Forsidebilde SurfersBeach

Turist i Dublin

dublin temple bar

Hvis du bare har et par dager til å bli kjent med Dublin, kan det være en idé å hoppe på en av Dublins åpne dobbeltdekkede turistbusser, som kjører deg rundt til de aller fleste turistattraksjonene og gir deg informasjon på engelsk. Her kan du hoppe av og være så lenge du vil på hvert sted, og hoppe på neste buss når du føler for det. Men Dublin sentrum er likevel såpass kompakt at en normalt sprek person ikke vil ha noen problemer med å komme seg rundt utelukkende til fots.

Photo: "Temple Bar Dublin at Night" by Trevah - Own work. Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons.



Har du planer om å besøke flere av Dublins attraksjoner og museer, kan det definitivt lønne seg å kjøpe et Dublin Pass, som gir deg fri adgang til de aller fleste museer, bussene og flybussen. Endagspass koster rundt 250 kroner, todagers pass ca. 410 og tredagers pass ca. 490 kroner. Det finnes også et seksdagers pass til rundt 750 kroner. Barn betaler ca. 2/3 av prisen.

Dag 1 i Dublin

Dette blir en lang dag med mye gåing, så spis en solid frokost på hotellet før du legger i vei. Vi starter dagen i Dublins eldste område, vest for sentrum og sør for Liffey. Første stopp er Dublin Castle. Inngangsbilletten koster ca. 25 kroner, men hvis du bare vil rusle rundt i borggårdene og se på bygningene utenfra, koster det ingenting. Delene som kalles Undercroft er fra den opprinnelige vikingfestningen, resten er gradvis bygd på senere.

Ønsker du å se mer om våre forfedre vikingenes sysler, kan du gå et par hundre meter mot Liffey, og du vil finne Dublin Viking Adventure i Essex Street West. Dette er en interaktiv utstilling som prøver å gjenskape livet i de trange gatene som lå akkurat her for tusen år siden. Når du går ut herifra, sving vestover og gå ned Fishamble Street, og du vil snart se Christ Church Cathedral, Dublins eldste bygning fra 1038. På nordsiden av denne foregår stadig utgravninger i den gamle vikingbosetningen. Og vest for katedralen ligger Dvblinia, et senter for middelalder-Dublin, med livaktige utstillinger med voksfigurer, som gjenskaper viktige episoder i byens historie.

Guiness Storehouse

Føler du deg opplagt til en lengre spasertur, kan du nå følge hovedgatene High Street og Commarket Street snaue to kilometer rett vestover. Du vil da komme til Dublins fremste turistattraksjon, Guinness Storehouse. Her kan du se bryggingsprosessen av irenes favorittdrikk, det mørke Guinness-ølet. Akkurat dette er nok mest for spesielt interesserte, de fleste vil nok finne museet og Guinness-butikken vel så interessant. Og til slutt ender du i 8. etasje på toppen av bygningen i The Gravity Bar, der du får en gratis pint Guinness. Denne kan du nyte samtidig med en 360-graders panoramautsikt over Dublin. Som du ser, er dette en ganske flat by, uten høye bakketopper eller skyskrapere.

Lunsj, øl og shopping

Når du er tilbake ved Dublin Castle igjen, begynner du sikkert å bli klar for lunsj. Gå nordover mot Liffey opp Parliament Street, og du vil snart se puben Turk's Head på din venstre side. Her serveres et bredt utvalg av småretter til lunsj, som sandwicher, kyllingvinger eller salater. Etterpå kan du fortsette østover inn i Temple Bar og bruke resten av ettermiddagen på å rusle rundt i dette som er turistenes favorittbydel. Her finner du hundrevis av gallerier og museer, puber og restauranter, suvenirboder og fasjonable butikker som kan holde deg opptatt i timevis.

Når du har kommet deg tilbake til hotellet ditt med handleposene, fått tatt en dusj og skiftet klær, er det på tide å tenke på middagen. Tilbake til Temple Bar, og i nr. 22 ligger den lille restauranten Alamo, som serverer store porsjoner med meksikansk mat til høyst akseptable priser til tross for beliggenheten i byens dyreste distrikt. Det er ikke mange restauranter som serverer irsk mat til middag, men hvis du vil, kan du jo prøve Jacob's Ladder i Nassau Street 4.

