Forsidebilde SurfersBeach

Turist i Gdansk

gdansk downtown

Gdansk ligger i nordlige Polen, ved Det baltiske hav, og byen har ca 460.000 innbyggere, noe som gjør Gdansk til Polens fjerde største by målet etter innbyggertall.

Selv om Gdansk er en travel havneby har byen og regionen rundt forbløffende mye å by turistene på. Og for hver gang vi besøkerPolen, blir vi overrasket over at byer som Gdansk, Krakow og Warszawa ikke tiltrekker seg flere norske turister enn de faktisk gjør.Kanskje er det nordmenns fordommer som gjør at ikke flere besøker Polen? Hvis du fortsatt har inntrykk av at polske byer består av traurig tungindustri, post-kommunistisk tungsinn og underbetalte jordbærplukkere, så bør du snarest endre oppfatning. Polakkene er vennlige og åpne, arbeidsomme og serviceinnstilte.

Nordmenn er vanedyr som stadig reiser på weekendturer til favorittene London, Paris, København og Barcelona, men vær klar over at du får atskillig mer for pengene i Gdansk enn i noen av disse byene, til tross for at privnivået har økt betydelig siden Polens medlemskap i EU ble en realitet i 2004.

Historien til Gdansk

De første bosetningene i Gdanskområdet dukket opp allerede på 600-tallet, men år 997 regnes som året da byen ble grunnlagt. I 1361 ble Gdansk en av hanseaternes handelshavner, noe som førte til vekst i både økonomi og folketall. På 1500-tallet hadde Gdansk sin gullalder, og etablerte seg som et handelssentrum og den viktigste havnen ved Det baltiske hav. Befolkningen var allerede multikulturell, med bl.a. tyskere, polakker, hollendere og skotter.

Da nasjonen Polen på slutten av 1700-tallet midlertidig opphørte å eksistere som selvstendig nasjon og ble delt mellom Preussen, Russland og Østerrike, havnet Gdansk under preussisk styre. I 1871 ble byen en del av det tyske riket. Etter 1.verdenskrig gjenoppsto nasjonen Polen, men siden flertallet av Gdansks innbyggere var tyskere, ble byen istedet Fristaden Danzig, med eget parlament og egen valuta. Dette varte frem til 2.verdenskrig som startet med angrepet på Westerplatte i Gdansk, og byen ble nærmest jevnet med jorden i 1945.

Etter krigens slutt ble Danzig igjen Gdansk og en del av Polen. Byens mange tyske innbyggere ble forvist og erstattet med polakker som igjen var forvist fra de delene av det østlige Polen som nå var kommet under sovjetisk kontroll.

Gdansk spilte en viktig rolle under kommunismens fall i øst-Europa. Først under skipsverftsarbeidernes streiker for bedre levestandard i 1970, hvor 44 arbeidere mistet livet, så i 1980 da fagforeningen Solidaritet under ledelse av elektrikeren Lech Walesa gikk til generalstreik. Tilsvarende streiker spredde seg raskt over hele Polen. Dette førte etterhvert til at myndighetene innførte unntakstilstand, gjorde Solidaritet ulovlig og massearresterte medlemmene. Lech Walesa fikk Nobels Fredspris i 1983, og i 1990 ble han Polens første demokratisk valgte president.

Turistområder i Gdansk

Gdansk er hovedstaden i den polske delstaten Pomerania, som for mange polakker er det ideelle sommerferiemålet, med sin vakre natur og flotte sandstrender. Området er preget av århundrer under tysk styre, men også påvirkningen fra Sverige rett over sundet er merkbar. Det er forholdsvis lett å få med seg de fleste av Gdansks turistattraksjoner til fots, så lenge du er noenlunde frisk og rørig. Skal du bruke Gdansks effektive kollektivtransport, kan du planlegge reisen her.

