Forsidebilde SurfersBeach

Den store tapas-guiden

Tapas Pimientos de Padrón

Spania er tapas, like mye som Italia er pasta og pizza. Men ikke mange vet så mye om tapas, og svært ofte ser vi at man velger bort tapasrestaurantene når man er på ferie i en spansk by. Og det er synd, fordi det finnes uendelig mye godt å spise, samtidig som hver region har sine spesialiteter og tradisjoner. 

De regionene som har tradisjon for tapas i Spania er Andalucia, Murcia, Leon, Extremadura og Ciudad Real.

Bildet viser Pimientos de Padron Photo by Takeaway - CC BY-SA 3.0,



Særlig nord i Spania kan man oppleve at innbyggerne kaller tapas for noe annet, nemlig pinchos. Baskerne kaller det dessuten for pintxos som er samme ord, men på baskisk. Årsaken er at man ofte finner en tannpirker i tapasen, for å gjøre det lettere å spise maten når det er stablet ost, oliven og annet ovenpå brødskiven, eller et utall av grønnsaker ovenpå hverandre. En pincho er egentlig en stekenål.

I Latin-Amerika heter deres variant av tapas for bocas, mens det i Mexico kalles botanas.

Tapas finnes i et utall varianter

Tapas Banderillas de encurtidos

Banderillas med sylteagurk. Photo: Tamorlan - Own work, CC BY-SA 3.0

Tapas er enkelt sagt småretter som finnes i et utall varianter. Det finnes tapasretter som er enkle, og det finnes svært så forseggjorte. Et eksempel på det siste er puntilitas som er frityrstekt blekksprut. 

Det er ikke uvanlig at den lokale baren har 8 til 12 varianter av tapas. Det er heller ikke uvanlig at rettene er godt innsauset i hvitløk, chilli, paprika, salt og pepper, kanskje safran og olivenolje.

Tapasvariantene består både av sjømat (kalt mariscos) og sjømatvariantene er som regel ansjos, sardiner eller makrell i olivenolje. Eller blekksprut og akkar, gjerne i tomatsaus. Du vil dessuten nesten alltid finne minst en oliven-variant på tapasmenyen. Ofte er det oliven av typen Manzanilla eller Arbequina. Til tapas-rettene får man gjerne en eller flere typer brød.

I enkelte byer er det egne tapas-gater, hvor hver bar har sin egen spesialitet, og hvor folk går fra den ene baren til den andre for å snakke, drikke og spise etablissementets spesialitet.

Noen ganger serveres tapas som tilbehør til drinken før en middag. Og ofte uten tillegg i prisen.  Opprinnelig var nemlig tapas en liten porsjon gratis mat som ble servert til drikken.

I utgangspunktet er derfor «a tapa» en appetittvekker og en snacks, og ikke et måltid i seg selv.  Imidlertid har det i senere tid vokst frem flere restauranter som lager ulike avanserte tapas og ved å kjøpe en kombinasjon av disse så får man et helt måltid. 

Hvor kommer ordet tapas fra?

Ordet tapas kommer mest sannsynlig av tapar (spansk for å dekke til). Det sies nemlig at man i gamle dager la en liten brødskive over sherryglassene for å forhindre at fluene kom seg ned i glassene. Etter hvert ble det vanlig å plassere småretter oppå brødskivene, og dagens tapas var født!

En tapa kan være både varm eller kald, men ikke samtidig naturligvis. 

Tapas spises fordi middag inntas sent på kvelden

TapasenBarcelona

Tapas er opprinnelig snacks eller mellommåltidsretter. Nå er det big business, men også god mat!
Foto: Elemaki - CC BY 3.0

I Spania serveres middag svært sent, i alle fall ikke før klokken 2100 på kvelden, og ofte så sent som midnatt.  Det er en av årsakene til spanjolene rusler fra bar til bar for en tapas og noe å drikke. Dette kalles for "lr de tapas" og gjør at man ikke «sulter ihjel» mellom lunsj (rundt kl 1400) og middag sent på kvelden. I tillegg er det jo en sosial greie, og spanjolene er jo kjent som svært sosiale.

