Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Fransk løksuppe


Fransk løksuppe

Fransk løksuppe

Løksuppen, eller soup l ‘oignon som de fastboende i Frankrike sier, er av mange betraktet som en nasjonalskatt. Løksuppe har vært populært siden romertiden, og den moderne versjonen vi spiser i dag ble del av menyen i Paris allerede på 1800-tallet.

Løksuppen kan brukes som forrett, men er fyldig nok til å fungere som hovedrett. Den er laget på løk og kjøttktaft og ofte gratinert med kruttonger og ost på toppen. Det er også vanlig å bruke vin eller cherry i suppen for å få frem smaken i kraften.


Photo by Vodesnet - Own work, CC BY-SA 3.0


Hvordan ble Løksuppen til?

Det er to teorier som forklarer hvordan Løksuppe oppsto. Begge innvolverer Kong Louis XV, en konge som av ettertiden har blitt bektraktet som den svakeste og minst effektive monarken i sitt dynasti. Etter sigende skal han ha vært langt mer opptatt av å dyrke egne hobbyer, fremfor andre plikter. En av disse hobbyen var jakt, og det er nettopp herfra den første av teoriene stammer fra.

Kongen var på hjortejakt med hoffet, og når de kom tilbake til hytten var det "slunkent" i spisskammerset. Sammen med sin tante lette han frem alt som fantes, og det var intet annet enn løk, smør og champagne. De slengte alt i kjelen, rørte om og serverte, og slik skapte de en ny fantastisk rett.

I den alternative legenden var Kong Louis XV kun indirekte involvert. Hertugen av Lorraine var på vei til slottet Versailles for å besøke sin datter Dronning Marie, som for øvrig var gift med kongen. På veien til slottet overnattet han på et hotell og der fikk han servert en suppe som var så velsmakende at han bestemte seg for å ta med suppen til hoffet for å overrake sin datter og svigersønn.

Suppen ble snart populær ved slottet, først og fremt på grunn av den gode smaken, men også fordi den dempet lukten av gårsdagens alkohol. Den fikk derfor kallenavnet «the soup of the drunkards».

Den dag i dag blir løksuppen brukt som hjelp mot bakrus av franskmenn. Hertugen ga ut en kokebok hvor suppen var en av retten, den ble der dedikert til de kongelige og fikk navnet «The onion soup a`la Stainlas.

Oppskrift på Frank løksuppe

 

  • 100 gram bacon
  • 3 store løk i tynne skiver (gule, men du kan også blande/bruke det du har)
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 ts sukker
  • I ss hvetemel
  • 1 ts timian
  • 1.5 dl hvitvin
  • 1 liter kyllingkraft (eller annen kraft)
  • 1 laubærblad
  • Pepper
  • Soyasas
  • Brød
  • Ost, gjerne cheddar

Stek bacon til det blir gyllent. Tilsett løken med litt smør og ha i sukkeret. Brun på svak varme i ca 15 minutter. Kok inn hvitvinen. Strø melet over løken og rør. Tilsett så kraften samman med laubærblad og timian. Kok ca. 30 i minutter. Ta ut laubærbladet og smak til med soyasaus og pepper.

Ha suppen i ildfast form, stø over brød (enten som skiver eller i biter) og revet ost. Suppen skal nå gratineres ca 5 minutter på grillelementet i stekeovnen.

Hvordan servere og spise fransk løksuppe?

soupe a loignon

Photo: French Onion Soup - by Ludovic Péron - Wikimedia Commons

Suppen kan serves i en suppebolle eller i posjonsskåler, pass på at de tåler å stå i ovnen om du skal gratinere suppen. Hvordan spiser man egentlig løksuppe slik som franskmenn? Tvinn en liten mengde av osten på skjeen til du har en liten klump. Skjær deretter strengen pent av ved å presse kanten av skjeen mot suppebollen.

Skal du til Paris så vit at restauranten Flottes i gaten 2 Rue Cambon (som ligger i 1. arrondissement) kanskje har den beste løksuppen du kan få. Alternativt besøker du Le Suffren i gaten 84 Avenue de Suffren (like ved Eiffeltårnet). Her har de også herlig løksuppe.  

Reiseguider Italia

  • Bergamo

    Bergamo er en sjarmerende by som ligger fortryllende til mellom Garda-sjøen og metropolen Milano. Med sin beliggenhet opp under...

  • Bologna

    Bologna blir ofte oversett til fordel for sine mer berømte og glamorøse "bynaboer" Firenze, Venezia og Milano. De fleste får en...

  • Cagliari

    Drømmer du om Sardinia så vil det være 50 % sjanse for at Cagligari er den første byen du besøker på øya. Og det er ikke noe...

  • Firenze

    Firenze er den største perlen i Toscana og renessansens sanne skattkammer i Italia. Firenze er en forholdsvis liten by som ikke...

  • Lucca

    Lucca har perfekt beliggenhet i Toscana, midt mellom middelhavskysten og turistmagneten Firenze. Lucca er Puccinis fødested og...

  • Milano

    Milano er porten mellom Italia og det sentrale Europa og er maktsenteret for design, mote og den vellykkede finansindustrien. Byen...

  • Napoli

    Napoli er en by du enten elsker eller hater. La gå at trafikken og forurensningen kan være kvelende, at organisert kriminalitet...

  • Parma

    Nord i Italia skjuler den passe store byen Parma seg, (ca. 200 000 innbyggere) med alle sine kjente og ukjente "hemmeligheter"....

  • Pisa

    Få byer i verden er så basert rundt én verdensberømt attraksjon som nettopp Pisa. De fleste turister som ankommer byen, får med...

  • Roma

    Roma er en av våre absolutte favorittbyer. I Roma vandrer du praktisk talt gjennom historien, og byen er på mange måter et...

  • San Gimignano

    For mange Toscana-kjennere er San Gimignano en av de absolutte favorittene. Byen var verdens første by med ”skyline” og kalles...

  • Sicilia

    Sicilia er den største øya i Italia og byr på uendelig av muligheter for en turist med åpent sinn. Her er kaotiske storbyer som...

  • Siena

    Siena er en by mange har besøkt, men enda flere drømmer om å besøke. Og det er ikke så rart for Siena er selve perlen i Toscana...

  • Venezia

    Ingen andre steder i Europa får du den umiddelbare følelsen av å ha reist 400 år tilbake i tiden så sterkt som i Venezia. Byen...

  • Viareggio

    Viareggio er byen for deg som drømmer om Toscana og Italia, og samtidig vil nyte strandlivets gleder. Viareggio er en flott...