Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Chicago-style Pizza


Chicago-style pizza

Chicago style pizza

Ordentlig stuffed pizza fra Giordano's i Chicago.
Photo: TNVWBOY - CC BY 2.0

Chicago, også kalt "The windy city", er blant mye annet kjent for sin såkalte deep-dish pizza. Det betyr i klartekst at bunnen er betydelig tykkere enn du kjenner fra f.eks. italiensk pizza. Legg til at mengden ost gjerne også er betydelig større, og ikke minst at det er rikelig med tykk tomatsaus på pizzaen.

Såkalte sikre kilder, altså rykter, skal ha det til at Chicago-style pizza har sine aner fra Pizzeria Uno tidlig på 1940-tallet. Men andre "såkalte sikre kilder", påstår at pizzatypen eksisterte tiår før dette. Vi vet faktisk ikke hva som er riktig eller galt, mer enn at vi digger en skikkelig Chicago-pizza. Og vi kjenner ingen som misliker det. 

Hvordan bake en Chicago-style pizza?

 

Som du sikkert forstår er forskjellen på en Chicago-style pizza og en original pizza, omtrent som forskjellen på flatbrød og pai. Du baker pizzaen i en rundpanne. Husk at pannen må oljes. Dette gir pizzaen en crispy overflate (eller kanskje underflate er bedre beskrivelse?), samtidig som det gjør det lett å fjerne pizzaen fra pannen.

Skal du følge originaloppskriften så må deigen i tillegg til hvetemel inkludere semulegryn, dvs. den innerste og hardeste delen av hvetekjernen. For deg som er mat-nerd så kalles semulegryn også for semolia, men det vet du nok allerede. Hensikten med semulegryn er å gi pizzabunnen en gulaktig farge. Hvis du vil jukse, så bruker du bare litt fargestoff.

Pizzadeigen presses opp langs sidene på pannen, slik at den danner et perfekt utgangspunkt for å bli fyllt med alskens "godsaker".  For eksempel fyller du rikelig på med ost, gjerne revet mozzarella, før du tar inn ulike ingredienser med kjøtt, f.eks. pølser og pepperoni, Sleng så på løk, sopp og legg til salt og pepper. Tomatsaus tar du fra en boks eller to, og dryss til slutt litt parmesan på toppen.

Som alltid i USA skal grenser pushes. Og i Chicago er det nesten slik at "jo høyere" pizza, desto høyere status. Såkalte "stuffed" pizzas har gjerne ekstremt mer topping enn den tradisjonelle deep-dish pizzaen. Den kanskje mest kjente Chicago-style stuffed pizzakjeden er Giordano's. Den ble etablert i Chicago i 1974 og finnes nå mange steder i USA. Du ser en pizza fra Giordano's over.

Alternativt besøker du Bartoli´s, som av mange regnes som en av de beste pizza-restaurantene i Chicago. Sjekk videofilmen over. Adressen er 1955 W Addison Street

Mostar-guiden!

  • Reiseguide Mostar

    Få byer var så mye i media under krigen på Balkan som Mostar. Fremdeles assosierer vel nordmenn navnet Bosnia Hercegovina mer med...

  • Fly til Mostar

    Det finnes ingen direkteruter fra Norge til Mostar. Skal du fly helt frem, må du regne med to mellomlandinger (vanligvis en i...

  • Klima i Mostar

    Tabellene under viser deg viktige gjennomsnittsdata når det gjelder vær og klima i Mostar. Nederste kolonne viser tallene for...

  • Attraksjoner i Mostar

    Mostar er fødebyen for flere kjente forfattere , og er også populær som arena i flere bøker , filmer og tv-program.Av lokale...

  • Shopping i Mostar

    Mostar frister med smale gater med små butikker, og det er som å bli stilt tilbake i tid. Håndverk laget etter gamle tradisjoner i form av...

  • Spise i Mostar

    Den tradisjonelle maten i Mostar ligger nært opp til det tyrkiske kjøkken, men har også blitt påvirket av sentraleuropa. Noen av...

  • Hotell i Mostar

    Mostar har overnattingstilbud i de fleste prisklasser, fra en seng i et enkelt gjestehus for noen tiere, eller et rom med bad og...