Hammerfest har lenge vært kjent som verdens nordligste by, en tittel som siden 1996 egentlig har tilhørt Honningsvåg, selv om det fortsatt er bestridt om Honningsvåg oppfyller kravene for å ha bystatus. Hammerfest sentrum er svært lite og kompakt, og du blir fort lommekjent i byen i løpet av noen timer til fots. Hovedgaten i Hammerfest er Strandgata, hvor du finner de fleste butikkene.
Hammerfest fikk bystatus allerede i 1789, og 1891 ble dette den første byen i Norge og Nord-Europa som med elektrisk gatebelysning. Hammerfest var flåtebase for Tyskland under 2.verdenskrig og ble totalt ødelagt av nazistene under tilbaketrekningen. Byens eldste hus er derfor gravkapellet fra 1939.
Antall innbyggere:
Ca 9500.
Transport innenfor byregionen:
Buss. Hammerfest har hverken jernbane, trikk eller t-bane, men både den nordgående og sørgående Hurtigruta er innom daglig.
Viktige telefonnummer:
Brann 110. Politi 112. Lege 113.
Shopping i Hammerfest:
Shopping er ikke den store folkesporten for tilreisende i Hammerfest. Best utvalg finner du i Nissen kjøpesenter
Restauranter og mat i Hammerfest:
Det er flere restauranter og spisesteder å velge mellom. Et utvalg er:
Turistua , Salenfjellet.
Mikkelgammen , Suotnju.
Dinner Restaurant, Strandgata 22
Qa Spiseri, Sjøgata 8.
Redrum Cafe & Bar , Storgata 23
Skansen Mat & Vinstue , Sørøygata 15.
Attraksjoner og severdigheter i Hammerfest
Meridianstøtten står på UNESCO listeover verneverdige kulturminner, og ble avduket i 1856 til minne om den første intrernasjonale målengen av jordens form og størrelse. Den står på en bratt bakketopp i bydelen Fuglenes på den andre siden av havnen.
På Fuglenes ligger også Skansen, et forsvarsverk som ble bygget under Napoleonskrigen i 1810, og restaurert i 1989.
St.Michaels kirke er verdens nordligste katolske kirke. Den ble bygget av tyske frivillige i 1958.
På toppen av byens utsiktspunkt Salen (80 m.o.h.) ligger landemerket Varden, som først ble reist av byens ungdom på 1880-tallet, før det under 2.verdenskrig ble revet av tyskerne for å bruke steinen i egne festningsverker. Varden ble ikke gjenreist før i 1983, da med midler fra den tyske ambassade i Norge.
På Gjenreisningsmuseet i Kirkegata 21 presenteres Finnmarks historie, med hovedfokus på tvangsevakueringen og nedbrenningen i 1944/45 og gjenoppbyggingen etter 2.verdenskrig. Genreisningsmuseet har også en arkeologisk avdeling, kafe og gavebutikk.
Arkitekturinteresserte bør få med seg Hammerfest kirke, som ble bygget i 1961. Her er ingen altertavle, men et stort og glødende glassmaleri.
På Isbjørnklubben på Rådhusplassen 1 kan du se en utstilling om Hammerfests fangsttradisjoner, og bli medlem av den eksklusive klubben for de som har besøkt verdens nordligste by og få isbjørnnålen som beviser det.