Forsidebilde SurfersBeach

Hvis du skal tilbringe en helg i Zürich og har tenkt å få med deg de største attraksjonene og galleriene, kan det være en svært god idè å investere i et ZürichCARD. Dette er et pass som gir deg fri bruk av alle kollektive transportmidler, fri adgang til mer enn 40 muséer og gallerier pluss andre rabatter og fordeler.

Et 24-timerskort koster ikke mange kroner, hverken for voksne eller barn, (det er barnerabatter), og er du flere dager i Zürich så kan du dessuten kjøpe et 72-timers pass.


 


 

Zürichs sentrale områder dekker kun et begrenset geografisk område og de fleste attraksjonene ligger langs de siste par kilometerne av Limmat før den ender i Zürichsee. Er du noenlunde frisk til beins, og været er greit, er det en fornøyelse å rusle rundt her, selv om det kan være ganske bratt, særlig på østbredden. Hvis du foretrekker en guidet omvisning med transport, kan du ta en gammeldags trikketur, kanskje i kombinasjon med et cruise på Zürichsee eller Limmat?

Dag 1 i Zürich

Vi starter første dag i Zürich på byens hovedtogstasjon, hvor du kan stikke innom turistkontoret og bli utstyrt med et bykart og det du måtte ha behov for av brosjyrer og informasjon. Skal du reise videre innenfor Sveits, hjelper de deg også med hotellreservasjoner.

Du kan jo starte med å sette deg inn i Sveits’ og Zürichs historie på Nasjonalmusèet som ligger rett ved togstasjonen. Landesmuseum tar for seg landets historie fra forhistoriske tider, via middelalderen og opp til våre dager.

Musèet ligger i en imponerende bygning med mange tårn, og ble ferdig i 1898. Her er også en stor og elegant park, som er omgitt av elvene Limmat og Sihl på to av tre sider. Kryss en av broene som tar deg over Limmat, og spaser ned langs elvepromenaden til Bahnhofbrücke. Rett til venstre for deg ser du inngangen til den 120 år gamle taubanen Polybahn, som hovedsakelig frakter studenter og forelesere opp til Zürichs universitet. Hvis du har kjøpt et vanlig dagskort kan dette fint brukes på den minuttlange reisen, og fra Polyterasse har du en flott utsikt over Zürichs vestre deler og elven Limmat.

Når du har tatt banen ned igjen, kan du svinge til venstre inn i Zürichs fremste utelivsgate, gågaten Niederdorfstrasse.

Denne gågaten er breddfull av småbutikker, spisesteder, barer og hoteller, og skifter etterhvert navn til Marktgasse, Münstergasse og Oberdorfstrasse. Områdene ovenfor er også svært sjarmerende, så sving opp til venstre i Brunngasse, og inn til høyre i Froschaugasse. Du kommer snart til Neumarkt (Det Nye Markedet) som opprinnelig ble bygget like utenfor de gamle bymurene. Her finner du garantert en hyggelig restaurant eller cafè hvor du kan spise lunch.

Følg Neumarket vestover igjen til Spiegelgasse. Legg merke til nr 19, hvor Lenin bodde i 1917, og er stedet hvor han planla den russiske revolusjon. Du kommer etterhvert ned i Münstergasse, en forlengelse av Niederdorfstrasse. Går du denne sørover, vil du snart stå ved Sveits største kirke og et av Zürichs fremste landemerker, Grossmünster. For ti kroner kan du gå opp de bratte trappene til toppen av et av de karakteristiske tvillingtårnene, og bli belønnet med en fabelaktig utsikt over elven og byen.


Når du har tatt banen ned igjen, kan du svinge til venstre inn i Zürichs fremste utelivsgate, gågaten Niederdorfstrasse. Denne gågaten er breddfull av småbutikker, spisesteder, barer og hoteller, og skifter etterhvert navn til Marktgasse, Münstergasse og Oberdorfstrasse. Områdene ovenfor er også svært sjarmerende, så sving opp til venstre i Brunngasse, og inn til høyre i Froschaugasse. Du kommer snart til Neumarkt (Det Nye Markedet) som opprinnelig ble bygget like utenfor de gamle bymurene. Her finner du garantert en hyggelig restaurant eller cafè hvor du kan spise lunch.

Følg Neumarket vestover igjen til Spiegelgasse. Legg merke til nr 19, her bodde Lenin i 1917, og er stedet hvor han plottet den russiske revolusjon. Du kommer etterhvert ned i Münstergasse, en forlengelse av Niederdorfstrasse. Går du denne sørover, vil du snart stå ved Sveits største kirke og et av Zürichs fremste landemerker, Grossmünster. For ti kroner kan du gå opp de bratte trappene til toppen av et av de karakteristiske tvillingtårnene, og bli belønnet med en fabelaktig utsikt over elven og byen.

