Forsidebilde SurfersBeach

Bli kjent på Mallorca

mallorca tramuntana

Mallorca er Balearenes største øy, som forøvrig er Middelhavets vestligste øygruppe. Mallorca er en selvstyrt provins i Spania og øya har et landareal på rundt 3640 kvadratkilometer og et innbyggertall på cirka 780.000 innbyggere.Mallorca har vært bebodd i over 5000 år, men blomstret først opp da den ble en del av det romerske riket år 123 f.Kr.  I denne perioden ble både hovedstaden Palma og Alcudia grunnlagt, henholdsvis under navnet Palmaria, og Pollentia. Mallorca ble kristnet på 500-tallet da det bysantinske imperiet annekterte øya og de første kirkene ble bygget på denne tiden. Siden havnet Mallorca under arabisk styre som varte frem til 1203.

En kort selvstendig periode som Kongedømmet Mallorca fulgte, før øya ble en del av spanske kongeriker som Aragon og Castile. Allerede i 1716 fikk Mallorca status som en selvstyrt provins, noe den fortsatt har den dag i dag.

Selv om det til tider vrimler av europeiske turister på Mallorca, så har flere celebriteter kjøpt seg bolig her. Både popsanger Annie Lennox, skuespiller Michael Douglas, fotomodell Claudia Schiffer og Formel 1-kjører Michael Schumacher har valgt feriehus på Mallorca.

Palma er hovedstaden på Mallorca og den ligger svært nær flyplassen sørvest på øya. reiser du vest vil du raskt møte kjente turiststeder som Palma Nova/Magaluf.

Nord på Mallorca ligger turistfavorittene Port de Pollenca og Alcudia. På østkysten av Mallorca finner du flere sol- og badesteder, blant annet Cala Millor og Cala d'Or. Mellom disse to kystbyene, men litt lenger inn på øya, finner du Manacor, Mallorcas nest største by.

Nord på Mallorca (i og rundt Pollenca og Alcudia)

Liker du spektakulær natur er det nordkysten på Mallorca du skal besøke. Obligatorisk er utflukten til halvøya Formentor, som forøvrig er Mallorcas nordligste punkt. Nordkysten byr på fantastisk utsikt og flott kystlandskap. Her finner du også noen av de beste strendene, ikke minst i og rundt Pollenca og Alcudia.

Alcudias sandstrand er hele 11 km lang og kjent for sin langrunne. Kanskje er dette Mallorcas flotteste strand, og ikke minst er den perfekt for barn. Her er nok av muligheter for deg som vil utøve vannsport. Strendene i og ved Puerto Pollença består ofte av runde stener. 

Alcudia (60 km fra flyplassen)

På nordkysten av Mallorca ligger den lille byen Alcudia, med cirka 16000 innbyggere. Alcudia ligger på halvøya som skiller de to store buktene Badia d'Pollenca og Badia d'Alcúdia fra hverandre. I middelalderen var Alcudia et viktig handelssenter, en posisjon byen holdt til langt ut på 1800-tallet. Du kan fortsatt se rester av det gamle romerske amfiteateret, og gamlebyen er omgitt av over 700 år gamle bymurer.

Få med deg den digre gotiske kirken Sant Jaume, og det nærliggende arkeologiske musèet Museu Monographic, som stiller ut romerske arkefakter.

Puerto de Pollenca (65 kilometer fra flyplassen)

I nabobukten, åtte kilometer øst for Alcudia, ligger feriestedet Puerto de Pollenca, med en flott strand mot Middelhavet. Dette har nærmest vært en britisk enklave på Mallorca i årevis, og stedet har utallige restauranter, barer og hoteller. Bygningene er forholdsvis lave, og spesielt det bilfrie området foran havnen i sentrum er trivelig. Det går en lang sykkelsti fra Alcudia til Puerto de Pollenca, som er svært populær blant syklistene for sin fine natur og sitt milde klima.

