Forsidebilde SurfersBeach

Turist i Boston

boston old state house

Hvis du skal være noen dager i Boston og har tenkt å få med deg de fleste severdigheter og attraksjoner, bør du vurdere å investere i et turistpass. Det gir deg gratis adgang, eller i alle fall solide rabatter på over 70 attraksjoner og muséer, og finnes i flere prisklasser avhengig av varighet.

Photo: "Old State House Boston Massachusetts2". Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.Du kan også bli med på en av de gamle sightseeingbussene som tar deg med rundt i Boston samtidig som det formidles informasjon om severdighetene. Bussene stopper ved alle de største severdighetene, hvor du kan gå av og på, hele dagen. Prisen er ganske stiv, men du vil oppleve Boston på en smidig og fleksibel måte.

Dag 1 i Boston

Siden de færreste hoteller har frokost inkludert i romprisen, blir første punkt på dagsprogrammet ditt å finne en hyggelig diner som kan gi deg en god start på dagen, for du vil trenge litt energi.

Som nevnt er Boston en forholdsvis kompakt by som det er lett å bli kjent med til fots. Den mest naturlige og beste måten å bli kjent med Bostons rike historie og samtidig få sett de fleste av byens gamle monumenter og bygninger, er å gå den såkalte Freedom Trail. Alle stedene på ruta spilte en rolle under den amerikanske frihetskampen, og er gratis å besøke.

Langs hele ruta løper en tydelig rød linje på bakken, så det er nesten ikke mulig å spore av og gå feil.
Du kan selvsagt spasere denne turen på egen hånd, men bare å gå gatelangs og titte på gamle hus uten å kjenne historien bak, er av begrenset interesse. Hvorfor ikke ha med en guide i kostyme fra kolonitiden som forteller deg historien? Dette gjør selvsagt turen dobbelt så interessant. En slik tjeneste koster ikke spesielt mye og starter fra Boston Common Information Booth.

Vi går Freedom Trail i Boston

Vi starter ved Boston Common, som er den eldste offentlige parken i USA, og som i århundrer har vært Bostoninnbyggernes favorittsted for picnics og friluftsaktiviteter. Det var også byens rettersted inntil 1817. Freedom Trail passerer Massachusetts State House fra 1798 i Beacon Hill, før du kommer til kirken Park Street Church med kirkegården Granary, som har vært i bruk siden 1660.

Her ligger flere av delstatens guvernører og byens borgermestre begravet, i tillegg til nasjonalhelter som John Hancock, Samuel Adams og Paul Revere, et navn du kan bli kjent med først som sist.

Neste stopp er Bostons eldste anglikanske kirke, Kings Chapel fra 1749. Kirkeklokken ble laget av Paul Revere, og gravlunden like ved er byens eldste. I samme gate, med det treffende navnet School Street, ligger Amerikas første offentlige latinerskole, som ble grunnlagt av puritanske kolonister i 1635. Her står en statue av en av skolens elever, Benjamin Franklin. Hans barndomshjem ligger forøvrig bare ett kvartal unna, på Milk Street.

Det neste stoppet er den forhenværende plassen for Old Corner Bookstore fra 1718, som på 1800-tallet var tilholdssted for klassiske forfattere som Charles Dickens og Harriet Beecher Stowe. I skrivende stund ligger det en juvelbutikk, Ultra Diamonds, i de historiske lokalene.

Følger du den røde linjen litt sørover, kommer du til Old South Meeting House, et gammelt forsamlingslokale som er mest kjent for å være stedet hvor demonstrantene bak Boston Tea Party samlet seg. Det er nå et museum, og vil du se nærmere på hva de har å tilby koster det noen få dollar i inngangspenger. Åpent hver dag til 1600 eller 1700.

