Forsidebilde SurfersBeach

5 helt spesielle attraksjoner i Budapest

Foto: Swiveler (cc-lisens) FlickrBudapest er Donaus perle og et reisemål storbyentusiaster seriøst vurderer som potensielt mål før hver ny ferietur. Som de fleste storbyer har Budapest noen bortgjemte perler og en dose med forunderligheter å by sine tilreisende turister. Vi gir deg herved 5 av Budapests aller beste og mest spesielle turistattraksjoner!

Den hellige høyre hånd!

Besøker du flotte St. Stefans basilika i Budapest så vit at her inne oppbevares en helt spesielle hånd. István 1 den hellige, skytshelgen for Ungarn, fullførte kristningen av landet etter å ha beseiret hedensk-magyariske motstandere.

Juledagen i år 1000 ble han kronet til konge. Han ble kanonisert i år 1000 og hans høyre hånd oppbevares i nettopp St. Stefans basilika. Dette er et av Ungarns mest ansette relekvié.

 Foto Jess & Peter (cc-lisens) Flickr

Terrorens hus

Terror Háza Múzeum eller Terrorens hus ligger i gaten Andrássy út med gatenummer 60. Her var en gang hovedkvarteret for den kommunistiske statssikkerhetstjenesten og mange mennesker ble både torturert og drept i dette huset.

Før kommunistene var huset tilholdssted for sikkerhetspolitiet til det forhatte Pilkorpartiet. Dagens museum består av to seksjoner. Ett til minne om ofrene for fascistiske Pilkorpartiet og ett til minne om ofrene for kommunistene. Museet åpnet i 2002.Foto: Motiqua (cc-lisens) Flickr

Frihetsstatuen i Budapest

Szabadság Szobor er slik du uttaler frihetsstatuen i Budapest. Den ble avduket i 1947 og befinner seg på høyden Gellért, en høyde hvor du forøvrig får en fantastisk utsikt over Budapest. Statuen er ikke like stor som sin mer kjente navnesøster i New York, men den er slett ikke noen mygg heller.

Frihetsstatuen i Budapest er 40 meter høy. Selve statuen er 14 meter og pidestallen er 26 meter. Over hodet holder hun et palmeblad.

Foto: Guillaume Baviere (cc-lisens) Flickr

Kilden med det helsebringende vannet

Tar du turen til broen Erzsebet midt i Budapest så vit at gjemt på bredden, nær sagt under broen, så finnes det en kilde med varmt helsebringende vann. Rudas Ivócsarnok, eller drikkehallen hvor du kan smake, tilbyr deg tre typer vann. Og hvorav en type visstnok smaker som egg!

Vannet skal hjelpe for alt fra reumatisme til dempende på blodtrykket.

Rudas termalbad

Foto: Guillaume Baviere (cc-lisens) Flickr

Dette er ikke akkurat et nytt bad, siden Rudas har aner fra Tyrkia og ble åpnet i 1550. Det var okkupanter fra det Ottomanske rike som sto bak badet. Rudas har i moderne tid gjennomgått betydelig renovering og ble gjenåpnet for ikke lenge siden, i 2006.

Har du sett filmen Red Heat med bl.a. James Belushi og Arnold Schwarzenegger så har du også fått et glimt av badet. Adressen er Döbrentei tér 9 og da er du på Budasiden av Budapest.