Forsidebilde SurfersBeach

Attraksjoner i Kiev

kiev05

Kiev er en stor by med en rekke severdigheter og attraksjoner. Ikke minst finnes det mange praktbygg og kirker. Noen helt spesielle attraksjoner finner du også i Kiev. Finn frem kamera og gode sko!



St Sophia i Kiev

Kievs eldste kirke er nesten 1000 år gammel, og ble bygget av prins Yaroslav den Vise som ligger begravet inne i kirken. St. Sophia er oppkalt etter Hagia Sofia i Istanbul og har mye av den samme bysantinske arkitekturen.

Klokketårnet ved siden av er 76 meter høyt, og fra toppen har du en strålende utsikt over området. St.Sophia-katedralen står på UNESCOs liste over verdensarven.  Adressen er Volodymyrska 24. Gå opp gaten  fra Maydan Nezalezhnosti, så er du der. Adgang til området koster kun noen få kroner, men skal du inn i katedralen eller klokketårnet koster det ekstra, uten at du på noen måte blir ruinert. Området er åpent daglig fra 0900 til 1900, men katedralen kan ha kortere åpningstid.

Andriyvsky uzviz

Denne kronglete, bratte og brosteinsbelagte gatestubben med det like kronglete navnet er en av Kievs eldste gater, og har hele tiden vært et yndet sted for å møtes og for å se gateartister opptre blant markedsboder og musikanter.

Som turist vil du sikkert passere her flere ganger i løpet av oppholdet, og titte på suvenirselgernes mange produkter med alt fra sovjetiske armèluer til Hard Rock Cafe Chernobyl-capser. I sidegaten nesten øverst i bakken samles kunstnere i helgene og gaten blir et utendørsgalleri.

St. Andrews-kirken

Øverst i Andriyvsky uzviz ruver den vakre St. Andrews-kirken fra 1754. På dette stedet skal apostelen Andreas ha plantet et kors. Kirkens italienske arkitekt står også bak Vinterpalasset i St. Petersburg.

Fra terrassen rundt kirken har du en fin utsikt over bydelen Podil og elven Dnepr. Kirken er åpen fra 1000 til 1830 alle dager, men stengt onsdager.

Tsjernobyl-museet

I april 1986 ble verden rammet av den verste atomulykken noensinne, og i dette museet i bydelen Podil kan du se nærmere på hva som skjedde i den lille byen ti mil nordøst for Kiev.

Informasjonen er hovedsakelig på ukrainsk, men store deler av utstillingen trenger egentlig ingen tekst. Dette kommer du ikke i godt humør av. Åpent fra 1000 til 1800 mandag til søndag, inngang rundt fire kroner. Adressen er prov Khoryva 1.

Den gyldne porten (Zoloti Vorota)

Denne portalen var en del av prins Yaroslavs opprinnelige forsvarsverk rundt  byen, men ble ødelagt da mongolene invaderte Kiev i 1240. Over 700 år senere ble en kopi bygget til Kievs 1500-årsjubileum, og et lite museum ble lagt til.

Du kan nå gå trappene til topps og nyte utsikten av området, statuen av Yaroslav og den idylliske uteserveringen rett foran. Inngang rundt fem kroner. Porten ligger i en park ved Volodymyrska 40.



Maydan Nezalezhnosti

Kievs hjerte er utvilsomt det store torget Maydan Nezalezhnosti, eller Uavhengighetsplassen. Dette er stedet hvor de store begivenhetene og demonstrasjonene finner sted, og det fremste møtepunktet for byens innbyggere. Her står flere fontener, monumenter over byens grunnleggere Kyi, Khoryv, Shhek og Lybid, byens skytsengel Mikael, folkehelten og kosakken Mamay og en høy søyle med den beskyttende gudinnen Berehynia på toppen.

Under glasskuplene ligger shoppingsenteret Globus, og i øst ruver hotellkolossen Ukraina. Kievs hovegate Khreshchatyk passerer igjennom plassen, som er et ypperlig sted å sette seg ned med en forfriskning på varme sommerdager. 

Kyivo-Pechers’ka Lavra klosteret

Kievs fremste attraksjon for både turister og pilgrimmer er det gamle klosterområdet Lavra. I den ortodokse kirke er Lavra nærmest like hellig som hva St. Peterskirken i Vatikanet (Roma) er for den katolske kirke. Det egentlige navnet er Kyivo-Perchers'ka Lavra, som fritt kan oversettes med Kievs Grottekloster.

