Forsidebilde SurfersBeach

Reisebrev fra Praha

Reisebrev fra Praha, av Morten Heiberg! Foto: Morten Heiberg.

Før vi startet turen hadde vi gjort noen småting i forkant i tillegg til ordne med overnatting, noe jeg også vil anbefale andre også å gjøre.

Finn ut på forhånd hva du vil med turen. For vår del var det å se en del av arkitekturen Praha hadde å by på, kose oss i solen med en kald øl i hånden og gjerne titte innom en lokal pub eller to. Shopping stod også på programmet, men det var på ingen måte det viktigste. Viktigst for oss nyte, ikke stresse verken hit eller dit for å rekke det ene eller det andre.

Bestille flyreise slik at man får mest mulig tid i Praha, dvs på en weekendtur reise relativ tidlig på fredag, med hjemreise sent på søndag. For vår del passet det utmerket med å reise kl 0750 fra Oslo Gardermoen for å lande i Praha to timer senere. Hjemreisen kl 2000, med landing på Gardermoen kl 2200

Bestille guidet tur. Vi bestemte oss for norsk guide slik at vi fikk med oss alt samtidig som det var lettere å spørre og får tips om alt fra restaurantbesøk, puber, shopping og andre ting vi burde se osv. Vi bestemte oss for å ta den guidede turen samme dag som vi kom ned, men samtidig såpass utpå ettermiddagen at vi rakk å se oss litt rundt før gåturen. Jo før man tar den guidede turen, jo lettere får man en oversikt over byen og det er også lettere å ta i bruk de tipsene man får. Vi bestilte turen til kl 15.00, noe som passet oss utmerket.

Bestille spa/massasje . Høres kanskje litt ”femi” ut, men du verden hvor godt det er for kropp og sjel etter ha gått og gått i en by som består av brostein og atter brostein.Blå himmel og stekende sol. da smaker en øl godt

Etter 20-25 minutter med et anbefalt taxi-selskap ankom vi Hotel Atos kl 1045, men fikk raskt til svar at reiseselskapet hadde gjort en feil og vi måtte omplasseres til et nytt og bedre hotell. Fem minutter senere satt vi en hotell-taxi som kjørte oss til Hotel Astoria som lå enda bedre plassert i forhold til alt og ingenting i selve bykjernen. Et **** som anbefales i forhold til pris, standard og ikke minst avstand. Tre-fire minutter gange så var man midt i Gamlebyen torget med alt den har å by på.

Et lite tips er å ha vekslet til litt tsjekkiske koruna, slik at man har cash til å betale for taxituren som koster ca 600 tsjekkiske kr, dvs NOK 195,- Det er viktig å benytte et anbefalt taxi- selskap da mange av dem har et rykte på seg på å lure folk langt mer enn normalt. Det er også mulig å ta buss til sentrum. Litt mer om dette kan du lese på mine tips etter reisebrevet.

Vi skiftet til shorts og trøye da det var spådd over 30 grader utover dagen. Turens første øl ble konsumert sammen med en lett lunch på torgets mange uterestauranter. Prisene på torget er vesentlig dyrere enn utenfor allfarvei, men fremdeles billig i forhold til norske priser når man kun skal ha en lett lunch og noe forfriskende å skylle det hele ned med.

Det er også noe av sjarmen å kunne sitte ute med en kald forfriskende øl og bare nyte det yrende folkelivet på torgplassen. Etterpå tok vi oss en liten spasertur før vi bestemte oss for å gå tilbake til hotellet for å hvile litt før dagens store høydepunkt, fem timers guidet tur. Kl 1500 var det bare å snøre på seg joggeskoene (Praha har stort sett bare brostein, så gode og praktiske sko er å anbefale). Yngvar Brenna

het guiden som skulle guide oss gjennom de viktigste kulturskattene Praha har å by på. Ja, og en stoooor dose med informasjon om alt og ingenting, det var ikke en ting den mannen ikke kunne svare på da det gjaldt Praha. Vi var kun to stk, så vi fikk veldig god kontakt med Yngvar og tonen mellom oss ble raskt lett og ledig.

Slitne, men veeeldig fornøyde i Praha

Etter 1,5 mil og nærmere fem timers gåtur, ny personlig rekord i både lengde og tid for min del, var vi rimelig slitne og fant raskt ut at det beste var å finne en restaurant og spise i før vi gikk hjem til hotellet. Hadde vi tatt turen til hotellet tror jeg ganske sikkert at vi hadde slokna med gang og da ville det nok vært vanskeligere å få kropp og sjel ut av senga igjen. Vi fikk anbefalt en restaurant av guiden og fikk i oss en meget god kjøttbit med godt drikke til som gikk rett i fletta for å si det sånn.  Etterpå måtte vi bare gå av oss litt sideflesk, samt nyte den varme kvelden, før vi tok kvelden rundt midnatt. Sjelden har vel to sjeler sovnet så kjapt som vi gjorde den kvelden.

