Forsidebilde SurfersBeach

Den store tapas-guiden

Tapas Pimientos de Padrón

Spania er tapas, like mye som Italia er pasta og pizza. Men ikke mange vet så mye om tapas, og svært ofte ser vi at man velger bort tapasrestaurantene når man er på ferie i en spansk by. Og det er synd, fordi det finnes uendelig mye godt å spise, samtidig som hver region har sine spesialiteter og tradisjoner. 

De regionene som har tradisjon for tapas i Spania er Andalucia, Murcia, Leon, Extremadura og Ciudad Real.

Bildet viser Pimientos de Padron Photo by Takeaway - CC BY-SA 3.0,



Særlig nord i Spania kan man oppleve at innbyggerne kaller tapas for noe annet, nemlig pinchos. Baskerne kaller det dessuten for pintxos som er samme ord, men på baskisk. Årsaken er at man ofte finner en tannpirker i tapasen, for å gjøre det lettere å spise maten når det er stablet ost, oliven og annet ovenpå brødskiven, eller et utall av grønnsaker ovenpå hverandre. En pincho er egentlig en stekenål.

I Latin-Amerika heter deres variant av tapas for bocas, mens det i Mexico kalles botanas.

Tapas finnes i et utall varianter

Tapas Banderillas de encurtidos

Banderillas med sylteagurk. Photo: Tamorlan - Own work, CC BY-SA 3.0

Tapas er enkelt sagt småretter som finnes i et utall varianter. Det finnes tapasretter som er enkle, og det finnes svært så forseggjorte. Et eksempel på det siste er puntilitas som er frityrstekt blekksprut. 

Det er ikke uvanlig at den lokale baren har 8 til 12 varianter av tapas. Det er heller ikke uvanlig at rettene er godt innsauset i hvitløk, chilli, paprika, salt og pepper, kanskje safran og olivenolje.

Tapasvariantene består både av sjømat (kalt mariscos) og sjømatvariantene er som regel ansjos, sardiner eller makrell i olivenolje. Eller blekksprut og akkar, gjerne i tomatsaus. Du vil dessuten nesten alltid finne minst en oliven-variant på tapasmenyen. Ofte er det oliven av typen Manzanilla eller Arbequina. Til tapas-rettene får man gjerne en eller flere typer brød.

I enkelte byer er det egne tapas-gater, hvor hver bar har sin egen spesialitet, og hvor folk går fra den ene baren til den andre for å snakke, drikke og spise etablissementets spesialitet.

Noen ganger serveres tapas som tilbehør til drinken før en middag. Og ofte uten tillegg i prisen.  Opprinnelig var nemlig tapas en liten porsjon gratis mat som ble servert til drikken.

I utgangspunktet er derfor «a tapa» en appetittvekker og en snacks, og ikke et måltid i seg selv.  Imidlertid har det i senere tid vokst frem flere restauranter som lager ulike avanserte tapas og ved å kjøpe en kombinasjon av disse så får man et helt måltid. 

Hvor kommer ordet tapas fra?

Ordet tapas kommer mest sannsynlig av tapar (spansk for å dekke til). Det sies nemlig at man i gamle dager la en liten brødskive over sherryglassene for å forhindre at fluene kom seg ned i glassene. Etter hvert ble det vanlig å plassere småretter oppå brødskivene, og dagens tapas var født!

En tapa kan være både varm eller kald, men ikke samtidig naturligvis. 

Tapas spises fordi middag inntas sent på kvelden

TapasenBarcelona

Tapas er opprinnelig snacks eller mellommåltidsretter. Nå er det big business, men også god mat!
Foto: Elemaki - CC BY 3.0

I Spania serveres middag svært sent, i alle fall ikke før klokken 2100 på kvelden, og ofte så sent som midnatt.  Det er en av årsakene til spanjolene rusler fra bar til bar for en tapas og noe å drikke. Dette kalles for "lr de tapas" og gjør at man ikke «sulter ihjel» mellom lunsj (rundt kl 1400) og middag sent på kvelden. I tillegg er det jo en sosial greie, og spanjolene er jo kjent som svært sosiale.

Det finnes utallige regler for hvordan man spiser tapas. Som nevnt så vil man på enkelte barer få tapsrettene gratis til drikken man kjøper. Da forsyner man seg som regel selv fra brett. Spesielt i Andalucia er dette utbredt. Se hva de lokale innbyggerne gjør, og ikke vær redd for å prøve nye varianter. 

