Forsidebilde SurfersBeach

Bli kjent i Moskva

Moskva er basert rundt elven med samme navn og ble grunnlagt i 1147. Moskva har så og si siden byens opprinnelse vært landets hovedstad og maktsenter. Først i det russiske imperiet, så i Sovjetunionen og nå i Russland. Unntaket var perioden 1712-1918, da St. Petersburg var hovedstad.  

Moskva blomstret opp på 1300-tallet, da den første utgaven av Kreml ble bygget og Moskva ble både den russiske-ortodokse kirkes hovedsete og hovedstad i prinsedømmet Vladimir-Suzdal, forløperen til det russiske imperiet.

Moskva er antagelig Europas mest folkerike by med sine ca. 12 millioner innbyggere, og blir ofte kåret blant de dyreste byene i verden av Mercer Consulting

Du vil helt sikkert legge merke til hvor rent det er i bygatene. Det er minimalt med søppel og graffitti blir tilsynelatende fjernet sporenstreks, og vi aner en intensiv menneskejakt på synderne. Det virker ikke engang som om de mange løshundene har noe behov for å gjøre fra seg i gatene.

Moskva er en svært flat by, og er også en av de aller grønneste storbyene i verden. Nesten ingen andre byer har flere kvadratmeter parker, hager, skog og grøntarealer per innbygger enn det Moskva har. På den andre siden sliter Moskva med forurensing og støy, ikke minst på grunn av et tilsynelatende konstant infernalsk trafikkaos, selv om myndighetene prøver å bidra til bedring gjennom å bytte ut gamle bybusser med nye økologiske alternativer.

Sentrum og Den røde plass

Få byer har et så naturlig samlende midtpunkt som Moskva. Den røde plass ble opprinnelig bygget som en markedsplass, og alle Moskvas hovedveier fører rett hit, med flere ringveier sirklende rundt.

Sentrum er Moskvas eldste del, hvor engang en enkel festning av tre voktet over svingen i Moskvaelven, der hvor alle byens innbyggere bodde. Her ligger de fleste av byens fremste landemerker, som Kreml, den storslagne St. Basilskatedralen med sine fargerike løkformede kupler, Lenins mausoleum og det fascinerende Historisk museum.

Du kan lett bruke et par dager bare på disse attraksjonene, og ikke kun på grunn av køene du må regne med stå i.

Arbat i Moskva

moskva utenriksminesteriet

Utenriksministeriet, nær sagt en helt sinnsyk koloss av en bygning. 

Vest for sentrum ligger bydelen Arbat, oppkalt etter Moskvas halvannen kilometer lange gågate. Arbat er en hyggelig promenade med fargerike, lave hus, fortauskafèer, restauranter, gateartister og selgere.

I den vestlige enden av Arbat kan du ikke unngå å legge merke til den mektige kolossen Utenriksministeriet, en av syv monumentale skyskraperbygninger bygget på Stalins ordre i forbindelse med byens 800-årsjubileum i 1947.

Tverskoy

Tverskoy er området nordvest for sentrum, og hovedåren her, Tverskaya, er Moskvas fremste shopping- og utelivsgate. Dette er en bred og kraftig trafikert boulevard hvor du finner mange museer, gallerier og byens teaterdistrikt, deriblant Moskvas legendariske Bolshoi-teater.

Det er faktisk mulig å få billetter til svært lave priser, riktignok på de dårligste setene. I Tverskov ligger også mange av Moskvas administrative etater, som hovedpolitistasjonen, borgermesterkontoret, Statsdumaen og Byrådsbygningen. 

Petrovsky

Rett nord for sentrum ligger Petrovsky, som er Moskvas mest fasjonable shoppingdistrikt. Her handler de nyrike russerne inn sine Dior og Cartier-produkter.

Her i Petrovsky er også Moskvas Museum for moderne kunst, og det storslagne St.Peter-klosteret fra 1380-tallet er også vel verdt et besøk, med sine flotte løkkupler. Gratis adgang alle dager fra 0800 til 2000.

Kitai-Gorod

Øst for Den røde plass og nord for Moskva-elven starter distriktet Kitai-Gorod, som er den eldste bydelen utenfor sentrum, noe du fortsatt kan føle i de trange og livlige smågatene.

Her i Kitai-Gorod holdt Moskvas besøkende kjøpmenn og handelsreisende til, og navnet betyr rett oversatt Kina-byen. Her ligger flere gamle og vakre kirker, klostere og synagoger, og du kan fortsatt se deler av de opprinnelige bymurene som omga sentrumsområdene.

