Forsidebilde SurfersBeach

Ukraina

kiev02

HovedstadKiev Folketall: ca 46 millioner (2009)
Flagg UkrainaTidsforskjell fra Norge: Ukraina ligger 1 time før Norge. Når klokken er 1400 i Oslo er den 1500 i f.eks. Kiev.
Valuta: Hryvnia (UAH), à 100 kopiykas
Språk: Ukrainsk og russisk.
Nasjonaldag: 24. august
Religion: Ordotoks Kristendom, (Også katolsk og protestantisk) Landegrenser: Hviterussland, Moldova, Polen, Romania, Russland, Slovakia og Ungarn 
Styreform: Republikk
Telefon: +380



Klima i Ukraina

Ukraina har vanligvis varme og tørre somre og kalde vintre, og til tider mye snø. Sommertemperaturen varierer fra 25 °C til 30 °C på dagtid, i perioden fra juni til september, men det kan faktisk også bli betydelig varmere.

Vintrene kan bli kalde, noen ganger under -30 °C. Krim-halvøya har imidlertid et mildt klima også om vinteren. Det er sjeldent kjøligere enn 0 grader. Ukraina er, sett fra et klimasyn, best å besøke om våren mai og juni eller om høsten, september og oktober. I tillegg til levelige temperaturer slipper du turiststrømmen om sommeren.

Ukraina og Historie

Fra ca 700 f.Kr. til 200 e.Kr. var det skyterne som befolket østlige og sørlige deler av Ukraina. I sør fantes det greske kolonier. Fra ca 200 e.Kr. etablerte goterne Tsjernjakhov-kulturen i regionen. Goterne ble ca 100 år senere fortrengt av hunerne. På 800-tallet reiste vikinger fra Skandinavia med skip langs elvene Volkhov og Dnepr og opprettet handelssentra i Novgorod i nord og Kiev i utkanten av det utrygge steppelandet i sør. Dette ble hovedbyer i den første østslaviske statsdannelsen, Kiev-riket.

Kiev ble inntatt og herjet av mongolene i 1240 her mistet Kiev sin lederrolle og Kiev-riket gikk i oppløsning. På 1300-tallet presset Litauen og Polen (som etter 1386 var i en personalunion) mongolene tilbake. Områdene i det nordlige og nordvestlige Ukraina (inkludert Kiev) kom under litauisk kontroll, mens det vestlige Ukraina ble polsk under navnet Galicja og Podole. Da den polsk-litauiske realunionen ble inngått i 1569, kom størstedelen av dagens Ukraina under direkte polsk styre.

Den sterkeste motstanden mot polsk overherredømme sto de ukrainske kosakkene for. Etter en polsk-russisk krig ble Ukraina gjennom freden i Andrusovo i 1667 delt langs Dnepr samt Kiev.

Russiske og ukrainske bolsjeviker opprettet i 1919 en ukrainsk sosialistisk sovjetrepublikk som i 1922 inngikk i dannelsen av Sovjetunionen (USSR). Stalin hadde planer for Ukraina, blant annet en storstilt industrialisering og kollektivisering. Fra 1928–37 flyttet flere hundre tusen russere til de ukrainske industribyene som raskt fikk tilbake sitt russiske preg. Tvangskollektiviseringen av jordbruket ved inngangen til 1930-årene skapte en menneskeskapt hungersnød, på ukrainsk omtalt som «holodomor», som tok livet av flere millioner av innbyggerne. Mange anslår at det var snakk om 3–3,5 millioner mennesker som sultet ihjel.

I 1970- og 1980-årene ble kulturforskjellene mellom Vest- og Øst-Ukraina tydeligere. Vest ble dominert av ukrainsk-språklige, mens f.eks. i i Donbass snakket flere og flere kun russisk. Totalt utgjorde russere ca 20 % av landets befolkning.

26. april 1986 er en tragisk merkedag. En brann i den ene reaktoren ved atomkraftverket i Tsjernobyl i Nord-Ukraina utløste den alvorligste atomulykke i verden til dags dato. 16. juli 1990 vedtok det ukrainske Øverste sovjet en suverenitetserklæring som blant annet slo fast at ukrainsk lov sto over sovjetisk lov og at Ukraina skulle være en atomvåpenfri sone. Det avgjørende vendepunktet kom med augustkuppet i Moskva i 1991. Etter at kuppet, som var blitt iverksatt for å redde unionen, slo feil, fremsto en rekke ledende ukrainske kommunister med ett som nasjonalister. 24. august vedtok det ukrainske Øverste sovjet full uavhengighet for republikken.

