Forsidebilde SurfersBeach

Turist på Kypros

kypros ayia napa beach

Av alle turister som kommer til Kypros vil nok antagelig 90 % utelukkende være der for å slappe av på strendene, bade og sole seg. Med de mange flotte sandstrendene på Kypros er ikke dette så rart.

Photo: "Ayia Napa beach" by Romeparis - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.



Strender på Kypros

Kyststripen rundt Ayia Napa har svært rene og gyldne sandstrender med turkistblått hav, og er et flott utgangspunkt for alle typer vannsport. Her kan du dykke, snorkle, stå på vannski og kjøre vannscooter. Den mest populære stranden heter Nissi Beach, [se bildet først i artikkelen] en strand som kan bli vel folksom og støyende i høysesongen. Den er ganske langgrunn, og man kan vasse helt ut til en liten klippeøy utenfor stranden.

Mange barnefamilier vil nok foretrekke Harbour Beach i Ayia Napa, eller den kilometerlange Fig Tree Bay i Protaras, nord for Ayia Napa. Ønsker du mer øde strender, prøv Konnos Bay, like nord for Cape Gkreko.

Larnaca har en 800 meter lang sandstrand inne i byen, flankert av en promenade med restauranter og uteservering, og utleie av stoler og parasoller. Også Larnaca Bay, 6 kilometer øst er populær, men denne kan plutselig bli brådyp og har endel understrømmer. For barn egner nok Makenzy seg bedre, 4 kilometer vest for Larnaca.

Limassol har en av Kypros lengste sandstrender, den såkalte Ladies' Mile på halvøya Akrotiki vest for byen. Langgrunn, men med få fasiliteter unntatt noen strandstoler og parasoller som kan leies. Øst for Limassol ligger Governors Beach, en bred sandstrand med stoler, noen restauranter og barer. Det går busser fra Limassol i høysesong.

Ønsker du å finne litt mindre befolkede strender, uten vannscootere og hundrevis av parasoller, skal du heller peile deg inn på vestkysten av Kypros. En bortgjemt perle er Lara Bay på Akamashalvøya, vest for Pafos. For å komme hit må du enten sykle eller leie en Jeep.  Veiene er smale og svært humpete, og av den årsak er det lite folk der. I juli og august kan stranden være avstengt, da den er vernet område for havskilpaddene. Isåfall fortsetter du bare vestover, hvor du helt sikkert vil finne din egen lille strand i en bortgjemt bukt.

Men på en øy som er så breddfull av kultur, natur og en historie som strekker seg mange millennier tilbake, er det synd og skam å ikke oppleve annet enn hotellet, stranden og de nærmeste restaurantene.

Troodos på Kypros

Hvis du setter pris på natur, bør du oppleve Troodos. Dette er et stort høytliggende område som løper på langs av Kypros, mellom vestkysten og Larnaca. Store deler er dekket med furuskog, og høyeste punktet, Olymposfjellet, ligger hele 1950 meter over havet. Nordmenn drar kanskje ikke først og fremst til Kypros for å stå på ski, men hvis du er her på vinterstid og får lyst, så finner du faktisk en alpinløype her.

Du vil komme over små sjarmerende landsbyer, vingårder med drueranker i terrasseform, kirsebær- og eplefarmer, og gamle klostre. Det mest kjente klosteret er Chrysorrogiatissa-klosteret, som ble grunnlagt i 1152. Munkene her produserer en egen vin som du kan få kjøpt i klosteret. Her finner du også en liten cafe.

I Troodosområdet finner du nok av rasteplasser langs veiene. På de fleste av disse er det toaletter, lekeplasser for barna og muligheter til å grille. Hovedveiene er asfalterte og fine, men svinger du av fra disse, er du på humpete grusveier, og en bil med firehjulstrekk kan være nødvendig.

Du får gode veikart over Troodosområdet hos turistorganisasjonen CTO. Har du ikke bil, går det også fint å bli med på en dagstur med buss fra en av mange arrangører du utvilsomt vil komme over på turiststedene.

Akamas på Kypros

Helt vest på Kypros ligger den naturskjønne halvøya Akamas, med sine forrevne klippestrender hvor du med litt flaks kan få øye på både skilpadder og sel. Det er et nettverk av stier her som er ypperlig for spaserturer. Hvis du orker å gå opp til toppen av Mouti tis Sotiras, vil du bli belønnet med en fabelaktig panoramautsikt, den flotteste på hele Kypros. Turen opp tar rundt en time for en normalt sprek person.  Det er også populært å utforske Akamas på sykkel, og det er flere firmaer i Polis som leier ut terrengsykler.
 
På nordsiden av halvøya, like vest for Polis, finner du de såkalte Afrodites bad, hvor den greske gudinnen ifølge sagnet steg opp av vannet. Fra her starter mange av turstiene. Akamas er en fredet nasjonalpark, noe som innebærer at alt fra camping og jakt til plukking av blomster er forbudt. Ikke ta med deg noe som helst herifra, og ikke etterlat deg noe heller.

