Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Wien og Wienerschnitzel


Wien og Wienerscnhitzel

Wien Wienerschnitzel

Wiener Schnitzel (eventuelt Wienersnitzel på "norsk") er en tradisjonell rett fra Wien, og er rett og slett et tynt stykke kalvekjøtt mørnet med en kjøtthammer, dyppet i egg, vendt i brødsmuler og stekt.


Foto: JIP - Own workCC BY-SA 4.0


Det finnes en rekke avarter og "kopier" av retten Wiener Schnitzel. Noen bruker f.eks. svinekjøtt og ikke kalvekjøtt. Og det er slett ikke dumt. Den enkleste måten å finne ut om det er kalv eller gris restauranten serverer, med unntak av å spørre eller smake da, er å se på prisen. Svinekjøtt er betydelig rimeligere.

I Tyskland og Østerrike har man nå for ordens skyld bestemt at man kun kan bruke kalvekjøtt for å kvalifisere til navnet Wiener Schnitzel.

Italienerne kaller for øvrig Winer Schnitzel for Cotoletta alla Milanese, og disse landene i mellom har lenge diskutert hvem som har æren for opprinnelsen av retten.

En myte skulle lenge ha det til at retten ble importert til Østerrike fra Venezia i Italia. Dette skulle skjedd i 1857, og importøren var feltmarskalk Radetzky, men påstanden har blitt tilbakevist av mathistoriker Heinz-Dieter Pohl. Pohl trakk frem sammenlignbare retter fra 1700-tallet som inspirasjon for wienerschnitzelen, (kilde: wikipedia).

Det skal dog sies at dokumenter fra Milano som er datert så tidlig som i 1148, navnga retten lumbolos cum panitio, (altså kjøttstykker med brødbiter), og som dermed hinter om at retten cotoletta alla milanese eksisterte allerede den gang.

Uansett, selve ordet Wienerschnitzel dokumenteres første gang i en tysk kokebok fra 1831 og retten het Eingebröselte Kalbsschnitzchen.

Hvordan lage Wienerschnizel?

Du trenger et kjøttstykke av kalv. (Eller svin da, hvis du foretrekker det). Kjøttstykket bankes flatt, omtrent til 4 mm. Kjøttet saltes så forsiktig og paneres med vispet egg og brødsmuler. NB! Brødsmulene skal ikke presses inn i kjøttet.

Så fritteres kjøttet, bare husk rikelig med smør. Det gjør nemlig at hele kjøttstykket kokes ordentlig. Stekeovnen skal ha en temperatur på ca 170 grader og kjøttet stekes til det har en fin gul farge.

Tradisjonen tro i Østerrike så serveres kjøttstykket med litt salat (gjerne vanlig hagesalat) og vinaigrette (3 deler matolje og 1 del eddik som piskes, og husk salt og pepper) til dressing, og en skive sitron samt poteter. Ansjos og kapers er ikke originalt med i Wienerschnitzel fra Østerrike.


flybilletter reiseplaneten 2

Her er de billigste flybillettene til Wien - Sjekk ut vår lavpriskalender!
bestbuy

 




Hvor får jeg den beste Wienerschnitzelen?

Schnitzelwirt
Bare navnet Schnitzelwirt gjør at man skjønner at her får man gode Wienerschnitzels. Restauranten Schnitzelwirt i Wien har servert retten siden 1980-tallet, og typisk for familierestauranter har man en tradisjonell variant som holder høy kvalitet til fornuftig pris. Adressen til Schnitzelwirt er 52 Neubaugasse.

Figlmüller
Figlmüller kaller seg "the home of Wiener Schnitzel". Og ikke noe er som å besøke en Wien-restaurant hvor kelnere er stilig kledd i sort og hvitt, og det i en restaurant med aner tilbake til 1905. Her kan du også få Schnitzel av svin.

Originalrestauranten Figlmüller fra 1905 finner du i gaten Wollzeile. Er det fullt så vit at Figlmüller også har en restaurant nr. 2 i gaten Bäckerstrasse.

Besøker du USA er det ikke umulig at du finner den kjente kjeden 'Der Wienerschnitzel' i nærheten av der du er. Der Wienerscnitzel fra 1961 startet opp i Wilmington i California, og har, av alle ting, spesialisert seg på pølser (hot dogs).

Moskva-guiden!

  • Moskva

    Mange har kanskje fordommer om Moskva som en grå og diger østblokkby preget av en historie under kommuniststyre og som et...

  • Fly til Moskva

    Det er mye som må ordnes før du kan sette deg på flyet til Moskva. En spontan helgetur er nesten utelukket.  Du må søke om visum...

  • Bli kjent i Moskva

    Moskva er basert rundt elven med samme navn og ble grunnlagt i 1147. Moskva har så og si siden byens opprinnelse vært landets...

  • Turist i Moskva

    Det er ikke bare-bare å være turist i Moskva. Her finnes det knapt nok noe turistkontor hvor du kan få hjelp og informasjon, og...

  • Shopping i Moskva

    Vær advart med en gang; du reiser ikke på shoppingtur til Moskva. Hvis du tenker at det er billig i øst-Europa, og at du dermed...

  • Spise i Moskva

    Det russiske kjøkken har ikke akkurat tatt verden med storm, og russiske restauranter i utlandet er fortsatt en kuriositet. Men...

  • Med barn i Moskva

    Moskva er kanskje ikke det naturlige førstevalget for barnefamilier på ferietur, men det er likevel mye å sysselsette de minste...

  • Hotell i Moskva

    Hotellene i Moskva er nær sagt enten moderne luksushoteller med sentral beliggenhet og priser som går de norske hotellene en høy...

  • Leiebil i Moskva

    Hvis du bare har tenkt å holde deg innenfor Moskva, er det helt overflødig med bil. Trafikken i sentrum er frenetisk og...

  • Sport i Moskva

    Russerne har alltid vært ivrige idrettsfolk, og ingen nasjon har vunnet flere olympiske medaljer enn Sovjetunionen/Russland. Og...

  • Attraksjoner i Moskva

    Når du besøker de forskjellige attraksjonene, vil du sikkert legge merke til at du som turist betaler en høyere inngangspris enn det...

  • Moskva Videofilmer

    Moskva / Russland Vi har samlet noen utvalgte filmer og reisevideoer om Moskvafor deg slik at du skal kunne få inspirasjon til...

  • Moskva Ferielenker

    Moskva har mye å by de reisende på. Vi har her samlet noen nyttige linker for deg som skal besøke Moskva for en ferietur. For...

  • Fakta om Moskva

    Moskva er Russlands hovedstad og største by. Moskva er også den politiske elitens by, og det gir utslag i et internasjonalt...

  • Klima i Moskva

    I likhet med resten av Nord-Europa, har Moskva fire klart definerte årstider. Moskva kan besøkes når som helst på året, men de...

  • Moskva Kart

    Klikk på ikonene på kartet over Moskva for å få informasjon om attraksjoner og severdigheter. Du kan enkelt zoome kartet ut og...