Yngvar Brenna er i midten av 30-årene og studerer til vanlig kunsthistorie. Han nærmer seg med stormskritt 20 år som beboer i Praha-området og har guidet mange nordmenn opp igjennom årene. Vi vil på det sterkeste anbefale andre å ta kontakt med Yngvar for de som har lyst på en guidet tur med nogå attåt. Prismessig ligger han på ca 25 euro pr time for grupper opp til 4 personer, billigere pr pers hvis flere. Han har vært til utrolig stor hjelp da det gjelder beskrivelse av reiserute og andre forslag i forhold til reisebrevet. Han kan treffes på mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Shopping og avslapping

Lørdag våknet vi overraskende pigge, men med et hode som fremdeles var fullpakket av informasjon om Prahas kulturskatter. Uansett, vi var begge helt klare på at dette hadde vært en guidet tur vi sent vil glemme. Selv om vi hadde vært på lang guidet tur dagen før, kunne vi sikkert brukt både lørdagen og søndagen på enda mer kultur, for det er ingen tvil om at Praha har enda mer å by på, men vi ville ha litt mer ut av turen enn bare det å traske rundt i alt som er av fine bygninger. Kan fort blir litt for mye av det gode og ting må også fordøyes. Da er det faktisk bedre å ta turen tilbake til Praha ved en senere anledning.

Ut på tur, aldri sur(r)

Etter en god frokost bestemte vi oss for å bare rusle litt rundt, nyte været og bare ta ting litt på sparket.  En utepils og rett og slett bare å sjekke ut stemningen på torget. Etter en stund bestemte vi (Hege) oss for å ta en shoppingtur i Praha. Vi hadde blitt anbefalt av guiden Yngve om å ta Metro B fra sentrum (ved kjøpesenteret Palladium) en halvtimes tur ut av Praha.

Det var enkelt som bare det, vi skulle sitte på til endestasjonen Zlicin, gå tvers over veien så var vi der(pris 52 tsjekkiske kr tur/retur, dvs. litt i underkant av NOK 17,-.) Et stort relativt nytt Metropolen shoppingsenter stod da rett i mot oss. Her var det butikker i bøtter og spann i tillegg til masse serveringssteder. Etter å ha trasket rundt noen timer, kjøpt litt, fått i oss litt nødvendig føde, var vi klare for å reise tilbake til sentrum.

Vi gikk rett ut fra stasjonen inn i Palladium, dermed ble shoppingturen enda lengre…, men etter hvert ble begge veldig tørste og vi gikk ut av senteret  straka vegen til en uterestaurant for en kald  svetlé pivo,(et lyst tsjekkisk fatøl).

Praha by night is very beatiful

Praha er utrolig fin by å se på dagtid, men i mine øyne enda finere på kveldstid, en varm sommerdag i juni. Vi klarte utrolig nok å traske enda noen meter, se litt av England – USA som gikk på storskjerm midt i gamlebyen torget før spiste en super duper middag. Vi rakk en tur innom et par brune ølbuler hvor vi fikk kjøpt øl til NOK 7,50 halvliteren før vi tok kvelden.

Spa og Michelin-guide restaurant besøk

På søndag hadde vi en ting på tapeten, en times spa på Hotel Hoffmeister.  Før det tok vi en liten tur ned til Gamlebyen torget for å sniffe inn det siste. Spa oppholdet kan beskrives med ett ord: NYDELIG.  Det gjorde meget godt for kropp å sjel etter mye gåing på brostein. Følte meg som en 22 åring igjen etter behandlingen, en økning på flere år i følge min bedre halvdel, i alle fall sier hun rett som det er at jeg oppfører meg som en fem åring. De to tingene kan kanskje ikke sammenlignes, men ….

Vis a vis Hotell Hoffmeister lå en restaurant som er anbefalt i 2010-årgangen til Michelin-guiden. Altså en ganske fancy restaurant med mye dill-dall mat på menyen. Litt usikre på pris og om vi var ”fine” nok, tok vi etter litt om og men steget inn i restauranten. Jeg fant ut kjapt ut at jeg kun er en enkel sjel fra Lompemón da jeg bestilte salat med noe ræl som smakte, mens Hege bestilte en suppe som overraskende nok kom med et posjert egg.  Ikke akkurat innertier det heller. Vi var fremdeles sultne og fant ut at vi kanskje skulle prøve noe annet, det var tross alt ikke hver dag man spiste på en Michelin-guide restaurant. Vi klinte da begge til med  ”Praline of corn chicken” som inkluderte en kyllingrett med en del dilldall inni. Uansett, jeg synes nå engang at mors kjøttkaker i brun saus smaker best!. Positivt var det at prisen på ingen måte var avskrekkende.