Puerto de Pollenca er skjermet i nord av den naturskjønne halvøya Cap de Formentor. Denne er to mil lang og domineres av bratte klipper, hvor mange fuglearter hekker. Denne halvøya er definitivt verdt en dagstur. Ytterst ligger et fyrtårn 260 meter over havet, med fabelaktig utsikt. Det har du også fra vakttårnet Talaja de Albercutx, som ble bygget på 1500-tallet.

Sør på Mallorca (fra Palma til Andratx)

Sør-siden av Mallorca domineres naturlig nok av den flotte byen Palma som er øyas hovedstad. Palma er byen for kultur, matopplevelser, shopping og uteliv. For den som søker badestrender er det kort vei til Cala Pi og Es Trenc.

Feriekoloniene her er små. Denne delen av kysten egner seg derfor godt for en rolig strandferie uten mye mas, men lenger vest på sør-kysten finner du blant annet feriebyene Palma Nova og Magaluf som er like mye kjent for ungdommelig festing som badestrender. Du finner også strender ved Arenal og Can Pastilla.

Palma Nova/Magaluf (30 km fra flyplassen)

mallorca magaluf1

Et av de eldste feriestedene på Mallorca er Magaluf [bildet over er fra Magaluf Beach], noen kilometer vest for hovedstaden Palma. Flere årtier med hemningsløs festing har gitt Magaluf et noe frynsete rykte, men i dag vil Magaluf knapt sjokkere noen. Fortsatt appelerer nok Magaluf (betydelig) mer til ungdom og engelske utdrikningslag, men utenom høysesongen er det et (greit) alternativ for familer. Det er riktignok ikke stedet du reiser til for å være høykulturell, men hvis du vil ha barer og nattklubber, sandstrender og suvenirsjapper, badeparker og resorthoteller, så har du kommet riktig.

De seneste årene har Magaluf så godt som vokst sammen med Palma Nova, som ligger rett ved siden av. Palma Nova regnes for å ha en av de beste strendene i Palma-bukten, og er et mye bedre valg enn Magaluf for barnefamilier og de litt eldre som ikke prioriteter diskoteker. Det har blitt anlagt en ny strandpromenade, og oversiden av denne domineres naturlig nok av spisesteder og strandbarer.

Øst på Mallorca (Cala d'Or til Cala Millor)

Bratte klipper som stuper ned i havet og med spennende bukter å utforske kjennetegner Østkysten av Mallorca. Her finner du mange turistbyer med strandhoteller. Dette er området for dem som vil dyrke badelivet. Og strendene er bra fra nederst til øverst på østsiden av Mallorca. Området er en sikker vinner for barnefamilier.

Østkysten har små bølger og mange strender.  Noen anbefalinger er strendene ved Cala d'Or, Porto Colom, Cala Millor og Cala Ratjada.

Cala Millor (70 km fra flyplass)

Cala Millor er den mest kjente og største ferieresorten på nordøstkysten av Mallorca. Stedet har vært feriemål i mange tiår og byr på en nærmere to kilometer lang og flott sandstrand med en promenade mellom havet og restaurantene og barene. Cala Millor har tradisjonelt vært dominert av tyske turister.

De fleste skandinavene og britene bor i nærliggende Cala Bona, ti minutters rusletur nord for Cala Millor. Cala Bona er kanskje en vakrere og roligere by, men har dessverre ikke en like fin strand som Cala Millor.  Like sør for Cala Millor ligger dyreparken Safari-Zoo, som kan besøkes med buss, bil eller et lite turist-tog.

Cala d'Or (60 km fra flyplassen)

Sør på Mallorcas østkyst ligger denne lille, men populære resorten.  Opprinnelig var dette en liten fiskelandsby, men nå livnærer Cala d'Or seg først og fremst på turisme. Byggestilen med lave hvite hus gir Cala d'Or et visst særpreg kontra andre byer på Mallorca.

I marinaen ligger rekker av flotte yatcher og cabincruisere. I og rundt Cala d'Or finner du flere små badestrender. I sommermånedene kan disse bli rimelig godt befolket. Da er det et godt råd å ta buss til Es Trenc hvor du finner større strender.

