Forsidebilde SurfersBeach

Bli kjent i Tallinn

tallinn city

Tallinn har ca. 450 000 innbyggere. Det offisielle språket er estisk, men også russisk er svært utbredt. Estland har vært under andre lands styre mange ganger opp gjennom historien. Tallinn var hanseatenes by fra 1200-tallet og nesten frem til 1500-tallet. Tidlig på 1700-tallet ble Tallinn en del av Russland. Under 1. verdenskrig var Tallinn først okkupert av tyskerne, for så å bli okkupert av Sovjetunionen. Etter oppløsningen av Sovjetunionen tidlig på 1990-tallet ble Estland igjen selvstendig.



Tallinn består av åtte administrative distrikter, men for tilreisende vil det være mer nyttig å dele byen inn på en annen måte. Sentralt finner du Tallinns historiske sentrum. De viktigste attraksjonene er her. Dette historiske sentrum består av en øvre og en nedre bydel, men historisk var det to forskjellige byer. Den øvre bydelen heter Toompea, som betyr noe sånt som Domberget. På 1100-tallet var dette byens citadell. Toompea har vært symbolet på makten til alle tider for de forskjellige fremmedmaktene som har invadert Tallinn. Tradisjonen sa at det landet som det flagges for på tårnet på toppen av Toompea, er det landet som styrer Estland. Den nedre bydelen kalles kort og godt for Gamlebyen.

Toompea i Tallinn

Dette området var en gang hjem for Estlands biskoper og maktelite. Hovedattraksjonene er den russisk-ortodokse kirken (Alexander Nevsky-katedralen) og den lutheranske katedralen (Toomkirik). For å komme til Toompea, starter du i gaten Harju. Denne går du til gaten Müürivahe. Mange av bygningene i Harju ble ødelagt av russerne under 2. verdenskrig, men bygges i dag opp igjen. Toompea ligger på en åskam som strekker seg 48 meter over havet. Med andre ord får du flott oversikt over byen fra Toompea. La oss spesielt nevne utsiktsplattformen som ligger ved starten på gaten Kohtu. Herfra ser du St. Nikolaskirken og St. Olafskirken. Du vil også kunne se utover de nye byområdene som Pirita og Kadriorg.

Gamlebyen i Tallinn

Dette byområdet er blant de aller best bevarte i hele Europa, og det arbeides kontinuerlig med oppussing. Gamlebyen kan historisk sett dokumenteres til 1154 og var opprinnelig en egen separat by. Først i 1889 ble bydelen slått sammen med Toompea. Gamlebyen var blant annet hanseatenes tilholdssted. Det naturlige midtpunktet og hele Tallinns ”hjerte” er rådhusplassen (Raekoja plats). Den er sjarmerende og koselig, og utgangspunkt for vandringer langs bymuren og bytårnene. Se blant annet St. Olaf-kirketårnet, som er hele 124 meter høyt og som er et landemerke i byen.

De viktigste gatene i nedre by er Lai, Pikk og Vene. Langs gaten Lai finner du mange meget godt bevarte bygninger fra middelalderen. Se blant annet Tallinns byteater (Lai 23) og Huecks Hus (Lai 29). Gaten med det for oss noe underlige navnet Pikk er den lengste gaten i det gamle Tallinn. Den går fra foten av Toompea og strekker seg helt til havnen. Et ”must” er å besøke huset til ”Blackheads” som ligger i nr. 26. Dette huset ble grundig oppusset på 1500-tallet og fremstår i en flott renessansestil. Portrettene over vinduene er av den polsk-svenske kongen Sigismund III og hans kone.

Gaten Vene er viktig fordi den passerer bymuseet (Vene 17) og ikke minst dominikanerklosteret (Vene 16). Historisk var gaten Vene knutepunktet mellom markedet og bydelen der de russiske kjøpmennene holdt til i middelalderen. St. Nikolaskirken (Vene 24) står på en plass som har huset russiske kirker siden 1200-tallet.

Kadriorg i Tallinn

I dag er dette et eksklusivt område ved sjøsiden, med store grøntarealer. Hele området er sentrert rundt det elegante hageområdet og det tilhørende palasset som en gang tilhørte Peter den store. Peter den store (1672–1725) var russisk tsar. I dag huser palasset det nasjonale kunstmuseet, i tillegg til å fungere som flott rekreasjonsområde, høyt verdsatt av lokalbefolkningen. Du finner Kadriorg 2 kilometer øst for sentrum. Området har dessuten et 54 meter høyt branntårn med utsiktsplattform på toppen. Her får du en flott utsikt over Tallinn.

Pirita i Tallinn

Nordøst for Kadriorg finner du området Pirita. Du er nå ved kysten og marinaen som ble bygd i forbindelse med Olympiaden i Moskva 1980. I dette området (ca. 2 kilometer fra havneområdet) finner du den botaniske hagen i Tallinn, i tillegg til det 314 meter høye TV-tårnet.

Generelt om Tallinn

Drosje er rimelig i Estland og Tallinn, og du kan ta buss og trikk fra tidlig på morgenen til midnatt. Tallinn er en forholdsvis trygg by. Som i alle storbyer må du være oppmerksom på lommetyver. Unngå også å gå alene i mørke, trange smug i Gamlebyen om natten.

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

 

Palanga-guiden!

  • Palanga

    I skrivende stund er det mulig å fly direkte til Palanga i Litauen. Palanga er nær sagt så langt unna du kan komme hovedstaden...

  • Fly til Palanga

    Palanga Airport ligger nær de store feriebyene Kaleida og Palanga (IATA=PLQ) og er en relativt liten internasjonal flyplass, og...

  • Hotell i Palanga

    Det er ikke vanskelig å finne seg et greit hotellrom i Palanga, med unntak av noen hektiske sommeruker når byen står på hodet på grunn...

  • Spise i Palanga

    Palanga er en typisk turistby. Og med en haug glade sommergjester er det nødvendigvis de mest avanserte restaurantene som står i...

  • Attraksjoner i Palanga

    Som en typisk badeby er det ikke å forvente at Palanga har like mye å tilby som hovedstaden Vilnius av typiske attraksjoner. Men denne...

  • Klima i Palanga

    I likhet med oss andre her nord i Europa, har Litauenog Palanga fire klart definerte årstider. Selv om kystbyen Litauen ikke har...