Forsidebilde SurfersBeach

Den store tapas-guiden

Tapas Pimientos de Padrón

Spania er tapas, like mye som Italia er pasta og pizza. Men ikke mange vet så mye om tapas, og svært ofte ser vi at man velger bort tapasrestaurantene når man er på ferie i en spansk by. Og det er synd, fordi det finnes uendelig mye godt å spise, samtidig som hver region har sine spesialiteter og tradisjoner. 

De regionene som har tradisjon for tapas i Spania er Andalucia, Murcia, Leon, Extremadura og Ciudad Real.

Bildet viser Pimientos de Padron Photo by Takeaway - CC BY-SA 3.0,



Særlig nord i Spania kan man oppleve at innbyggerne kaller tapas for noe annet, nemlig pinchos. Baskerne kaller det dessuten for pintxos som er samme ord, men på baskisk. Årsaken er at man ofte finner en tannpirker i tapasen, for å gjøre det lettere å spise maten når det er stablet ost, oliven og annet ovenpå brødskiven, eller et utall av grønnsaker ovenpå hverandre. En pincho er egentlig en stekenål.

I Latin-Amerika heter deres variant av tapas for bocas, mens det i Mexico kalles botanas.

Tapas finnes i et utall varianter

Tapas Banderillas de encurtidos

Banderillas med sylteagurk. Photo: Tamorlan - Own work, CC BY-SA 3.0

Tapas er enkelt sagt småretter som finnes i et utall varianter. Det finnes tapasretter som er enkle, og det finnes svært så forseggjorte. Et eksempel på det siste er puntilitas som er frityrstekt blekksprut. 

Det er ikke uvanlig at den lokale baren har 8 til 12 varianter av tapas. Det er heller ikke uvanlig at rettene er godt innsauset i hvitløk, chilli, paprika, salt og pepper, kanskje safran og olivenolje.

Tapasvariantene består både av sjømat (kalt mariscos) og sjømatvariantene er som regel ansjos, sardiner eller makrell i olivenolje. Eller blekksprut og akkar, gjerne i tomatsaus. Du vil dessuten nesten alltid finne minst en oliven-variant på tapasmenyen. Ofte er det oliven av typen Manzanilla eller Arbequina. Til tapas-rettene får man gjerne en eller flere typer brød.

I enkelte byer er det egne tapas-gater, hvor hver bar har sin egen spesialitet, og hvor folk går fra den ene baren til den andre for å snakke, drikke og spise etablissementets spesialitet.

Noen ganger serveres tapas som tilbehør til drinken før en middag. Og ofte uten tillegg i prisen.  Opprinnelig var nemlig tapas en liten porsjon gratis mat som ble servert til drikken.

I utgangspunktet er derfor «a tapa» en appetittvekker og en snacks, og ikke et måltid i seg selv.  Imidlertid har det i senere tid vokst frem flere restauranter som lager ulike avanserte tapas og ved å kjøpe en kombinasjon av disse så får man et helt måltid. 

Hvor kommer ordet tapas fra?

Ordet tapas kommer mest sannsynlig av tapar (spansk for å dekke til). Det sies nemlig at man i gamle dager la en liten brødskive over sherryglassene for å forhindre at fluene kom seg ned i glassene. Etter hvert ble det vanlig å plassere småretter oppå brødskivene, og dagens tapas var født!

En tapa kan være både varm eller kald, men ikke samtidig naturligvis. 

Tapas spises fordi middag inntas sent på kvelden

TapasenBarcelona

Tapas er opprinnelig snacks eller mellommåltidsretter. Nå er det big business, men også god mat!
Foto: Elemaki - CC BY 3.0

I Spania serveres middag svært sent, i alle fall ikke før klokken 2100 på kvelden, og ofte så sent som midnatt.  Det er en av årsakene til spanjolene rusler fra bar til bar for en tapas og noe å drikke. Dette kalles for "lr de tapas" og gjør at man ikke «sulter ihjel» mellom lunsj (rundt kl 1400) og middag sent på kvelden. I tillegg er det jo en sosial greie, og spanjolene er jo kjent som svært sosiale.

