Forsidebilde SurfersBeach

De beste filmene om New York

newyorkkatzdeli adamrifkin

New York er drømmebyen for mange. Selv for de som ikke har USA som favorittland.  Og selv om det slett ikke er få nordmenn som har opplevd byen "live", så er det nok mange flere som fortsatt drømmer om å besøke denne verdensmetropolen. Hva er da bedre enn å få litt ekstra inspirasjon til reisen gjennom en god film som nær sagt kun er spilt inn i the Big Apple?

Berømte Katz's Deli (se over) har blitt benyttet i en rekke filmer. Foto: Adam Rifkin (flickr) cc-lisensManhattan og Hannah and Her Sisters av Woody Allen

Det er ikke mulig å ta med en liste om New York-filmer og utelate Woody Allen. Og man kunne kanskje like gjerne tatt med andre filmer fra Mr Allan enn de utvalgte 'Manhattan' og 'Hanna and Her Sisters'.

Manhattan er en hyllest til byens skyline og man forstår at mannen er glad i sin by, og denne filmen er kanskje mer en hyllest til New York enn Hanna and Her Sisters. Men sistnevnte viser så flott forskjellen mellom New York-folk og de fra Los Angeles . Skuespillere er blant annet Woody Allen, (selvsagt) og Mia Farrow.

When Harry Met Sally av Rob Reiner

Denne filmen er jo kjent mest for sin "orgasme-imitasjon" på Katz's Deli [se bildet først i artikkelen] som du finner ved 205 East Houston Street.  Men faktum er at filmen viser mer av New York enn denne restauranten som er benyttet i flere andre filmer også. Ikke minst formidler filmen noe av det romantiske ved New York City. 

Så se 'When Harry Met Sally' og sjekk ut typiske New York diners og bli kjent med områder hvor folk faktisk bor i denne store byen.  Skuespillere er blant annet Meg Ryan og Billy Crystal.

Do the Rigth Thing av Spike Lee

Bli kjent med Brooklyn i en fantastisk film. Her vises Brooklyn som en smeltedigel av kulturer, klasser og etnisitet. Du vil virkelig forstå hvilken storbypuls New York besitter. Og ikke minst blir du kjent med Bedford-Stuyvesant som er et av de eldste 'neighborhoods' i Brooklyn. Og med Public Enemy som filmmusikk forstår vi at filmen var så tidsriktig som det gikk an i 1989.

Rosemary's Baby av Roman Polanski

newyork dakotabuilding tom hilton
Det er noe spesielt med Dakota Building... Foto: Tom Hilton (flickr) cc-lisens

Her blir New York og Dakota Building åstedet for selveste Satans sønn. Mia Farrow har hovedrollen i denne skrekkfilmen fra 1968 og New York er ypperlig som kulisse for denne skumleste filmen på vår liste.

New York Stories (diverse)

Denne filmen består egentlig av tre filmer, som hver har New York som sentralt tema. Regisørene bak filmen er Martin Scorsese, Francis Ford Coppola og Woody Allen. Filmen har fått svært varierende kritikk, men ingen kan nekte for at New York City sjelden har fått  maken til fokus som i New York Stories. 

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Reiseguider Sverige

  • Gotland

    Gotland har en fascinerende historie og under vikingtiden var øya et av europas rikeste steder.  Vikinghistorien sammen med godt...

  • Gøteborg

    Reiseguide Gøteborg! For de aller fleste nordmenn vil Gøteborg være den nærmeste storbydestinasjonen utenfor Norges grenser....

  • Stockholm

    Stockholm er ”Nordens Venezia” der den ligger med alle sine broer og kanaler. Stockholm er bygd på 14 øyer. Skjærgården mot...