Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Risotto alla Milanese


Risotto alla Milanese

Risotto alla milanese

Risotto alla Milanese kalles også for Risotto Giallo ("den gule risottoen"). Naturligvis på grunn av fargen fra safran som tilsettes retten.
Photo by Michele Ursino - Risotto Giallo, CC BY-SA 2.0

Wienersnitzel er for oss i Reiseplaneten like mye Cotoletta Milanese, men Milano-retten over alle andre vil allikevel være Risotto Milanese. Hvem skulle tro at ris var en Milanesisk spesialitet? Selv gutta som startet med merkevaren Superbra, og da gjerne kjent som 'Superbra Risotto', tenkte feil. Riktig nok visste de at Italia produserte ris, men som mange andre trodde de først at dette var noe man fant sør i Italia.

Risotto tilhører først og fremst den flate Po-sletta nord i Italia. Vi snakker om regionene (fra øst til vest) Veneto, Lombardia og Piemonte. Men opprinnelig ble ris innført til Sicilia, Middelhavets største øy som ligger rett utenfor sør-spissen av Italia, allerede på 1200-tallet.

Risotto er helst en forrett, og det er derfor den som regel ikke tilsettes kjøtt eller fisk. Forretter på italiensk kalles for primo, og som primo får man gjerne servert supper, pasta eller risotto.

Risotto Milanese er risotto med safran. Og historien bak retten er morsom nok. Vi må tilbake til 1500-tallet, og byggingen av Milanodomen. Den berømte maleren Valerio di Fiandra jobbet med å gi farge til glassvinduene i katedralen, og med seg hadde han assistenten Zafferano. Årsaken til navnet skyldtes at han blandet, ja nettopp, safran i fargene, for å få den gullaktige fargen som ofte ble benyttet i kirker og katedraler.

En dag skal di Fiandra ha sagt til Zafferano at han sikkert kom til å blande safran i maten også. Og det gjorde Zafferano, og det på selveste bryllupet til sin mesters datter. Datoen var for øvrig den 8/9 1574.

Antagelig ment på spøk, blandet Zafferano inn safran i risottoen, og med det ble gul risotto fortært for første gang i Milano. Etter sigende ble bryllupsgjestene først sjokkert over den gule risottoen, men etter hvert satte de alle pris på den gode smaken. Og siden safran-fargen minner om gull, er retten et symbol på vellykkethet og rikdom. Risotto med Safran ble raskt populær i hele Lombardia-regionen, og senere i hele Italia.

Hvordan lage Risotto Milanese

 

Oppskrifter på safran-risottoen alla Milanese dukket først opp i kokebøker tidlig på 1800-tallet, noe som muligens ødelegger sannhetsgestalten i vår historie over. 

Risotto lages av rundkornede ristyper. De vanligste typene er arborio, carnaroli og vialone nano. Ristypen kan minne om vår egen grøtris.

Risotto alla Milanese til 4 personer trenger følgende ingredienser:

  • 2 ½ dl arborio-ris
  • 6-7 dl grønnsaksbuljong
  • 1 hvitløksfedd
  • ½ gul løk
  • 1 dl hvitvin
  • 25 g smør
  • 1 ss olivenolje
  • ½ g safran
  • ½ dl revet parmesanost

Finhakk hvitløk og løk. Varm olivenolje i en kjele og ha i løk og hvitløk til de blir myke. NB! Løken(e) skal ikke brunes. Tilsett så ris og rist den over varme i noen minutter. Hell over vinen og la det hele koke på svak varme to - tre minutter.

Rør så inn ca. 1/7-del av buljongen. Når dette er trukket inn i risen, heller du på en ny 1/7-del, og slik fortsetter du til det (nesten) er tomt. Dette vil ta ca. 20 til 30 minutter. Da har risen myknet, men den har fortsatt kjernen intakt. Rett før risen er klar blander du ut safranen med resten av buljongen og blander dette ut i risen.

