Forsidebilde SurfersBeach

Bli kjent i Sevilla

sevilla lagiralda

Sevillas historie strekker seg 2000 år tilbake i tid. Byen ble grunnlagt av romere som en havn ved Guadalquivir-elven. Etter Romerrikets fall fulgte en periode under visigotherne, hvor Sevilla fikk navnet Hispalis, og opplevde kraftig vekst.



I likhet med resten av den iberiske halvøy, var Sevilla under muslimsk styre i 400 år, før de ble fordrevet av de kristne. Den muslimske epoken ser du fortsatt tydelige spor av i Sevilla.

I 1492 oppdaget Christopher Colombus Amerika, og det ble en jackpot for byen, som ble tildelt de eksklusive handelsrettighetene med det nye kontinentet. Sevilla vokste raskt til å bli en av de rikeste og flotteste metropolene i hele Europa, og det ble bygget en rekke vakre renessansepalasser og kirker du kan se den dag i dag. Byens innbyggertall firedoblet seg over en hundreårsperiode, og 1500-tallet var en gullalder i Sevillas historie.

1600-tallet ble derimot et kraftig tilbakeslag. En pest utryddet halvparten av Sevillas innbyggere, og posisjonen som havneby ble svekket ved at Guadalquivir-elven tørket inn og ble for grunn til å bære de stadig større handelsskipene. På 1800-tallet vokste byen ytterligere. Broer ble bygget over elven, og bymurene ble revet. Sevilla fikk hard medfart under den spanske borgerkrigen på 1930-tallet, men en ny opptur kom i 1992, da Sevilla var verter for den internasjonale teknologimessen Expo '92, på 500-årsjubileet for Colombus berømte Atlanterhavskryssing. Dette førte til en radikal forbedring av byens infrastruktur og turistfasiliteter.

Sevilla er i dag Spanias fjerde største by, etter Madrid, Barcelona og Valencia. Byen har ca. 700 000 innbyggere, og er hovedstaden i landsdelen Andalucia. Ikke glem at byens navn uttales som Sevija, og ikke med bokstaven L som Sevilla blir skrevet.

Som turist vil du antagelig oppholde deg mesteparten av tiden i de tre mest sentale bydelene Centro, El Arenal og Barrio de Santa Cruz, og først og fremst i sistnevnte.

Barrio de Santa Cruz

sevilla murillohagene

Barrio de Santa Cruz, eller bare Santa Cruz i dagligtale, er det som var Sevillas jødekvarter på 1200 og 1300-tallet. Området har i stor grad bevart sitt middelalderske utseende. Santa Cruz inkluderer byens fremste landemerke, den storslagne gotiske katedralen, og palasskomplekset Alcazar, og disse er byens fremste turistattraksjoner. Men selv uten disse er Santa Cruz en svært sjarmerende bydel og en severdighet i seg selv.

Området øst for katedralen er en labyrint av trange og krokete brosteinsgater mellom gamle kirker og hvite hus med jernporter. Her er det svalere enn i resten av byen, noe som er godt å vite når sommerheten står på som verst. Klimamessig har Sevilla den uoffisielle europeiske varmerekorden gjennom tidene; i 2003 ble det registrert en temperatur rundt 46 grader.

Innimellom kommer du til idylliske små torg med uterestauranter, fontener og rader med appelsintrær som bugner av frukt. Her ligger også parken Jardines de Murillo, med sine gamle tykke trær, fontener og en høy dobbelsøyle med en løve og inskripsjonen «1492» til minne om oppdagelsen av Amerika og Christopher Colombus. Og rett nord for denne ligger plassen Plaza de Santa Cruz, som domineres av et stort jernkors, konstruert i 1692. 

Santa Cruz yrer av bodegas, tapasbarer og cervecerias, og du finner suvernirbutikker som selger alt fra capser til flamencokjoler på nesten hvert hjørne. Dette er som sagt turistenes område. På kveldstid og nattestid forvandles Santa Cruz til Sevillas utelivsområde, men igjen, først og fremst for de mange turistene.

El Arenal

Santa Cruz avgrenses i vest av Sevillas hovedgate Avenida de la Constitución hvor byens eneste trikkelinje går. Vest for denne finner du bydelen El Arenal. Dette var Sevillas havneområde under gullalderen, inntil elven ble for grunn og havnen flyttet lenger sør. El Arenal ligger ved elven Guadalquivir som har en hyggelig elvepromenade langs gaten Paseo de Cristóbal Colón, som er det spanske navnet på Colombus.