Lubyanka

Mellom Petrovsky og Kitay Gorod ligger distriktet Lubyanka, som er mest kjent for en av de mest fryktinngytende bygningene under Sovjet-epoken, Lubyanka-fengselet. Dette var siste stoppested før Sibir eller døden, for tusener av mennesker under Stalins utrenskninger, (deriblant den svenske diplomaten Raoul Wallenberg), og var også hovedkvarteret for KGB.

Idag er det sikkerhetspolitiet FSB som holder til i lokalene. I nærheten ligger både Byhistorisk museum og det enorme Polyteknisk museum, som tar for seg russisk vitenskap og teknologi.

Zamoskvorechie

På sørsiden av Moskvaelven ligger bydelen Zamoskvorechie, hvor du finner attraksjoner som Tretyakov-galleriene, Donskoy-klosteret, den stemningsfulle Skulpturparken med sine avdankede Sovjet-monumenter og den store og berømte Gorkij Park, eller Kulturparken som den offisielt omtales som i disse dager.

Kulturparken huser en liten og sliten fornøyelsespark hvor du også kan se den autentiske romferga Buran som hadde sin første og siste tur i 1988.

I Zamoskvorechie ligger også den digre togstasjonen Paveletsky hvor du kan ta toget til Domodedovo-flyplassen. Utenfor står det gamle lokomotivet som fraktet den avdøde Lenin til Moskva i 1924.

Generelt om Moskva

Det kan kanskje virke merkelig å anbefale et t-banenett i en turistguide, men gå ikke glipp av Moskvas flotte, effektive og omfattende metrosystem. Mange av byens 176 stasjoner er utrolig vakkert utsmykket, med nok statuer, gyldne lysekroner, veggmalerier, mosaikk og marmorfliser til å gi deg inntrykk av at du er i en operahusfoajè istedet for en t-banestasjon.

Men t-banen er også svært effektiv, med 12 linjer som dekker et enormt område, og den går til langt på natt. Billetten koster nesten ingenting, og må kjøpes og stemples først. Du må svært sjelden vente mer enn to minutter før banen din kommer. Husk at all skilting på metroen står med kyriliske bokstaver, så det er lurt å følge godt med og kanskje telle stasjoner så du vet når du skal av. Herkan du lett planlegge transporten din i Moskva. 

Det russiske folkelynnet kan være noe vanskelig å få taket på. Man kan lett få inntrykk av at russere er uhøflige, mutte, lite hjelpsomme og totalt uten serviceinnstilling. Ikke forvent deg å få et smil og øyekontakt når du kommer inn i en russisk butikk eller hotell. Høflighetsfraser som "Hei", "Takk", "Værsågod" eller "Ha det" er også sjelden kost.

Også på flere av de russiske kontorene i Oslo har Reiseplaneten opplevd å bli totalignorert av samtlige ansatte i flere minutter selv om vi var eneste kunde i lokalet. Likevel må det sies at servicenivået i Russland har hevet seg mange hakk siden vårt besøk på 90-tallet, spesielt innenfor servicenæringen.

Hvis du først klarer å komme i prat med en moskovitt, vil du ofte bli overveldet av interesserte spørsmål og gjestfrihet. Og ikke glem at det steinansiktet du ser på gata på formiddagen sannsynligvis er lattermildt og åpent på puben samme kveld.

Vær forberedt på at utenom de bedre turisthotellene er det få russere som snakker engelsk, så det å spørre noen om hjelp kan være problematisk. Hverken viljen til å forstå, eller til å hjelpe, er påtrengende til stede. Det meste av informasjon står i tillegg på russisk, med kyriliske bokstaver. Dette inkluderer gateskilt og skiltene på metrostasjonene. Et gatekart og en ordbok med det kyriliske alfabet vil være til stor nytte hvis du har tenkt å utforske byen på egen hånd. Husk alltid en kopi av navnesiden og visumet i passet ditt, da du kan bli kontrollert av politiet. Du er dessuten pliktig til alltid å ha med deg gyldig legitimasjon.

Du bør sørge for å ha en fulldekkende reiseforsikring ved reise til Moskva, da Folketrygden ikke dekker helsetjenester ved turistopphold i Russland. Standarden på helsevesenet i Russland er heller ikke hva du mest sannsynlig er vant til. Unngå å drikke vann fra springen.