Ukraina søker i økende grad samarbeid med vestlige land, og ønsker medlemsskap i EU. Ukraina ble våren 2008 medlem av Verdens handelsorganisasjon og har etablert samarbeidsavtaler med både NATO og EU. Ukraina ønsker medlemskap i NATO, noe selvsagt Russland er svært negative til.

I januar 2014 startet et voldelig opprør i Ukraina og i mars 2014 ble blant annet Krimhalvøya innlemmet som føderasjonssubjekt i Russland. I skrivende stund (februar 2015) er deler av Ukraina fortsatt preget av noe som rett og slett kan beskrives som krig, og for store deler av landet fraråder vi de aller fleste turist å reise.

Ukraina og turisme

Ukraina er et enormt stort land og byr nær sagt på alle naturens fasetter for den som vil reise rundt. Landet er mektige fjellandskaper i vest, steppelandskaper i sørlige -og sentrale deler av landet og ikke minst vakker kyst med badestrender og varme sommerdager mot Svartehavet helt sør. Storbyer som Kiev er attraktive turistmål med sine severdigheter, kulturliv og muligheter for spennende uteliv. Kiev ligger ganske langt nord i Ukraina.

Liker du å gå lange vandreturer er fjellene i vest ypperlige. Her strekker området Karpatene seg med de høyeste fjellene i landet, hele veien mot Romania. Om vinteren er dette stedet for alpine utfoldelser. Besøk gjerne Karpatene om sommeren også. Skogene i regionen er på UNESCOs Verdensarvliste. Hovedstaden Kiev eller kiyv som de selv foretrekker navnet, har en lang og fascinerende historie. Med 4 millioner innbyggere er det en mektig storby. Og til tross for store Sovjet-arkitektoniske mastodonter av noen bygninger, er Kiev svært så grønn og frodig med flere vakre kirker og andre attraksjoner.

Ellers er det Svartehavskysten som er mest populær hos turister. Byen Odessa er en by med ca 1 million innbyggere og en svært populær badeby. Odessa kalles gjerne for den "svarte perlen". Her kan du komme for badeliv og moro til langt på kveld.  Også Krim-halvøya er velsignet med mildt klima og har også mange strender. Krim er en svært annen populær turistdestinasjon i Ukraina. Byer som Simferopol, Sevastopol og ikke minst Yalta bør absolutt besøkes. Turisttilstrømningen til Krim er spesielt stor om sommeren.

Dessverre er også Tjernobyl noe som må nevnes som turistmål i Ukraina. Byen har blitt et populært reisemål, ikke fordi den er vakker, men fordi det var her verdens til nå største atomulykke skjedde 26. april 1986. Du får ikke lov å reise inn hit på egen hånd, men det finnes arrangører som har ferdige turer for deg som er spesielt nysgjerrig.

Prisnivået i Ukraina er lavt, og da spesielt på landsbygda. Vær imidlertid oppmerksom på at storbyer som Kiev og Odessa nærmer seg prisnivåer du kjenner hjemmefra, i alle fall når det gjelder overnatting på kvalitetssteder og på importerte varer, som moteklær og sko.  Lokale barer og restauranter er billige, mens de største nattklubbene snart har samme priser verden over.  Kiev er det naturlige ankomststedet for deg som reiser med rutefly fra Norge.

 

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

 

Korsika-guiden!

  • Klima på Korsika

    Korsika har middelhavsklima, med meget milde vintrer i lavlandet. Årlig middeltemperatur er 17–18 °C, og nedbørmengden er...

  • Korsika

    Korsika eller la Corse som de sier i Frankrike, er en øy i Middelhavet, under fransk styre. Øya er delt i to departementer:...

  • Reiseartikler om Korsika

    Korsika er en fascinerende destinasjon. Øya Korsika er stor og med en natur som gir hakeslepp! Her stuper formelig klippene rett ned...