Skru av varmen og ha i smør, rør kontinuerlig til det er smeltet. Strø på parmesanen og rør rundt, og du er ferdig. Risotto alla Milanese serveres gjerne i en dyp tallerken, topp eventuelt med svart pepper og en persillekvist. God appetitt!

Beste Risotto alle Milanese i Milano?

Boeucc er kanskje den eldste restauranten i drift i Milano i dag. Boeucc startet i 1696 og er et typisk møtepunkt for familier og forretningsfolk. Menyen på Boeucc representerer det beste av det tradisjonelle i Milano og Risotto alla Milanese (alla Zafferano) er naturligvis på plass.

Adressen til Boeucc er Piazza Belgioioso, som er midt mellom Milanodomen og parken Giardini Pubblici Indro Montanelli, og ikke langt fra motegaten Montenapoleone.  NB! Dette er ikke en billig restaurant. Snarere motsatt. Vil du ha god og rimeligere risotto, så besøk Brera-området i Milano, hvor annenhver restaurant har Risotto alla Milanese på menyen. 

Kreta-guiden!

  • Kreta

    Kreta er størst av de greske øyer og har vært en turistdestinasjon for nord-europeere i en mannsalder. De aller fleste reiser...

  • Fly til Kreta

    De siste årene har det blitt opprettet flere direkteruter med rutefly fra Norge til Kreta.  Men vær klar over at det som oftest...

  • Bli kjent på Kreta

    Kreta er den sørligste og samtidig den største av de greske øyene, og den femte største av alle Middelhavets øyer. Kreta har vært...

  • Turist på Kreta

    Selv om de fleste turistene kommer til Kreta for å bade og sole seg, er øyas strender ikke av ypperste toppklasse sammenlignet med...

  • Shopping på Kreta

    De færreste setter seg på et fly til Kreta med shopping som planlagt hovedaktivitet. Med unntak av de større byene Heraklion,...

  • Spise på Kreta

    De fleste av oss har et visst forhold til gresk mat, og har prøvd både moussaka og souvlaki. Men et fullstendig gresk måltid...

  • Med barn på Kreta

    Kreta er et godt valg hvis du reiser med barn, såfremt du holder deg på nordkysten og barna er glade i sjø og strand. Utenom...

  • Hotell på Kreta

    De aller fleste besøkende fra Norge som reiser til Kreta ankommer øya som pakketurister med overnattingen inkludert. Men ønsker du...

  • Leiebil og Kreta

    En leiebil er utvilsomt den beste og mest selvstendige måten å utforske Kreta på. Men vær oppmerksom på at grekerne har en av...

  • Sport på Kreta

    Ingen reiser i utgangspunktet til Kreta for å oppleve stor tilskueridrett. Men verdens mest populære sport, fotball, er religion i...

  • Attraksjoner på Kreta

    Det er mer enn nok av attraksjoner og severdigheter på Kreta, selv om kunst- og kulturlivet naturligvis ikke kan måle seg med...

  • Kreta Videofilmer

    Kreta / Hellas Vi har samlet noen utvalgte filmer og reisevideoer om  Kreta for deg slik at du skal kunne få inspirasjon til å...

  • Kreta Ferielenker

    Kreta har mye å by de reisende på. Vi har her samlet noen nyttige linker for deg som skal besøke Kreta for en ferietur. For...

  • Kreta Kart

    Klikk på ikonene på kartet over Kreta for å få informasjon om attraksjoner og severdigheter. Du kan enkelt zoome kartet ut og...

  • Fakta om Kreta

    Kreta tilhører Hellas og er landets største øy med et areal på hele 8303 kvadratkilometer. Det høyeste punktet på Kreta er 2456...

  • Klima på Kreta

    Du kan besøke Kreta når som helst på året, men den mest behagelige perioden klimamessig er vår og forsommeren. Høysesongen er juli og...

  • Kreta Reiseartikler

    Verdens beste hotell finnes på Kreta Denne gang er det Expedia som har satt opp sin liste over de beste hotellene....