Forsidebilde SurfersBeach

Pristina

pristina kosovo museet martijn munneke

Priština, eller Prishtinë som det heter på albansk, er hovedstaden i  Kosovo. I Pristina bor det offisielt ca 500.000 mennesker, selv om enkelte hevder at innbyggertallet er mye høyere.  De aller fleste er albanere.

Byen har gjennomgått store kosmetiske endringer siden NATOs bombetokt i 1999. Flere enn 120.000 mennesker ble drevet fra sine hjem. Etter krigens slutt flyktet stort sett alle serbiske innbyggere ut av Pristina.



Pristina er en annerledes by som har en fascinerende historie, selv om byen i moderne tid mest har opplevd tragedier.

Dette er ikke en sjarmerende byperle, men ingen skal nekte for at Pristina er en hovedstad full av livslyst, og som er i kontinuerlig utvikling. Gi Pristina en sjanse. Pristina trenger deg, og du skal se at Pristina gir deg mye tilbake også!

Pristinas historie

Pristina har tilhørt flere forskjellige stater. Går vi tilbake til 1200-tallet var Pristina under det serbiske kongeriket. Det gamle navnet på byen var Ulpiana (Улпиана).  Også i  moderne tid har Kosovo og Pristina hatt en turbulent historie. I 1912 ble hele Kosovo tatt av albanske opprørere. Året etter var det England, Frankrike, Italia, Russland, Tyskland og Østerrike- Ungarn som delte Kosovo mellom Serbia og Montenegro.  Pristina ble tilhørende den serbiske delen. I 1918 ble landet inkludert i det nye kongeriket Jugoslavia.

På 1990-tallet, under Slobodan Milošević, ble albanere den store fienden, mens serbere fikk flere fordeler. Dette kuliminerte med at Kosovas frigjøringshær startet med å angripe jugoslaviske interesser. Full krig brøt ut i Kosovo i 1999. Det var da NATO begynte sine bombetokt, og også bygninger i Pristina ble truffet. Etter krigen rømte stort sett alle gjenværende serbere fra Pristina.

Spise i Pristina

Snakk med taxisjåførene for insider-tips om de beste restaurantene. De kjenner godt til hva turister ønsker og hvilke restauranter som blir anbefalt. Lokale favoritter er kebab (qebabtore) og tyrkiske donor-sjapper. Begge disse restauranttypene finner du over alt. Vi har blitt fortalt at den beste av sistnevnte befinner seg på gjørnet av Payton Place, nær FN-hovedkvarteret.

Et utvalg av populære og gode resturanter ligger nettopp rundt OSCE og FN-hovedkvarteret.  Pjata i gaten Rruga Dubrovniku nr. 1 er et sikkert valg. Her snakker betjeningen engelsk og du vil helt sikkert møte et internasjonalt klientell. Typisk Middelhavsmat på menyen.

Et lunsjtips er restauranten Te Komiteti som befinner seg på gaten Qamil Hoxha.  Alternativt kan du forsøke sveitsiskinspirerte Chalet Denis som befinner seg oppe på Dragodan hill. Bedre utsikt får du ikke.

Nær ABC-kino på andre siden av Grand Hotel finner du restauranten Aroma.  Aroma går for å ha Pristinas beste sandwich. Er du derimot fiskefantast bør du besøke restauranten Rio som ligger ved Gërmia Park.

Caféer og barer er fullpakket på fredager og lørdager, mens mange av klubbene stort sett kun er åpne og/eller godt befolket i høysesongen om sommeren. Liker du levende musikk så anbefales Ahër ved universitetet, ved siden av biblioteket. Liker du jazz så forsøk 212 i Peyton.  Rundt ABC-kino og Grand Hotel finner du også flere barer og caféer, ikke minst Phoenix Bar som er en fulltreffer på lørdagskvelden.

Shopping i Pristina

Shopping i Pristina. Foto: Martijn Munneke (flickr) cc-lisens
Shopping i Pristina. Foto: Martijn Munneke (flickr) cc-lisens

For å si det med en gang. Du reiser ikke til Pristina for shopping!  Det finnes noen shoppingsentre i utkanten av byen, men ellers er det lite å finne av gode butikker sett med vestlige øyne. Det er naturligvis verdt å ta turen til basarområdet i byen, men mest på grunn av folkelivet og eventuell diskusjonen med selgerne. I basaren finner du dessuten en såkalt piratavdeling hvis du har lyst å kjøpe med deg en garantert uekte t-skjorte av merke Prada eller lignende. Du finner også piratkopierte CD-plater uten at vi våger å si noe om kvaliteten. Hovedgesjeften er imidlertid sigaretter, frukt og grønnsaker.

Suvenirer
Hvis butikken fortsatt eksisterer så foreslår vi at du tar turen til Women for Women i gaten Rr. UÇK 42. Denne internasjonale organisasjonen kjemper for kvinners rettigheter og hjelper kvinner til å forsørge seg. Her i Pristina kan du kjøpe lokale håndverksprodukter og klær, og vite at du får ekte produkter og at pengene skal gå til en god sak. Åpningstider er fra 0800 til 1600 alle hverdager. Stengt i helgen.