Det finnes utallige regler for hvordan man spiser tapas. Som nevnt så vil man på enkelte barer få tapsrettene gratis til drikken man kjøper. Da forsyner man seg som regel selv fra brett. Spesielt i Andalucia er dette utbredt. Se hva de lokale innbyggerne gjør, og ikke vær redd for å prøve nye varianter. 

De vanligste tapasrettene i Spania

Tapas Calamares

Calamares a la romana (frityrstekt akkar) er noe alle liker.
Photo: Flickr.com user "deramaenrama" - CC BY 2.0

  • Bacalao som er saltet torsk (tørrfisk)
  • Calamares (kalles også rabas) som er akkar-ringer (minner om blekksprut)
  • Caracoles som er snegler i hvitløk
  • Chorizo i varianter, dvs. Chorizo-pølse med tilbehør.
  • Croquetas er en frityrstekt liten sak som har størrelse og form som en liten pølse. Ofte er det potetstappe inni. Men det kan også være fisk, skinke eller ost.
  • Empanadillas er en brødrett som minner om italiernes calzone. Det kan være ulikt fyll i brødretten.
  • Gambas er reker i en slags peppersaus, gjerne med allioli og chilli.
  • Patatas bravos er potetpiter med en småsterk tomatsaus.
  • Pimientos de Padrón er grønn pepper (fortrinnsvis fra Padrón) frityrstekt med olivenolje eller like gjerne servert rå, (se bildet først i artikkelen).
  • Pulpo a la gallega er kokt blekksprut.
  • Queso con anchoas er ost med ansjos på toppen.
  • Raxo er svinekjøtt med hvitløk og paprika.
  • Tortilla de patatas er en spansk omelett.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Nutella Café

Nutella Cafe

Elsker du Nutella? Og elsker du å reise? Ja, da kan du kombinere dette uten problemer. Og da tenker vi ikke på at alle overnattingssteder med respekt for seg selv byr på Nutella i sitt frokoststortiment. Reiser du på ferie til en storby i USA, så ikke se bort fra at barna (og kanskje også de voksne) drar deg med på en Nutella Café!





Nutella Café

Nutella har nemlig startet sine egne Caféer. Der får du bakverk, frokost, iskrem og selvsagt brød – med Nutella! 

Du får også pudding med touch av Nutella og crème brûlée med Nutella er en selvfølge. Og i tråd med tiden kan du også skape din egen Nutella-kreasjon som du så spiser.

Og visste du at Nutella også kan brukes som pizzafyll eller hamburger-dressing? Kun fantasien (og magen) setter begrensninger.

Nutella Café i USA og Australia

Nutella i New York finner du (selvsagt) midt i byen, nærmere bestemt ved Union Square Park og som nær sagt alt annet i New York er det åpent syv dager i uken. Adressen er 16 University Place og East 13th Street.

Nutellas første restaurant ble satt opp i Chicago (USA) og det har også kommet en Nutellarestaurant i Australia, nærmere bestemt i Melbourne. Nutella i Chicago finner du i 189 Michigan Avenue, og den holder åpent fra tidlig morgen til kl 2100 alle dager i uken.

Fakta om Nutella

Nutella er i hovedsak kakaopulver, hasselnøtter, melkepulver, vanillin og palmeolje og produseres av det italienske selskapet Ferrero. Pietro Ferrero var eier av et bakeri i Alba i Piemonte (Italia). Et område som forøvrig er (naturlig nok) kjent for hasselnøtter. Pietro startet på 50-tallet å selge en produktvariant bestående av kremet hasselnøtt kalt Supercrema.

I 1963 videreutviklet sønnen til Pietro (Michele) en modifisert versjon av Supercrema som ble markedsført under navnet Nutella. Første ladning av "nye" Nutella forlot samlebåndet i Alba i 1964. Nutella ble umiddelbart en suksess og har holdt stillingen siden den gang.

