Det sies at god Bouillabaisse er så godt at det er verdt å ta turen jorden rundt for å oppleve smaken. Nå slipper du heldigvis det. Det holder selvsagt å reise til Marseille!
Ikke hør på folk som rynker på nesa av Marseille og prater høyt og belevent om Nice og Cannes som alternative reisemål. Marseille har som mange andre havnebyer fått et ufortjent rykte. Byen er en kulturell smeltedigel, ikke minst på grunn av sin skipshistorie, og er dessuten Frankrikes eldste by.
Photo: «Bullabessa» av Slastic - Eget verk. Lisensiert under CC BY 3.0 via Wikimedia Commons.
En reise til Marseille byr på et særdeles spennende uteliv og mange severdigheter. Byen har massevis av restauranter og herlig mat, og ikke minst er dette hjembyen til bouillabaisse! Og ikke er det spesielt dyrt å komme seg hit heller! Du kan fly med Ryanair eller fly direkte til Nice med Norwegian eller SAS, og komme deg derfra de 20 milene til Marseille med leiebil eller tog. Alternativt kan du fly med selskaper som Brussel Airlines via Brussel eller KLM (via Amsterdam).
Hvorfor Bouillabaisse?
Hva er det som er så spesielt med denne gule guffa? Og hva er det som gjør at franskmennene i hundrevis av år har kranglet om hva Bouillabaisse egentlig er? Vi har selv ikke bedre fantasi enn å se på den som en avansert "fiskesuppe", men har ikke turt å nevne dette til en kjøkkensjef i Frankrike ennå.
Historien er i alle fall slik at fiskere i lang tid på havnen i Marseille selv har kokt fisken som forble usolgt, og blandet denne "småfisken" med hvitløk, olivenolje og kanskje noe skalldyr og muligens hvitvin. Eneste luksus var litt safran, som ga både smak og en herlig gulfarge. Og som med norsk lutefisk ble det slik at de "rike" definerte denne retten som noe spesielt. Det ble tilført ekslusive råvarer som hummer og havabbor og dermed var gourmetretten Bouillabaisse et faktum!
Turister kjenner jo ikke forskjell!
Bouillabaisse er dyrt, og du må for all del ikke jakte på restauranter som selger denne retten på "tilbud". Finner du bouillabaisse til mindre enn 250 - 300 kroner, så kan du heller droppe det. I alle fall hvis du har tenkt å spise ekte bouillabaisse. Spesielt rundt turistområdet Quai de Rive Neuve finner du mange "uekte" bouillabaisse-varianter.
Ekte bouillabaisse har kraften som egen rett, og serveres med brødkrutonger og majones av hvitløk som tilbehør. Naturligvis spesielt laget for bouillabaisse. For å unngå at tilreisende skal bli lurt er det innført et reglement som heter Charte de Bouillabaisse Marsellaise og som definerer hva retten skal inneholde. En eksklusiv gruppe restauranter har undertegnet en avtale om å følge dette reglementet.
De mest kjente Bouillabaisse-restaurantene i Marseille!
Mest berømt er kanskje Michelinstjerne-restauranten Le Miramar, som har den smått imponerende webadressen www.bouillabaisse.com. Gateadressen er for ordens skyld 12, quai du Port.
{googleMaps addr="13 quai du port, Marseille, Frankrike"
width=100% height=250 zoom=17 addoverview=0}
To andre gode alternativer er Chez FonFon på adressen 140 Vallon des Auffes og Grand Bar des Goudes, som du finner på adressen 29 Rue Desire-Pélaprat.
{googleMaps addr="140 Vallon des Auffes, Marseille, Frankrike"
width=100% height=250 zoom=17 addoverview=0}
Godkjente bouillebaisse-restauranter etter Charte de Bouillabaisse Marsellaise er blant annet:
CHEZ FONFON
Roger et Alexandre PINNA
140, Vallon des Auffes
13007 MARSEILLE
Tel: (011) 33 04 91 52 14 38
Fax: (011) 33 04 91 59 27 32
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
LE CARIBOU
Maurice CATONI
38, place Thiars
13001 MARSEILLE
Tel: (011) 33 04 91 33 23 94
CHEZ CARUSO
Antoine ZANABONI
158, quai du Port
13002 MARSEILLE
Tel: (011) 33 04 91 90 94 04
LE MIRAMAR
Pierre et J.M. MINGUELLA
12, quai du Port
13002 MARSEILLE
Tel: (011) 33 04 91 91 10 40
L’EPUISETTE
Bernard BONNET
Vallon des Auffes
13007 MARSEILLE
Tel: (011) 33 04 91 52 17 82
PERON
Roland FRITTOLI
56, Corniche J.F. Kennedy
13007 MARSEILLE
Tel: (011) 33 04 91 52 43 70
LE RHUL
Alex GALLIGANI
269B, Corniche J.F. Kennedy
13007 MARSEILLE
Tel: (011) 33 04 91 52 54 54
CHEZ GILBERT
Robert GASQUET
19, quai des Baux
13260 CASSIS
Tel: (011) 33 04 42 01 71 36
LA RESERVE
Jacques JACQUET
Avenue de la Libération
83150 BANDOL
Tel: (011) 33 04 94 29 30 00
CHEZ CHARLOT
Pierre DARIDAN (Owner)
12, place Clichy
75009 PARIS
Tel: (011) 33 01 53 20 48 00
CHEZ CHIBRAC
Francis CHIBRAC
LE MONT PELLERIN SUR CHARDONNE
1801 CH - Canton de Vaud
SUISSE
Tel: (0041) (021) 922 61 61/62