Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Fransk løksuppe


Fransk løksuppe

Fransk løksuppe

Løksuppen, eller soup l ‘oignon som de fastboende i Frankrike sier, er av mange betraktet som en nasjonalskatt. Løksuppe har vært populært siden romertiden, og den moderne versjonen vi spiser i dag ble del av menyen i Paris allerede på 1800-tallet.

Løksuppen kan brukes som forrett, men er fyldig nok til å fungere som hovedrett. Den er laget på løk og kjøttktaft og ofte gratinert med kruttonger og ost på toppen. Det er også vanlig å bruke vin eller cherry i suppen for å få frem smaken i kraften.


Photo by Vodesnet - Own work, CC BY-SA 3.0


Hvordan ble Løksuppen til?

Det er to teorier som forklarer hvordan Løksuppe oppsto. Begge innvolverer Kong Louis XV, en konge som av ettertiden har blitt bektraktet som den svakeste og minst effektive monarken i sitt dynasti. Etter sigende skal han ha vært langt mer opptatt av å dyrke egne hobbyer, fremfor andre plikter. En av disse hobbyen var jakt, og det er nettopp herfra den første av teoriene stammer fra.

Kongen var på hjortejakt med hoffet, og når de kom tilbake til hytten var det "slunkent" i spisskammerset. Sammen med sin tante lette han frem alt som fantes, og det var intet annet enn løk, smør og champagne. De slengte alt i kjelen, rørte om og serverte, og slik skapte de en ny fantastisk rett.

I den alternative legenden var Kong Louis XV kun indirekte involvert. Hertugen av Lorraine var på vei til slottet Versailles for å besøke sin datter Dronning Marie, som for øvrig var gift med kongen. På veien til slottet overnattet han på et hotell og der fikk han servert en suppe som var så velsmakende at han bestemte seg for å ta med suppen til hoffet for å overrake sin datter og svigersønn.

Suppen ble snart populær ved slottet, først og fremt på grunn av den gode smaken, men også fordi den dempet lukten av gårsdagens alkohol. Den fikk derfor kallenavnet «the soup of the drunkards».

Den dag i dag blir løksuppen brukt som hjelp mot bakrus av franskmenn. Hertugen ga ut en kokebok hvor suppen var en av retten, den ble der dedikert til de kongelige og fikk navnet «The onion soup a`la Stainlas.

Oppskrift på Frank løksuppe

 

  • 100 gram bacon
  • 3 store løk i tynne skiver (gule, men du kan også blande/bruke det du har)
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 ts sukker
  • I ss hvetemel
  • 1 ts timian
  • 1.5 dl hvitvin
  • 1 liter kyllingkraft (eller annen kraft)
  • 1 laubærblad
  • Pepper
  • Soyasas
  • Brød
  • Ost, gjerne cheddar

Stek bacon til det blir gyllent. Tilsett løken med litt smør og ha i sukkeret. Brun på svak varme i ca 15 minutter. Kok inn hvitvinen. Strø melet over løken og rør. Tilsett så kraften samman med laubærblad og timian. Kok ca. 30 i minutter. Ta ut laubærbladet og smak til med soyasaus og pepper.

Ha suppen i ildfast form, stø over brød (enten som skiver eller i biter) og revet ost. Suppen skal nå gratineres ca 5 minutter på grillelementet i stekeovnen.

Hvordan servere og spise fransk løksuppe?

soupe a loignon

Photo: French Onion Soup - by Ludovic Péron - Wikimedia Commons

Suppen kan serves i en suppebolle eller i posjonsskåler, pass på at de tåler å stå i ovnen om du skal gratinere suppen. Hvordan spiser man egentlig løksuppe slik som franskmenn? Tvinn en liten mengde av osten på skjeen til du har en liten klump. Skjær deretter strengen pent av ved å presse kanten av skjeen mot suppebollen.

Skal du til Paris så vit at restauranten Flottes i gaten 2 Rue Cambon (som ligger i 1. arrondissement) kanskje har den beste løksuppen du kan få. Alternativt besøker du Le Suffren i gaten 84 Avenue de Suffren (like ved Eiffeltårnet). Her har de også herlig løksuppe.  

Agra-Guiden

  • Agra

    Agra ligger nord i India ved Yamunas bredder (også kalt Jamuna og Jumna), en elv som forøvrig er hele 1370 kilometer lang!  En...

  • Fly til Agra

    Det finnes ingen direkte fly fra Europa til Agra. Fra Norge må du fly via en europeisk flyplass og videre til New Delhi. Regn...

  • Klima i Agra

    Det finnes mer ekstreme steder å besøke i India enn Agra.  Men det er ikke til å komme bort fra at her er det ordentlig varmt, nær...

  • Turist i Agra

    De færreste vil nok påstå at Agra er en billedskjønn og sjarmerende by, og hadde det ikke vært for Taj Mahal, ville nok ikke folk i...

  • Attraksjoner i Agra

    Utallige sider har blitt skrevet om det storslagne mausoleet Taj Mahal, som keiser Shajahan brukte 22 år på å bygge til sin...

  • Spise i Agra

    Det er ikke uten grunn at de første stikkordene vi tenker på ved indisk mat er krydder. Indisk mat er variert, spennende og...

  • Agra Oppskrifter

    Det Indiske kjøkken byr på duftende krydder, eksotisk smak og fargerike retter. Her finner du oppskrifter du kan mimre til etter turen...