Nutella

Fotografiert von -donald-, CC BY-SA 3.0

De beste tapasrestaurantene i Madrid

TapasenBarcelona

Ber du 100 mennesker tenke på spansk mat så vil vi tro det er en klar overvekt av tapas i folks hoder.

Men selv om folk flest har hørt om tapas, og det faktum at tapas er tilgjengelig over alt i Spania, så er det ikke alle som er like sikre hvordan man bestiller det og hva man skal be om.

Eller for den saks skyld hvor man finner de beste tapas-barene.

Photo: Elemaki -CC BY 3.0



Hva er tapas?

En småmorsom forklaring av bakgrunnen til tapas, og ordet tapas, er følgende: Tapas kommer av det spanske verbet tapar som betyr "å dekke/kle". En 'Tapa' var opprinnelig noe "gratis" som ble plassert over vinglasset eller drinken for å "dekke det" for støv, fluer og andre innsekter.

I Madrid vil du fortsatt finne en del barer som serverer tapas fritt til et glass øl eller vin, selv om vanlig praksis nå er at du bestiller maten på egen tallerken.

Reiseplaneten redHent din egen spanskparlør hos Reiseplaneten

 

Det finnes mengder av tapas-varianter, og prisene varierer fra en drøy euro til langt over 10 euro. Du drikker vin, øl og/eller vann til maten. Be gjerne om brød til hvis det ikke står på menyen.

Det som er spennende med tapas er at du faktisk kan samle delikatesser fra nær sagt hele det spanske kjøkken på din tallerken og finne frem til dine favoritter. Og du behøver ikke spise alt hvis du får noe du ikke liker.

Er dere en gjeng som går ut sammen vil dere kunne få et stort antall tapasvarianter, og det er både gøy og godt å eksperimentere seg frem til sine personlige favoritter.

De fleste barene stiller ut rettene slik at kundene med selvsyn kan se utvalget, uten å måtte spørre kelneren om alt på menyen. Og det gjør jo alt så mye enklere.

Et utvalg av de beste tapasbarene i Madrid

Euskal Etxea

En av de beste tapas-barene i Madrid hevdes å være Euskal Etxea (du kan gjerne uttale navnet som El "Choco"). Her er kjøkkenet baskisk og tapasrettene er mangfoldig. Alt fra ansjos, bakt løk blandet med geiteost, bakte epler, i tillegg til mer tradisjonelle råvarer inkluderes i tapasrettene her.

Atmosfæren er folkelig og beliggenheten er flott. Adressen er Calle Jovellanos 3, (ta metrolinjen til stasjonen Sevilla). Inn kommer du ved å benytte kjellerinngangen til den vakre baskiske kulturbygningen.

Åpningstidene til Euskal Etxea er fra 0930 til midnatt alle dager, med unntak av søndager som er stengt og lørdager hvor man åpner klokken 1100.

La Escondida

Madrid Plaza Mayor Tapas bar

Om fotografiet er fra La Escondida eller ikke (husker vi ikke :-). Tapas nær Plaza Mayour er i alle fall riktig. Foto: Brian Snelson - Flickr: CC BY 2.0


Hvis du ikke reiser på lavbudsjett så er det verdt å prøve ut La Escondida 500 meter fra Plaza Mayor. Til Plaza Mayor kommer "alle" turister, men denne lille tapasbaren som ofte byr på live-musikk er ikke en turistfelle for det, med unntak av at prisene er høye.

Det er nesten alltid masse folk her, så legg vekk norsk beskjedenhet og klem deg inn. Utvalget av ost er meget bra. Forsøk 'Torta al Casar.

Adressen til Taberna La Escondida er Plaza Puerta Cerrada 6.