I El Arenal ligger også noen av Sevillas fremste severdigheter. Byens tyrefektingsarena er landets viktigste etter Madrids, og også en av de eldste som fortsatt er i bruk. Like sør for denne ligger Gulltårnet, Torre del Oro, med en 800 år lang og interessant historie. I dag huser tårnet Sevillas Sjøfartsmuseum.

Centro

Nord for katedralen ligger Sevillas sentrumsområder, med det selvforklarende navnet El Centro. Midtpunktet er byens rådhus, Ayuntamiento, med torgene Plaza Nueve og Plaza de San Francisco på hver side. Her starter også Sevillas fremste shoppinggater, først og fremst gågaten Calle Sierpes (Slangegaten) og parallellgatene Calle Tetuán og Calle Velazquez, som strekker seg nord til Plaza del Duque. Like øst for disse ligger Plaza Salvador, som med sine mange restauranter og cervecerias alltid summer av lystige spanjoler. Her lå forumet i det gamle romerske Sevilla.

Et par kvartaler lenger øst ligger Plaza Alfalfa, hvor byens ungdommer gjerne samler seg på kveldene og i helgene. Her er det også mange barer og tapasbarer. På Plaza Pilates i Centro finner du en annen av Sevillas attraksjoner, 1500-talls palasset med tilnavnet Pilatus' Hus (Casa de Pilates). Palasset har en arabiskinspirert borggård med fontener og romerske statuer, med buede søyleganger og gotiske balustrader.



Triana

Av andre bydeler av interesse kan vi nevne Triana, som ligger på andre siden av elven vis-a-vis El Arenal. Triana regnes som flamencoens fødested, og flamenco er fortsatt populært her. Mange av byens unggutter lærer seg å spille spansk gitar, mens jentene lærer seg å danse flamenco. Bydelen er også kjent for sine mange keramikkverksteder og håndtverksutsalg.

Triana var opprinnelig et arbeiderstrøk hvor sigøynere holdt til, men i det siste har området blitt mer trendy og boligprisene har skutt i været. Legg merke til den vakre broen Puente Isabell II som forbinder Triana med El Arenal. Den ble konstruert mellom 1845 og 1852, og kalles ofte Puente de Triana i dagligtale.

Macarena

Nord for Santa Cruz ligger Macarena, også det et arbeiderstrøk som er mest kjent for kirken som huser Sevillas hellige statue, Håpets jomfru fra 1500-tallet (Nuestra Señora de la Esperanza de la Macarena). Bydelen avgrenses i nord av den lengste resterende delen av bymurene som en gang omkranset gamle Sevilla.

Her ligger også Andalucias parlament, og Universitetet i Sevilla. Få også med deg Calle Feria, hvor det har blitt arrangert markeder i hundrevis av år, i alle fall siden 1100-tallet.   

Isla de la Cartuja

Til slutt i vårt sentrumsbilde nevner vi Isla de la Cartuja, en øy i Guadalquivir-elven like nordvest for sentrum. Dette området huset den store teknologimessen Expo '92, men i dag er det største trekkplasteret den store fornøyelsesparken Isla Magica, som holder åpent fra april til oktober. 

Her ligger også Sevillas store olympiske Stadion, et moderne kunstmuseum og klosteret hvor Colombus satt og planla sin store ferd vestover.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Reiseguider Kroatia

  • Dubrovnik

    De fleste som kommer til Dubrovnik første gang blir svært overrasket over at denne byen ikke er en større turistmagnet enn det...

  • Pula

    Pula er en vakker turistby på halvøya Istria i Kroatia. Pula ligger flott til med Adriaterhavet på den ene siden og grønne landområder...

  • Rijeka

    Kroatia har tilbragt flere årtier i skyggen av sine middelhavsnaboer Italia og Hellas. De senere årene har imidlertid nordmenn...

  • Split

    Etter mange år i skyggen av sine middelhavsnaboer Italia og Hellas, har Kroatia blitt en turistfavoritt. Kroatia har lenge vært en...

  • Vir

    Elsker du Kroatia så elsker du Vir, eller omvendt for den saks skyld. Vir er nemlig alt vi tenker på når det gjelder sol, sommer og...

  • Zadar

    Kroatia byr på en rekke flotte feriedestinasjoner, fra halvøya Istria og badebyen Pula i nord, til kulturarvbyen Dubrovnik i sør....