Selvstendighetserklæringen

Old State House [Se bildet først i artikkelen] ligger i Bostons finansdistrikt og er omgitt av skyskrapere. Old State House er historisk sett kanskje ett av USAs viktigste bygninger. Her ble landets selvstendighetserklæring lest opp fra balkongen på østsiden, 18. juli 1776. I dag huser bygningen et historisk museum, men brukes også til bryllup. Legg merke til løven og enhjørningen på taket av bygningen, de samme symbolene som du finner i våpenskjoldet til Storbritannia. Adressen til Old State House er 206 Washington Street.

Foran Old State House kan du se en sirkel av brostein som markerer åstedet for den såkalte Boston-massakren i 1770. En krangel mellom en parykkmakerlærling og en britisk vaktpost utviklet seg til et fullt opprør som kulminerte med at soldatene skjøt inn i den hissige folkemengden og drepte fem mennesker.

Like ved ligger kjente Faneuil Hall, som har fungert som et marked og møtested siden 1740-årene, og det toetasjers Quincy Market, som ble bygget som et supplement til Faneuil Hall.Legenden og patriotsymbolet Paul Revere

Når du har fått mat og drikke, er du sikkert klar for å ta fatt på siste etappe. Langs den røde linjen vil du passere New England Holocaust Memorial, med seks 18 meter høye glasstårn til minne om seks millioner ofre fra 2.verdenskrigs konsentrasjonsleire. Disse er ikke en del av Freedom Trail, men det er i høyeste grad Paul Reveres hus, som ligger i 19 North Square.

Paul Revere er en legende i amerikansk revolusjonshistorie, og har blitt patriotsymbolet for nasjonen. Fra dette trehuset la han i 1775 ut på sin "Midnight Ride" og fikk varslet hele distriktet og opprørslederne Adams og Hancock om at britenes angrepsplaner. Huset er åpent for besøk fra 0930 til 1715 hver dag, men stenger en time tidligere på vinteren. Inngang cirka 50 kroner.

Paul Reveres hus ligger i bydelen North End, en av Bostons eldste bydeler. Neste stopp på Freedom Trail er Old North Church i Salem Street. Kirken ble bygget i 1723. Paul Revere var en av klokkerne her. Klokketårnet er 53 meter høyt inkludert værhanen på toppen. Litt lenger opp i gaten, på North Ends høyeste bakketopp, ligger Copp's Hill gravlund, forøvrig Bostons nest eldste.

Skipshavnen Charlestown Navy Yard

Nå har du et stykke å gå til neste severdighet. Gå opp til Commercial Street og kryss Charlestown Bridge. Du er nå i bydelen Charlestown. Havnen her heter Charlestown Navy Yard og er en av USAs eldste. Den er derfor bevart som et nasjonalhistorisk sted og en del av Boston National History Park. I denne havnen ligger den amerikanske marines stolthet, den tremasters fregatten USS Constitution fra 1797.

Hver halvtime er det en gratis omvisning ombord. Like ved ligger et gratis museum hvor du kan lære enda mer om dette historiske skipet.

Charlestown Navy Yard var stedet hvor de britiske soldatene gikk i land før det første slaget mellom kolonister og briter, i juni 1755. Dette bringer oss til det siste stoppestedet på Freedom Trail.

På bakketoppen Breeds Hill står en 67 meter høy granittobelisk til minne om slaget ved Bunker Hill, som det feilaktig har blitt kjent som, for Bunker Hill ligger litt lenger nordvest. Britene ”vant” dette slaget, men de mistet atskillig flere menn under kampene enn det kolonistene gjorde. Det er 294 trappetrinn opp til toppen for de spreke.

Cheers!

Når du er tilbake i sentrum igjen, er det antagelig blitt på tide å slappe av på hotellet eller på en pub før middagen. Du kan jo gjøre som de fleste Bostonturister; spise på Cheers!-puben som er verdensberømt fra TV-serien med samme navn.

