Forsidebilde SurfersBeach

Attraksjoner i Moskva

moskva lenin mausuleum

Når du besøker de forskjellige attraksjonene, vil du sikkert legge merke til at du som turist betaler en høyere inngangspris enn det russerne gjør. Og du vil nesten garantert høre en høyrøstet og indignert amerikaner som krangler om dette ved billettluka. Men husk på at disse musèene er subsidiert av staten, og russerne har bidratt med sine skatterubler. Det har ikke vi utenlandske turister, så betal med et smil, det nytter uansett ikke å diskutere.  



Den røde plass 

De fleste turister strømmer rett til Moskvas selvsagte hjerte, Den røde plass . Denne enorme plassen er ikke bare Moskvas, men hele hjertet til Russland. På og rundt denne gamle markedsplassen finner du de fleste av Moskvas fremste attraksjoner, og dette er uten tvil et av de flotteste og mest majestetiske torgene i Europa. Plassen måler rundt 80 x 350 meter, og alle Moskvas hovedveier fører rett hit, med flere ringveier sirklende rundt. Den røde plass var skillet mellom den kongelige festningen og maktsenteret Kreml på den ene siden, og de historiske kjøpmannskvartalene Kitai-Gorod på den andre.

Den røde plass huskes både for enorme militærparader, for Matthias Rusts landing med et småfly i 1987, og i de siste årene for gigantkonserter med Pink Floyd og Paul McCartney. At torget heter Den røde plass, har ingenting å gjøre hverken med kommunismen eller blodet som fløt her da Peter den Store massehenrettet tolvhundre av sine opprørske vakter i 1698. Krasnaya ploshchad som den egentlig heter, kan på gammeldags russisk også bety Det vakre torget.

St Basils katedralen i Moskva

Den velkjente St Basils katedralen går igjen på postkort og nyhetssendinger fra Moskva, og er svært lett gjenkjennelig på grunn av sine fargerike løkkupler. St Basils ligger på sørøstsiden av Den røde plass, og ble bygget i perioden 1555-1561 etter ordre fra Ivan den Grusomme.

Ifølge legenden fikk arkitekten stukket ut øynene for at han aldri skulle kunne lage noe like vakkert et annet sted. Åpent alle dager unntatt tirsdager fra 1000 til 1700, Rimelig inngang i tillegg til at barn og studenter har halv pris.

Lenins mausoleum

På Den røde plass ligger også Lenins mausoleum, hvor den balsamerte kroppen til Sovjetunionens grunnlegger stort sett har hvilt siden han døde i 1924. Men mens det tidligere var Moskvas innbyggere som sto i de lange køene, er det i dag stort sett turister. Like bak mausoleet er gravene til andre store russere, deriblant presidentene Stalin, Bresjnev, Andropov og kosmonauten Yuri Gagarin.

Mausoleet er åpent alle hverdager fra 1000 til 1300, og det er gratis adgang. Vær forberedt på lang ventetid, og du kan heller ikke bruke kamera inne. Spøk og latter vil også bli slått knallhardt ned på av de morske vaktene. Inngang fra nordvestsiden av Den røde plass.

Kreml

Vest for Den røde plass og innenfor murene ligger Russlands ubestridte maktsentrum Kreml, som ble bygget for over 850 år siden som en festning for prins Jurij Dolgoruky . Men det meste har blitt endret eller lagt til i senere århundrer mens det var hjem for de russiske tsarene. I dette digre komplekset som også huser flere musèer ligger den russiske presidentboligen, omgitt av glitrende løkkupler og majestetiske tårn.

Kreml er åpent for besøkende fra 1000 til 1700 hver dag unntatt torsdager. Inngang ca 65 kroner, og da kan du besøke katedralene og uteområdene. Ekstra for musèene.

Skattekammeret i Kreml

Inne i Kreml må du få med deg Skattekammeret , hvor de gamle russiske tsarenes kronjuveler, rikdommer og skatter blir oppbevart. Her kan du også se de overdådig utsmykkede kjolene eller karetene som Katarina den Store brukte, seremonielle våpen og kanoner.

Skattekammeret kan besøkes i fire puljer daglig (1000, 1200, 1430 og 1630) og billetten kan kjøpes en time før innslipp. Foto/video ikke tillatt.

Det statlige historiske museum i Moskva

På nordsiden av Den røde plass ligger det Statlige historiske museum , som tar for seg alle aspekter av russisk historie, fra steinalderen og opp til i dag. Musèet ble grunnlagt i 1872 og huser over 4,5 millioner gjenstander og 15 millioner dokumentsider. Her kan du blant annet se en 5000 år gammel langbåt og manuskripter fra 500-tallet.

Åpent alle dager unntatt tirsdager og den første mandagen i hver måned, fra 1000 til 1800. 

Det Russiske Statssirkus

Sirkus har lange og dype tradisjoner i russisk kultur, og det er fortsatt voldsomt populært. I Moskva finnes ikke mindre enn to permanente sirkus. Ved Universitetet, i Vernadskogo Prospekt 7, ligger Det Russiske Statssirkus, som har holdt forestillinger hver onsdag, fredag og søndag klokken 1900 siden 1971.

Her vises tradisjonelt sirkus på russisk vis, med landets ypperste artister, fra tryllekunstnere og klovner, akrobater og trapeskunstnere. Sirkusets auditorium er 36 meter høyt og har en kapasitet på 3400 tilskuere.

Bolsjoi-teatret i Moskva

Moskvas legendariske opera- og ballettbygning Bolsjoi-teatret har eksistert siden 1776, og har vært midtpunktet i russisk kulturliv siden. Her hadde bl.a. Tsjajkovskijs Svanesjøen sin premiere i 1877, og den settes stadig opp for fulle hus. Ikke bli overrasket om du blir avkrevd 100 dollar for billettene, så bestill heller på hjemmesiden.

Det er fullt mulig å få meget rimelige billetter, riktignok på de dårligste setene.

Tretyakov-galleriene  i Moskva

moskva tretyakov galleriene

På sørsiden av Moskva-elven ligger den fremste og suverent største av russiske kunstsamlinger. Tretyakov-galleriene ble grunnlagt i 1856 og består av over seksti saler med rundt 130000 kunstverk, hovedsakelig av russiske kunstnere, fra 1100-tallet og opp til 1900-tallet. 

Rabatterte billetter barn og studenter. Åpent daglig fra 1000 til 1930, men stengt mandager.

Gågaten i Arbat i Moskva

Arbat er den livligste og triveligste gågaten i Moskva, som engang var tilholdsted for byens bohemer og intellektuelle. Den domineres fortsatt av cafeer og restauranter, men nå er det mer suvenirshoppende turister som underholdes av de mange gateartistene.  Dette er en av byens eldste gater, som nevnes i dokumenter så tidlig som 1493.

I den vestlige enden av Arbat kan du ikke unngå å legge merke til den mektige bygningen Utenriksministeriet, en av syv monumentale gotiske bygninger bygget på Stalins ordre på 50-tallet.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

 

Hammerfest-guiden

  • Hammerfest

    Hammerfest har lenge vært kjent som verdens nordligste by, en tittel som siden 1996 egentlig har tilhørt Honningsvåg, selv om...

  • Hammerfest Klima

    Klimaet i Hammerfest er kanskje ikke slik du forventer helt nord i Norge. Det er kaldt om vinteren, men f.eks. mildere enn i...