Når du kommer ut, går du ned til elven. Her kan du krysse Limmat på Münsterbrücke som fører deg rett til Zürichs andre viktige kirke, Fraumünster. Dette er byens eldste kirke, fra år 853, men kirken er nesten like kjent for sine glassmalerier av  kunstneren Marc Chagall.

Bydelen Niederdorf og Limmat sett fra Lindenhof
Bydelen Niederdorf og elven Limmat, sett fra Lindenhof


Fortsett rett nordover, og du kommer snart inn i en frydefull liten labyrint av trange brosteinsgater. Det går ofte an å orientere seg etter klokketårnet på St.Peterskirken, som har verdens største urskive, med en diameter på 8,7 meter. Den ligger ved foten av Lindenhof, åsen hvor romerne bygde sin festning som ble starten på byen Zürich for 1800 år siden.

Hvis du går opp den idylliske Lindenhofstrasse, kommer du til en stor terrassepark med vakker utsikt mot Limmat og Zürichs østre deler. Her er flere store sjakkbrett med halvmeter store brikker, hvor byens eldre herrer stadig samler seg og utfordrer hverandre. Legg merke til statuen på en sokkel, til ære for byens kvinner som kjempet mot tyske invasjonsstyrker i 1291.

Ta så første gate til venstre, Kuttelgasse, og du vil komme ned i Rennweg, en av Zürichs typiske shoppinggater. Følger du denne nedover, vil du komme til shoppinggata med stor S, den eksklusive og fasjonable Bahnhofstrasse. Her må de fleste av oss nøye seg med vindusshopping, for som sveitserne sier; "Hvis du må spørre om prisen, så har du ikke råd".

Bahnhofstrasse er 1,4 kilometer lang, og strekker seg fra Hauptbahnhof, Zürichs sentralbanestasjon, og ned til innsjøen Zürichsee.  Hvis du ikke har ubegrenset med penger på bankkontoen, er det en idè å gå tilbake til de østre bredder og shoppe i gatene rundt Niederdorfstrasse istedet, eller i Shop Ville som ligger under Hauptbahnhof.

Etter en tur tilbake på hotellet for å få satt fra seg shoppingposene og dusjet, er det på tide å tenke på middagen. Og er man først i Sveits, så hvorfor ikke spise sveitsisk? Noe av det mest sveitsiske du kan få, er fondue, og en av Zürichs mest anerkjente fonduerestauranter er Adlers Swiss Chuchi, ved Hotel Adler i krysset Niederdorfstrasse/Rosengasse. Prisene starter på rundt 150 kroner per pers. Bordreservasjon anbefales. Etterpå har du Zürichs beste utvalg av klubber og barer rett utenfor dørstokken, i Niederdorfstrasse og videre sørover bør de fleste kunne klare å finne seg et sted hvor de trives.

Dag 2 i Zürich

I dag er det på tide å komme seg litt ut av sentrum og få frisk luft i lungene. Et av Zürichinnbyggernes favoritt-utfluktssteder er byens høyeste fjell, Uetliberg på ca 875 meter. Raskeste måte å komme seg dit på, er å ta lokaltog S10 fra Hauptbahnhof til stasjonen Uetliberg. Herfra går du på noen minutter til toppunktet hvor det er en utsiktsterrasse med benker, kikkerter og en restaurant.

Utsikten fra TV-tårnet på Uetliberg mot Zürichsee og byen
Utsikten mot Zürichsee og sentrum fra Uetliberg

Hvis du er rask til beins og ikke sier nei til en liten utfordring, så tar du heller trikk nummer 13, for eksempel fra Paradeplatz på Bahnhofstrasse, til endestasjonen Albisgüetli. Herfra går du oppover, og du vil snart se et skilt som viser de alternative gangveiene til toppen. Det står også hvor lang tid du kan regne med og bruke, og hvor slitsom ruten er. Bare hold deg til hovedstien som jevnlig markeres med gule trekanter på trestammene. Du kan nesten ikke gå feil.

Regn med 40-60 minutter til toppen. Stien er snirklete, men ikke altfor bratt. Noen trappeetapper er det også, men flere benker er satt ut slik at du kan ta en pust i bakken. Det kan være lurt å ta med noe å drikke, for det får du ikke kjøpt før du er på toppen av Uetliberg. Men drikkefontener med friskt vann vil du kanskje finne underveis.


