Forsidebilde SurfersBeach

Turist i Sevilla

sevilla alcazarhagene

Sevillas bykjerne er forholdsvis liten og kompakt, og de aller fleste severdighetene ligger i gangavstand til hverandre. I Barrio de Santa Cruz er gatene dessuten så trange at du uansett ikke kommer deg frem på annen måte enn til fots.



Flere selskaper konkurrerer om å få vise deg rundt i Sevilla fra en turbuss som kjører en fast rute. Her har du kommentarer på valgfritt språk, og du kan hoppe av hvor du vil og fortsette på neste buss når det passer deg. Prisene ligger rundt 125 kroner for voksne og 50 kroner for barn. Se for eksempel Sevillatour eller Tour Sevilla.

Hvis du har tenkt å besøke alt av attraksjoner og severdigheter i Sevilla i løpet av noen få dager, vil det nok lønne seg å investere i et Sevilla-kort ( Sevilla Card Cultura), som gir deg fri adgang til byens muséer og kollektivtransport. Ett døgn koster rundt 250 kroner, to døgn koster 300 kroner og tre døgn 340 kroner. Kortene kan kjøpes på turistkontoret på Plaza de San Francisco eller Iconos i Avenida de la Constitucion 21.


flybilletter reiseplaneten 2

Her er de billigste flybillettene til Sevilla - Sjekk ut vår lavpriskalender!
bestbuy


 

Dag 1 i Sevilla

Det er ingen grunn til å stå opp tidlig, for de fleste hoteller serverer frokost ihvertfall til 1000, og de færreste attraksjoner åpner før 0930. Sett kursen for Sevillas midtpunkt, katedralen. Inngangen er på sørsiden, og inngangsbilletten koster rundt 60 kroner. Dette er verdens største gotiske katedral, og har sine røtter fra slutten av 1100-tallet, da araberne bygde byens hovedmoské her. Du kan fortsatt se den indre hagen, Patios de los Naranjos eller Appelsinhagen, og her er en fontene fra 400-tallet. Dagens struktur ble bygget i perioden 1434-1517.

Her er også det siste hvilestedet til Christopher Colombus, eller Cristóbal Colón, som han heter her. Hans levninger oppbevares i en kiste som bæres av fire figurer som skal symbolisere landsdelene Aragon, Navarra, Leon og Castilla. Katedralens imponerende 98 meter høye klokketårn kalles La Giralda, og var egentlig moskeens minaret. Hvis du orker å gå opp til toppen, har du en praktfull utsikt utover Sevilla og områdene rundt.

Ønsker du å følge spanjolenes matvaner, er det nå tid for kaffe, som gjerne inntas stående på nærmeste café. Etterpå kan du bruke et par timer på å gå deg vill i Sevillas gamle jødiske kvartaler i Santa Cruz, like øst for katedralen. Dette er en frydefull labyrint av  trange og krokete brosteinsgater mellom noen av byens eldste kirker og gamle hvite hus med jernporter. Og det er gjerne svalere her enn i resten av byen når sommerheten står på som verst.

Nå nærmer det seg tid for siesta, en skikk som stadig praktiseres i Andalucia. Mellom 1400 og 1600 stenger de fleste kontorer og butikker, og de ansatte går hjem og spiser dagens hovedmåltid, lunsjen, med familiene sine. Spisestedene holder derimot oftest åpent, og mange har et fast lunsjtilbud som inkluderer både forrett, hovedrett, dessert og som oftest brød og drikke til.

De store shoppingsenterne som El Corte Ingles har derimot åpent, så du kan alltids få gjort litt shopping selv om resten av byen har tatt siesta. Disse finner du flere steder i Sevilla, og når siestaen er over, er gatene nord for Rådhuset det rette stedet for å få gjort mer shopping. Gågaten Calle Sierpes og parallellgatene Cuna og Velazquez/Tetuan har mer enn nok butikker til å holde deg opptatt noen timer, før det sikkert er på tide å trekke tilbake på hotellet.