Turist i Pristina

Mye er annerledes i Kosovo og Pristina enn du antagelig er vant med. Husk at folk rister på hodet når de mener ja, og nikker når det er nei! Akkurat som i Bulgaria. Når det gjelder gatenavn så er Pristina naturlig nok utstyrt med dette.  Ser du på skilter eller gateadresser så vil du legge merke til ordet ‘rruga’ som betyr gate, og ordet ‘sheshi’ som betyr torg eller plass. Men husk at slett ikke alle butikker, hoteller, eller folk du treffer på gaten vet hvilken gateadresse noe annet ligger på, eller kanskje ikke en gang sin egen gateadresse. Det vanlige er å referere til nærliggende landemerker når man omtaler sin egen plassering. Og hvis du ikke snakker Albansk så ikke forvent at folk flest kan svare deg på engelsk eller tysk. Vi anbefaler at du bruker et godt kart, og at du er oppmerksom på hvor du forflytter deg i byen.

Pristina skal oppleves til fots og vi anbefaler at du starter ved Dardania-området, f.eks. i front av det enorme portrettet av Bill Clinton. Fra her kan du gå forbi Universitetet hele veien til Grand Hotel og FN-hovedkvarteret. Fra her kan du gå gaten Nena Tereze (Mother Theresa) til Skenderbeg-monumentet og den nye regjeringsbygningen. Fra her går du til de gamle kvarterene i Pristina hvor du vil se gamle moskeer, gatemarkeder og rett og slett kunne føle byen på pulsen.

Har du tid besøker du også den italienske parken eller byparken som den også kalles, og som er dedikert til den avdøde presidenten Ibrahim Rugova.

Har du lyst å oppleve folkelivet så oppsøker du Bazaar-området som ligger øst for Rruga Ilir Konusheci. Området ble riktig nok nærmest totalt ødelagt i 1950-årene, men fremstår i dag som et skikkelig balkansk marked hvor du får kjøpt alt fra sigaretter til blinklys til din (eldgamle) Mercedes.

Finn beste hoteller og garantert beste hotellpriser i Pristina!  

Attraksjoner i Pristina

Mor Theresa-statuen

Mor Theresa-statuen. Foto: Rain Rannu (flickr) cc-lisens
Mor Theresa-statuen. Foto: Rain Rannu (flickr) cc-lisens

I gaten Mother Tereza Street finner du en rekke attraksjoner. Ikke minst finner du i denne gaten Mor Theresa-statuen. Ikke den største statuen, men så var ikke Mor Theresa spesielt stor i vekst heller. Men en utrolig stor person!

Universitetsbiblioteket i Pristina
Noen minutters gange fra Grand Hotel i Pristina finner du Universitetsbiblioteket som absolutt er verdt en titt. Selve bygningen er ikke ulik en enorm massiv Lego-kloss.

Kosovo Museum
Museet lokker med gratis inngang, men det betyr ikke at det er et dårlig museum. Snarere tvert imot. Den vakre bygningen i gaten Sheshi Adam Jashari har sin historie fra 1898,og ble bygget av Østerikere for den tyrkiske armé. Utstillingen i dag huser en rekke objekter fra tidlige historiske tider, ikke minst en rekke arkeologiske funn.  Objektene er godt beskrevet på engelsk, og deler av utstillingene blir vist sammen med musikk av kjente Philip Glass. Største attraksjon er antagelig den 6000 år gamle statuen "Hynesha në Fron" som betyr noe slikt som gudommelighet på tronen. Åpent fra 0930 til 1730 alle hverdager og fra 1100 til 1500 på helgedager.

Etnografisk museum
I Gamlebyen finner du Etnografisk museum, ikke mange minutters gange fra hovedmuseet. Adressen er Rr. Iliaz Agushi, og åpningstiden er fra 1000 til 1700. I denne meget vakre bygningen, og eneste gjenværende originale bygningen i det gamle basarområdet, finner du gamle kostymer, håndverksverktøy og andre bruksgjenstander. Også mange gjenstander som har blitt benyttet til ritualer og annet tilsvarende er utstilt her. Et ypperlig valg for historieinteresserte mennesker.

Çarshia Moskeen (Xhamia e Çarshisë)
Carshia Moskeen, eller markedsmoskeen som den kalles, er det eldste byggverket som fortsatt står i Pristina. Det er fra 1400-tallet og er fra den tyrkiske sultanen Bajazit.  Adressen er Rr. Meto Bajraktari.

Subcategories

Reiseguider USA

  • Boston

    Boston er en amerikansk by med europeisk preg. Her oppmuntres man faktisk til å spasere rundt i bykjernen og oppleve den gode og...

  • Chicago

    Chicago ligger i delstaten Illinois ved Lake Michigan og byen er kanskje den mest typisk amerikanske byen som vi vet om. Chicago er en...

  • Fort Lauderdale

    Fort Lauderdale kalles Amerikas Venezia på grunn av byens 50 mil lange kanalsystem. Stranden er viktig i Fort Lauderdale og et pluss for...

  • Houston

    Velkommen til den viktigste byen i staten Texas der "alt" er størst og best. Houston er nemlig den største byen i Texas og...

  • Las Vegas

    Las Vegas var en stille og rolig by til den ble forvandlet til et mekka for gambling når casinoer ble legalisert i 1931.  I dag...

  • Los Angeles

    Det første som slår deg med Los Angeles er byens enorme størrelse. Englenes By, eller LA som Los Angeles ofte kalles i...

  • New Orleans

    New Orleans i Louisiana, USA, finner du 170 km fra munningen til den kjente elven Mississippi. Byen er forholdsvis stor til å...

  • New York

    New York er manges drømmeby. Hvis du ikke har vært der, står byen garantert høyt på ønskelisten over kommende reisemål. De som...

  • San Francisco

    Selv om San Francisco egentlig må regnes for å være en småby etter amerikansk målestokk, er det allikevel en av de mest kjente...

  • Washington

    Som oftest er det hovedstaden som mottar brorparten av et lands turister, men av en eller annen grunn gjelder ikke dette for...