Det finnes utallige regler for hvordan man spiser tapas. Som nevnt så vil man på enkelte barer få tapsrettene gratis til drikken man kjøper. Da forsyner man seg som regel selv fra brett. Spesielt i Andalucia er dette utbredt. Se hva de lokale innbyggerne gjør, og ikke vær redd for å prøve nye varianter. 

De vanligste tapasrettene i Spania

Tapas Calamares

Calamares a la romana (frityrstekt akkar) er noe alle liker.
Photo: Flickr.com user "deramaenrama" - CC BY 2.0

  • Bacalao som er saltet torsk (tørrfisk)
  • Calamares (kalles også rabas) som er akkar-ringer (minner om blekksprut)
  • Caracoles som er snegler i hvitløk
  • Chorizo i varianter, dvs. Chorizo-pølse med tilbehør.
  • Croquetas er en frityrstekt liten sak som har størrelse og form som en liten pølse. Ofte er det potetstappe inni. Men det kan også være fisk, skinke eller ost.
  • Empanadillas er en brødrett som minner om italiernes calzone. Det kan være ulikt fyll i brødretten.
  • Gambas er reker i en slags peppersaus, gjerne med allioli og chilli.
  • Patatas bravos er potetpiter med en småsterk tomatsaus.
  • Pimientos de Padrón er grønn pepper (fortrinnsvis fra Padrón) frityrstekt med olivenolje eller like gjerne servert rå, (se bildet først i artikkelen).
  • Pulpo a la gallega er kokt blekksprut.
  • Queso con anchoas er ost med ansjos på toppen.
  • Raxo er svinekjøtt med hvitløk og paprika.
  • Tortilla de patatas er en spansk omelett.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Nutella Café

Nutella Cafe

Elsker du Nutella? Og elsker du å reise? Ja, da kan du kombinere dette uten problemer. Og da tenker vi ikke på at alle overnattingssteder med respekt for seg selv byr på Nutella i sitt frokoststortiment. Reiser du på ferie til en storby i USA, så ikke se bort fra at barna (og kanskje også de voksne) drar deg med på en Nutella Café!





Nutella Café

Nutella har nemlig startet sine egne Caféer. Der får du bakverk, frokost, iskrem og selvsagt brød – med Nutella! 

Du får også pudding med touch av Nutella og crème brûlée med Nutella er en selvfølge. Og i tråd med tiden kan du også skape din egen Nutella-kreasjon som du så spiser.

Og visste du at Nutella også kan brukes som pizzafyll eller hamburger-dressing? Kun fantasien (og magen) setter begrensninger.

Nutella Café i USA og Australia

Nutella i New York finner du (selvsagt) midt i byen, nærmere bestemt ved Union Square Park og som nær sagt alt annet i New York er det åpent syv dager i uken. Adressen er 16 University Place og East 13th Street.

Nutellas første restaurant ble satt opp i Chicago (USA) og det har også kommet en Nutellarestaurant i Australia, nærmere bestemt i Melbourne. Nutella i Chicago finner du i 189 Michigan Avenue, og den holder åpent fra tidlig morgen til kl 2100 alle dager i uken.

Fakta om Nutella

Nutella er i hovedsak kakaopulver, hasselnøtter, melkepulver, vanillin og palmeolje og produseres av det italienske selskapet Ferrero. Pietro Ferrero var eier av et bakeri i Alba i Piemonte (Italia). Et område som forøvrig er (naturlig nok) kjent for hasselnøtter. Pietro startet på 50-tallet å selge en produktvariant bestående av kremet hasselnøtt kalt Supercrema.

I 1963 videreutviklet sønnen til Pietro (Michele) en modifisert versjon av Supercrema som ble markedsført under navnet Nutella. Første ladning av "nye" Nutella forlot samlebåndet i Alba i 1964. Nutella ble umiddelbart en suksess og har holdt stillingen siden den gang.