Moskva har også utviklet et svært aktivt uteliv, og spesielt i områdene rundt Tverskaya og Den røde plass har det dukket opp mange og eksklusive klubber, barer og diskoteker. Her er Moskvas mye omtalte nyrike milliardærer ganske så synlige, og du bør vurdere antrekket og økonomien før du stiller deg i kø utenfor en av klubbene med parkerte Jaguarer og dørvakter med Armanidress og maskinpistol.

Moskva har fått et noe ufortjent rykte som en farlig by med mye gatekriminalitet. Men som i enhver storby, er det enkelte områder du ikke rusler rundt i på egenhånd. Hvis du holder deg unna folketomme og mørke bakgater, skal det mye til for at det hender noe. I folkemengdene rundt turistattraksjonene og på t-banen finnes det selvsagt lommetyver og veskenappere som overalt ellers. Den mye omtalte russiske mafiaen har heller ingen interesse av å skape problemer for deg som turist, med mindre du har intensjoner om å overta kontrollen over prostitusjonen og gamblingen i byen.

De verste kjeltringene du antagelig vil støte på, er Russlands beryktede taxisjåfører, som tilsynelatende krever så mye de kan. Sett deg ikke inn i en taxi uten å ha avklart og akseptert prisen på forhånd, ellers kan du risikere å bli avkrevd for hundrevis av dollar av en hissig sjåfør. De færreste taxiene har eller bruker taksameter, og absolutt ingen av sjåførene har vekslepenger, så sørg for å avtale et beløp som du har tilgjengelig. Det vil som oftest være rimeligere og tryggere å be hotellet eller restauranten ringe etter en taxi for deg enn å stoppe en selv på gaten.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Moskva-guiden!

 • Moskva

  Mange har kanskje fordommer om Moskva som en grå og diger østblokkby preget av en historie under kommuniststyre og som et...

 • Fly til Moskva

  Det er mye som må ordnes før du kan sette deg på flyet til Moskva. En spontan helgetur er nesten utelukket.  Du må søke om visum...

 • Bli kjent i Moskva

  Moskva er basert rundt elven med samme navn og ble grunnlagt i 1147. Moskva har så og si siden byens opprinnelse vært landets...

 • Turist i Moskva

  Det er ikke bare-bare å være turist i Moskva. Her finnes det knapt nok noe turistkontor hvor du kan få hjelp og informasjon, og...

 • Shopping i Moskva

  Vær advart med en gang; du reiser ikke på shoppingtur til Moskva. Hvis du tenker at det er billig i øst-Europa, og at du dermed...

 • Spise i Moskva

  Det russiske kjøkken har ikke akkurat tatt verden med storm, og russiske restauranter i utlandet er fortsatt en kuriositet. Men...

 • Med barn i Moskva

  Moskva er kanskje ikke det naturlige førstevalget for barnefamilier på ferietur, men det er likevel mye å sysselsette de minste...

 • Hotell i Moskva

  Hotellene i Moskva er nær sagt enten moderne luksushoteller med sentral beliggenhet og priser som går de norske hotellene en høy...

 • Leiebil i Moskva

  Hvis du bare har tenkt å holde deg innenfor Moskva, er det helt overflødig med bil. Trafikken i sentrum er frenetisk og...

 • Sport i Moskva

  Russerne har alltid vært ivrige idrettsfolk, og ingen nasjon har vunnet flere olympiske medaljer enn Sovjetunionen/Russland. Og...

 • Attraksjoner i Moskva

  Når du besøker de forskjellige attraksjonene, vil du sikkert legge merke til at du som turist betaler en høyere inngangspris enn det...

 • Moskva Videofilmer

  Moskva / Russland Vi har samlet noen utvalgte filmer og reisevideoer om Moskvafor deg slik at du skal kunne få inspirasjon til...

 • Moskva Ferielenker

  Moskva har mye å by de reisende på. Vi har her samlet noen nyttige linker for deg som skal besøke Moskva for en ferietur. For...

 • Fakta om Moskva

  Moskva er Russlands hovedstad og største by. Moskva er også den politiske elitens by, og det gir utslag i et internasjonalt...

 • Klima i Moskva

  I likhet med resten av Nord-Europa, har Moskva fire klart definerte årstider. Moskva kan besøkes når som helst på året, men de...

 • Moskva Kart

  Klikk på ikonene på kartet over Moskva for å få informasjon om attraksjoner og severdigheter. Du kan enkelt zoome kartet ut og...