Nicosia på Kypros

Du bør selvsagt få med deg Nicosia, hovedstaden på Kypros, som også kalles Lefkosia. I lang tid var Nicosia delt i to på linje med Berlin, med en gresk og en tyrkisk del. Den greske er forholdsvis moderne og vestlig av utseende, mens den nordlige tyrkiske delen er mer orientalsk og eksotisk. Her ligger et forvirrende nettverk av trange gater som alle på mystisk sett later til å føre deg til den storslagne Selimyie-moskéen.

Gamlebyen er fortsatt omgitt av bortimot intakte festningsvoller, bygget av venetianere på 1500-tallet, og sperret for trafikk. Her er det morsomt å rusle rundt i de trange brosteinsgatene, hvor det vrimler av små lokale butikker, fortauscafeer og restauranter. Selv om mange av bygningene er flere hundre år gamle, har de fått nye fasader, og det ser ikke så forfallent ut som det gjør i enkelte av bakgatene.

Kourion på Kypros

Noen kilometer vest for Limassol ligger kanskje det viktigste arkeologiske stedet på hele Kypros, ruinbyen Kourion. Med en flott utsikt over havet fra klippene over kyststripen kan du blant annet se et storslagent amfiteater med plass til over 3000 tilskuere. 

Anlegget ble antagelig bygget av grekerne, men ble senere utvidet av romerne som blant annet brukte det til gladiatorkamper. Du kan se mosaikkbilder av gladiatorkampene på byggverk i Kourion. Få spesielt med deg forumet, de offentlige badene, Fontenehuset, Akilles Hus og Necropolis; De dødes by.  

Hala Sultan Tekke

Få steder er så hellige innen Islam som Hala Sultan Tekke, en moské fra 1816 som markerer gravstedet til Mohammeds tante. Moskeen ligger noen kilometer sørvest for Larnaka, og er gratis å besøke. Men det forventes en frivillig donasjon, og det forventes at du viser respekt ved å ta av skoene, dekke til skuldre og knær og være lavmælt. Ironisk nok kan ikke muslimene på Kypros, som bor i den nordlige tyrkisk-kontrollerte delen, besøke helligdommen sin.

Moskeen ligger like ved Kypros kjente saltsjø, som forvandles totalt fra sommer til vinter. Fra å være en saltørken på sommerhalvåret, fylles den med vann på vinterstid, og er da hjemsted for eksotiske trekkfugler som for eksempel rosa flamingoer.

Lefkara på Kypros

Den lille landsbyen Lefkara med sine 1100 innbyggere ligger oppe i fjellene mellom Larnaca og Limassol, og har blitt et svært populært utfluktsmål for turister. Du bør ankomme tidlig for å unngå det verste rushet.

Lefkara har blitt hovedstaden i Kypros håndverksindustri, og er først og fremst kjent for sine kniplinger.I århundrer har kvinnene her i byen sittet utenfor husene sine og tryllet frem de vakreste mønstre på duker og kleder, og det er fascinerende å se på.

Lefkara er også kjent for produksjon av sølvtøy. Selv om det er mye kjøpepress og turister på hovedgaten, finner du også koselige brosteinsbelagte bakgater med pittoresk arkitektur.

------> Reiseguiden om Kypros fortsetter...

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Århus-guiden!

  • Århus

    Studentbyen Århus i Danmark har aner helt tilbake til vikingene på 700-tallet, og byen er en fascinerende blanding av gammelt og...

  • Århus Fly

    Aarhus Lufthavn er med sin sentrale plassering den naturlige flyplassen for Øst-, Midt og Nordjylland. Adressen til flyplassen...

  • Århus Bli kjent

    Selv om Århus ofte blir omtalt som "Danmarks yngste by", så er den likefullt ansett å være den eldste i Danmark. For...

  • Århus Spise

    Forestill deg Århus på kartet og du forstår at maten er "kortreist".  Her er du i umiddelbar nærhet til både hav, skog, åker og...

  • Århus Shopping

    Med sin nærhet til det kontinentale Europa kombinert med høy kvalitet på eget design er det mye spennende og trendy å shoppe i...

  • Århus Hotell

    Århus er en by som er vant med turister og antallet overnattingssteder er ganske så bra. Her finner du alt fra internasjonale...

  • Århus Leiebil

    Kjøre bil i Århus og Danmark  Leiebil kan du enkelt og forholdsvis rimelig leie i Danmark. Du kan hente bilen på flyplassen...

  • Århus Med barn

    Det er deilig å være barn i Danmark. Det er absolutt ikke noe problem å ta med ungene når du besøker Århus. Og du behøver...

  • Århus Sport

    Århus er en by full av sportslige aktiviteter året rundt. Selv vinteridretter arrangeres det her. Århus har blant annet hatt...

  • Århus Attraksjoner

    Det er mange attraksjoner og severdigheter i Århus. Ikke minst finnes det flere museer i byen. Men Århus byr også på noen helt...

  • Århus Klima

    Generelt om Århus og klima I likhet med resten av Nord-Europa, har Danmark og Århus fire klart definerte årstider. Våren er...

  • Århus Reiseartikler

    Hikuins Blodhævn i Århus At det finnes mye kreativitet i Danmark er noe vi alle vet. Innovative tiltak gjennomføres med stor...