Forsidebilde SurfersBeach

Hva skal du spise i ferien?

aberdeen hamburger jamie oliver

Ferietid er spisetid! For mange brukes ofte feriekveldene på restaurant.  Ingen ting er som god mat og godt drikke i hyggelig selskap. Men så var det dette med god mat da.



Det er ikke så ofte folk flest får tid til å besøke restauranter i sin travle hverdag. Man skal jo på jobb eller skole og man skal rekke å hente, shoppe, trene og fikse tusenvis av småting. Dermed blir løsningen, akkurat som i påsken, å lytte til erfarne (ikke fjellfolk denne gang) mateksperter.

Derfor gir vi i Reiseplaneten deg gode tips fra kjente kokker og andre mateksperten om hva du ikke bør kjøpe når du i løpet av noen hektiske feriedager frekventerer ulike restaurant.

Ikke kjøp fisk på mandager!

riga sushi sumo

I boken Kitchen Confidential forteller kokken Anthony Bourdain at han aldri bestiller fisk på en mandag. Ikke minst er dette en regel å følge hvis du er i en by langt fra hav og sjø. Fisk som har ligget i restauranten fra f.eks. torsdag, er ikke god på mandag, for å si det slik.



Bourdain liker heller ikke retter med Hollandaise-saus. Han forteller at "Bacteria love hollandaise", og det holder av informasjon for at vi skal unngå Hollandaise-sausen. Ikke anbefales østers heller. Alle bør vite at dårlige østers kan gjøre deg fryktelig syk. Veldig kjedelig når du er langt hjemmefra. Så hvorfor ikke holde deg unna dette, forutsatt at du da ikke er på en anerkjent sjømatrestaurant. Og at du har råd til å kjøpe det da!

Ikke be om gjennomstekt kjøtt!

Før vi forklarer denne regelen vil vi bare minne deg om at du alltid må vurdere land/by/restaurant først. Vi vet om mange eksotiske restauranter (og såkalte "hull i veggen") hvor vi uten unntak hadde valgt gjennomstekt kjøtt.

Men på en bedre restaurant, og i en by hvor bakteriefloraen er på nivå med det du er vant med hjemmefra, så er det smart ikke å be om gjennomstekt kjøtt. Årsaken er at kokkene gjerne bruker de dårligste kjøttstykkene til de som bestiller det. De beste kjøttstykkene går til de som kan kjenne kjøttsmaken. Det vil si de som ikke steker kjøttet tvers gjennom!


Reiseplaneten redLes Reiseplanetens tips om hvordan du skal unngå matforgiftning på ferien

 

Ikke pasta og kylling

Bare så det er sagt; dette er en regel vi selv ofte bryter. Vi liker jo oppriktig pasta og kylling, dog ikke sammen.

Det er kokkene selv som avslører at de aldri selv bestiller pastaretter eller kyllingretter når de spiser ute. Årsaken er at disse rettene ofte er de mest overprisede. På den annen side vil vi aldri si til noen som skal til Italia at de skal holde seg unna pasta! Og der er dessuten pastarettene også ofte riktig priset. Og slett ikke kjedelige.

Aldri suppe på restaurant!

Gordon Ramsay advarer mot å kjøpe suppe på restaurant. Om det er av erfaring fra egne restauranter eller ikke, vet ikke vi, men han sier i et intervju med magasinet Town & Country at dagens suppe ofte også var gårsdagens suppe. Med andre ord er det slett ikke uvanlig at restauranter heller varmer opp gammel suppe enn lager ny, dersom det er igjen rester.

Ikke kjøp den dyreste hamburgeren

En hamburger med dyrt tilbehør er bare en måte å stjele pengene dine på hevder James Briscione ved Institutt for kulinarisk utdanning i USA. En hamburger er som regel kvernet kjøtt fra de mindre kostbare delene av dyret, og eksklusivt kjøtt eller dyrt tilbehør forandrer ikke den saken!

Det hevdes dessuten fra mange "forståsegpåere" at dersom det står at hamburgeren er laget av Kobe-biff eller wagyu-kjøtt, så er det mest sannsynlig ikke sant. Dette kjøttet er så usannsynlig dyrt at hamburgeren ville kostet over tusenlappen hvis det var tilfelle.

Uansett synes vi dette med ikke å spise den dyreste hamburgeren er gode nyheter. Med andre ord spiser vi den rimelige hamburgeren med god samvittighet for både smaksgane og lommebok.


Kilder:
www.dailymail.co.ukwww.side3.no

 

Sosialt Reiseliv
Lik oss på Facebook og få alle våre
nyheter først!

Bli aktiv deltaker!

Del din ferieopplevelse om et reisemål, gi tips om shopping, restauranter, attraksjoner og severdigheter. 

Du kan også benytte muligheten til å stille spørsmål eller bare gi ros eller konstruktiv kritikk. På forhånd takk.


 

Poznan-guiden!

  • Poznan

    Hvorfor skal man reise til Poznan? Vel, det finnes mange årsaker til det. For det første er dette ingen bortgjemt liten by i...

  • Fly til Poznan

    Det tar ikke lang tid å fly til Poznan fra Norge hvis du er så heldig å få et direktefly.  Regn med drøye en og en halv time. I...

  • Hotell i Poznan

    Det finnes mange alternativer for overnatting i Poznan. Dette er tross alt en by med mye "business" med tilreisende fra hele...

  • Leiebil i Poznan

    Hvis du bare skal oppholde deg i Poznan og byens nærområder, så er det ikke nødvendig å leie noen bil. Det er kort vei fra...

  • Poznan Bli kjent

    Det vil ikke være helt feil å si at Poznaner Polens vugge.  Her var den politiske makten samlet i den spede begynnelse av den...

  • Poznan Shopping

    I Polen er det tradisjon med markeder og småbutikker hvor du kan kjøpe håndtverksprodukter. Dette er ypperlige suvenirer og mye...

  • Spise i Poznan

    Glem trauste østblokk-restauranter og transmak på maten.  I Poznan er det internasjonal cousine og gode tradisjonelle retter som...

  • Poznan Med barn

    Det er ikke noe som helst problem å reise til Poznan med barn, uansett om de er små eller store.  Ikke minst er det mange...

  • Poznan Sport

    Det er mye god idrett på høyt plan som bedrives i Poznan og mange av de kjente og store idrettslagene i Polen har sin...

  • Attraksjoner i Poznan

    Selvfølgelig er det ikke like mange attraksjoner og severdigheter i Poznan som det er i New York eller Roma, uten sammenligning...

  • Klima i Poznan

    Poznan er en populær by for turister, men det er ikke like mange mennesker her hele året.  En årsak er selvsagt klimaet.  Her er...