Nutella

Fotografiert von -donald-, CC BY-SA 3.0

De beste tapasrestaurantene i Madrid

TapasenBarcelona

Ber du 100 mennesker tenke på spansk mat så vil vi tro det er en klar overvekt av tapas i folks hoder.

Men selv om folk flest har hørt om tapas, og det faktum at tapas er tilgjengelig over alt i Spania, så er det ikke alle som er like sikre hvordan man bestiller det og hva man skal be om.

Eller for den saks skyld hvor man finner de beste tapas-barene.

Photo: Elemaki -CC BY 3.0



Hva er tapas?

En småmorsom forklaring av bakgrunnen til tapas, og ordet tapas, er følgende: Tapas kommer av det spanske verbet tapar som betyr "å dekke/kle". En 'Tapa' var opprinnelig noe "gratis" som ble plassert over vinglasset eller drinken for å "dekke det" for støv, fluer og andre innsekter.

I Madrid vil du fortsatt finne en del barer som serverer tapas fritt til et glass øl eller vin, selv om vanlig praksis nå er at du bestiller maten på egen tallerken.

Reiseplaneten redHent din egen spanskparlør hos Reiseplaneten

 

Det finnes mengder av tapas-varianter, og prisene varierer fra en drøy euro til langt over 10 euro. Du drikker vin, øl og/eller vann til maten. Be gjerne om brød til hvis det ikke står på menyen.

Det som er spennende med tapas er at du faktisk kan samle delikatesser fra nær sagt hele det spanske kjøkken på din tallerken og finne frem til dine favoritter. Og du behøver ikke spise alt hvis du får noe du ikke liker.

Er dere en gjeng som går ut sammen vil dere kunne få et stort antall tapasvarianter, og det er både gøy og godt å eksperimentere seg frem til sine personlige favoritter.

De fleste barene stiller ut rettene slik at kundene med selvsyn kan se utvalget, uten å måtte spørre kelneren om alt på menyen. Og det gjør jo alt så mye enklere.

Et utvalg av de beste tapasbarene i Madrid

Euskal Etxea

En av de beste tapas-barene i Madrid hevdes å være Euskal Etxea (du kan gjerne uttale navnet som El "Choco"). Her er kjøkkenet baskisk og tapasrettene er mangfoldig. Alt fra ansjos, bakt løk blandet med geiteost, bakte epler, i tillegg til mer tradisjonelle råvarer inkluderes i tapasrettene her.

Atmosfæren er folkelig og beliggenheten er flott. Adressen er Calle Jovellanos 3, (ta metrolinjen til stasjonen Sevilla). Inn kommer du ved å benytte kjellerinngangen til den vakre baskiske kulturbygningen.

Åpningstidene til Euskal Etxea er fra 0930 til midnatt alle dager, med unntak av søndager som er stengt og lørdager hvor man åpner klokken 1100.

La Escondida

Madrid Plaza Mayor Tapas bar

Om fotografiet er fra La Escondida eller ikke (husker vi ikke :-). Tapas nær Plaza Mayour er i alle fall riktig. Foto: Brian Snelson - Flickr: CC BY 2.0


Hvis du ikke reiser på lavbudsjett så er det verdt å prøve ut La Escondida 500 meter fra Plaza Mayor. Til Plaza Mayor kommer "alle" turister, men denne lille tapasbaren som ofte byr på live-musikk er ikke en turistfelle for det, med unntak av at prisene er høye.

Det er nesten alltid masse folk her, så legg vekk norsk beskjedenhet og klem deg inn. Utvalget av ost er meget bra. Forsøk 'Torta al Casar.

Adressen til Taberna La Escondida er Plaza Puerta Cerrada 6.

La Castela

Vi elsker Retiroparken i Madrid og før man tar turen dit for å slappe av (og fordøye maten) foreslår vi at du besøker tapasbaren La Castela i gaten Doctor Castelo 22. Bor du et stykke unna, tar du metrolinjen til stasjonen Ibiza.

Tapasbaren er ganske moderne, men menyen inneholder allikevel en del tradisjonelle retter. Her er kylling, blodpudding og sjømat en fast del av tapas-sortimentet.

