Forsidebilde SurfersBeach

Turist i Napoli

De færreste turister bruker Napoli som noe annet enn et passeringspunkt underveis til steder som Capri, Pompeii, Sorrento og Amalfi. Men Napoli har en lang historie og kultur som i høyeste grad rettferdiggjør noen dagers opphold. En dag er ikke nok til å få med seg alt, men det er nok til å få et solid inntrykk av denne maurtua av en livlig by. Du kan rusle rundt på egen hånd etter forslagene under, eller bli med på en organisert guidet tur med City Sightseeing Napoli, som kjører rundt i byen i dobbeltdekkede busser. Her kan du gå på og av som du vil, mens du får informasjon i egne høretelefoner.



Dag 1 i Napoli

Vi starter dagens rundtur i Napolis sentrumsområder nede ved havnen. Fra bryggene der båtene tar deg ut til øyene i Middelhavet, vil du raskt legge merke til dagens første stoppested. Den storslagne festningen med sine runde forsvarstårn som dominerer havnen, er Castel Nuovo (den nye f estningen) fra 1285. Napolis egne innbyggere kaller den oftest Maschio Angioino, og bygningen har blitt et symbol på byen. Flere historiske begivenheter og beleiringer har funnet sted her. Inngangsbilletten koster rundt 40 kroner, og du kan rusle rundt i enorme haller, opp i forsvarstårnene og ned i fangehullene.

Etterpå fortsetter du vestover gjennom Parco Castello (Festningsparken), og du vil da komme ut på torget Piazza Trento e Trieste. Her ligger et av byens turistinformasjonskontorer, som det kanskje kan være en god idé å stikke innom for å få med seg et bykart og brosjyrer. På østsiden av dette torget ligger Europas eldste aktive operahus, Teatro di San Carlo fra 1737, som for øvrig også står på UNESCOs Verdensarvliste.

Rett ved siden av ligger Napolis kongelige slott, som ble brukt av kongene på 1700- og 1800-tallet mens Napoli var et selvstendig kongedømme. Siden 1925 har også Nasjonalbiblioteket holdt til her, og huser hundrevis av papyrusruller funnet i Herculaneum. Inngangsbilletten til slottet koster rundt 40 kroner. Biblioteket er gratis, men du må kunne legitimere deg ved inngangen.

På slottets vestside ligger det flotte torget Piazza del Plebiscito, og her ligger kirken Chiesa di San Francesco di Paola fra 1817, som er bygd etter modell av Pantheon i Roma. Domen er 53 meter høy, og både kirken og torget utenfor ble anlagt av Napoleons svoger, kong Gioacchino Murat.

Hvis du nå er klar for lunsj, kaffe eller en forfriskning, ligger tilfeldigvis Napolis eldste kafé Gran Cafe Gambrinus nydelig til på nordsiden av torget. Her har berømtheter som Bill Clinton og Diego Maradona spist (dog ikke samtidig), men hvis det er høysesong, må du regne med å vente en stund før det blir et ledig bord.

Etter lunsj kan du fortsette nordover opp Napolis hovedgate Via Toledo, som etter noen hundre meter skifter navn til Via Roma. Dette er byens fremste shoppinggater, der du finner nesten alle kjedebutikkene du kjenner fra før. Du vil snart komme ut på det store torget Piazza Dante, som domineres av en stor statue fra 1800-tallet av dikteren Dante Alighieri, som torget er oppkalt etter. På torgets nordøstre side ligger Port’Alba, en av de gjenværende portene i den opprinnelige bymuren, som stammer fra 1625.

Fortsetter du videre nordover fra torget, vil du snart komme til Napolis fremste attraksjon, Museo Archeologico Nazionale (Arkeologisk museum). Dette ble grunnlagt allerede på slutten av 1700-tallet, og har en av verdens største og beste utstillinger fra gresk og romersk historie og fra renessansen. Her kan du se mange gjenstander hentet fra Pompeii og Herculaneum, og den berømte mosaikken som illustrerer slaget mellom Alexander den store og perserkongen Darius finner du også her. Inngangsbilletten koster rundt 75 kroner.