Ingen tur til Sevilla er komplett uten å overvære et ekte flamencoshow, dette er tross alt flamencoens fødested og høyborg. Du kan for eksempel ta kontakt med Casa Carmen arte Flamenco, som holder en times forestilling hver kveld klokken 2100. Her får du en introduksjon i de forskjellige stilartene innen flamenco gjennom sang, gitar og dans i gården på et 1800-talls palass beliggende like nord for tyrefektingsarenaen i El Arenal. Reservasjon anbefales, spesielt i høysesong. Priser rundt 250 kroner.

Hvis du etterpå vil prøve en autentisk, andalusisk familiedrevet restaurant, anbefales Enrique Becerra i Calle Gamazo 2, like sør for Plaza Nueva. Stedet ligger i to 1600-tallsbygninger med marmorsøyler, og er kjent for svært imøtekommende og personlig service. Her kan du teste spesialiteter som ratatouille, gazpacho, oksehale, fylt blekksprut og iskald sangria.  Restauranten har også en svært velfylt vinkjeller med over 11000 flasker. Reservasjon anbefales. Åpent for middag fra 2000 til midnatt. 

Er du fortsatt klar for mer av Sevillas natteliv, er veien kort ned til Santa Cruz hvis du vil treffe andre turister, eller til Plaza Salvador eller Plaza Alfalfa hvis du heller vil omgås Sevillas lokalbefolkning. På ukedagene stenger det vanligvis i 02-tiden, i helgene holder de fleste steder åpent i alle fall til 0400.

Dag 2 i Sevilla

I dag starter vi med å besøke Sevillas andre store attraksjon, det kongelige palasskomplekset Reales Alcazares, som ligger rett sør for katedralen. Dette ble bygget på 1300-tallet for de katolske kongene Alfonso X og Pedro I, selv om det ser ganske arabisk ut i utformingen og arkitektur, med sine mange borggårder, søyler og fontener. Forklaringen er de mauriske byggmesterne som lagde Alcazar for kongene. Selv om du kunne brukt timesvis i de storslagne palassene, bør du også få med deg de vakre og velholdte hagene, med sine labyrinthekker, appelsintrær og utsmykkede fontener.

Vel ute av Alcazar kan du svinge til venstre, dvs vestover, og du vil snart komme til Sevillas brede hovedgate Avenida de la Constitución. Her går byens trikker i skytteltrafikk mellom parken Prado de San Sebastian og torget Plaza Nueve like ved Rådhuset. Her ligger også et turistkontor som kan hjelpe deg med kart og informasjon.

Fortsetter du videre vestover, kommer du til Guadalquivir-elven og en fin promenade som strekker seg mellom elven og gjennomfartsåren Paseo de Cristobal Colón. Her ligger også to av Sevillas landemerker, og du rekker kanskje å besøke Sjøfartsmuséet i Torre del Oro før de stenger klokken 1400. Eventuelt kan du gå et par hundre meter nordover til byens storslagne tyrefekterarena Maestranza, hvor du kan bli med på en omvisning både inne på arenaen og på muséet. Historien sitter dypt i veggene på denne bygningen, selv om ikke alle skandinaver applauderer det som har foregått her hver søndag i århundrer.

Etter lunch kan du fortsette nordover til Museo de Bella Artes, Sevillas kunstmuseum. Det ligger i et gammelt kloster, og åpnet første gang allerede i 1835. Her får du full innføring i spansk kunst, og alle de gamle mesterne som Goya, Murillo og Ribera er representert. Åpent til 2030 alle dager unntatt søndag og mandag.

Spanjolene spiser hovedmåltidet sitt til lunch, og vanligvis noe lettere til middag. Har du enda ikke prøvd tapas, så hvorfor ikke gjøre det på byens eldste bar, El Rinconcillo, som ligger like ved Santa Catalina-kirken i Calle Gerona 40. Den åpnet allerede i 1670, og ser ikke ut til å ha endret seg mye siden. Du får fortsatt regninga skrevet med kritt på en tavle, og den vil helt sikkert ikke tømme lommeboka di.

Vi runder av kvelden på Alameda de Hercules, et 350 meter langt parkområde med utallige barer, klubber og cervecerias på begge sider. Dette var engang Sevillas skumle område med prostituerte og narkomane, men er nå det nye trendy utelivssentrumet i byen. Finner du ikke et sted som frister her, er det likegodt å trekke tilbake til hotellet først som sist.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Krabi-guiden!