• Reiseplaneten

    Reiseplaneten

    Pur reiseglede!
  • 1

Edinburghs fantastiske borg

edinburgh castle4

Tar du ferien i Edinburgh er det umulig å ikke bli full av beundring av byens borg. Ja, det finnes vakrere og mer storslåtte borger. Og det finnes større. Men, ser man det hele i kontekst med byen, så lurer vi på om noe kan slå opplevelsen som venter deg i Edinburgh?



Det er faktisk slik at vi oppriktig ønsker å ta turen tilbake hit til Edinburgh når det nyttårsaften, selv om vi vet at årstiden kan være sur og kald. For kan det være et annet sted hvor det er bedre å oppleve fyrverkeriet som tar det inn i et nytt år? 

Og underlig nok er det likegyldig om du står nede i byen og titter opp, eller om du er oppe i borgen og ser ned. Og vi vet at en av de største folkefestene i Europa skjer nettopp i Edinburgh når det er nyttårsaften!  Borgen er i tillegg til nyttårsfeiring åsted for en rekke andre festivaler og samlinger. Mest kjent er antagelig Military Tattoo Edinburgh. Sekkepiper, korps og drill av absolutt høyeste klasse.

Edinburgh Castle

edinburgh castle3

Borgen har en imponerende hovedinngang.  Og tar du en titt ved den rundbuede portalen ser du en rekke våpenskjold mellom tårnaktige utspring. Hver side av portalen har gotiske nisjer og statuer av to av de største skotske heltene, Sir William Wallace (som det forøvrig finnes en kjempestatue av i Aberdeen) og kong Robert Broce.

De to nevnte herrene har begge slått engelskmennene i strid, noe som ikke akkurat går upåaktet hen i Skottland. Men ikke ta munnen for full når du snakker om portalen. Den er faktisk ikke eldre enn fra 1888.

Litt fun facts: Bygningene du ser er både nye og gamle. Noe kan dateres tilbake til 1100-tallet, mens andre har blitt restaurert i moderne tid. Bygningene er forøvrig i daglig bruk.

Plasseringen av borgen er på toppen av gamlebyen i Edinburgh, og calles Castle Rock. Dette er en vulkansk "plugg", antagelig formet for 350 millioner år siden.

Utsikten mot nybyen i Edinburgh

Fra borgen har du en fantastisk utsikt med Edinburghs nyere bydeler. Husene du ser er i georgiansk stil, oppkalt etter kong George. Det er for øvrig kort vei ned til stasjonen og shoppingområdene hvis du ønsker. Og vit at der nede finner du rimeligere puber og spisesteder. For der du nå er, det vil si i The Royal Mile som gaten(e) som tar deg gjennom gamlebyen fra Borgen kalles, er tross alt stedet alle turister besøker!

Edinburghs eldste hus

Alle førstegangsturister i Edinburgh må vandre The Royal Mile. På vei inn til borgen vil du passere kapellet som er oppkalt etter moren til Kong David 1. Dette er det eldste huset i Edinburgh og kanskje det historisk mest interessante i borg-området. Interessant nok minner den rundbuede portalen inni kapellet om sydportalen i Mariakirken i Bergen

Guidet tur i Borgen

Ta gjerne en guidet tur i borgen og opplev slottets juveler og historien til Maria Stuart, arvingen til det skotske riket midt på 1500-tallet. Her vil du høre en intrige som går Paradise Hotel en høy gang. Er du ikke interessert i historie, så har du alternativt et Whisky-museum rett utenfor borgen. Du er jo tross alt i Skottland. 



Fly til Edinburgh

Det er slett ikke dyrt å fly til Edinburgh hvis du er litt fleksibel på datoer. Sjekk billigste flypriser her!

Reiseplaneten har dessuten de aller beste hotellprisene i Edinburgh. Sjekk ut utvalgte hoteller og priser her!

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Kilde
https://www.nrk.no/kultur/borgen-i-edinburgh-1.6849431