Forsidebilde SurfersBeach

Reise til Tyrkia

Informasjon og guider om destinasjoner i Tyrkia finner du nederst på siden  

Hovedstad: Ankara
Folketall: 71,158,647 (juli 2007)
Tidsforskjell fra Norge: +1
Valuta: Ny Tyrkisk Lira (TRY)
Offisielt språk: Tyrkisk
Nasjonaldag: 29. oktober
Religion: Islam
Landegrenser: Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Hellas, Iran, Irak og Syria
Styreform: Republikansk parlamentarisk demokrati
Klima: Variert klima fra middehavsklima med varme, tørre somre og milde, våte vintre, til svært kalde vintre i høyden/innlandet.

Tyrkia

 

Tyrkia og landets historie
Selv om dagens tyrkiske republikk ikke ble dannet før i 1923, er det få landområder som har mer kultur og dokumentert historie enn Tyrkia. Det sagnomsuste Troja lå her, og regionen har vært under ionere, persere, makedonere og romere. I 324 ble Istanbul, som da het Bysants, hovedstaden i det nye Romerske Imperiet. Og fra 1300-tallet oppsto det som skulle bli en europeisk stormakt i over 600 år, det Ottomanske Riket.

Tyrkia som turistdestinasjon
I dag heter hovedstaden i Ankara, og Tyrkia er et fascinerende sammensatt land, med moderne teknologi i skjønn forening med middelaldersk arktiektur, med kristne kirker og islamske moskeer like ved siden av hverandre. Her møter virkelig den vestlige verden den islamske. De fleste turistene strømmer til badebyene ved Egeerhavet, hvor det vrimler av eldgamle greske og romerske ruiner.  Dette er "syden" på sitt beste, (eller verste som sikkert noen vil si), med lange flotte strender, mange ungdommer, barer og nattklubber. Og mye billigere enn Spania er det også.

De naturlig varme kildene i Pamukkale, midt i landet har tiltrukket seg turister fra nær og fjern i mange århundrer. Lenger nord i landet kan du stå på ski, eller du kan gå turer i skogskledde fjell. Og la oss ikke glemme tyrkerne selv. Mange av disse er ekstremt hjelpsomme og varme mennesker, som godt kan finne på å invitere deg hjem til seg på middag eller en kopp te. De er riktignok også svært dyktige selgere, men de fleste respekterer et fast Nei Takk.

Infrastrukturen er på bedringens vei, men det kan fortsatt være en utfordring å reise rundt på egen hånd i Tyrkia. Veinettet er av høyst varierende kvalitet, tyrkiske sjafører er totalt hensynsløse, og jernbanen har nærmest vært antikvarisk og treg (men billig!). Rutebussnettet er derimot både godt utbygd, rimelig og forholdsvis effektivt etter tyrkisk standard.

Tyrkias økonomi er hovedsakelig basert på industri, serviceyrker og jordbruk, men urbaniseringen øker stadig, og turismen har bortimot eksplodert de siste tjue årene.

Tyrkia og visum
Det er i skrivende stund visumplikt for nordmenn. Norske statsborgere må derfor nå ha visum for å oppholde seg i Tyrkia. Dette kjøper du på flyplassen.  Turistvisum koster ca 100 kroner og er gyldig i en periode opp til tre måneder. Det hele tar som regel kun noen minutter. Du får et stempel i passet. Du betaler i dollar eller euro.

Visumet kan du normalt betale kontant i dollar eller euro, eller du kan bruke kredittkort. Husk også at Passet ditt må være gyldig i minst seks måneder etter hjemreisedato.


Våre destinasjoner i Tyrkia

Antalya

 

Dalaman

 

Istanbul

 

 

Nyttig reiseinformasjon

Det er mange ting man skal tenke på når man skal ut å reise. Trenger man visum for å reise dit? Må man ha vaksiner? Er det trange seter på flyet? Hva kan jeg ha med meg ombord på flyet? Spørsmålene er mange! Klikk her for svar på mange av disse spørsmålene.

 
 

GoogleAds


Vil du finne billigste flybilletter? Da skal du sjekke ut denne flysøkemotoren hos Kelkoo! Husk at du støtter Reiseplaneten.no ved å bruke våre partnere. Dette er kjente, rimelige og trygge reisetilbydere.