Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Chicago-style Pizza


Chicago-style pizza

Chicago style pizza

Ordentlig stuffed pizza fra Giordano's i Chicago.
Photo: TNVWBOY - CC BY 2.0

Chicago, også kalt "The windy city", er blant mye annet kjent for sin såkalte deep-dish pizza. Det betyr i klartekst at bunnen er betydelig tykkere enn du kjenner fra f.eks. italiensk pizza. Legg til at mengden ost gjerne også er betydelig større, og ikke minst at det er rikelig med tykk tomatsaus på pizzaen.

Såkalte sikre kilder, altså rykter, skal ha det til at Chicago-style pizza har sine aner fra Pizzeria Uno tidlig på 1940-tallet. Men andre "såkalte sikre kilder", påstår at pizzatypen eksisterte tiår før dette. Vi vet faktisk ikke hva som er riktig eller galt, mer enn at vi digger en skikkelig Chicago-pizza. Og vi kjenner ingen som misliker det. 

Hvordan bake en Chicago-style pizza?

 

Som du sikkert forstår er forskjellen på en Chicago-style pizza og en original pizza, omtrent som forskjellen på flatbrød og pai. Du baker pizzaen i en rundpanne. Husk at pannen må oljes. Dette gir pizzaen en crispy overflate (eller kanskje underflate er bedre beskrivelse?), samtidig som det gjør det lett å fjerne pizzaen fra pannen.

Skal du følge originaloppskriften så må deigen i tillegg til hvetemel inkludere semulegryn, dvs. den innerste og hardeste delen av hvetekjernen. For deg som er mat-nerd så kalles semulegryn også for semolia, men det vet du nok allerede. Hensikten med semulegryn er å gi pizzabunnen en gulaktig farge. Hvis du vil jukse, så bruker du bare litt fargestoff.

Pizzadeigen presses opp langs sidene på pannen, slik at den danner et perfekt utgangspunkt for å bli fyllt med alskens "godsaker".  For eksempel fyller du rikelig på med ost, gjerne revet mozzarella, før du tar inn ulike ingredienser med kjøtt, f.eks. pølser og pepperoni, Sleng så på løk, sopp og legg til salt og pepper. Tomatsaus tar du fra en boks eller to, og dryss til slutt litt parmesan på toppen.

Som alltid i USA skal grenser pushes. Og i Chicago er det nesten slik at "jo høyere" pizza, desto høyere status. Såkalte "stuffed" pizzas har gjerne ekstremt mer topping enn den tradisjonelle deep-dish pizzaen. Den kanskje mest kjente Chicago-style stuffed pizzakjeden er Giordano's. Den ble etablert i Chicago i 1974 og finnes nå mange steder i USA. Du ser en pizza fra Giordano's over.

Alternativt besøker du Bartoli´s, som av mange regnes som en av de beste pizza-restaurantene i Chicago. Sjekk videofilmen over. Adressen er 1955 W Addison Street

Antalya-guiden

  • Antalya

    Antalya er en stor og spennende by som av mange omtales som selve perlen på den Tyrkiske rivieraen. Hit strømmer folk fra både...

  • Klima i Antalya

    Antalya har et typisk middelhavsklima med milde temperaturer som gjør destinasjonen til et sted man kan reise året rundt. Med...

  • Bli kjent i Antalya

    Antalya har ca 600.000 innbyggere, men om sommeren vokser innbyggertallet i regionen til nærmere 2 millioner! Som du skjønner...

  • Hotell i Antalya

    Det er en rekke flotte hoteller langs kysten av Antalya, både mindre private hoteller og store resort-hoteller med privat...

  • Shopping i Antalya

    Du kan naturligvis shoppe mer enn håndknyttede tepper i Tyrkia. Men tyrkiske tepper er virkelig flotte. Så dersom du klarer å...

  • Spise i Antalya

    Det tyrkiske kjøkken er rangert som et av verdens beste.  Mat og drikke i Tyrkia er for mange kebak, raki, meze og øl. Suppen...

  • Med barn i Antalya

    Antalya i Tyrkia er et paradis for barn. Ikke bare er klimaet herlig nesten uansett når du reiser hit. Det er spennende for barna...

  • Viktig informasjon om Antalya

    Sykdom og ulykker i Antalya Naturligvis håper vi alle å unngå ulykker og sykdom. Men skulle det skje, vit at det ikke finnes...

  • Attraksjoner i Antalya

    Antalya har historiske bydeler som vekker spenning og nysgjerrighet. Antalya byr dessuten på en rekke naturopplevelser med blant annet...