Forsidebilde SurfersBeach

Hva skal du spise i ferien?

aberdeen hamburger jamie oliver

Ferietid er spisetid! For mange brukes ofte feriekveldene på restaurant.  Ingen ting er som god mat og godt drikke i hyggelig selskap. Men så var det dette med god mat da.



Det er ikke så ofte folk flest får tid til å besøke restauranter i sin travle hverdag. Man skal jo på jobb eller skole og man skal rekke å hente, shoppe, trene og fikse tusenvis av småting. Dermed blir løsningen, akkurat som i påsken, å lytte til erfarne (ikke fjellfolk denne gang) mateksperter.

Derfor gir vi i Reiseplaneten deg gode tips fra kjente kokker og andre mateksperten om hva du ikke bør kjøpe når du i løpet av noen hektiske feriedager frekventerer ulike restaurant.

Ikke kjøp fisk på mandager!

riga sushi sumo

I boken Kitchen Confidential forteller kokken Anthony Bourdain at han aldri bestiller fisk på en mandag. Ikke minst er dette en regel å følge hvis du er i en by langt fra hav og sjø. Fisk som har ligget i restauranten fra f.eks. torsdag, er ikke god på mandag, for å si det slik.



Bourdain liker heller ikke retter med Hollandaise-saus. Han forteller at "Bacteria love hollandaise", og det holder av informasjon for at vi skal unngå Hollandaise-sausen. Ikke anbefales østers heller. Alle bør vite at dårlige østers kan gjøre deg fryktelig syk. Veldig kjedelig når du er langt hjemmefra. Så hvorfor ikke holde deg unna dette, forutsatt at du da ikke er på en anerkjent sjømatrestaurant. Og at du har råd til å kjøpe det da!

Ikke be om gjennomstekt kjøtt!

Før vi forklarer denne regelen vil vi bare minne deg om at du alltid må vurdere land/by/restaurant først. Vi vet om mange eksotiske restauranter (og såkalte "hull i veggen") hvor vi uten unntak hadde valgt gjennomstekt kjøtt.

Men på en bedre restaurant, og i en by hvor bakteriefloraen er på nivå med det du er vant med hjemmefra, så er det smart ikke å be om gjennomstekt kjøtt. Årsaken er at kokkene gjerne bruker de dårligste kjøttstykkene til de som bestiller det. De beste kjøttstykkene går til de som kan kjenne kjøttsmaken. Det vil si de som ikke steker kjøttet tvers gjennom!


Reiseplaneten redLes Reiseplanetens tips om hvordan du skal unngå matforgiftning på ferien

 

Ikke pasta og kylling

Bare så det er sagt; dette er en regel vi selv ofte bryter. Vi liker jo oppriktig pasta og kylling, dog ikke sammen.

Det er kokkene selv som avslører at de aldri selv bestiller pastaretter eller kyllingretter når de spiser ute. Årsaken er at disse rettene ofte er de mest overprisede. På den annen side vil vi aldri si til noen som skal til Italia at de skal holde seg unna pasta! Og der er dessuten pastarettene også ofte riktig priset. Og slett ikke kjedelige.

Aldri suppe på restaurant!

Gordon Ramsay advarer mot å kjøpe suppe på restaurant. Om det er av erfaring fra egne restauranter eller ikke, vet ikke vi, men han sier i et intervju med magasinet Town & Country at dagens suppe ofte også var gårsdagens suppe. Med andre ord er det slett ikke uvanlig at restauranter heller varmer opp gammel suppe enn lager ny, dersom det er igjen rester.

Ikke kjøp den dyreste hamburgeren

En hamburger med dyrt tilbehør er bare en måte å stjele pengene dine på hevder James Briscione ved Institutt for kulinarisk utdanning i USA. En hamburger er som regel kvernet kjøtt fra de mindre kostbare delene av dyret, og eksklusivt kjøtt eller dyrt tilbehør forandrer ikke den saken!

Det hevdes dessuten fra mange "forståsegpåere" at dersom det står at hamburgeren er laget av Kobe-biff eller wagyu-kjøtt, så er det mest sannsynlig ikke sant. Dette kjøttet er så usannsynlig dyrt at hamburgeren ville kostet over tusenlappen hvis det var tilfelle.

Uansett synes vi dette med ikke å spise den dyreste hamburgeren er gode nyheter. Med andre ord spiser vi den rimelige hamburgeren med god samvittighet for både smaksgane og lommebok.


Kilder:
www.dailymail.co.ukwww.side3.no

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Århus-guiden!

  • Århus

    Studentbyen Århus i Danmark har aner helt tilbake til vikingene på 700-tallet, og byen er en fascinerende blanding av gammelt og...

  • Århus Fly

    Aarhus Lufthavn er med sin sentrale plassering den naturlige flyplassen for Øst-, Midt og Nordjylland. Adressen til flyplassen...

  • Århus Bli kjent

    Selv om Århus ofte blir omtalt som "Danmarks yngste by", så er den likefullt ansett å være den eldste i Danmark. For...

  • Århus Spise

    Forestill deg Århus på kartet og du forstår at maten er "kortreist".  Her er du i umiddelbar nærhet til både hav, skog, åker og...

  • Århus Shopping

    Med sin nærhet til det kontinentale Europa kombinert med høy kvalitet på eget design er det mye spennende og trendy å shoppe i...

  • Århus Hotell

    Århus er en by som er vant med turister og antallet overnattingssteder er ganske så bra. Her finner du alt fra internasjonale...

  • Århus Leiebil

    Kjøre bil i Århus og Danmark  Leiebil kan du enkelt og forholdsvis rimelig leie i Danmark. Du kan hente bilen på flyplassen...

  • Århus Med barn

    Det er deilig å være barn i Danmark. Det er absolutt ikke noe problem å ta med ungene når du besøker Århus. Og du behøver...

  • Århus Sport

    Århus er en by full av sportslige aktiviteter året rundt. Selv vinteridretter arrangeres det her. Århus har blant annet hatt...

  • Århus Attraksjoner

    Det er mange attraksjoner og severdigheter i Århus. Ikke minst finnes det flere museer i byen. Men Århus byr også på noen helt...

  • Århus Klima

    Generelt om Århus og klima I likhet med resten av Nord-Europa, har Danmark og Århus fire klart definerte årstider. Våren er...

  • Århus Reiseartikler

    Hikuins Blodhævn i Århus At det finnes mye kreativitet i Danmark er noe vi alle vet. Innovative tiltak gjennomføres med stor...