Gå tilbake til Piazza Dante når du klarer å rive deg løs fra arkeologien. Et par hundre meter vest for torget, ved Piazza Montesano, finner du en av de tre nedre taubanestasjonene som bringer deg opp til Vomero, Napolis høyereliggende bydel der den mer velstående delen av befolkningen bor. Taubanen opp tar bare noen minutter, og vel oppe på toppen setter du kursen for Castel Sant’Elmo. Denne stjerneformede borgen byr på spektakulær utsikt over Napoli og Det tyrrenske hav. Det ble bygd av spanjoler rundt 1540. Inngangspenger er bare 8 kroner.

Like ved, i et gammelt kloster fra 1300-tallet, ligger San Martino Nasjonalmuseum, en utstilling som fokuserer på Napolis tid som kongedømme og på byens sjøfartshistorie. Fra hageterrassene utenfor har du også en fabelaktig utsikt over Napoli.

Etter en tur tilbake på hotellet for å skylle av svette og støv, er det på tide å begynne å tenke på middagen. Napolitanerne spiser generelt sen middag, og restaurantene fylles vanligvis ikke før i 22-tiden. Hvis du er villig til å bruke noen kroner ekstra for å oppleve noe spesielt, kan vi anbefale Restaurant Grapalu i Via Toledo 16. Den har et av landets beste utvalg av italiensk vin, i tillegg til en utmerket service og lokale retter av høy kvalitet.

Dag 2 i Napoli

Første halvdel av denne dagen bruker vi på å oppdage resten av Napolis historiske område Spaccanapoli. I går ble du kjent med shoppinggaten Via Roma, og en av dens østlige sidegater er Via Benedetto Croce, en av Napolis eldste gater. Her ligger kirkene tett. Ved det første torget du kommer til, Piazza del Gesu Nuovo, ligger både Basilica di Santa Chiara og Chiesa del Gesu Nuovo. I en sidegate til neste torg, Piazza San Domenica Maggiore, ligger Capella di San Severo med sin forbløffende Cristo Velato-statue.

Sving opp til venstre i Via Duomo, og på høyre side kommer du snart til byens majestetiske katedral. Den ble bygd rundt år 1300, er tilegnet byens skytshelgen St. Gennaro og er Napolis viktigste kirkebygg. Noen hundre meter øst for katedralen ligger Piazza Garibaldi. Herifra tar du Circumvesuviana-toget for 25 kroner til en av ikke bare Napolis, men Italias mest besøkte og imponerende attraksjoner.

Gå av på stasjonen Pompeii-Scavi Villa dei Misteri, og du befinner deg nå bare drøye hundre meter fra hovedinngangen til den sagnomsuste Pompeii. Denne romerske byen ble begravd av aske og vulkanstein da vulkanen Vesuv hadde utbrudd i år 79 e.Kr., og den lå uberørt i 1600 år før den tilfeldigvis ble oppdaget i 1748. I ettertid har forskere lært enormt mye om dagliglivet i en romersk by for to årtusener siden, da Pompeii er nesten intakt. Inngangsbilletten koster rundt 80 kroner.

Vel tilbake i Napoli må du jo også prøve matretten byen er stolt over å ha oppfunnet, pizzaen. I en av Napolis hyggeligste gater, Via Partenope, finner du PizzaRé, en stilfull og rimelig pizzarestaurant som også serverer pasta og kjøttretter.

 

Reiseguider Danmark

  • Århus

    Studentbyen Århus i Danmark har aner helt tilbake til vikingene på 700-tallet, og byen er en fascinerende blanding av gammelt og...

  • København

    Det er deilig å være norsk i Danmark, og ikke minst i København. For nordmenn har dette vært storbyen nærmest den store verden og...