I middelalderen fantes det seks slott og festninger i området på og rundt Uetliberg. Disse vil  du ikke få øye på i dag. Du har derimot en fabelaktig panoramautsikt mot Zürich, innsjøen og regionen rundt, spesielt hvis du tar trappene opp i toppen av utsiktstårnet som er bygget her, ved siden av TV-tårnet som naturlig nok også er plassert på distriktetes høyeste punkt. Skulle du falle helt pladask for stedet og utsikten, så trenger du ikke engang reise ned igjen, det er faktisk et hotell her oppe også.

Uansett om du tok turen til fots eller med tog, er det ikke noe problem å gå ned. Dette vil kanskje ta deg en halvtime i godt driv, og nederst står trikken klar til å ta deg tilbake til sentrum. Hopp av på Paradeplatz og gå sørover på Bahnhofstrasse. Du kommer da til Bürkliplatz, hvor det regelmessig kommer og går båter som tar deg med på en tur på Zürichsee.

Båtturen trenger ikke være så lang, du kan for eksempel kjøre bare ett stopp til Zürichhorn, en stor og populær familiepark ved innsjøens østre bredder. Benytt samtidig anledningen til å besøke de kinesiske hagene, en gave fra Zürichs vennskapsby Kunming. Åpent mellom 1100 til 1900 fra mars til oktober.

Hvis du fortsatt føler deg frisk og opplagt, er det ikke langt å gå tilbake til sentrum, rundt to kilometer langs Zürichsee. For dagens siste kulturaktivitet kan du svinge opp til høyre i Rämistrasse når du ankommer Bellevue Platz, og besøke byens fremste kunstgalleri, Kunsthaus.  Her kan du se verker fra 1400-tallet og opp til i dag, blant annet av Munch, Monet, Rodin og Picasso.

Etter en lang dag med mange kilometer tilbakelagt er det vel på tide med en tur tilbake til hotellet og dusjen. På kvelden kan du velge og vrake i de mange spisestedene og utestedene i alltid trivelige Niederdorf.

Kreta-guiden!

  • Kreta

    Kreta er størst av de greske øyer og har vært en turistdestinasjon for nord-europeere i en mannsalder. De aller fleste reiser...

  • Fly til Kreta

    De siste årene har det blitt opprettet flere direkteruter med rutefly fra Norge til Kreta.  Men vær klar over at det som oftest...

  • Bli kjent på Kreta

    Kreta er den sørligste og samtidig den største av de greske øyene, og den femte største av alle Middelhavets øyer. Kreta har vært...

  • Turist på Kreta

    Selv om de fleste turistene kommer til Kreta for å bade og sole seg, er øyas strender ikke av ypperste toppklasse sammenlignet med...

  • Shopping på Kreta

    De færreste setter seg på et fly til Kreta med shopping som planlagt hovedaktivitet. Med unntak av de større byene Heraklion,...

  • Spise på Kreta

    De fleste av oss har et visst forhold til gresk mat, og har prøvd både moussaka og souvlaki. Men et fullstendig gresk måltid...

  • Med barn på Kreta

    Kreta er et godt valg hvis du reiser med barn, såfremt du holder deg på nordkysten og barna er glade i sjø og strand. Utenom...

  • Hotell på Kreta

    De aller fleste besøkende fra Norge som reiser til Kreta ankommer øya som pakketurister med overnattingen inkludert. Men ønsker du...

  • Leiebil og Kreta

    En leiebil er utvilsomt den beste og mest selvstendige måten å utforske Kreta på. Men vær oppmerksom på at grekerne har en av...

  • Sport på Kreta

    Ingen reiser i utgangspunktet til Kreta for å oppleve stor tilskueridrett. Men verdens mest populære sport, fotball, er religion i...

  • Attraksjoner på Kreta

    Det er mer enn nok av attraksjoner og severdigheter på Kreta, selv om kunst- og kulturlivet naturligvis ikke kan måle seg med...

  • Kreta Videofilmer

    Kreta / Hellas Vi har samlet noen utvalgte filmer og reisevideoer om  Kreta for deg slik at du skal kunne få inspirasjon til å...

  • Kreta Ferielenker

    Kreta har mye å by de reisende på. Vi har her samlet noen nyttige linker for deg som skal besøke Kreta for en ferietur. For...

  • Kreta Kart

    Klikk på ikonene på kartet over Kreta for å få informasjon om attraksjoner og severdigheter. Du kan enkelt zoome kartet ut og...

  • Fakta om Kreta

    Kreta tilhører Hellas og er landets største øy med et areal på hele 8303 kvadratkilometer. Det høyeste punktet på Kreta er 2456...

  • Klima på Kreta

    Du kan besøke Kreta når som helst på året, men den mest behagelige perioden klimamessig er vår og forsommeren. Høysesongen er juli og...

  • Kreta Reiseartikler

    Verdens beste hotell finnes på Kreta Denne gang er det Expedia som har satt opp sin liste over de beste hotellene....