIKK HER! Største og beste samling av billige flybilletter!

Gjør et flykupp nå!

Oslo-guiden!

  • Oslo

    Oslo er i en europeisk sammenheng en liten by. Oslo er allikevel en velstående by med et stadig mer internasjonalt og...

  • Oslo Fly

    De fleste som ankommer Oslo med fly, lander på Norges hovedflyplass Gardermoen.  Flyplassen ligger cirka fem mil nordøst for...

  • Hotell i Oslo

    Det er nok av hoteller i Oslo sentrum, i de fleste prisklasser. Du finner ikke de største luksuskjedene som Hilton, Marriott...

  • Bli kjent i Oslo

    Oslo er Norges hovedstad og største by, og ligger innerst i Oslofjorden.  Her bor en tredjedel av Norges befolkning.  Oslo ble...

  • Turist i Oslo

    Selv om Oslo er en liten by og sentrum er kompakt, ligger mange av attraksjonene et godt stykke utenfor sentrum, som musèene på...

  • Shopping i Oslo

    De færreste vil konkludere med at Oslo er et shoppingparadis, med mindre man kommer fra en annen skandinavisk småby. Alle andre...

  • Spise i Oslo

    Oslo har fått rykte på seg for å være en ekstremt kostbar restaurantby. Selv om dette til en viss grad stemmer, skyldes mye av...

  • Oslo Med barn

    Barnas åpenbare favoritt ligger et par mil sør for Oslo. Fornøyelsesparken Tusenfryd har alt du forventer av frydefulle...

  • Oslo Leiebil

    Hvis du kun har tenkt å tilbringe tiden innenfor Oslos bygrenser, vil du ikke ha behov for leiebil, siden kollektivtrafikken er...

  • Sport i Oslo

    De fleste forbinder nok Oslo først og fremst med vintersport, etter å ha sett utallige hopprenn fra Holmenkollen. Oslo var...

  • Attraksjoner i Oslo

    Hvis du har tenkt å besøke flere av Oslos attraksjoner, vil det definitivt lønne seg å kjøpe et OsloPass, som gir deg fri adgang til de...

  • Oslo Kart

    Her er interaktivt kart over Oslo (hovedstaden i Norge) med noen av de største attraksjonene og severdighetene avmerket.  For...

  • Klima i Oslo

    Selv om Oslo har en rekordtemperaturer på ca 35 varmegrader og 26 kuldegrader, er det sjelden at været er så ekstremt i...