Gdansk må være en av svært få byer hvor det hverken er området som kalles sentrum, eller det som kalles Gamlebyen, som tiltrekker flest turister. Her setter turistene kursen direkte for bydelen Glówne Miasto, som kan oversettes til "Hovedbyen".Hovedbyen (i Gdansk)

Hovedbyen avgrenses i øst av elven Motlawa, og i sør av paradegaten Dluga, eller "Langgaten", men som egentlig ikke er spesielt lang. En spasertur her er som en tur 300 år tilbake i tid, med gamle smijernslyktestolper, fargerike smale husfasader i nederlandsk/italiensk rennessansestil og ingen glorete reklameplakater eller neonskilt som ødelegger det idylliske inntrykket. Det er nesten ikke til å tro at for drøye 60 år siden var alt dette vakre bare var en rykende ruinhaug etter 2. verdenskrig.

Dluga og den påfølgende østlige delen Dlugi Targ (Langmarkedet) er det viktigste av den såkalte Kongeveien, strekningen som byens mektige eller kongelige gjester en gang ble ført gjennom. Her ligger de fleste av Gdansks kulturseverdigheter. De gamle byportene Høylandsporten og Den grønne porten ligger i hver sin ende, med severdigheter som Fengselstårnet, Hovedbyens rådhus og Neptunfontenen langs ruten. 

Gå ikke glipp av den særdeles sjarmerende gaten ul.Mariacka, som strekker seg fra verdens visstnok største steinkirke, Mariakirken (Kosciól Mariacki), og ned til elven. Langs denne brosteinskledde lille gaten  finner du flere av de karakteristiske ravbutikkene, workshops, gallerier og utendørscaféer hvor du kan nyte en kawa (kaffe) eller en pivo (øl) i solen mens du underholdes av gatemusikanter. Og med det mener vi klassiske strykekvartetter, ikke gitartrubadurer.

Gamlebyen i Gdansk

Gamlebyen (Stare Miasto) ligger nord for Hovedbyen, men her er det lenger mellom severdighetene. Få med deg byens eldste kirke, St.Nikolas-kirken, (Kosciol Sw. Mikolaja) fra tidlig 1100-tall, og Gamlebyens rådhus. Til tross for navnet, er ikke Gamlebyen spesielt eldre enn Hovedbyen, og begge bydelene hadde engang sine egne myndigheter,og derfor har Gdansk to rådhus. Gamlebyen hadde flertall med polske innbyggere, mens de rikere tyskerne stort sett bodde i Hovedbyen.

Motlawa

Områdene langs elven Motlawa er idylliske, og kan minne om Aker Brygge i Oslo med sine mange uterestauranter og barer. Her ligger et av Gdansks fremste landemerker, Kranen, (les mer under Attraksjoner) og byens store Sjøfartsmuseum.

Det området som de fleste av byens innbyggere kaller sentrum, ligger nord for Gamlebyen og sentralbanestasjonen Glowny. Dette er et mer moderne område med høye forretningsbygg i glass og stål, og av mindre interesse for turister.

Unntaket er Solidaritetsplassen (Pl. Solidarnosci), hvor du finner tre stålkors på 42 meter, et minnesmerke over arbeiderne som mistet livet i de blodige streikene i 1970. Her samlet skipsverftarbeiderne seg under ledelse av Lech Walesa i de dramatiske desemberdagene i 1980, da styresmaktene innførte unntakstilstand. Tavlen med Solidaritets 21 postulater henger også her, og er erklært som en del av Verdensarven av UNESCO. Like ved ligger også et museum som tar for seg Solidaritet-bevegelsen og betydningen den fikk.

Historieinteresserte bør få med seg Westerplatte, halvøya som ligger noen kilometer nord for sentrum. Dette er stedet hvor den 2.verdenskrig startet ved daggry den 1.september 1939, da tyske soldater gikk til angrep på den polske garnisonen her.  De 182 polske soldatene skal ha holdt stand mot den tyske krigsmaskinen i en hel uke, og etter sigende var det kun 15 av disse som mistet livet i dette første slaget.

Trippelbyen i Polen

I løpet av ditt opphold i Gdansk vil du sikkert komme over uttrykket Trippelbyen, eller Tri-City. Gdansk er i praksis sammenvokst med sine to nabobyer Sopot og Gdynia.

