Forsidebilde SurfersBeach

Spise på Kypros

kypros spise meze

I likhet med de fleste øynasjoner, domineres restauranttilbudet på Kypros av sjømat, selv om det ikke er noe problem å få kjøtt eller vegetarmat. Kypros er naturlig nok svært påvirket av matkulturen i sine moderstater, Hellas og Tyrkia, og retter som moussaka og souvlaki florerer.

Photo:  "Vin et gastronomie chypriotes" by Cyprus Tourism CH - Licensed under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons.



Kypriotene har derimot for vane å krydre maten med mynte, i motsetning til hva du får i Hellas. I nordlige Kypros er det grillet kebab på spidd som gjelder.

Kypriotene er blitt svært drevne til å håndtere horder av turister som gjerne vil ha det de er vant til fra hjemlandet, så det er også nok av engelske puber som serverer fish and chips, i tillegg til tyske og skandinaviske restauranter.

Som overalt ellers i verden finner du alltids kinesiske og indiske spisesteder, amerikanske fastfoodkjeder og utallige pizzarestauranter.

Lokal mat på Kypros

På ekte kypriotiske spisesteder får du svært store og mettende porsjoner, laget av ferske råvarer. Prøv deg gjerne på maratonmåltidet meze, som er en serie med mange småretter som vanligvis deles av flere. Her får du en smak av det meste Kypros har å by på av kulinariske godbiter. Men vær forberedt på at det kan komme opptil 30 retter på bordet, så gjør god plass, og sørg for å være sulten før du begynner! Test også den lokale calamari, små blekksprut delikat tilberedt i rødvinsaus. Som tilbehør får du grønnsaker som poteter i olivenolje, persille, blomkål og asparges. Og selvsagt god og billig lokal rødvin.

Hvis du vil ha en autentisk, kypriotisk matopplevelse uten masseproduserte turistmenyer, dra til en av de små landsbyene lenger inn i landet og finn frem til den lokale tavernaen hvor de lokale spiser. Her bør du ikke forvente deg hvite duker, hovmestere, sølvbestikk eller engang en meny. Men spør etter dagens rett, og du vil være garantert velduftende mat med ferske råvarer.

En velrenommert liten bortgjemt perle er Kouppas Stone Tavern i den lille landsbyen Neo Chorio på Akamashalvøya helt vest på Kypros. Spesielt anbefales den kypriotiske spesialiteten Afelia, som er mørt svinekjøtt i rødvin med koriander.

{googleMaps addr="Neo Chorio, Cyprus"
width=100% height=200 zoom=8 addoverview=0}

En annen helt spesiell opplevelse er å bruke søndagen til å kjøre til den lille landsbyen Phyti, som ligger høyt oppe i fjellene over Evretoudalen på vestre Kypros. Fra The Phyti Tavern har du en panoramautsikt over dalen som fullstendig vil ta pusten fra deg, og søndagslunsjene her med meze er svært populære blant lokalbefolkningen. Ring 00357 99138573, forhåndsbestill bord og begynn og gled deg.

Dessert på Kypros

Til dessert kan du forvente deg fersk frukt, og søte kaker som gjerne er fylt med ost, fiken eller honning.  Dertil hører den kypriotiske kaffen, et kruttsterkt søtt brygg som serveres i små kopper, gjerne med et glass vann til.

Mange restauranter holder stengt på ettermiddagen, og serverer først middag fra 20:00 og utover. Først fra 21:00 begynner restaurantene å fylles opp.

Drikkevarer på Kypros

Kypriotene har lagd vin i flere tusen år, og de fleste er enige om at de mestrer den kunsten. Den mest kjente vinen er antagelig Commandaria, en søt ravfarget dessertvin som skal ha blitt produsert i over to tusen år. Richard Løvehjerte, som giftet seg med en kypriotisk prinsesse under et av korstogene på 1100-tallet, skal ha blitt begeistret for denne drikken. Commandaria skal være verdens eldste vin som har vært i kontinuerlig produksjon under samme navn.

Av vanlig rødvin regnes Maratheftiko og Onoufrios blant de beste, og av de hvite vinene bør du prøve Vasilikon.

Foretrekker du øl, er de lokale merkene Leon og KEO lyse og velsmakende pilsnere som helst skal serveres iskalde. Bestiller du meze, vil du antagelig bli tilbudt lokalprodusert brandy, med en alkoholprosent på nesten 40%.

 

------> Reiseguiden om Kypros fortsetter...

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

 

Menorca-guiden!

  • Menorca

    Menorca er en usedvanlig hyggelig ferieøy, og den er langt mer doven og behagelig enn sin storesøster Mallorca som du finner en...

  • Fly til Menorca

    Det er enkelt å fly fra Norge til Menorca. Er du heldig så har f.eks. Norwegian sommerruter direkte til denne herlige ferieøya. Hvis...

  • Klima på Menorca

    Øya Menorca består av kalkbergarter, og høyeste punkt ligger 358 moh. (Monte Toro). Nedbøren varierer fra 200 mm i nord til 800...

  • Hotell på Menorca

    Menorca er kanskje ikke det vanligste turistmålet for norske turister, men det betyr ikke at det ikke er populært. Hit kommer...

  • Leiebil på Menorca

    Skal du ha en lengre ferie på Menorca så er det absolutt verdt å vurdere leiebil i noen dager.  Ferieøya Menorca er liten i...

  • Bli kjent på Menorca

    Menorca, (Minorca), er en øy tilhørende Spania. Menorca er den østligste og nest største av øygruppen Balearene, (Islas...

  • Strender på Menorca

    Det er så mange flotte strender på Menorca at det blir helt umulig å få med alle i liten reiseguide. Vi har gjort et utvalg av...

  • Shopping på Menorca

    Det er forhåpentligvis ingen som først og fremst reiser til Menorca for å shoppe. Hit kommer man for å nyte strandlivets gleder....

  • Spise på Menorca

    Menorca er ganske så delt med tanke på mat og restauranter. De typiske turistlandsbyene vil i sommersesongen naturlig nok...

  • Attraksjoner på Menorca

    Det er ikke til å komme fra at Menorca først og fremst er en ferieøy for deg som søker sol og bading. Men det finnes...

  • Med barn på Menorca

    Menorca er veldig nær den perfekte sommerferiedestinasjonen hvis du har med barn. Det eneste vi kan komme på som litt negativt...