Forsidebilde SurfersBeach

Turist i Moskva

Det er ikke bare-bare å være turist i Moskva. Her finnes det knapt nok noe turistkontor hvor du kan få hjelp og informasjon, og gateskiltene og t-baneskiltene har ofte kun kyriliske bokstaver. Det er heller ikke lett å finne sightseeingbusser som du kan sitte på rundt til de forskjellige attraksjonene. Det finnes enkelte operatører, som Capital Tours som arrangerer tretimers turer to ganger daglig. Disse koster cirka 165 kroner, men du får bare sett utsiden av bygningene. 



Dag 1 i Moskva

Første dag av Moskvabesøket kan i sin helhet tilbringes på og rundt Den røde plass, så du har ikke behov for annen transport enn metroen fra hotellet ditt. Hvis du går av på en av de tre sammenhengende stasjonene Teatralnaya  (Театра́льная) , Ploshchad Revolutsii  (Пло́щадь Револю́ции) eller Okhotny Ryad (Охотный ряд), så er du like nord for Den røde plass. Stoppestedene på de ulike linjene har ulike navn der de krysser hverandre, så en og samme stasjon kan i praksis ha tre navn. Løft blikket før du går ut av stasjonen, her vrimler det av vakker mosaikk, blyglassvinduer, statuer og lysekroner.

Hvis du kommer ut av Teatralnaya eller Ploshchad Revolutsii, er du like ved Bolsjoi-teateret, hvor det står en stor Karl Marx-statue foran. Isåfall går du litt vestover, til torget Manezhnaya ploshchad, et knutepunkt du sikkert kommer til å passere flere ganger. Her starter det som kan kalles Moskvas hovedgate, Tverskaya, og under bakken ligger shoppingsenteret Okhotny Ryad. Her ser du Kremls tårn og murer i sør, den store og grønne Alexandrovsky-parken med sine mange fontener og Den ukjente soldats grav i sørvest, og Arkeologisk museum i nord. Her står også en statue av Sovjetunionens fremste krigshelt, general Zhukov.

Gå inn den store porten med to identiske røde tårn, til venstre for statuen av general Zhukov. Denne kalles Gjenoppstandelsesporten, og er, i likhet med flere andre bygninger på Den røde plass, en kopi av orginalen som opprinnelig sto her og ble revet for å gjøre bedre plass til Stalins militærparader. Det samme gjelder den søte lille Kazan-katedralen på din venstre side. Du kommer nå rett ut på Moskvas og Russlands sentrale midtpunkt, Den røde plass.

Dagens første severdighet er Lenins mausoleum, som ligger sentralt på vestsiden av plassen, foran Kremls murer. Inngangen er på det nordvestlige hjørnet av Den røde plass, og her må du legge fra deg fotoapparatet og tørke smilet av ansiktet, ellers gjør de bryske vaktene i mausoleet det for deg. Sovjetunionens landsfader har ligget på utstilling nesten hele tiden siden sin død i 1924. Han delte en periode mausolèet med Stalin, men Stalin er nå degradert til gravene bak mausoleet. Her er også gravene til flere andre russiske storheter, som presidentene Bresjnev og Andropov og kosmonauten Gagarin. Mausoleet åpner 1000 alle dager unntatt mandager, og det kan være smart å komme hit ti minutter før.

På sørsiden av Den røde plass ser du den kanskje lettest gjenkjennelige bygningen i hele Russland, St.Basilskatedralen med sine karakteristiske og fargerike løkkupler. På innsiden er den en labyrint av passasjer, mindre kapeller og trapper rundt det sentrale kirkerommet. Mange av bildene og maleriene på vegger og tak kan kanskje se litt blasse ut, men de ble tross alt malt på 1600-tallet. Katedralen ble bygget i perioden 1555-1561 etter ordre fra Ivan den Grusomme. Ifølge legenden fikk arkitekten stukket ut øynene for at han aldri skulle kunne lage noe like vakkert et annet sted. Statuene foran katedralen forestiller slakteren Kuzma Minin og prinsen Dmitri Pozharski, de to heltene fra krigen mot Polen i 1612.