Etter lunch/middagen (to i en) tok vi turen tilbake til Gamlebyen, før vi reiste tilbake til hotellet hvor vi gjorde oss klare for avgang til flyplassen. Vi hadde gjort avtale med resepsjonisten på hotellet om at vi ønsket taxi rundt kl 17.00.

Hjemreise...

Kl 20.00 var vi klare for avgang, kl 22.00 landet vi på Gardermoen hvor Adéle stod og ventet på oss. Hjemme litt før kl 23.00.  Alt i alt en toppers tur som vi ikke kommer til å glemme på mange-mange år.
Mest positivt er at vi opplevde enormt mye, mye takket være de få, men viktige forberedelsene vi hadde gjort i forkant som gjorde sitt til at vi ikke hadde for mange planer, men noen få. Dette gjorde sitt til at vi fikk mye tid til slappa av og bare nyte

Tips på ting man bør gjøre i Praha

1. Ta en guidet tur(gjerne med Norsk guide, men alternativene er mange)
2. Ta en tur på gamlebyen torget på både dagtid og kveldstid. Nyt gjerne en øl og opplev folkelivet
3. Prøv ut øl fra et av Tsjekkias mange ølbryggerier.
4. Glem stress og mas. Litt fjernt, men viktig å huske på
5. Spa/massajse (godt for kropp og sjel)