La Castela

Vi elsker Retiroparken i Madrid og før man tar turen dit for å slappe av (og fordøye maten) foreslår vi at du besøker tapasbaren La Castela i gaten Doctor Castelo 22. Bor du et stykke unna, tar du metrolinjen til stasjonen Ibiza.

Tapasbaren er ganske moderne, men menyen inneholder allikevel en del tradisjonelle retter. Her er kylling, blodpudding og sjømat en fast del av tapas-sortimentet.

La Escindida er åpent 7 dager i uken. Lunsj serveres fra 1200 til 1630, mens middag er fra 2000 til 0030. NB! Søndager har kun lunsj.



Albur

Den beste tapas-baren i Malasaña sies å være Albur i Manuela Malasaña 15. Stort utvalg av ost, herlig brød med tomater og smakfulle kjøtt- og fiskedelikatesser er på menyen. Mye av maten kommer fra den nordlige regionen El Bierzo.

Albur byr på lunsj fra 1230 til 1700 alle hverdager og middag fra 1900 til midnatt samme dager. Lørdager og søndager holder Albur åpent fra 1300 til 0100.

La Taperia de la Abuela

Denne tapasrestauranten får mange lovord for god matkvalitet og anbefales av lokalbefolkningen. La Taperia er familidrevet og setter sin ære at du skal bli fornøyd.

Forsøk gjerne spesialretten Carne a la piedra som serveres på varme steiner, eller hold deg til vanlige tapasretter av skinke, ost, kjøttboller og mye annet.

Dette er absolutt ikke en typisk turistbar, men noen av de ansatte snakker litt engelsk. Adressen til La Taperia de la Abuela er Calle del Conde, 4, sentralt i Madrid.

Og forresten, dette er også stedet hvor du skal smake en ordentlig Sangria!

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Kilder:
gomadrid.com og travelinginspain.com

Hvordan spise sushi?

cagliari art of shushi

Må jeg spise sushi med pinner? Kan jeg bruke hendene eller er kniv og gaffel et alternativ? Og hva kan blandes? Eller skal kanskje ingrediensene som følger et sushimåltid spises hver for seg?

Ikke så rent få spiser (og liker) sushi. Denne japanske matretten har spredt seg som ild i tørt gress verden rundt. Det samme har renomèet til matretten. Det er ikke mange årene siden det var umulig for en sushi-restaurant å få Michelin-stjerner. Nå er noen av verdens aller beste restauranter sushi-restauranter og Tokyo har fortjent nok blitt verdens gourmet-by.

Men, hvordan spiser man egentlig sushi? Selvsagt via munnen, men finnes det en tradisjonell måte å spise det på? Hvordan foretrekker f.eks. en av de beste sushi-kokkene å spise sushi?

For eksempel er det ikke helt uvanlig å se «nybegynnere» stikke pinnene ned i risen eller ta en stor bit av wasabien. Sistnevnte gjerne etterfulgt av tårer i øynene og tanker om at sushi ikke akkurat var deres favorittrett. Det er nok av tabber å gjøre.

Hva er egentlig sushi?

Sushi er ikke (vi gjentar - ikke!) rå fisk. Riktig nok er rå fisk en ingrediens i sushi, men retten er reellt sett noe annet. Sushi er rett og slett ris blandet med eddik med ulike toppinger.

Får du kun rå fisk så har du fått noe som heter sashimi. Det er også vanlig å få sultet ingefær (gari) soyasaus (murasaki) og naturligvis ris med topping.

Se videofilmen under for et vellykket måltid sushi

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Drikk kaffe som en italiener

roma caffe trastevere

Italia har regler på alt. Ikke minst når det gjelder kaffedrikking. De har for eksempel regler for når de mange ulike smaksvariantene kan drikkes.



Ikke avslør deg selv som den uvitende turisten allerede på første cafébesøket, men lær deg grunnreglene for god kaffedrikking i Italia. 

Og husk at det fortsatt ikke er sosialt akseptert å vandre rundt mens man drikker kaffe fra pappkrus i Italia. Ulikt hva vi gjør eller i Europa og for eksempel USA. Men så er heller ikke Starbucks å finne rundt hvert eneste gatehjørne.