La Escindida er åpent 7 dager i uken. Lunsj serveres fra 1200 til 1630, mens middag er fra 2000 til 0030. NB! Søndager har kun lunsj.



Albur

Den beste tapas-baren i Malasaña sies å være Albur i Manuela Malasaña 15. Stort utvalg av ost, herlig brød med tomater og smakfulle kjøtt- og fiskedelikatesser er på menyen. Mye av maten kommer fra den nordlige regionen El Bierzo.

Albur byr på lunsj fra 1230 til 1700 alle hverdager og middag fra 1900 til midnatt samme dager. Lørdager og søndager holder Albur åpent fra 1300 til 0100.

La Taperia de la Abuela

Denne tapasrestauranten får mange lovord for god matkvalitet og anbefales av lokalbefolkningen. La Taperia er familidrevet og setter sin ære at du skal bli fornøyd.

Forsøk gjerne spesialretten Carne a la piedra som serveres på varme steiner, eller hold deg til vanlige tapasretter av skinke, ost, kjøttboller og mye annet.

Dette er absolutt ikke en typisk turistbar, men noen av de ansatte snakker litt engelsk. Adressen til La Taperia de la Abuela er Calle del Conde, 4, sentralt i Madrid.

Og forresten, dette er også stedet hvor du skal smake en ordentlig Sangria!

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Kilder:
gomadrid.com og travelinginspain.com

Hvordan spise sushi?

cagliari art of shushi

Må jeg spise sushi med pinner? Kan jeg bruke hendene eller er kniv og gaffel et alternativ? Og hva kan blandes? Eller skal kanskje ingrediensene som følger et sushimåltid spises hver for seg?

Ikke så rent få spiser (og liker) sushi. Denne japanske matretten har spredt seg som ild i tørt gress verden rundt. Det samme har renomèet til matretten. Det er ikke mange årene siden det var umulig for en sushi-restaurant å få Michelin-stjerner. Nå er noen av verdens aller beste restauranter sushi-restauranter og Tokyo har fortjent nok blitt verdens gourmet-by.

Men, hvordan spiser man egentlig sushi? Selvsagt via munnen, men finnes det en tradisjonell måte å spise det på? Hvordan foretrekker f.eks. en av de beste sushi-kokkene å spise sushi?

For eksempel er det ikke helt uvanlig å se «nybegynnere» stikke pinnene ned i risen eller ta en stor bit av wasabien. Sistnevnte gjerne etterfulgt av tårer i øynene og tanker om at sushi ikke akkurat var deres favorittrett. Det er nok av tabber å gjøre.

Hva er egentlig sushi?

Sushi er ikke (vi gjentar - ikke!) rå fisk. Riktig nok er rå fisk en ingrediens i sushi, men retten er reellt sett noe annet. Sushi er rett og slett ris blandet med eddik med ulike toppinger.

Får du kun rå fisk så har du fått noe som heter sashimi. Det er også vanlig å få sultet ingefær (gari) soyasaus (murasaki) og naturligvis ris med topping.

Se videofilmen under for et vellykket måltid sushi

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Drikk kaffe som en italiener

roma caffe trastevere

Italia har regler på alt. Ikke minst når det gjelder kaffedrikking. De har for eksempel regler for når de mange ulike smaksvariantene kan drikkes.



Ikke avslør deg selv som den uvitende turisten allerede på første cafébesøket, men lær deg grunnreglene for god kaffedrikking i Italia. 

Og husk at det fortsatt ikke er sosialt akseptert å vandre rundt mens man drikker kaffe fra pappkrus i Italia. Ulikt hva vi gjør eller i Europa og for eksempel USA. Men så er heller ikke Starbucks å finne rundt hvert eneste gatehjørne.

Husk også at dersom du stikker innom en cafè, (kalles gjerne bare for "Bar" i Italia), så går du først til kassen og bestiller den kaffetypen du skal ha. Så betaler du og får kvittering. Så går du til barristaen og gir kvitteringen og sier hva du bestilte.

I de finere kaffehusene så serveres det ved bordene med påfølgende regning etter på. 