De vanligste tapasrettene i Spania

Tapas Calamares

Calamares a la romana (frityrstekt akkar) er noe alle liker.
Photo: Flickr.com user "deramaenrama" - CC BY 2.0

  • Bacalao som er saltet torsk (tørrfisk)
  • Calamares (kalles også rabas) som er akkar-ringer (minner om blekksprut)
  • Caracoles som er snegler i hvitløk
  • Chorizo i varianter, dvs. Chorizo-pølse med tilbehør.
  • Croquetas er en frityrstekt liten sak som har størrelse og form som en liten pølse. Ofte er det potetstappe inni. Men det kan også være fisk, skinke eller ost.
  • Empanadillas er en brødrett som minner om italiernes calzone. Det kan være ulikt fyll i brødretten.
  • Gambas er reker i en slags peppersaus, gjerne med allioli og chilli.
  • Patatas bravos er potetpiter med en småsterk tomatsaus.
  • Pimientos de Padrón er grønn pepper (fortrinnsvis fra Padrón) frityrstekt med olivenolje eller like gjerne servert rå, (se bildet først i artikkelen).
  • Pulpo a la gallega er kokt blekksprut.
  • Queso con anchoas er ost med ansjos på toppen.
  • Raxo er svinekjøtt med hvitløk og paprika.
  • Tortilla de patatas er en spansk omelett.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Budapest-guiden

  • Budapest

    Budapest er kontrastenes by, øst og vest er mye mer synlig her enn i den mer besøkte kulturnaboen Praha. Ikke bare sosialt, men...

  • Fly til Budapest

    Det er ingen problemer å komme seg til Budapest fra Norge. Flytiden er cirka 2,5 timer, og bestiller du i god tid, kan du få...

  • Bli kjent i Budapest

    Budapest er hovedstaden i Ungarn og ligger 136 meter over havet midt i Sentral-Europa. Opp igjennom århundrene har Ungarn stadig...

  • Turist i Budapest

    Budapest sentrum er forholdsvis lite og kompakt, og det er fullt mulig for en normalt sprek person å spasere rundt og få med seg det...

  • Shopping i Budapest

    Typiske ungarske suvenirer inkluderer porselen, viner, antikviteter og lokalt håndverk som tredukker, tepper, broderier og...

  • Spise i Budapest

    Det ungarske kjøkken har kanskje ikke lenger noen viktig posisjon i det internasjonale haute cuisine. Men i første halvdel av...

  • Med barn i Budapest

    Det er ikke noe problem å ha med seg barna til Budapest.  Det er nok av store parker og grøntanlegg å leke, løpe og slappe av i...

  • Hotell i Budapest

    Om du velger hotell i Buda eller Pest, kommer an på dine egne prioriteringer. Ønsker du å bo i nærheten av Budepests mest...

  • Leiebil i Budapest

    Bilkjøring i Ungarn er forholdsvis greit for sjåfører som er vant til nordiske forhold. Det er fartsgrenser og vikeplikt som...

  • Sport i Budapest

    Som i de aller fleste europeiske land er fotball den suverent mest populære sporten i Ungarn. Landet ligger som regel trygt...

  • Attraksjoner i Budapest

    Storbyferie er opplevelser og attraksjoner.  Og når alt kommer til alt så er det faktisk ikke mange byer i Europa som har flere...

  • Videofilmer om Budapest

    Vi har samlet noen utvalgte filmer og reisevideoer om Budapest for deg slik at du skal kunne få inspirasjon til å reise, men...

  • Budapest Ferielenker

    Budapest har mye å by de reisende på. Vi har her samlet noen nyttige linker for deg som skal besøke Budapest for en ferietur....

  • Budapest Kart

    Klikk på ikonene på kartet over Budapest for å få informasjon om attraksjoner og severdigheter. Du kan enkelt zoome kartet ut og...

  • Fakta om Budapest

    Budapest ligger på begge sider av elven Donau, og er både den største byen og hovedstad i Ungarn. Budapest er som Ungarn forøvrig...

  • Klima i Budapest

    Budapest kan besøkes når som helst på året, selv om vinteren ikke er ideell. Kvikksølvet kryper stdig under nullpunktet, og...

  • Reiseartikler om Budapest

    En av Europas perler for alle storbyglade turister er Budapest.  Og historien og attraksjonene Budapest byr på fascinerer oss...