Husk også at dersom du stikker innom en cafè, (kalles gjerne bare for "Bar" i Italia), så går du først til kassen og bestiller den kaffetypen du skal ha. Så betaler du og får kvittering. Så går du til barristaen og gir kvitteringen og sier hva du bestilte.

I de finere kaffehusene så serveres det ved bordene med påfølgende regning etter på. 

Caffe Latte og Cappuccino hører frokosten til.

  • Bestill aldri caffè Latte etter kl 1200 på formiddagen. Og bestill aldri Cappuccino eller caffè Latte til et måltid. Må du absolutt ha noe til maten, så bestill en Macchiato eller vanlig caffè. Det er med andre ord macchiato (eller schiumato som er macchiato med litt melkeskum) som er akseptert til ettermidag og kveld.
  • En espresso i Italia kalles gjerne for Caffè. Hverken mer eller mindre.
  • Caffè Americano er kaffe tilført ekstra varmt vann for å redusere litt på den sterke kaffesmaken.
  • Corretto er kaffe servert med likør, f.eks. Sambuca, Amaretto eller Grappa. Ikke i samme kopp selvsagt. Likøren kommer i eget glass.
  • Ristretto er en liten "shot" med sterk svart kaffe.

Italiensk kaffekultur har aner langt tilbake i tid. Kaffe var først ansett å ha medisinske virkninger. Etter hvert ble kaffe tilgjengelig til allmenn forlystelse og en daglig kopp var noe alle måtte ha.

Venezianerne foretrakk allerede for flere hundre år siden å drikke sin kaffe mens de diskuterte siste sladder og nyheter med gode venner. Ikke ulikt hva som skjer den dag i dag.



Venezia var først ute med kaffehus!

venezia cafe florian

Det første kaffehuset i Venezia åpnet i 1683 (ved Piazza San Marco) og etter hvert var det mer enn 200 kaffehus langs med kanalene i byen. Det eldste kaffehuset som fortsatt er i virksomhet er berømte Caffé Florian som åpnet 29. desember 1720 og som naturligvis også ligger ved Piazza San Marco. Navnet har kaffehuset fått fra sin første innehaver, Floriano Francesconi.

Caffé Florian ble berømt fordi det var det eneste kaffehuset som på den tiden aksepterte kvinnelige gjester. Fra Venezia spredte kaffepopulariteten seg til Torino, Roma, Sicilia og Napoli. Også nasjoner som England, Frankrike og Østerrike fikk sin smak for kaffe fra Venezia.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Kilde: https://www.thedailymeal.com