De opprinnelige munkene på 1000- og 1100-tallet ble gravlagt i grottelabyrintene under kirkene, og her ligger de fortsatt, mummifisert på naturlig vis av grottenes kjølige og tørre klima. Munkene ligger bak glass, delvis tildekket av tøy, og det er en sterk opplevelse å gå rundt i disse klaustrofobisk trange gangene med kun et stearinlys mens pilgrimmer i nærmest religiøs ekstase kaster seg på kne og kysser glasset som skiller dem fra helgenene. Kvinner må dekke til håret her, og shorts eller singlets er utelukket.  Hvis du kan besøke Lavra utenom helgene, så gjør det for all del.

Kyivo-Perchers'ka Lavra står på UNESCOs liste over verdensarven. På området er det også mange museer, utstillinger, tårn og selvsagt kirker. Åpent fra 0900 til 1800 alle dager.  Inngangsbilletten koster ca 15 kroner, og barn koster halv pris. Du kommer deg til Lavra ved å ta metroen til Arsenalna og spasere sørover gjennom en vakker park med mange minnesmerker. Mer informasjon om Lavra-klosteret.

St. Michaels-katedralen 

Noen hundre meter øst for den 990 år gamle St.Sophia-katedralen (se først i artikkelen) ligger en like iøynefallende, men 980 år yngre kirke ved navn St.Michaels. Den knallblå fasaden og de ekstremt gyldne løkkuplene gjør dette til et landemerke i Kiev.

Dette er en kopi av 1100-tallskirken som ble revet av de ateistiske kommunistene i 1937. Legg også merke til minnesmerket til venstre for inngangsporten, som tar for seg den statsregisserte hungerskatastrofen som tok livet av millioner av ukrainere i årene 1932-33.

Chimera-huset 

Rett ved presidentens administrasjonsbygning sør for Maydan ligger en av Kievs mest særpregede hus. Fasaden på Chimera-huset, som det kalles, er dekorert med mange statuer av eksotiske dyr og fantasiskapninger, fra neshorn, elefanter og stork til frosker og havfruer. Chimera-huset er rundt 100 år gammelt og ligger i vul. Bankova 10.

Miniatyrmuseet 

Inne på Lavra-området ligger et museum som er totalt irrelevant for et høyst religiøst sted som dette, men det er et ypperlig avbrekk, spesielt hvis du har med deg barn. Miniatyrmuseet er umåtelig populært blant Kievs innbyggere, og her kan du se mikroversjoner av gjenstander, noen må beskues gjennom mikroskop for at du skal kunne se hva de forestiller. 

Åpent fra 0930 til 1330 og 1430 til 1900, onsdag til mandag. Inngangsbilletter koster noen få kroner.

Babyn Jar

Like nordvest for Kiev sentrum ligger ravinen Babyn Jar, som var åstedet for 2.verdenskrigs verste enkeltstående massakre. I september 1941 tok en spesialgruppe SS-soldater med seg Kievs jødiske befolkning hit og henrettet samtlige 33771 menn, kvinner og barn. Også i resten av okkupasjonstiden ble ravinen brukt som eksekusjonssted, og det antas at mellom 80000 og 120000 mennesker ble drept her.

I dag står det flere monumenter og minnesmerker på stedet, som du lett når til fots fra metrostasjonen Dorohozhychi, grønn linje. 

Lenin-statuen

De aller fleste statuer og monumenter over kommunistlederne har forlengst blitt revet ned og erstattet av mer historiske og lokale folkehelter, men en Lenin-statue finnes fortsatt. Den står ved pl Bessarabska, i enden av allèen bulevar Tarasa Shevchenka.

Rodina Mat & Krigsmuseet

Kievs krigsmuseum er landets største museum, med over 300000 utstilte gjenstander. Museet tar blant annet for seg naziokkupasjonen, motstandskampen og Slaget ved Dnepr. 

Utstillingene er dystre og tidvis makabre. Museet ligger under Kievs mest iøynefallende monument, en 62 meter høy statue av titanium forestillende en krigersk amasone med sverd og skjold, som er synlig fra flere kilometers hold. Fra museet kan du ta heisen opp i hodet hennes og få en flott utsikt over området.

Krigsmuseet ligger ved Dnepr-elven et par kilometer sør for sentrum og har åpent alle dager fra 1000 til 1700, men stengt mandager. Inngang koster bare et par kroner. 

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

 

Reiseguider Danmark

  • Århus

    Studentbyen Århus i Danmark har aner helt tilbake til vikingene på 700-tallet, og byen er en fascinerende blanding av gammelt og...

  • København

    Det er deilig å være norsk i Danmark, og ikke minst i København. For nordmenn har dette vært storbyen nærmest den store verden og...