Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Spansk omelett


Spansk omelett

Spania Tortilla patatas

Kjært barn har mange navn. Spansk omelett, Tortilla Española, Potato omelete og Tortilla de Patatas, eller hva du enn kaller det, så snakker vi her om en tapasfavoritt de aller fleste som har besøkt Spania kjenner til. Men Spansk omelett kan like gjerne være et eget måltid, eller brukes som en hovedingridiens i en sandwich. Ikke minst er sistnevnte populært blant barn, og hos oss nordboere generelt, som jo er brødspisere av rang.

Tortilla-retter finner man dokumentert i skrifter fra Navarra (en region nord i Spania) datert tidlig på 1800-tallet. Disse skriftene redegjør for den sparsomme maten til Navarras bønder. De kunne få 2 - 3 egg til å rekke for opp til 6 personer gjennom å blande inn poteter og brødsmuler, ja hva som helst egentlig kunne blandes inn med eggene.

Etter sigende skulle det vært General Tomás de Zumalacárregui som oppfant "tortilla de patatas" som en rask, enkel og næringsrik rett, for å dekke næringsbehovet til sine soldater.

Imidlertid finnes det de som hevder at det var spanske krigsfanger som tok med seg Alentejo-matkulturen tilbake til Spania. Den portugisiske restaurasjonskrigen var krigen mellom Portugal og Spania på 1600-tallet. I Alentejo i Portugal var det vanlig å lage en pai som inneholdt poteter og egg, og det er jo ikke unaturlig at den oppskriften ble tatt med tilbake til Spania av krigsfanger som ble løslatt etter krigens slutt.

Oppskrift Spansk omelett

 

Så hvordan lager man egentlig Spansk omelett? Legg løk og poteter i en panne og stek opp med olivenolje. Ikke bruk for sterk varme, du skal med andre ord ikke steke til løken og potetene blir brune, kun myke. Knekk så noen egg, rør dem sammen med litt salt, og ha det opp i panna. Bland så løk, poteter og egg så det blir en fin deig. La så blandingen steke på begge sider til omeletten blir fast og fin, gjerne antydning til brunstekt på overflaten. Retten kan naturligvis spises varm. Kutter du den opp i biter har du laget en tapas-rett også.

Løk og egg er en perfekt kombinasjon, men det er lov til å inkludere biter av Chorizo-pølse og litt spinat for å gjøre retten enda mer spennende. Men husk at du ikke lenger får lov til å kalle retten for tortilla!

Fun facts: Den største tortillaen skal ha blitt laget i 2014 i byen Vitoria i Baskerland i Spania. Den var 5 meter i diameter og inneholdt 26 kilo løk, 16 kilo salt, 1,6 tonn poteter og 16000 egg.

Las Palmas-guiden!

  • Las Palmas

    Las Palmas er grunn god nok alene til å ta turen til Kanariøyene utenfor Spania. Og for oss storbyelskere er Las Palmas årsaken...

  • Fly til Las Palmas

    Las Palmas på Gran Canaria er en av de største byene i Spania så naturligvis har de en moderne internasjonal flyplass. Las...

  • Hotell i Las Palmas

    Det finnes mange hoteller på Gran Canaria, og for deg som ønsker store turistresorts er det bare å ta turen noen få ti-talls...

  • Leiebil Las Palmas

    Det er rimelig å leie bil i Spania, og det er ikke noe unntak på Gran Canaria. Det finnes leiebilkontorer på flyplassen, og...

  • Bli kjent med Las Palmas

    Byen Las Palmas ble grunnlagt etter at spanjolene hadde beseiret urbefolkningen, guanchene i 1487. Det opprinnelige navnet var...

  • Spise i Las Palmas

    Det er utallige restauranter og tapas-barer i Las Palmas. Og prisnivået er stort sett hyggelig sett med øyne fra Norge og...

  • Shopping i Las Palmas

    Ta turen tidlig til den hyggelige markedshallen i Vegueta, eller Mercado Vegueta som markedet egentlig heter. Den befinner seg i...

  • Sport i Las Palmas

    De som vil ha med seg sportsopplevelser fra Las Palmas kan f.eks. se en fotballkamp av høy klasse eller oppleve kanarisk...

  • Attraksjoner i Las Palmas

    Med tanke på at Las Palmas er en såpass stor by, så er det ikke rart at det finnes flere attraksjoner og severdigheter rundt...

  • Klima på Las Palmas

    Las Palmas har et subtropisk klima med varme tørre somre og relativt sett varme vintre. Den årlige gjennomsnittstemperaturen er...