Å kalle det en pub blir litt feil, dette er like mye en restaurant. Det finnes faktisk TO Cheers-puber i Boston, den orginale Bull And Finch i Beacon Street 84, som overhodet ikke ligner på baren du kjenner fra TVen, men det gjør definitivt replikaen som ligger i Faneuil Hall Marketplace. Vær forberedt på å stå i en lang kø for å komme inn, for det er ikke mulig å reservere bord med mindre dere er i en gruppe på minimum 15 personer. Her er det alltid smekkfullt og et høyt lydnivå. De mest sultne kan prøve seg på The eNORMous Burger, og klarer du å spise opp alt, får du navnet ditt i pubens Hall Of Fame.

Hvis du etterpå vil prøve Bostons natteliv, er ikke Cheers! stedet å bli sittende, for ølet her er blant byens dyreste. Men du vil helt sikkert ikke ha noen problemer med å finne en annen hyggelig pub, for det har Boston flere av enn noen annen amerikansk by i forhold til folketallet.

Dag 2 i Boston

Etter en god frokost på en diner, foreslår vi at du tar t-banen, Green Line, til stasjonen Copley. Du vil da komme ut på torget Copley Square, som er hjertet i bydelen Back Bay. Her finner du blant annet den vakre Trinitykirken fra 1873 og Bostons offentlige bibliotek.

På torget står også den artige statuen Skilpadden og Haren, som symboliserer målområdet for Bostons tradisjonsrike maratonløp. Du kan heller ikke unngå å legge merke til byens høyeste bygning, 200 Clarendon Street på hele 241 meter, og tidligere kjent som the John Hancock Tower.

Shop 'till you drop

Boylston Street vestover, en gjennomfartsåre med mange butikker, deriblant Prada og en stor Apple-butikk. Et par kvartaler opp kommmer du til parken Public Garden, og på hjørnet ligger den gamle Arlington Street Church, bydelens eldste kirke som ble ferdigstilt i 1861.

Sving til venstre opp Arlington Street, og så til venstre en gang til. Foran deg har du nå Bostons fremste shoppinggate, Newbury Street. De første kvartalene er de mest eksklusive og dyreste, med utsalgene til Chanel, Ralph Lauren, Dior, Yves Saint Laurent og Versace.

Her kan du bruke timesvis på å shoppe eller vindusshoppe, besøke gallerier eller beundre noen av de andre gamle kirkene, som Emmanuelkirken i Newbury Street nr 15 eller Church of the Covenant i Newbury Street nr 67.

Når du kommer til Exeter Street, sving opp til høyre. I neste kvartal kommer du ut på den lange og brede Commonwealth Avenue, og som har et langt parkområde mellom kjørefilene som er ypperlig for en spasertur. Området har mange monumenter og fontener, blant annet en statue av vår egen Leiv Eriksson.

Public Garden i Boston

boston svanebat

Public Garden med sine berømte Svanebåter.  "USA-Swan Boats0" by Ingfbruno.
Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Hvis du går østover igjen, vil du etterhvert komme tilbake til Arlington Street. På andre siden av gaten ser du en port inn i Public Garden, og en enorm statue av USAs første president (George Washington) til hest. I bakgrunnen ser du skyskraperne i Bostons finansdistrikt.

Public Garden var kontinentets første botaniske hage. På parkens egen lille innsjø finnes Bostons berømte Svanebåter som har eksistert siden en gang 1870-tallet. Litt lenger nord i parken ligger en av Bostons mest fotograferte statuer. Det er en andemor med sine åtte andunger på slep.

Hvis du er veldig interessert i amerikansk historie, vil du kanskje ha glede av å svinge nordover opp i Beacon Hill og ta en nærmere titt på alle de gamle historiske hjemmene som ligger i dette eksklusive området. Hvis du derimot er en vanlig europeisk turist som aldri har hørt om George Middleton, John Coburn, John J. Smith eller Lewis & Harriet Hayden, så har du antagelig like stor glede av å fortsette østover gjennom Public Garden og inn i naboparken Boston Common.