Kreml og Moskva

Etter St. Basilskatedralen foreslår vi at du besøker området som har vært Russlands maktsentrum gjennom århundrer, Kreml. Hvis du har tenkt å bruke god tid inne på Kremls områder, bør du spise lunsj først, for det er ikke noe mat å få kjøpt når du først har kommet inn. Inngangen er på den nordvestlige siden av de triangelformede murene, og du går langs Alexandrovsky-parken til du kommer til billettboden. Prisen er rundt 70 kroner, eller 300 rubler, og det kan være smart å ta med seg nok kontanter. Du skal så gjennom en grundig sikkerhetskontroll før du slipper inn i det aller helligste, kanskje ikke så rart siden du er i nærheten av presidentens kontorer, og det er nok av tsjetsjenere og georgiere som ikke er så glade i den mannen.

Innenfor murene er det store åpne områder, men det er merket opp på bakken hvor det er meningen du skal gå. Hvis du tråkker din egen rute, vil du kjapt høre en skringende fløyte og se en morsk vakt på vei mot deg hvis du ikke snarest beveger deg tilbake på den smale sti. Den første bygningen du kommer til, på venstre side, er Arsenal, våpenlageret, frontet med en rekke kanoner, et krigsbytte fra Napoleons mislykkede invasjon i 1812. Bygningene øst for Arsenal er Senatet, med presidentkontoret, og Det øverste sovjet.

Plassen foran Senatet er Ivanovskaya ploshchad, Ivans Plass, og her står to av turistenes favorittfotomotiver. Den enorme kanonen fra 1586 veier over 40 tonn, men har antagelig aldri vært avfyrt. Og ihvertfall ikke med de digre kanonkulene ved siden av, som er for store selv for denne monsterkanonen. Ved siden av det som engang var Moskvas høyeste bygning, det 88 meter høye klokketårnet til Ivan den Store, står en enorm klokke som veier over 200 tonn. Konstruktøren må ha blitt lang i maska da han oppdaget av han hadde lagd klokka for stor til å få plass i tårnet.

Vest for klokketårnet ligger Kremls hjerte Sobornaya ploshchad, eller Katedralplassen. Og her er intet mindre enn tre katedraler. Ta turen innom Erkeengel-katedralen fra 1508, hvor de aller fleste av Moskvas herskere ligger begravet, deriblant de to mest kjente Ivan'ene; den Grusomme og den Store. Siden 1955 har katedralen vært åpen for publikum som et museum.

Det er nok av musèer hvor du har gratis adgang med Kreml-billetten din, men det meste av informasjon er på russisk, og det kan dermed bli litt tørt for de fleste å gå rundt å titte på gamle gjenstander som man ikke kjenner historien bak. Det mest essensielle musèet, Skattekammeret, må du derimot betale ekstra for. Her blir de gamle russiske tsarenes kronjuveler, rikdommer og gullbelagte skatter oppbevart. Her kan du også se de overdådig utsmykkede kjolene eller karetene som Katarina den Store brukte, eller seremonielle våpen og kanoner. Skattekammeret kan besøkes i fire puljer daglig (1000, 1200, 1430 og 1630) og billetten til ca 75 kroner kan kjøpes en time før innslipp. Foto/video ikke tillatt.

Bolsjoi-teateret i Moskva

Hvis du vil oppleve russisk høykultur på kveldstid, kan du forsøke å få tak i billetter til en forestilling i Moskvas legendariske opera- og ballettbygning Bolsjoi-teateret. Dette har eksistert siden 1776, og har vært midtpunktet i russisk kulturliv siden. Her hadde bl.a. Tsjajkovskijs Svanesjøen sin premiere i 1877 og den settes stadig opp for fulle hus. Ikke bli overrasket om du blir avkrevd 100 dollar for billettene, så bestill heller på hjemmesiden. Det er fullt mulig å få billetter helt ned i 20-30 kroner, riktignok på de dårligste setene. Vær oppmerksom på at teaterets historiske deler er stengt for oppussing frem til november 2009, og i mellomtiden går forestillingene i en mindre hall i nabobygningen.

Avslutt kvelden i det vi mener er Moskvas koseligste gågate, Kamergersky. Dette er en sidegate til Tverskaya, og ligger rett vest for Bolsjoi-teateret, tre minutters gange unna. Her ligger det mange trivelige restauranter og puber, og du finner garantert en som tiltaler deg. Og hvis du ikke kan spasere hjem til hotellet, eller ikke rekker t-banen, så sørg for å avtale en konkret pris, som du kan betale kontant, med taxisjåføren før du setter deg inn i baksetet!

 

Dag 2 i Moskva

I dag starter vi på den fremste og suverent største av russiske kunstsamlinger. Tretyakov-galleriene ble grunnlagt i 1856 og består av over seksti saler med rundt 130000 kunstverk, hovedsakelig av russiske kunstnere, fra 1100-tallet og opp til 1900-tallet. Ta metroen til Tretyakovskaya, og du vil finne galleriet like vest for stasjonen. Vær oppmerksom på at Tretyakov-galleriene er stengt på mandager.

