Forsidebilde SurfersBeach

Turist i Dubrovnik

dubrovnik havn1

Hvis du bare har to dager disponible i Dubrovnik, vil du nok bruke den første dagen på å gjøre deg lommekjent i gamlebyen, som tross alt er det mest enestående Kroatia har å by på.



Har du flere dager tilgjengelig, er det absolutt verdt å ta dagsturer ut til noen av de vakre øyene, for eksempel Miljet, som ifølge legenden var stedet der Odyssevs strandet i syv år.

Dag 1 i Dubrovnik

Etter en solid frokost starter du dagens program rett innenfor den vestre byporten og går opp trappen til venstre, opp på bymurene. Det koster penger og komme inn, og er du litt historisk interessert kan du også leie walkman og høretelefoner som fortløpende gir deg informasjon om alle punktene du passerer. Den vil guide deg sørover mot kystlinja, der du titter nesten loddrett ned på havet langt under deg. Bymuren er bygd ytterst på klippen, og følger den hele veien.

Underveis passerer du flere festninger, vakttårn, skyteskår og kanoner. På det meste hadde byen over 120 kanoner rettet utover, som vern mot trusselen fra Venezia og Konstantinopel. Utsikten over Adriaterhavet og øyene utenfor er strålende, og det samme inn mot byen.

Etter at serberne i 1991 hadde bombardert Dubrovnik fra fjelltoppene over byen, hadde 68 % av byens 825 bygninger blitt rammet. Flere historiske palasser ble totalramponert, og bymuren ble truffet av granater over 100 ganger.

Ved hjelp av UNESCO ble byen møysommelig bygd opp igjen slik den opprinnelig var, med de samme materialene. Gamlebyen er på nytt storslagen. Du kan riktignok se enkelte fargeforskjeller på taksteinene, men det vil en vanlig turist neppe oppdage.

Mot slutten av rundturen, som du sikkert vil bruke minst en time på, når du det runde Mincetatårnet i bymurens nordvestre hjørne. Utsikten herfra vil helt sikkert være et av turens høydepunkter.

Når du har fullført runden, er du tilbake der du startet, tretti meter fra inngangen til Fransiskanerklosteret. Bruk litt tid på museet, kjøp litt urter på Europas tredje eldste apotek og nyt roen noen minutter før du igjen går ut på Placa (Stradun), som nå sikkert svermer med rekker av turister fra cruiseskipene. Sett deg på nabokafeen Festival med en kopp kaffe og ta til deg stemningen og atmosfæren fra en av Europas vakreste gater. Festival har adressen Stradun 28. Innenfor bymurene er det nesten ikke biler, og nabohusene er såpass lave at de ikke skygger for sola.

Placa (Stradun) har masse sidegater, men det finnes skilt ved inngangen på hver gate som forteller deg hvilke butikker som er der, så du trenger ikke tråle opp og ned hver eneste gate hvis du er på utkikk etter en spesiell butikk. Fortsetter du østover denne marmorgata, kommer du til Luzatorget, der alle byens offentlige begivenheter fant sted. Her ligger flere bygninger som er vel verdt et besøk.

Vi foreslår at du ser nærmere på Sponzapalasset, St Blaise-kirken, Dominikanerklosteret, Knezev Dvor og katedralen, som ligger noen meter lengre mot sør.

Det er ikke noe problem å gjøre denne sightseeingrunden på egen hånd, men du kan også leie en guide eller henge deg på en omvisningstur; sjekk gjerne med en lokal turoperatør.

Det begynner kanskje å bli tid for mat? Du finner en av byens mest populære sjømatrestauranter på torget, rett bak katedralen. Den er også rimelig. Restauranten heter Kamenice og ligger på en terrasse med behagelig stemning og flott utsikt. Adressen er Gundulićeva poljana 8. En spesialitet er digre porsjoner med muslinger.

Du kan eventuelt gå tilbake til Placa. I sidegaten Siruka ul. 1 finner du en av byens eldste og beste restauranter. Den heter Proto og har bl.a. hatt besøk av Edward VIII og Mrs. Simpson. Frister ikke de vanlige fortausbordene, finnes det også en takterrasse.

På kveldstid er det nok av livlige småpuber i sidegatene nord for Placa. Ellers har du Latino Club Fuego rett utenfor den vestre byporten, eller jazzklubben Troubador rett bak katedralen.

Dag 2 i Dubrovnik

Neste morgen kan du, litt avhengig av hvor bor, spasere ned til båthavnen i Gruz, der du ganske raskt vil få øye på Karaka, en seilbåt som er en eksakt kopi av en 1600-talls karack, båttypen som var mest brukt i den dubrovniske flåte i republikktiden. Båten har både bar og restaurant og har daglige seilinger i farvannet rundt Dubrovnik med korte stopp på noen av de nærliggende øyene. En tur med båten er et godt valg hvis du ønsker å se litt av den vakre kroatiske kystlinjen.

Fra båthavnen er det fullt mulig å gå til badestrendene i Lapad Bay på Lapadhalvøya på rundt 20 minutter. Her ligger flere av byens rimeligere hoteller med mange strandrestauranter og barer. Du kan eventuelt fortsette en kilometer til den roligere Copacabana Beach som ligger på motsatt side av Babin Kuk. Her kan du slikke sol og bade noen timer.

For lunsj er restaurant Konavoka, like ved Hotell Sumratin i Lapad Bay, et ypperlig valg. Her kan du sitte på en grønn takterrasse med flott utsikt. Fra menyen kan du velge alt fra billige pizzaer til bedre sjømat.

Hvis du velger å ta bussen tilbake til gamlebyen, vil du bli satt av på Brsaljetorget, like utenfor den vestre byporten i Pile. På en 37 meter høy klippe rett nedenfor finner du St Lawrence-festningen, som med sitt dramatiske utseende hvert år har oppsetninger av Shakespeares Hamlet. Festningen skulle opprinnelig beskytte den første havnen, som lå i den lille bukten innenfor. Har du billetten fra turen på bymurene, er det gratis adgang.

Innenfor byportene og rett til høyre bak Onofriofontenen finner du det gamle nonneklosteret St. Claire. I atriumet ligger den populære restauranten Jadran, som serverer god og rimelig mat i svært trivelige omgivelser. Menyen, som inneholder både fisk, kjøtt, pizza og pasta, passer både som lunsj og middag.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Hammerfest-guiden

  • Hammerfest

    Hammerfest har lenge vært kjent som verdens nordligste by, en tittel som siden 1996 egentlig har tilhørt Honningsvåg, selv om...

  • Hammerfest Klima

    Klimaet i Hammerfest er kanskje ikke slik du forventer helt nord i Norge. Det er kaldt om vinteren, men f.eks. mildere enn i...