IMAGE Boracay - verdens beste ferieøy
Boracay, Filippinene en for mange ukjent perle av "sydhavsøy"! La det være sagt med en gang, denne øya har alt. En 4,5 km lang strand med kritthvit sand og krystallklart vann, hvor motorisert ferdsel ikke lenger er tillatt, hverken fra sjø eller... Read More...
IMAGE Cinque Terre - Favorittreisemål i Italia
Det er få reisemål som skaper mer forventning enn Cinque Terre i Italia. Utallige personer vi har truffet har hatt en reise til Cinque Terre som sitt største ferieønske. Og de som har vært der blir varme i hjertet når de tenker tilbake på... Read More...
IMAGE En måned i Sør-Afrika
Skal man reise på egenhånd i et nytt land, kan det kanskje være en ide å henge seg med på en organisert tur, som gir deg sjansen til å se og oppleve ting og steder du aldri ville funnet frem til på egenhånd. Etter å ha kommet til denne... Read More...
IMAGE Fantastiske Göreme og Kappadokia
Midt i Tyrkia, omtrent 300 kilometer sørøst for Ankara, 750 kilometer sørøst for Istanbul og 550 kilometer nordøst for sommerferiefavoritten Antalya og Dalamankysten ligger provinsen Nevşehir. Det er her du finner Göreme Nasjonalpark og... Read More...
IMAGE Hiking i Japan - Fuji 3776 meter
A wise man will climb Mt Fuji once; a fool will climb Mt Fuji twice. Dette reisebrevet handler om hvordan det er å klatre opp på toppen av Japan. Det skal sies med en gang at du slipper å gjøre det alene. Hver eneste dag er det ca 5000... Read More...
IMAGE Hiking in Scotland
Er du heldig og får oppleve de dagene høylandet byr på god temperatur samtidig som solen sender dagens siste livgivende stråler fra en nesten skyfri himmel, er det få steder på jorden som er vakrere enn Skottland. Her finner du majestetiske... Read More...
IMAGE I fotsporene til Jan Palach
1968 gir oss som er litt opp i årene assosiasjoner til "sekstiåtterne", en betegnelse som ble benyttet på den radikale generasjonen av studenter fra 1968 og de påfølgende årene. Radikalismen som oppsto kan enkelt forklares med bakgrunn i det... Read More...
IMAGE Ibiza og Irland i Polen
Har du lyst på fest og moro, gater med casino og puber, og ikke minst en lang og flott strand? Selvsagt har du det. Men vet du at turen går til Polen? Rett nord for koselige Gdansk finner du Sopot. Sammen med Gdynia utgjør Sopot og Gdansk den... Read More...
Jorden rundt på 89 dager (del 1)
Yepp, endelig er vi på New Zealand.Etter start fra Oslo via Helsinki, og det påfølgende stoppet i Singapore. Jeg skal bare kort oppsummere Singapore: Jeg fikk influensa under avreise fra Norge, og influensa i 32 varmegrader er ikke noe kult!... Read More...
Jorden rundt på 89 dager (del 2)
I morgen drar vi videre til USA, faktisk så er det under en måned til vi kommer hjem. Vi gleder oss begge til å komme til et nytt sted igjen. Av bøker vil jeg anbefale Charles Darwins "Origin Of The Species" 1.utgave, han ga til sammen ut... Read More...
IMAGE Marokko - en eventyrverden!
I hvilket land kan du surfe på Atlanterhavskysten på morgenen, kjøre slalom 3200 meter over havet på ettermiddagen, og drikke te under stjernehimmelen i Saharaørkenen på kvelden? I de siste årene har stadig flere nordmenn oppdaget... Read More...
IMAGE På loffen i Thailand - del 1
Etter en ti-timers flight fra Frankfurt med Lufthansa, var jeg endelig tilbake i Thailand. I årevis har jeg hatt innstillingen ”Been there, done that; next!” og heller plusset nye land på lista mi. Men Thailand er noe helt spesielt…... Read More...
IMAGE På loffen i Thailand - del 2
Nå var tiden moden for å forlate Bangkok og jeg kom meg ut av senga allerede i 0630-tida og fikk meg frokost før jeg sjekket ut og tok taxi til Hualamphong, hovedjernbanestasjonen i Bangkok. Sjåføren tilbød seg å kjøre meg dit for bare 200... Read More...
IMAGE På loffen i Thailand - del 3
Etter min siste natt i Hua Hin åpnet alle himmelens sluser seg. Selv om det var november og regnsesong, hvor det som oftest kommer en kraftig skur på kveldstid som er over i løpet av et kvarters tid, var dette drøye greier. Sjekket ut fra... Read More...
IMAGE På måfå i Milano
Hva gjør du når du har gått lei av motebutikene langs Via Montenapoleone, hvor du egentlig ikke har råd til å handle, og Galleria Vittorio Emanuelle II er besøkt så mange ganger at selv ikke verdens vakreste kjøpesenter frister? For... Read More...
IMAGE Palmesus i Warszawa
Hva har David Bowie, en palme og en rød gris til felles? Les Reiseplanetens reisebrev fra Warszawa og bli inspirert for en tur du også. I 1977 ga David Bowie ut albumet Low sammen med Brian Eno. Dette var et såkalt dark ambient electronic album... Read More...
IMAGE Reisebrev
  Reiseartikler Reisebrev fra folk som har vært der Reisebrev fra reisemål over hele verden.  Les folks egne historier fra destinasjoner over hele verden.  Hvem kan beskrive turistopplevelser bedre enn folk som du og jeg?... Read More...
IMAGE Reisebrev fra Buenos Aires
Etter seks uker i Argentina sitter jeg nå i Oslo og ønsker meg tilbake. Lignende by tror jeg man skal lete lenge etter, og alle jeg kjenner som har vært der får stjerner i øynene når man nevner Buenos Aires - tangoens og biffens hovedstad,... Read More...
IMAGE Reisebrev fra India
”Kjør sakte!” beordrer husverten taxisjåføren min på tamil. Indiske taxisjåfører har et velfortjent rykte på seg til å kjøre vel fort. ”Nå har han i hvert fall fått beskjed,” tenker jeg. Fem minutter senere kjører vi forbi en... Read More...
IMAGE Reisebrev fra Kambodsja
Asia er et fascinerende kontinent. Fargerikt, hektisk, masse lukter, rare lyder, trafikkaos og god mat er bare noen av kjennetegnene. Selv om mange kanskje faller for fristelsen å skjære landene over en kam og tro at nudler og stråhatter er en... Read More...
IMAGE Reisebrev fra Manly - Australia
Mitt kjærlighetsforhold til Australia begynte for tre år siden, da jeg ved en tilfeldighet fant ut gjennom organisasjonen x-plore at en ikke trenger nøye seg med tre måneders turistvisum i Australia, jeg kunne faktisk bli der et helt år! Det... Read More...
Reisebrev fra Padova
Det er tidlig morgen og vi setter oss på toget fra Mestre, en by som ligger strategisk nærme både Venezia og flyplassen Marco Polo. Fra Mestre går regionstog og lokaltog til Padova, og siden avstanden er så kort, er det like greit med den... Read More...
Reisebrev fra Praha
Reisebrev fra Praha, av Morten Heiberg! Foto: Morten Heiberg. Før vi startet turen hadde vi gjort noen småting i forkant i tillegg til ordne med overnatting, noe jeg også vil anbefale andre også å gjøre. Finn ut på forhånd hva du vil med... Read More...
IMAGE Reisebrev fra Vietnam
Buy something from my shooop!" Med skingrende stemme på flytende chinglish roper skredderdamen etter oss. "Buy anything!" Her er det lite fokus på faktisk behov, så lenge du legger igjen turistdollarene dine i butikken hennes. Men ser du bort fra... Read More...
IMAGE Skopelos – en juvel blant greske øyperler
Skopelos er en øy i Sporadene mellom Skiathos og Alonnisos. Den ligger rett nord for Evia, Hellas’ neste største øy, og ikke så langt fra fastlandet. Det er knappe to timers båttur til Skiathos, som har flyplass, og som lokker de fleste... Read More...