Det ukrainske kjøkken har ikke akkurat tatt verden med storm, og ukrainske restauranter i utlandet er fortsatt en kuriositet. Men dette er kanskje ikke så rart siden ukrainerne tradisjonelt ikke hatt noen restaurantkultur. Under Sovjetepoken gikk ikke folk ut for å spise, med mindre det var på den lokale kafeteriaen eller til større festlige begivenheter. Restaurantene i Kiev sentrum var forbeholdt turistene, noe som førte til laber kvalitet, lite utvalg og høye priser. Kynikerne vil påstå at slik er det fortsatt, men sannheten er at Kievs restauranttilbud har bedret seg radikalt de siste årene, spesielt etter at visumplikten for EU-borgere ble opphevet.
Den vanlige ukrainer går fortsatt svært sjelden ut på restaurant, og prisnivået er fortsatt svært høyt sammenlignet med resten av landet, men mangfoldet har blomstret. I Kiev er det nå både italienske, indiske, kinesiske, franske, meksikanske, tyrkiske, marokkanske og koreanske restauranter, i tillegg til amerikanske institusjoner som McDonalds og TGI Fridays.
Ukrainske spesialiteter
Men hvis du som oss alltid er nysgjerrig på den lokale maten når du besøker et fremmed land, så har du en del interessante opplevelser i vente på de ukrainske restaurantene! Følgende retter er nesten obligatorisk å prøve hvis du virkelig vil sette deg inn i ukrainsk haute cuisine:
- Borshch - både ukrainerne, russerne og polakkene hevder å ha opphavsretten på denne suppen, som opprinnelig er basert på rødbeter, derav fargen. Den har ofte også andre grønnsaker og et kjøttstykke tilsatt, og serveres med surkrem og brød.
- Domashnya Kovbasa - ukrainske pølser av villsvinkjøtt, som oftest tilsatt smult og krydder.
- Kulish - en tykk kjøttkraftsuppe eller stuing, etter en gammel oppskrift som tradisjonelt stammer fra kosakkene. Inneholder oftest også poteter, gulrøtter, egg og korn.
- Kruchenyky - små kjøttruller fylt med sopp og/eller ost som er fritert i smult.
- Holubtsy - kålblader fylt med kjøttdeig og ris.
- Salo- bare de mest eplekjekke og storkjefta turistene gir seg i kast med den lokale favoritten salo, som i praksis er svinespekk i terninger. De fås også malt opp og tilsatt hvitløk og grønnsaker, eller i ekstreme tilfeller med sjokoladeglasur!
Drikke i Kiev
Ukrainsk vin er en sjeldenhet, og landet har ingen store tradisjoner for fremstilling av vin. Prisen på importert vin er forholdsvis høy, kanskje med unntak av vinene fra nabolandet Moldova, som faktisk slett ikke er så verst.
Det er lett å tenke at i de gamle Sovjetstatene går det i vodka, men ukrainerne drikker på langt nær så mye vodka som russerne eller polakkene gjør. Her har derimot ølet gjort sitt inntog som ukrainernes favoritt av alkoholholdige drikker, og det lokale Obolon-ølet er svært forfriskende. Ølhunder bør også prøve Chernihivske, et bryggeri som lager både lyse og mørke øltyper. Vær oppmerksom på at mange av ølsortene er sterkere (5,2%) enn det du får servert hjemme, noe du garantert vil erfare ved større konsum!
Spesialtips til Pink Floyd-fansen!
Hvis du er fan av de engelske progrocklegendene Pink Floyd, er det ett sted i Kiev du bare må besøke.
Kafeen Post Floyd The Wall er en hyllest til Roger Waters & co, og er dekorert med platecoverne til Pink Floyd. Rimelig matservering til tonene av...ja nettopp, Pink Floyd, eller som da vi var der; David Gilmours solo-DVD. Drinkenavn som Comfortably Numb eller Brain Damage er en selvfølge. Men heldigvis har de ingen drink ved navnet Several Species Of Small Furry Animals Gathered Together In A Cave And Grooving With A Pict. Åpent daglig fra 0800 til 2300. The Wall ligger i Velyka Zhotomyrska 25, like nord for Sophiakatedralen.