Pub-besøk i Dublin

Selvsagt må du avslutte kvelden på en skikkelig tradisjonell irsk pub, og ingen puber i hele Irland har lengre historie enn The Brazen Head, ikke langt fra Guinness og Christ Church Cathedral . Denne usedvanlig koselige puben åpnet sine dører i 1198, og flere av Dublins beste band spiller her i helgene. (Og da mener vi band som spiller irsk folkemusikk, ikke U2 og Thin Lizzy.)

Dag 2 i Dublin

Parkbesøk, Thin Lizzy og Trinity College

I dag starter vi med en spasertur i St. Stephens Green, den store parken i enden av Grafton Street, som med sine innsjøer, statuer og lekeplasser er en idyllisk og fredelig oase midt i hovedstadens sentrum. Parken er omgitt av flere bygninger av historisk betydning, som Rubicon Gallery, hugenottkirkegården, Nasjonalmuseet og Newman Universitetskirke.

Fra parkens nordvestlige hjørne kan du fortsette opp den fargerike gågaten Grafton Street med alle sine butikker, puber, gateartister og musikanter. I sidegaten Harry Street står en bronsestatue av en av Dublins store sønner i nyere tid, Thin Lizzy-vokalisten Phil Lynott, som døde i 1986. Denne gaten kan ta sin tid å komme seg igjennom, men på toppen svinger du inn til høyre, og du vil komme til Trinity College. Her kan du blant annet se en av verdens eldste og vakreste bøker, den berømte Book of Kells.

Monument of Light

Fortsett nordover etterpå, kryss Liffey på O'Connell Bridge og du kommer til den nordlige bydelens viktigste gate, O'Connell Street. Rett foran deg vil du se det 120 meter høye Monument of Light, og i sidegaten Abbey Street til venstre ser du puben The Oval, et greit sted å stoppe og få seg en god, enkel lunsj.

Ved Monument of Light (og statuen av forfatteren James Joyce) krysses O'Connell Street av Henry Street, som er en av Dublins fremste handlegater. Dette er en gågate som etter noen hundre meter skifter navn til Mary Street, og her finner du massevis av butikker som Penney's, HMV, Debenhams og Body Shop, i tillegg til det nye senteret Roches Stores. Titt også opp sidegaten Moore Street, der du finner mange små og sjarmerende butikker.

Med dagens shopping unnagjort fortsetter du opp O'Connell Street. Denne ender på Parnell Square, og her ligger Writers Museum. Dublin har som kjent usedvanlig mange verdenskjente forfattere, deriblant fire nobelprisvinnere, og i dette museet kan du bli nærmere kjent med størrelser som blant andre Dracula-forfatteren Bram Stoker, Gullivers reiser-forfatteren Jonathan Swift og Pygmalion-forfatteren George Bernhard Shaw.

Etter dagens kulturdose kan du spasere et par hundre meter ned til Parnell Street, der du finner den hyggelige puben Patrick Conway rett vest for O'Connell Street. Visste du at Irland var det første landet i Europa som innførte røykeforbud på sine puber og utesteder? Slapp av med en pint Guinness her og slå av en prat med noen av de lokale gjestene før du setter kursen tilbake til hotellet.

Til middag setter vi igjen kursen for Temple Bar. I East Sussex Street 24 ligger den koselige og prisbelønte restauranten Shack, og etter middag kan du jo stikke over gaten til Clarence-hotellets eksklusive nattklubb og bar The Octagon, der det hender at eierne Bono og The Edge fra U2 stikker innom. Ellers har du hundrevis av pubalternativer i nær gangavstand, du er tross alt i Temple Bar!

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Hammerfest-guiden

  • Hammerfest

    Hammerfest har lenge vært kjent som verdens nordligste by, en tittel som siden 1996 egentlig har tilhørt Honningsvåg, selv om...

  • Hammerfest Klima

    Klimaet i Hammerfest er kanskje ikke slik du forventer helt nord i Norge. Det er kaldt om vinteren, men f.eks. mildere enn i...