Forsidebilde SurfersBeach

Karneval i Venezia

venezia karneval

Da fascistene kom til makten i Italia tok det ikke mange år før de la ned forbud mot karnevalsfeiringen i Venezia. Frykten var stor for at folk i den anonyme settingen et karneval fører med seg skulle demonstrere sin motstand mot Fascistpartiets politikk og meninger.

Først på 1980-tallet ble tradisjonen tatt opp igjen i full skala, og i dag er feiringen på nytt storslagen med tilreisende fra fjern og nær.

Photo: No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims). CC BY-SA 3.0Karnevalet holdes som regel i februar, men datoen bestemmes ut fra påske og et karneval skal tradisjonelt avsluttes 40 dager før påske, ikke iberegnet søndager.


Lange tradisjoner for utsvevende sosial omgang

At italienerne er amorøse og fyrrige er noe vi alle vet, og at dette ikke er noe nymotens fenomen forstår vi når vi får vite at allerede så langt tilbake i tid som i 1339 så ble det laget et forbud mot karnevalsopptog om natten i Venezia. Hensikten med forbudet var naturlig nok å dempe innbyggernes såkalte moralske forfall. I 1458 ble det laget et dekret som forbød menn å komme i karnevalsarrangementer utkledd som kvinner og i 1608 måtte myndighetene gå til det skritt å forby bruk av masker uansett anledning, med unntak av karnevalsperioden og ved offisielle banketter.

Brudd på dette, enten man var vanlig innbygger, adelsfolk eller tilreisende, innebar 2 års fengsel, 18 måneder som galeislave i Venezias flåte, noe som slett ikke var noen spøk, og en bot på 500 lire. Kvinner som brøt påbudet ble pisket fra Markusplassen til Rialtobroen for så å bli nektet adgang til Venezia de neste 4 årene i tillegg til den obligatoriske boten på 500 lire.

Større frihet overfor det annet kjønn!

De karakterisktiske maskene som benyttes under karnevalet har du helt sikkert sett tusenvis av, hvis du noen gang har besøkt Venezia. Men det er naturligvis som oftest kun billige og enkle turistkopier som selges i suvenirbodene. Men går du til de virkelige håndverksbutikkene så vil du se masker laget av mestere i sitt fag. Maskemakere eller såkalte mascherari har siden 1300-tallet hatt en særegen posisjon i Venezia og selv i dag omtales de beste i faget med ærefrykt.

Tanken bak maskene var ikke bare at personen forble anonym, og derigjennom slapp å vise sin rang. Masken bidro også til at brukeren fikk mer frihet til å opptre som man lystet i sosiale sammenhenger, og da gjerne overfor det annet kjønn.

Typer av masker - Moretta og Bauta

venezia karneval maske

"Alle" turistbutikker i Venezia selger karnevalsmasker. Men mye er juggel. Prisen på en ekte maske er dyr!

Det finnes flere typer masker som benyttes under karnevalet i Venezia. Opprinnelig var alle maskene laget av lær eller papir, og selve maskefjeset var enkelt dekorert med noen få symbolske påtegninger. Det er først i senere tid at maling i forskjellige farger og bladgull har blitt tilført for utseendes skyld. Den klassiske karnevalsmasken var nærmest helt hvit.

De ovale maskene som gjerne benyttes av kvinner kalles Moretta. Morettaen er ofte trukket med svart fløyelsstoff for å fremheve det feminine. Opprinnelig kom denne masketypen fra Frankrike, men den ble raskt adoptert av kvinnene i Venezia.

Bauta er navnet på masken som dekker hele ansiktet, gjerne med stramme linjer rundt kinnene. Det finnes også Bauta-masker som går fra munnen og opp. Dette for å forenkle brukeren å snakke og spise under karnevalet. Dette er den vanligste masken i dagens karneval.

 


flybilletter reiseplaneten 2

Her er de billigste flybillettene til Venezia - Sjekk ut vår lavpriskalender!
bestbuy

 


 

Karnevalsprogrammet i Venezia

Det er arrangementer hver eneste dag rundt omkring i Venezia. De første arrangementene starter gjerne så tidlig som kl 1100. Så fortsetter det slag i slag utover dagen til det hele avsluttes med kveldsarrangementer som starter kl 2300.

Det er egne arrangementer for barn, voksne, kunstinteresserte, homofile, heterofile, danseglade etc., slik at uansett interesser bør du kunne være litt leken i Venezia i februar.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.