Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Chicago-style Pizza


Chicago-style pizza

Chicago style pizza

Ordentlig stuffed pizza fra Giordano's i Chicago.
Photo: TNVWBOY - CC BY 2.0

Chicago, også kalt "The windy city", er blant mye annet kjent for sin såkalte deep-dish pizza. Det betyr i klartekst at bunnen er betydelig tykkere enn du kjenner fra f.eks. italiensk pizza. Legg til at mengden ost gjerne også er betydelig større, og ikke minst at det er rikelig med tykk tomatsaus på pizzaen.

Såkalte sikre kilder, altså rykter, skal ha det til at Chicago-style pizza har sine aner fra Pizzeria Uno tidlig på 1940-tallet. Men andre "såkalte sikre kilder", påstår at pizzatypen eksisterte tiår før dette. Vi vet faktisk ikke hva som er riktig eller galt, mer enn at vi digger en skikkelig Chicago-pizza. Og vi kjenner ingen som misliker det. 

Hvordan bake en Chicago-style pizza?

 

Som du sikkert forstår er forskjellen på en Chicago-style pizza og en original pizza, omtrent som forskjellen på flatbrød og pai. Du baker pizzaen i en rundpanne. Husk at pannen må oljes. Dette gir pizzaen en crispy overflate (eller kanskje underflate er bedre beskrivelse?), samtidig som det gjør det lett å fjerne pizzaen fra pannen.

Skal du følge originaloppskriften så må deigen i tillegg til hvetemel inkludere semulegryn, dvs. den innerste og hardeste delen av hvetekjernen. For deg som er mat-nerd så kalles semulegryn også for semolia, men det vet du nok allerede. Hensikten med semulegryn er å gi pizzabunnen en gulaktig farge. Hvis du vil jukse, så bruker du bare litt fargestoff.

Pizzadeigen presses opp langs sidene på pannen, slik at den danner et perfekt utgangspunkt for å bli fyllt med alskens "godsaker".  For eksempel fyller du rikelig på med ost, gjerne revet mozzarella, før du tar inn ulike ingredienser med kjøtt, f.eks. pølser og pepperoni, Sleng så på løk, sopp og legg til salt og pepper. Tomatsaus tar du fra en boks eller to, og dryss til slutt litt parmesan på toppen.

Som alltid i USA skal grenser pushes. Og i Chicago er det nesten slik at "jo høyere" pizza, desto høyere status. Såkalte "stuffed" pizzas har gjerne ekstremt mer topping enn den tradisjonelle deep-dish pizzaen. Den kanskje mest kjente Chicago-style stuffed pizzakjeden er Giordano's. Den ble etablert i Chicago i 1974 og finnes nå mange steder i USA. Du ser en pizza fra Giordano's over.

Alternativt besøker du Bartoli´s, som av mange regnes som en av de beste pizza-restaurantene i Chicago. Sjekk videofilmen over. Adressen er 1955 W Addison Street

Agra-Guiden

  • Agra

    Agra ligger nord i India ved Yamunas bredder (også kalt Jamuna og Jumna), en elv som forøvrig er hele 1370 kilometer lang!  En...

  • Fly til Agra

    Det finnes ingen direkte fly fra Europa til Agra. Fra Norge må du fly via en europeisk flyplass og videre til New Delhi. Regn...

  • Klima i Agra

    Det finnes mer ekstreme steder å besøke i India enn Agra.  Men det er ikke til å komme bort fra at her er det ordentlig varmt, nær...

  • Turist i Agra

    De færreste vil nok påstå at Agra er en billedskjønn og sjarmerende by, og hadde det ikke vært for Taj Mahal, ville nok ikke folk i...

  • Attraksjoner i Agra

    Utallige sider har blitt skrevet om det storslagne mausoleet Taj Mahal, som keiser Shajahan brukte 22 år på å bygge til sin...

  • Spise i Agra

    Det er ikke uten grunn at de første stikkordene vi tenker på ved indisk mat er krydder. Indisk mat er variert, spennende og...

  • Agra Oppskrifter

    Det Indiske kjøkken byr på duftende krydder, eksotisk smak og fargerike retter. Her finner du oppskrifter du kan mimre til etter turen...