Hvis du er klar for lunsj etterpå, ligger et av Moskvas mest populære spisesteder like i nærheten, i ulitsa Bolshaya Ordynka 40. Correa's er ypperlig både for frokost, lunsj og middag, men er såpass lite og intimt at bordbestilling er en god ide, spesielt på søndager. Fortsett videre ned gaten ulitsa Bolshaya Ordynka og ta en titt innom den 240 år gamle St.Katarina-kirken i nr 60.

Sving så til høyre inn i Pogorelsky, og du vil snart komme til den store Iskusstvo-parken hvor mange lokale kunstnere har salgsutstilling i egne boder. Her ligger også den nye fløyen av Tretyakov-galleriene, hvis du ikke fikk dosen av russisk kunst før lunsj. Du bør også titte innom den dystre Skulpturparken, hvor mange av heltemonumentene fra kommunisttiden og statuene av herrer som Stalin og Bresjnev har havnet. Billetten koster 100 rubler, cirka 22 kroner, for turister.  

Kryss motorveien rett sørvest for Skulpturparken, og du kommer til hovedinngangen til Moskvas berømte Gorkij Park. Dette er en fornøyelsespark med røtter helt tilbake til 1928, men det er på langt nær den mest velholdte parken vi har besøkt. Du kan også besøke den pensjonerte romferga Buran og få en simulert tur i verdensrommet med Cosmic Experience, selv om du neppe vil bli imponert over akkurat den opplevelsen. På vinteren er det muligheter for å stå på skøyter i parken.

Gågaten Arbat i Moskva

Du kan krysse Moskva-elven ved Krymski-broen, rett ved Gorkij-parkens inngang. Da kommer du til metrostasjonen Park Kultury. Hvis du ennå ikke er sliten, kan du fortsette mot landemerket du ser rett foran deg, den 172 meter høye bygningen Utenriksministeriet. Dette er en av Stalins såkalte Syv Søstre, skyskraperne som Stalin fikk bygget i sine siste år, på tidlig 1950-tall, for at også Moskva skulle ha en imponerende skyline.

Rett bak denne monsterkolossen starter en av Moskvas eldste og triveligste gater, Arbat, som nevnes i dokumenter så tidlig som 1493. Dette er en av de livligste og triveligste gågatene i Moskva, og engang  tilholdsted for byens bohemer og intellektuelle. Den domineres fortsatt av cafeer og restauranter, men nå er det mer suvenirshoppende turister som spiser, drikker og underholdes av de mange gateartistene. 

På kvelden foreslår vi at du prøver mat fra en av de gamle Sovjetstatene. Uzbekistan restaurant ligger i Neglinnaya ulitsa 29/14, et par hundre meter nord for Bolsjoi-teateret. Uzbekistan restaurant serverer spennende og velsmakende retter, som er nærmere beslektet med tyrkisk og persisk mat enn med russisk.

Restauranten er kanskje ikke så lett å finne, for det er ingen svære neonskilt her, bare en stor hvit bygning. Spesielt rimelig er det ikke å spise ute i Moskva, heller ikke på denne restauranten, men du får likevel valuta for pengene og til og med magedans på kjøpet. Etterpå har du ikke lang vei til utelivet ved Tverskaya i sørvest, Teatralnaya i sør eller Lubyanka i sørøst.

 

Ljubljana-guiden!

  • Ljubljana

    Ljubljana er hovedstaden i Slovenia. De fleste nordmenn har ingen umiddelbare assosiasjoner med Slovenia, og mange vil nok ha...

  • Ljubljana Fly

    Det er ingen selskaper som flyr direkte fra Norge til Ljubljana. Czech Air har et tilbud fra Oslo med mellomlanding og flybytte...

  • Klima i Ljubljana

    Tabellene under viser deg viktige gjennomsnittsdata når det gjelder vær og klima på ditt reisemål. Nederste kolonne viser...

  • Turist i Ljubljana

    Selv om Ljubljanas historie strekker seg totusen år tilbake, finner du ikke bygninger eldre enn fra 1500-tallet i gamlebyen...

  • Attraksjoner i Ljubljana

    For mange er det å vandre rundt i gamlebyen til Ljubljana den største attraksjonen i seg selv. Det å rusle runst i trange...