Downtown Crossing i Boston

I Boston Commons østre del kommer du til utgangen ved Park Street, og i front har du gågaten Winter Street som fører deg til Downtown Crossing. Dette er en gammel bydel med gågater som er breddfulle av butikker, markedsboder og varemagasiner. Downtown er et område som tiltrekker alle slags mennesker for rusleturer i hyggelige omgivelser.

Til middag foreslår vi en av byens spesialiteter. Boston domineres av sine irske og italienske immigranter, og siden det irske kjøkkenet ikke akkurat har tatt verden med storm, tester du istedet en av byens mange italienske restauranter.

Den siste tiden har Giacomo's Restaurant i 355 Hanover Street fått et meget godt rykte. Dette er en jovial og intim familierestaurant beliggende i Little Italy i North End, med et solid vinkart. NB! Sjekk at de tar kort, og ikke kun kontanter.

Men når det gjelder puber er irene totalt overlegne italienerne, og du finner nok av irske puber i kort gangavstand fra Hanover Street, hvor du kan more deg til langt på natt. Ikke rart vi kaller gaten for Hangover Street!

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Boston-guiden

 • Boston

  Boston er en amerikansk by med europeisk preg. Her oppmuntres man faktisk til å spasere rundt i bykjernen og oppleve den gode og...

 • Fly til Boston

  Det er forholdsvis enkelt å fly til Boston. Det er en rekke flyselskaper å velge mellom, for eksempel Norwegian og SAS. Du kan...

 • Bli kjent i Boston

  Boston er hovedstaden i delstaten Massachusetts, som var en av de opprinnelige 13 amerikanske statene. Boston ble grunnlagt av...

 • Turist i Boston

  Hvis du skal være noen dager i Boston og har tenkt å få med deg de fleste severdigheter og attraksjoner, bør du vurdere å...

 • Shopping i Boston

  Den viktigste årsaken til at amerikanerne selv besøker Boston er shopping . Når vi vet at Boston i århundrer har vært en...

 • Spise i Boston

  Boston har et godt utvalg av spisesteder i alle priskategorier. Takket være en befolkning med røtter fra alle verdensdeler...

 • Med barn i Boston

  Boston er en ypperlig by å ta med seg familien til, og det finnes nok av aktiviteter rettet først og fremst mot barn. I matveien vil du...

 • Hotell i Boston

  Boston er blant de mest populære feriedestinasjonene på den amerikanske østkysten, og i høysesong kan det være vanskelig å finne et...

 • Leiebil i Boston

  Det er veldig godt tilrettelagt for leie av bil i USA og det er vesentlig rimeligere enn i Norge. Du kan bruke ditt norske...

 • Sport i Boston

  Selv om den amerikanske og europeiske kulturen har blitt mer og mer lik, er det ett område hvor de aldri har fusjonert, og det...

 • Attraksjoner i Boston

    En god måte å bli kjent med Bostons rike historie og samtidig få sett de fleste av byens gamle monumenter og bygninger, er å gå den såkalte...

 • Boston Kart

  Klikk på ikonene på kartet over Boston for å få informasjon om attraksjoner og severdigheter. Du kan enkelt zoome kartet ut og...

 • Klima i Boston

  Til tross for at Boston geografisk sett ligger på linje med Madrid eller Istanbul, kan vintrene være særs hustrige, med flere...

 • Boston Ferielenker

  Boston har mye å by de reisende på. Vi har her samlet noen nyttige linker for deg som skal besøke Boston for en ferietur. For...

 • Fakta om Boston

  Boston ligger i staten Massachusett på østkysten av USA og er hovedstaden staten. Boston er dessuten den største byen i...

 • Boston Reiseartikler

  Boston er antagelig den amerikanske byen med de beste pubene, de smarteste ungdommene og den beste sporten! (adsbygoogle =...

 • Boston Videofilmer

  Boston / USA Vi har samlet utvalgte filmer og reisevideoer om Boston for deg slik at du skal kunne få inspirasjon til å reise, men...