IMAGE Artcar Festival i Berkeley
Tuesday, 23 December 2014
Primo oktober er det tid for den årlige bilkunstfestivalen i Berkeley, California. Er du litt frelst på ting som inneholder en motor, enten det nå er i biler eller motorsykler, så har du din himmel her. Du kan si hva du vil om USA, men de elsker... Read More...
IMAGE Beerbiking i Amsterdam
Wednesday, 30 December 2015
Noen vil ha party hele tiden. Og i Amsterdam er dette fullt mulig. Også mens du sykler. "Beerbiking" er en attraksjon enkelte elsker, og som andre gjør alt de kan for å forby! En annerledes sightseeing! Tenk deg en gjeng på 10 stykker syklende.... Read More...
IMAGE Boneyard i Tucson
Saturday, 03 December 2016
  Alle flyplasskirkegårders mor finner du Tucson Arizona  Hvor blir de av, de mange flyene som blir satt på bakken for godt? Jo, de samles på enorme gravplasser med sine likesinnede. Her finner du gamle militærfly, cargo-fly og... Read More...
IMAGE Cotswold Olympiske leker
Friday, 03 October 2014
Selvsagt finner vi noe rart i Storbritannia og da spesielt til England. Denne gang i Cotswold, Chipping Campden i Gloucestershir County. Her har 'the Cotswolds' blitt avholdt siden 1612. Det er flere forskjellige "grener", hvor leggsparking er en av... Read More...
IMAGE De minste hotellene i verden
Sunday, 21 December 2014
Har du hørt om kapselhotell i Tokyo?  Kunne du tenke deg å bo på et hotell hvor rommet er to kvadratmeter? Og hvor naborommet er boksen over deg? Hvorfor ikke teste et kapselhotell på neste ferie? Enkelte har sammenlignet det med å våkne opp... Read More...
IMAGE Det ultimate feriekicket!
Friday, 13 February 2015
Ekstreme aktiviteter brer om seg og folk gjør mer og mer for å synes i mengden og føle vissheten om å ha gjort noe unikt. Det være seg klatreekspedisjoner på Mount Everest, senkes ned i bur for å komme nærmest mulig hvithaien i Sør-Afrika... Read More...
IMAGE Djevelens Museum i Kaunas
Saturday, 14 February 2015
Rundt om i verden finnes mye rart, og selv våre nære ferieland i Baltikum har noen underlige varianter av turistattraksjoner. Eller hva sier du til å utforske Djevelens museum i Litauen? Bli med på en liten dagsutflukt til Kaunas, Litauens gamle... Read More...
IMAGE Dykke med hai i Bangkok
Monday, 28 September 2015
Thailand har blitt et vanlig reisemål for nordmenn og det er ikke få mennesker som tilbringer en dag eller tre i Bangkok til eller fra en av landets mange flotte badedestinasjoner. Og synes du shoppingsentrene ikke byr på nok spenning så... Read More...
IMAGE Edinburgh - Bokstavelig talt litt foran
Thursday, 04 October 2018
Det kongelige slottet troner storslått over hovedstaden i Skottland. I Edinburgh trenger du knapt knipe med øynene for å se for deg riddere i rustninger og middelaldermarkeder. Samtidig har Edinburgh en moderne side med shopping og futuristisk... Read More...
IMAGE Fantastiske Bay to Breakers i San Francisco
Friday, 25 September 2015
Glem alle andre gateløp. I alle fall hvis du egentlig ikke liker å løpe, men allikevel skulle ønske at du kunne skryte på deg deltakelse i et internasjonalt "løp".  Løsningen er å få startnummer til Bay to Breakers i San Francisco.... Read More...
IMAGE Haxey Hood - Crazy rugby i England
Monday, 03 December 2018
Haxey Hood er en opplevelse alle som har sansen for Storbritannia og dens galskap og historie bør få med seg. Her kjempes det i rugbylignende former, mann mot mann og by mot by. Det er en flere hundre år gammel tradisjon som tar plass et lite... Read More...
IMAGE Heart Attack Grill
Tuesday, 03 November 2015
  Noen ting må bare oppleves. I alle fall når slagordet er "Help us fight Anorexia". Du vet det er farlig, men fristelsen blir for stor. Slik er det med Heart Attack Grill, the home of the Duble bypass burger! Photo: by Alexander... Read More...
IMAGE Helsprøtt besøk på Maeklong Railway Market
Tuesday, 08 September 2015
