Forsidebilde SurfersBeach

Bli kjent i Munchen

München er Tysklands tredje største by med cirka 1,3 millioner innbyggere, og er dessuten hovedstaden i delstaten Bayern. Byen ligger helt sør i Tyskland, noen mil fra alpene og nær grensen til Østerrike, og er strategisk plassert ved elven Iser.

München ble grunnlagt ca år 1158, men den var lenge før dette hjemsted for benediktinermunkene som er opphav til byens navn. München betyr rett og slett munkene.
Det var i 1503 München ble hovedstad i Bayern, men først på 1800-tallet vokste byen til en ordentlig storby. Stormannsgale herrer som Napoleon og Hitler har begge hatt store planer med München. Sistnevnte hadde byen som hovedkvarter for Nazist-partiet, og blant annet den meget kjente forfatteren Thomas Mann måtte rømme byen.

Men München har heldigvis overlevd denne lite glamorøse biten av sin historie og fremstår i dag som en flott by som fortjener et besøk!

Alstad - eller gamlebyen i Munchen

Altstad eller gamlebyen om du vil, er det området som alle turister først og fremst besøker. Og plassen alle flokker til heter Marienplatz. Ikke bare er det Altstads hjerte, men hele Münchens hjerte, og vi garanterer at du vil gå forbi plassen gjentatte ganger under ditt besøk i München. Rundt Marienplatz er det flere severdigheter. Helt sentralt er det flotte neo-gotiske rådhuset fra 1800-tallet, eller Neues Rathaus som det heter, og søylen Mariensaüle. Denne obelisklignende saken fra 1500-tallet har naturlig nok en statue av jomfru Marie på toppen.

På rådhuset finner du også det berømte, men lite spennende klokkespillet, som tre ganger daglig samler flokker med turister som står og ser på det, og lurer på om det ikke skal skje noe snart. Og det gjør det ikke. Du kan gå eller ta heisen opp i tårnet i rådhuset, men du har enda bedre utsikt fra tårnet i Alter Peter like ved. Kirketårnet til Peterskirken er et av Munchens landemerker.

Like ved det nye rådhuset finner du det gamle rådhuset, Alte Rathaus. Det ble faktisk ødelagt av lynnedslag, men er i dag bygget opp igjen i sin 1400-tallsform. I dag huser Alte Rathaus et leketøysmuseum.  Vest for Neue Rathous ser du et annet landemerke hvis du titter opp, nemlig Frauenkirche eller byens dom. Kirken med de karakteristiske løk-kuplene på sine to høye tårn, er kanskje aller mest kjent for djevelens fotavtrykk som du vil se med en gang du går inn i kirken fra hovedinngangen.

Nord i i Altstadt finner du Odeonplatz med blant annet den vakre og gule Theatinerkirche.  Her finner du også en flott have, Hofgarten, hvor du kan slappe av blant vakre blomster og velstelte plener. Og for den saks skyld ta deg en øl på en liten biergarten. Men mest kjent når det gjelder servering av øl og tysk mat er imidlertid Hofbräuhauspå Platz 9, rett øst for Marienplatz. Nærmere bestemt ved Alter Hof. De omtaler seg selv som verdens mest kjente pub, og det skal vi ikke bestride. Stedet tar 3500 gjester og her er det stor stemning stor sett alle dager. Naturligvis mange turister, men stedet føles allikevel, og heldigvis, fortsatt genuint ekte. Og det er en attraksjon du bør oppleve.

På vei fra Marienplatz til Odeonplatz kan du, hvis du går Dienerstrasse og påfølgende Residenzstrasse, se Residenz som fungerte som kongelig slott når Wittelsbach-klanen flyttet sitt hovedsete fra Alter Hof og nordøst i sentrum. Enorme Residenz ble bygget mellom 1570 og 1620.

Vest for Marienplatz er gamlebyens kommersielle senter. Her er det bare å finne frem kredittkortet og posebærere og gå hele veien til Karlsplatz. Langs Kaufingerstrasse og påfølgende Neuhauser Strasse finner du Det tyske jakt- og fiskemuseet som er kjent for utstoppede dyr og trofeer, laget for å fremstå i sitt naturlige element. Veien videre tar deg ut av gamlebyen og mot sentralbanestasjonen Hauptbahnhof.

Hauptbahnhof i Munchen

Rett vest for Altstadt finner du sentralbanestasjonen. Ikke bare tog, men også flybusser og annen rutebilkommunikasjon har dette som sin hovedstasjon i München. Stasjonen er en fryd for øyet, med gode snacks-sjapper, serviceminded personale på informasjonsskrankene og nok sikkerhetsvakter at det stort sett er trygt og fredelig her. Området rundt stasjonen har et stort tyrkisk og muslimsk innslag. Her går du for å kjøpe rimelig og deilig kebab om kvelden, og deilige ferske grønnsaker og frukt om dagen. Du finner også en mengde hoteller her, spesielt hoteller med 2- og 3-stjerner.

Schwabing i Munchen

Det finnes mange som hevder Schwabing er for München det Latinerkvarteret er for Paris. Dette er universitetsområdet i München og også byens uten tvil største utelivsområde. Her er atmosfæren trendy og bohemaktig løssluppen. Du finner Schwabing rett nord for Altstadt. Men det er mer enn bare caféer, barer, nattklubber og diskoteker her. Legg til en rekke bokhandlere, skobutikker og restauranter med kjøkken som representerer hele verden. Den sentrale gaten er Leopoldstraße. Start gjerne turen fra Münchner Freiheit og gå sakte ned mot Altstadt. Lenger nord i Schawing er det lite som er interessant for den vanlige turist.

