Forsidebilde SurfersBeach

Fantastiske Chateau de Chambord

paris chateau de chambord

Hvorfor ikke unne deg et besøk til Chateau de Chambord når du først er i Frankrike? Gjerne kombinert med ferien i Paris. Her har Da Vinci vært inspirasjon og Moliere vært gjest. Og kanskje du kommer på et besøk også? Les mer om dette fantastiske slottet!

Photo: Sachitha Obeysekara - CC-lisens


Leonardo Da Vinci jobbet for Frans 1

Alle har hørt om Versailles-slottet og Solkongen. Men kjenner du til Chateau de Chambord og Kong Frans I? Selveste Leonardo Da Vinci skal ha fulgt kongen tilbake fra Italia til Frankrike , og jobbet for han fra 1516. Chateau de Chambord er selvfølgelig på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Beundrer av Italiensk kunst

Kong Frans 1 var nemlig en stor supporter av italienske byggekunst og italiensk kunst. Og selv om slottet er regnet som et av verdens vakreste slott i fransk renessansestil er det tydelig å skue et italiensk form på det. Domenico da Cartona fra Toscana skal ha hatt overoppsyn med byggingen av slottet, men det ble hele aldri helt ferdigstilt. Jaktslottet ble bygget for at Kong Frans 1 skulle være i nærheten av sin kjære Comtesse de Thoury.Storslått og vakkert i Chambord!

paris chateau de chambord 2

Photo: Luciano Guelfi - CC-lisens

Dette meget vakre slottet som ble påstartet i 1519 er 156 meter bredt. På hver ytterkant står det to enorme runde tårn. Sentralt i slottet står et 44 meter høyt tårn, eller donjon som det kalles. Slottet har også et helt unikt trappesystem, ifølge rykter er vindeltrappen tegnet av Da Vinci selv, hvor folk kan gå opp og ned trappene uten å møtes.

Den kjedelige historien sier at kongen måtte bygge inn trappen for å hindre trekk! Slottet anses som et av verdens vakreste slott i fransk renessansestil. Det har 440 rom, 365 peiser, og 84 trapper! Takdelen er imponerende og ser du den for seg selv, kan det se hus som 'skyline' i en storby.

Enorm slottspark hos Chateau de Chambord

Den imponerende parken er på hele 5500 hektar hvorav 4500 er skog, alt sluttet inne av en mur på 32 km, Frankrikes lengste. Under revolusjonen ble Chambord plyndret 1792 for nesten alt sitt innbo, og kjøpt som nasjonaleiendom.

Det ble senere gitt til greven av Chambord- Fra 1932 ble den statseiendom. Etter Frans sin død er slottet mest berømt for Ludvig 14s opphold, da bl.a. Molière bodde der.

Fakta om turistattraksjonen Chateau Chambord

Du kan få alle typer av guidede turer på slottet. Alt fra enkle lydguider, som forøvrig er tilgjengelig på 10 språk, dog ikke norsk, eller med personlige guider som på engelsk presenterer fakta og anekdoter fra slottets historie.

Prisene er hyggelig nok og for mindre enn en 100-lapp får du tilgang til slottet i høysesongen. Men slottet er åpen hele året for publikum, med unntak av 11. november, 24 desember og 1. januar. Åpningstider er fra 0900 til 1715. Om sommeren er slottet åpent lenger.


Reiseplaneten redFinn beste priser på leiebil hos Reiseplaneten


 Komme seg til Chateau Chambord

Chateau de Chambord, ligger logisk nok i chambord, ca 180 kilometer sør for Paris. En kjøretur tar litt over 2 timer med normal trafikk. Du kan også ta tog fra Paris Austerlitz stasjonen til Blois eller Mer. Fra Blois går det buss direkte til slottet fra mai til september.

{googleDir hide_direction_text=1 width=100% height=300 dir_width=100% vertical=1 unit=METRIC
from="Paris, Frankrike"
to="Chateau de Chambord, Frankrike"}

Reiseguider Frankrike

 • Beziers

  Beziers er en koselig by plassert i et fantastisk landskap sør i Frankrike. Beziers er stor nok til at du kan tilbringe noen flotte...

 • Bordeaux

  Bordeaux er kanskje mest kjent som verdens vinhovedstad, for i dette området har de beste rødviner blitt produsert siden...

 • Korsika

  Korsika eller la Corse som de sier i Frankrike, er en øy i Middelhavet, under fransk styre. Øya er delt i to departementer:...

 • Marseille

  Marseille er den eldste byen i Frankrike, og har i alle år vært en eksotisk smeltedigel av forskjellige kulturer. Marseille var porten...

 • Nice

  Den franske rivieraen fremstilles ofte med et bilde av glamour, strender og vakre mennesker. Selv om fremstillingen er korrekt...

 • Paris

  Paris er romantikkens hovedstad. Har du lyst på en storbytur med din kjære, er Paris et sikkert valg med sine sjarmerende gater...