Forsidebilde SurfersBeach

Tyrkiske Lira (TRY)

Valutaen i Tyrkia kalles for Tyrkisk lira (valutakode TL) (Türk Lirasi-Tyrkisk Lira). Den ble innført 1. januar 2005 som et ledd i revalueringen av den gamle valutaen. Den tilsvarer 1 million «gamle lira».  Etter en periode hvor det bare var tillatt å bruke YTL, ble 1. januar 2009 "Y" fjernet og det heter nå igjen TL.

  • Valutakode: TL (Türk Lirası), ISO 4217-koden for den nye valutaen er «TRY»
  • Enheter: 200, 100, 50, 20, 10, 5 og 1 TL
  • Mynter: 1 YTL og 50, 25, 10, 5 og 1kuruşHandler du i butikken med Tyrkiske lira kan du multiplisere beløpet på fire (i skrivende stund) for å finne ut hva prisen er i norske kroner. Med andre ord får du ca 25 TRY for 100 NOK. På den annen side er det høy inflasjon i Tyrkia. Vi anbefaler alltid at du veksler etter at du har ankommet landet. 


Reiseplaneten red Dagens valutakurs Tyrkiske Lira


Forøvrig er det ikke lov å ta ut/føre inn Tyrkiske lira som overstiger en verdi på 5000 USD (Amerikanske dollar). På turiststeder er det ofte mulig å benytte utenlandsk valuta som betalingsmiddel.

På grunn av hyperinflasjonen Tyrkia opplevde fra 1970- til 1990-tallet, ble den tyrkiske valuen kraftig devaluert. Fra et gjennomsnitt på 9 lira pr. amerikansk dollar, på slutten av 1960-tallet, var vekslingskursen hele 1,65 millioner lira pr. amerikansk dollar i slutten av 2001. Statsminister Recep Tayyip Erdogan kalte dette en «nasjonal skam».

Selv om tilstanden bedret seg litt etter dette, bestemte det tyrkiske parlamentet en lov i slutten av desember 2004 som tillot at man fjernet seks nuller fra valutaen.

Kredittkort og bankkort/minibank blir stadig mer vanlig. Spesielt i storbyer og ved typiske turistdestinasjoner.

NB! Valuta i Tyrkia svinger kraftig

Kursen for Tyrkisk Lira svinger til tider kraftig, og trenden vis a vis norske kroner er at den svekker seg. Med jevne mellomrom har myndighetene endret på valutaen slik at det er vanskelig å ha en sikker "regneregel" for å forstå verdien i norske kroner. I løpet av et halvår kan den tyrkiske liraen ha svekket seg betydelig. Så følg med på vår valutakalkulator over som henter dagsferske kurser fra Norges Bank. 

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.