Englischer Garten i Munchen

Gå heller ikke glipp av den Engelske Hagen (Englischer Garten), en av verdens største byparker. Her samles folk på varme dager for å svømme i elvene, ro på innsjøene med ender og svaner, sole seg på de svære og velholdte plenene, drikke i ølhagene, eller besøke det greske tempelet Monopteros. Vær oppmerksom på at en del av parken er forbeholdt naturister. Enorme Englischer Garten finner du rett nordøst for Odeonplatz og Hofgarten.

Parallelt med parken går den sentrale gaten Ludwigstrasse, som senere blir til Leopoldstrasse. Buss nummer 54, fra f.eks. Münchner Freiheit, tar deg til "Chinesischer Turm" i parken. Dette er et sentralt punkt hvor en av byens største biergarten befinner seg. Går du litt nordover fra Det kinesiske tårnet så vil du oppleve parken mer som en vandretur på landet, enn en gåtur i en tradisjonell park. Og egentlig føles akkurat det befriende herlig. Husk at enkelte tyskere bare elsker å sprade nakne rundt når det er varmt i været. Så ikke bli forskrekket når en naken mann krysser stien foran deg, det er bare en naturist.

Olympiaparken i Munchen

München var vertsby for sommer-OL i 1972, som tragisk nok kanskje aller mest huskes for terroraksjonen. I dag er Olympiaparken uansett svært så fredelig, og absolutt verdt en tur. Og du kan se mer enn boligkompleksene hvor utøverne bodde og konkurrerte. Hvorfor ikke ta heisen til toppen av det 290 meter høye Olympiske Tårnetog få en fabelaktig utsikt over området?

Du kan dessuten beundre BMW-bygningen som er konsernets hovedkontor, og se gamle biler på BMW-museet på samme sted, og nyte de selv i dag futuristiske stadionanleggene. Det er langt å gå til Olympiaparken fra f.eks. Altstad, men det går undergrunnsbane hele veien fra sentrum til parken. Eventuelt kan du ta en drosje. Regn med ca 20 Euro for turen hvis du reiser fra sentrum.

Haidhausen i Munchen

Dette distriktet øst i München, like ved Ostbahnhof er stedet for deg som liker å danse. Her er Kultfabrik og sikkert 30 andre diskoteker som ikke stenger før de lokale butikkene har startet en ny arbeidsdag. Det er også mange barer og restauranter i området, f.eks. i Optimolwerke.

Neuhausen og Nymphenburg i Munchen

Dette distriktet ligger et godt stykke fra sentrum, ca 5 km nordvest og er et sted du først og fremst kommer til for å slappe av med en iskrem eller en liter øl i verdens største biergarten, Hirschgarten. Hit kommer du med trikk. Ta f.eks. nummer 12 til Rotkreuzplatz eller Romanplatz.

Nymphenburg var sommerresidensen til Wittelbachsfamilien og det italienskinspirerte palasset du ser her ble påstartet i 1664, og er åpent for publikum. Den imponerende franske parken i området og Marstallmuseum må også oppleves. Mange av attraksjonene tar inngangspenger, (ca 20 kroner), men selve slottskapellet som er imponerende nok i seg selv er gratis. Åpningstider er fra 0900 til 1700 alle dager med unntak av mandager når det er stengt.

 

Munchen-guiden!

 • Reiseguide Munchen

  Selv om München er den storbyen i Tyskland som ligger lengst unna Norge, så er den alikevel den tyske byen som de fleste av oss...

 • Fly til Munchen

  Du har flere muligheter for å komme deg raskt og rimelig til München fra Norge. Norwegian flyr direkte til München fra Oslo...

 • Bli kjent i Munchen

  München er Tysklands tredje største by med cirka 1,3 millioner innbyggere, og er dessuten hovedstaden i delstaten Bayern. Byen...

 • Shopping i Munchen

  La oss si det med en gang. Det er gøy å shoppe i Munchen. Det er et mylder av butikker, og alle i familien får sitt!  Typiske...

 • Spise i Munchen

  Tysk mat har ikke ord på seg for å være verdensledende, men det er rause porsjoner og velsmakende retter. Ofte domineres menyen...

 • Hotell i Munchen

  München har mer enn nok hoteller til at du greit finner et overnattingssted som passer deg. Unntaket er under oktoberfestivalen, du vet den store...

 • Leiebil i Munchen

  Tyskland og München egner seg utmerket i kombinasjon med bil. For det første er det rimelig med leiebil i Tyskland. Det finnes...

 • Med barn i Munchen

  Vi ser ingen problemer med det å ta med barn til München. Det eneste må være hvis du er livredd for at det skal dukke opp en...

 • Sport i Munchen

  Tyskere generelt er svært glade i sport, og München gjør på ingen måte skam på dette. I München kan du bedrive alle typer...

 • Attraksjoner i Munchen

  München har så mange attraksjoner, så forskjellige og så besøksverdige at det nesten er en skam at vi ikke ramser dem opp alle...

 • Munchen Klima

  München har et kontinentalt klima, men naturlig nok modifisert av Alpene. Fjellene kan naturlig nok også bidra til at kraftige...

 • Munchen Kart

  Her har du Reiseplanetens interaktive kart over München.  Husk at du kan zoome inn og ut ved å bruke piler/knapper på siden av...

 • Munchen Reiseartikler

  Munchens beste Biergartens Det er noe helt eget å drikke øl på en typisk tysk Biergarten. Sett deg ned på en trebenk og nyt...