Den lille stasjonsbyen Mae Klong (også kalt Samut Songkhram) ligger drøye 70 kilometer - og med det en drøy times biltur, eller en totimers togtur - sydvest for Bangkok. Photo: "Maeklong station" by kamezukakofun - 投稿者が撮影.... Read More...
IMAGE Houseattack i Wien
Wednesday, 19 June 2019
Helsprøtt i Wien House Attack Dette huset i Wien (Østerrike) er laget av den kjente, dyktige og "smågale" skulptøren Erwin Wurm og ble åpnet 19. oktober 2006. Målsettingen med bygningens utforming var å lage et symbol for de små daglige... Read More...
IMAGE Hva skjer i februar?
Thursday, 02 February 2017
Februar, eller februum for de som kan sin latin, har sitt navn etter ritualet Februa som ble holdt 15. februar etter den gamle romerske kalenderen. Litt morsomt er det at årets første måneder, (januar og februar), ble de siste månedene som ble... Read More...
IMAGE Kingda Ka utenfor New York er verdens farligste berg- og dalbane
Monday, 03 December 2018
Kingda Ka - kanskje verdens råeste berg- og dalbane. I alle fall er det den farligste.  Det er i alle fall vanskelig å tenke seg noen verre! Det er nå en gang slik at vi stadig vekk hører at det største, raskeste, farligste, beste og... Read More...
IMAGE Mahalaxmi Dhobi - verdens største menneskelige vaskemaskin
Wednesday, 21 February 2018
Det finnes noen attraksjoner og severdigheter som vi aldri glemmer. Noen av disse attraksjonene har hverken mål eller intensjon om å bli en attraksjon - eller å være en attraksjon. Mhalaxmi Dhobi i Mumbai i India er en slik. Bli med til verdens... Read More...
IMAGE Penisrestauranten i Beijing
Wednesday, 29 April 2015
At man kan spise mye rart i Kina er noe alle vet. Frister det med en penis- og testikkelrestaurant i hovedstaden Beijing?  Restauranten har blitt "verdenskjent", og noen hevder dessuten at det faktisk smaker greit... Drikke slangeblod i Kina!... Read More...
IMAGE Reiseartikler - Crazy Verden
Thursday, 29 January 2015
De helt sprø ferieopplevelsene Bli kjent med de morsomste, sprøeste, rareste, mest spennende og kule attraksjonene og severdighetene i hele verden. Les våre reiseartikler og bli kjent med alle de galeste attraksjonene. Du kommer til å ønske at... Read More...
IMAGE Stratosphere Las Vegas - verdens høyeste og råeste tivoli!
Saturday, 26 March 2016
Er du lei av karusellene på Tusenfryd utenfor Oslo, Tivoli (København) eller Liseberg? (Gøteborg) Hvorfor ikke teste noe av det råeste i verden i stedet? Kan vi lokke med en karusell 270 meter over bakken? Ikke overraskende finner du åstedet... Read More...
IMAGE Sveriges underligste hotell
Tuesday, 19 May 2015
Dette har du ikke sett maken til.  At svensker er rare vet vi i Norge, men noen ganger kan det være bra også. Ikke minst når det gjelder overnatting.  I Sverige kan du bo over alt.  Her får du et lite utvalg av underlige, rare,... Read More...
IMAGE Svømmetur i dødsburet i Darwin
Tuesday, 28 April 2015
Kunne du tenke deg å svømme sammen med noen enorme beist av krokodiller?  Du kan hvis du vil ta sjansen på nærkontakt med enorme krokodiller. For i Darwin i Australia finnes det nemlig en park som har "dødsburet" som sin... Read More...
IMAGE Sykkelheisen Trampe i Trondheim
Thursday, 06 December 2018
Trondheim kjemper om å være blant de mest sykkelvennlige byene i Norge. Det største bidraget til dette er nok  sykkelheisen Trampe. Selv om Trampe har blitt til CycloCablo! Er du turist i Trondheim, så lei deg en sykkel og test ut "nye... Read More...
IMAGE Tunfisk-kasting i Port Lincoln
Friday, 13 February 2015
Er du god til å kaste ting?  Kombiner det med en ferie til Australia! Det er nok Australia som har de fleste underlige festivalene i januar, kanskje fordi de har sommer dernede på denne tiden av året? I Port Lincoln er det i alle fall i... Read More...
IMAGE Verdens villeste klatrevegg
Thursday, 10 January 2019
Nederland er i sannhet et land av eventyrere og sportsheltene er mange. Og de kan langt mer enn å gå fort på skøyter. De kan klatre også. Kanskje er det ikke så rart at det omtrent flateste landet i verden har konstruert verdens antagelig... Read More...