Gdynia er en ny og moderne by med ca 250.000 innbyggere, brede avenyer og shoppingsentere, mens Sopot i en mannalder og vel så det har vært Polens fremste destinasjon for underholdning, avslapping og fornøyelser, ikke minst på grunn av de lange sandstrendene, alle utestedene og casinoene. Byen har kun cirka 30000 innbyggere, og innbyggertallet har sunket jevnt og trutt de senere årene. Boligprisene i Sopot er blant Polens høyeste, og stadig flere av innbyggerne selger sin bolig til rikfolk som bruker byen som et feriested. 

Sopot er kjent for sine vannsportsaktiviteter, og spesielt vindsurfere og seilere trives godt her. Europas lengste trebrygge stikker 511 meter ut fra stranden på enden av Sopots hovedgate Bohaterow Monte Cassino. Langs hele kystlinjen løper en sykkelsti som gjør at du lett kan sykle helt fra Gdansk, via Sopot og til Gdynia. Sopot har også Polens største kompleks av tennisbaner, to innendørs svømmehaller, travbaner og golfbaner, så du mangler ikke muligheter for å være aktiv.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Gdansk-guiden

 • Gdansk

  Mange nordmenn har nok et helt feil inntrykk av Gdansk, uten engang å ha vært der. Korrekt nok er Gdansk en industriell havneby...

 • Fly til Gdansk

  I skrivende stund er det mange muligheter å komme seg til Gdansk.  For eksempel flyr Norwegian, SAS og Ryanair alle direkte fra...

 • Turist i Gdansk

  Gdansk ligger i nordlige Polen, ved Det baltiske hav, og byen har ca 460.000 innbyggere, noe som gjør Gdansk til Polens fjerde...

 • Spise i Gdansk

  De færreste av oss har noen eksakte assosiasjoner til begrepet polsk mat, men hvis du har vært i Tsjekkia, så har du en viss anelse...

 • Shopping i Gdansk

  Det er pussig å tenke på at det på 1970-tallet knapt var noen ting å få kjøpt i Polen. Da måtte landets innbyggere stå i kø med...

 • Med barn i Gdansk

  Hvis du reiser til Gdansk i følge med barn, vil vi anbefale deg å bo i Sopot, den lille feriebyen ved kysten like nordvest for...

 • Hotell i Gdansk

  Selv om du velger å bo sentralt i Gdansk, er det forholdsvis rimelig. Du finner ikke de store internasjonale luksuskjedene som...

 • Sport i Gdansk

  Den suverent største idretten i Gdansk er som i resten av Europa fotball, og etter at Polen og Ukraina ble tildelt fotball-EM i 2012, har...

 • Leiebil i Gdansk

  Hvis du ikke har tenkt å reise på lengre utflukter fra Gdansk, har du heller ikke stort behov for bil. I Gdansks gamleby er det...

 • Attraksjoner i Gdansk

  Vi tar sjansen på å føre opp en gate som en attraksjon i seg selv. Ulitsa Mariacka, eller Mariagaten, har i århundrer...

 • Gdansk Videofilmer

  Gdansk / Polen Vi har samlet noen utvalgte filmer og reisevideoer om Gdanskfor deg slik at du skal kunne få inspirasjon til å...

 • Gdansk Ferielenker

  Gdansk har mye å by de reisende på. Vi har her samlet noen nyttige linker for deg som skal besøke Gdansk for en ferietur. For...

 • Gdansk Kart

  Klikk på ikonene på kartet over Gdansk for å få informasjon om attraksjoner og severdigheter. Du kan enkelt zoome kartet ut og...

 • Fakta om Gdansk

  Gdansk ligger nord i Polen, og er landets fjerde største by.  Gdansk er hovedstad i landsdelen Pomerania, og har spilt en viktig...

 • Klima i Gdansk

  Klimaet i Gdansk er kontinentalt, med kalde vintere og milde somre. Uansett når du besøker Gdansk, er det en viss fare for regn,...

 • Gdansk Reiseartikler

  Kombinere Ibiza og Irland? Sopot regnes for å være den beste badebyen, og kuleste, morsomste, tryggeste, fineste etc. etc. Les...