Caffe Latte og Cappuccino hører frokosten til.

  • Bestill aldri caffè Latte etter kl 1200 på formiddagen. Og bestill aldri Cappuccino eller caffè Latte til et måltid. Må du absolutt ha noe til maten, så bestill en Macchiato eller vanlig caffè. Det er med andre ord macchiato (eller schiumato som er macchiato med litt melkeskum) som er akseptert til ettermidag og kveld.
  • En espresso i Italia kalles gjerne for Caffè. Hverken mer eller mindre.
  • Caffè Americano er kaffe tilført ekstra varmt vann for å redusere litt på den sterke kaffesmaken.
  • Corretto er kaffe servert med likør, f.eks. Sambuca, Amaretto eller Grappa. Ikke i samme kopp selvsagt. Likøren kommer i eget glass.
  • Ristretto er en liten "shot" med sterk svart kaffe.

Italiensk kaffekultur har aner langt tilbake i tid. Kaffe var først ansett å ha medisinske virkninger. Etter hvert ble kaffe tilgjengelig til allmenn forlystelse og en daglig kopp var noe alle måtte ha.

Venezianerne foretrakk allerede for flere hundre år siden å drikke sin kaffe mens de diskuterte siste sladder og nyheter med gode venner. Ikke ulikt hva som skjer den dag i dag.



Venezia var først ute med kaffehus!

venezia cafe florian

Det første kaffehuset i Venezia åpnet i 1683 (ved Piazza San Marco) og etter hvert var det mer enn 200 kaffehus langs med kanalene i byen. Det eldste kaffehuset som fortsatt er i virksomhet er berømte Caffé Florian som åpnet 29. desember 1720 og som naturligvis også ligger ved Piazza San Marco. Navnet har kaffehuset fått fra sin første innehaver, Floriano Francesconi.

Caffé Florian ble berømt fordi det var det eneste kaffehuset som på den tiden aksepterte kvinnelige gjester. Fra Venezia spredte kaffepopulariteten seg til Torino, Roma, Sicilia og Napoli. Også nasjoner som England, Frankrike og Østerrike fikk sin smak for kaffe fra Venezia.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Kilde: https://www.thedailymeal.com

Las Palmas-guiden!

  • Las Palmas

    Las Palmas er grunn god nok alene til å ta turen til Kanariøyene utenfor Spania. Og for oss storbyelskere er Las Palmas årsaken...

  • Fly til Las Palmas

    Las Palmas på Gran Canaria er en av de største byene i Spania så naturligvis har de en moderne internasjonal flyplass. Las...

  • Hotell i Las Palmas

    Det finnes mange hoteller på Gran Canaria, og for deg som ønsker store turistresorts er det bare å ta turen noen få ti-talls...

  • Leiebil Las Palmas

    Det er rimelig å leie bil i Spania, og det er ikke noe unntak på Gran Canaria. Det finnes leiebilkontorer på flyplassen, og...

  • Bli kjent med Las Palmas

    Byen Las Palmas ble grunnlagt etter at spanjolene hadde beseiret urbefolkningen, guanchene i 1487. Det opprinnelige navnet var...

  • Spise i Las Palmas

    Det er utallige restauranter og tapas-barer i Las Palmas. Og prisnivået er stort sett hyggelig sett med øyne fra Norge og...

  • Shopping i Las Palmas

    Ta turen tidlig til den hyggelige markedshallen i Vegueta, eller Mercado Vegueta som markedet egentlig heter. Den befinner seg i...

  • Sport i Las Palmas

    De som vil ha med seg sportsopplevelser fra Las Palmas kan f.eks. se en fotballkamp av høy klasse eller oppleve kanarisk...

  • Attraksjoner i Las Palmas

    Med tanke på at Las Palmas er en såpass stor by, så er det ikke rart at det finnes flere attraksjoner og severdigheter rundt...

  • Klima på Las Palmas

    Las Palmas har et subtropisk klima med varme tørre somre og relativt sett varme vintre. Den årlige gjennomsnittstemperaturen er...