Vest på Mallorca og innlandet

Serra de Tramuntana [se bildet først i artikkelen] heter den iøyenfallende fjellkjeden hvor Mallorcas høyeste fjell, Puig Mayor (1445 m) befinner seg. Det er mange som med rette hevder at flottere landskap ikke finnes på Balearene. Dette er kanskje ikke stedet å bo for deg som bare er ute etter strender, men liker du sjarmerende småbyer hvor du fortsatt finner det genuint ekte, er det dette området på Mallorca du skal lete.

Vest på Mallorca finnes det ikke mange strender. Men stranden ved Soller og Bukten ved Sa Colobra kan være alternativer. Den lille "badebyen" Port de Soller med sin hesteskoformede strand og koselige båthavn med uterestauranter og små butikker kan vi trygt anbefale.

Søker du ro og fred vil du finne deg til rette på innlandet eller Es Pla som de fastboende kaller denne indre delen av Mallorca. Terrenget er kupert  og landskapet preges av vakre olivenlunder og mandeltrær.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

 

------> Reiseguiden om Mallorca fortsetter...

 

Mallorca-guiden!

 • Mallorca

  Siden pakketurismen startet på 1950-tallet, har Mallorca vært en av de fremste reisemålene for solhungrige nord-europeere....

 • Fly til Mallorca

  Det er mange flyselskaper som flyr fra Norge til Mallorca. I skrivende stund har både Norwegian og SAS direktefly fra...

 • Bli kjent på Mallorca

  Mallorca er Balearenes største øy, som forøvrig er Middelhavets vestligste øygruppe. Mallorca er en selvstyrt provins i Spania og...

 • Turist på Mallorca

  For mange vil ferien i hovedsak dreie seg om lange dager på stranden med bading og diverse vannaktiviteter som svømming,...

 • Shopping på Mallorca

  Som søreuropeere flest, er spanjoler og folk på Mallorca opptatt av mote, og de kler seg med stil. Det finnes mange butikker å...

 • Spise på Mallorca

  Det finnes utallige restauranter overalt på Mallorca, ikke minst tapasrestauranter. Det mallorkinske kjøkkenet utmerker seg med friske...

 • Med barn på Mallorca

  Som over alt i Sør-Europa er folk på Mallorca glade i barn, og barn er ikke til bry eller sjenanse verken på restauranter eller...

 • Hotell på Mallorca

  Du finner alle slags typer overnatting på Mallorca, fra kostbare og overdådige 5-stjerners all-inclusive hoteller til enkle og...

 • Leiebil på Mallorca

  Leiebil i Mallorca er rimelig og det er enkelt å kjøre rundt på øya. Alle de store utleieselskapene som Avis, Europcar og Hertz...

 • Sport på Mallorca

  Mallorca er begunstiget fra naturens side med hav, fjell og et flott klima. Det innebærer at du har tilgang til en rekke...

 • Mallorca Ferielenker

  Mallorca har mye å by de reisende på. Vi har her samlet noen nyttige linker for deg som skal reise til Mallorca. For informasjon...

 • Mallorca Kart

  Klikk på ikonene på kartet over Mallorca for å få informasjon om attraksjoner og severdigheter. Du kan enkelt zoome kartet ut og...

 • Fakta om Mallorca

  Mallorca er Spanias største øy og tilhører øygruppen Balearene som befinner seg i Middelhavet, dvs. på østkysten av Spania....

 • Klima på Mallorca

  Mallorcas klima og temperaturer har bidratt til å gjøre dette til et av nordmenns favorittdestinasjoner i en mannsalder. Du kan...

 • Mallorca Videofilmer

  Mallorca / Spania Vi har samlet noen utvalgte filmer og reisevideoer om Mallorcafor deg slik at du skal kunne få inspirasjon til...

 • Reiseartikler fra Mallorca

  Mallorca er en populær ferieøy med mange fasetter. Her finner du opplevelser og attraksjoner som passer deg uansett hva ditt...