Forsidebilde SurfersBeach

Hammerfest

Hammerfest har lenge vært kjent som verdens nordligste by, en tittel som siden 1996 egentlig har tilhørt Honningsvåg, selv om det fortsatt er bestridt om Honningsvåg oppfyller kravene for å ha bystatus. Hammerfest sentrum er svært lite og kompakt, og du blir fort lommekjent i byen i løpet av noen timer til fots. Hovedgaten i Hammerfest er Strandgata, hvor du finner de fleste butikkene.

Hammerfest fikk bystatus allerede i 1789, og 1891 ble dette den første byen i Norge og Nord-Europa som med elektrisk gatebelysning. Hammerfest var flåtebase for Tyskland under 2.verdenskrig og ble totalt ødelagt av nazistene under tilbaketrekningen. Byens eldste hus er derfor gravkapellet fra 1939.

Antall innbyggere:
Ca 9500.  
 
Transport innenfor byregionen:
Buss.  Hammerfest har hverken jernbane, trikk eller t-bane, men både den nordgående og sørgående Hurtigruta er innom daglig.

Viktige telefonnummer:
Brann 110. Politi 112. Lege 113.
 

Shopping i Hammerfest:

Shopping er ikke den store folkesporten for tilreisende i Hammerfest. Best utvalg finner du i Nissen kjøpesenter   

 

Restauranter og mat i Hammerfest:

Det er flere restauranter og spisesteder å velge mellom. Et utvalg er:

Turistua , Salenfjellet.

Mikkelgammen , Suotnju. 

Dinner Restaurant, Strandgata 22

Qa Spiseri, Sjøgata 8.

Redrum Cafe & Bar , Storgata 23

Skansen Mat & Vinstue , Sørøygata 15.  
 

Attraksjoner og severdigheter i Hammerfest

Meridianstøtten står på UNESCO listeover verneverdige kulturminner, og ble avduket i 1856 til minne om den første intrernasjonale målengen av jordens form og størrelse. Den står på en bratt bakketopp i bydelen Fuglenes på den andre siden av havnen.

På Fuglenes ligger også Skansen, et forsvarsverk som ble bygget under Napoleonskrigen i 1810, og restaurert i 1989.

St.Michaels kirke er verdens nordligste katolske kirke. Den ble bygget av tyske frivillige i 1958.

På toppen av byens utsiktspunkt Salen (80 m.o.h.) ligger landemerket Varden, som først ble reist av byens ungdom på 1880-tallet, før det under 2.verdenskrig ble revet av tyskerne for å bruke steinen i egne festningsverker. Varden ble ikke gjenreist før i 1983, da med midler fra den tyske ambassade i Norge.

Gjenreisningsmuseet i Kirkegata 21 presenteres Finnmarks historie, med hovedfokus på tvangsevakueringen og nedbrenningen i 1944/45 og gjenoppbyggingen etter 2.verdenskrig. Genreisningsmuseet har også en arkeologisk avdeling, kafe og gavebutikk.   

Arkitekturinteresserte bør få med seg Hammerfest kirke, som ble bygget i 1961. Her er ingen altertavle, men et stort og glødende glassmaleri.

Isbjørnklubben på Rådhusplassen 1 kan du se en utstilling om Hammerfests fangsttradisjoner, og bli medlem av den eksklusive klubben for de som har besøkt verdens nordligste by og få isbjørnnålen som beviser det.

Hammerfest-guiden

  • Hammerfest

    Hammerfest har lenge vært kjent som verdens nordligste by, en tittel som siden 1996 egentlig har tilhørt Honningsvåg, selv om...

  • Hammerfest Klima

    Klimaet i Hammerfest er kanskje ikke slik du forventer helt nord i Norge. Det er kaldt om vinteren, men f.eks. mildere enn i...