Forsidebilde SurfersBeach

Reis med mat - Chicago-style Pizza


Chicago-style pizza

Chicago style pizza

Ordentlig stuffed pizza fra Giordano's i Chicago.
Photo: TNVWBOY - CC BY 2.0

Chicago, også kalt "The windy city", er blant mye annet kjent for sin såkalte deep-dish pizza. Det betyr i klartekst at bunnen er betydelig tykkere enn du kjenner fra f.eks. italiensk pizza. Legg til at mengden ost gjerne også er betydelig større, og ikke minst at det er rikelig med tykk tomatsaus på pizzaen.

Såkalte sikre kilder, altså rykter, skal ha det til at Chicago-style pizza har sine aner fra Pizzeria Uno tidlig på 1940-tallet. Men andre "såkalte sikre kilder", påstår at pizzatypen eksisterte tiår før dette. Vi vet faktisk ikke hva som er riktig eller galt, mer enn at vi digger en skikkelig Chicago-pizza. Og vi kjenner ingen som misliker det. 

Hvordan bake en Chicago-style pizza?

 

Som du sikkert forstår er forskjellen på en Chicago-style pizza og en original pizza, omtrent som forskjellen på flatbrød og pai. Du baker pizzaen i en rundpanne. Husk at pannen må oljes. Dette gir pizzaen en crispy overflate (eller kanskje underflate er bedre beskrivelse?), samtidig som det gjør det lett å fjerne pizzaen fra pannen.

Skal du følge originaloppskriften så må deigen i tillegg til hvetemel inkludere semulegryn, dvs. den innerste og hardeste delen av hvetekjernen. For deg som er mat-nerd så kalles semulegryn også for semolia, men det vet du nok allerede. Hensikten med semulegryn er å gi pizzabunnen en gulaktig farge. Hvis du vil jukse, så bruker du bare litt fargestoff.

Pizzadeigen presses opp langs sidene på pannen, slik at den danner et perfekt utgangspunkt for å bli fyllt med alskens "godsaker".  For eksempel fyller du rikelig på med ost, gjerne revet mozzarella, før du tar inn ulike ingredienser med kjøtt, f.eks. pølser og pepperoni, Sleng så på løk, sopp og legg til salt og pepper. Tomatsaus tar du fra en boks eller to, og dryss til slutt litt parmesan på toppen.

Som alltid i USA skal grenser pushes. Og i Chicago er det nesten slik at "jo høyere" pizza, desto høyere status. Såkalte "stuffed" pizzas har gjerne ekstremt mer topping enn den tradisjonelle deep-dish pizzaen. Den kanskje mest kjente Chicago-style stuffed pizzakjeden er Giordano's. Den ble etablert i Chicago i 1974 og finnes nå mange steder i USA. Du ser en pizza fra Giordano's over.

Alternativt besøker du Bartoli´s, som av mange regnes som en av de beste pizza-restaurantene i Chicago. Sjekk videofilmen over. Adressen er 1955 W Addison Street

Poznan-guiden!

  • Poznan

    Hvorfor skal man reise til Poznan? Vel, det finnes mange årsaker til det. For det første er dette ingen bortgjemt liten by i...

  • Fly til Poznan

    Det tar ikke lang tid å fly til Poznan fra Norge hvis du er så heldig å få et direktefly.  Regn med drøye en og en halv time. I...

  • Hotell i Poznan

    Det finnes mange alternativer for overnatting i Poznan. Dette er tross alt en by med mye "business" med tilreisende fra hele...

  • Leiebil i Poznan

    Hvis du bare skal oppholde deg i Poznan og byens nærområder, så er det ikke nødvendig å leie noen bil. Det er kort vei fra...

  • Poznan Bli kjent

    Det vil ikke være helt feil å si at Poznaner Polens vugge.  Her var den politiske makten samlet i den spede begynnelse av den...

  • Poznan Shopping

    I Polen er det tradisjon med markeder og småbutikker hvor du kan kjøpe håndtverksprodukter. Dette er ypperlige suvenirer og mye...

  • Spise i Poznan

    Glem trauste østblokk-restauranter og transmak på maten.  I Poznan er det internasjonal cousine og gode tradisjonelle retter som...

  • Poznan Med barn

    Det er ikke noe som helst problem å reise til Poznan med barn, uansett om de er små eller store.  Ikke minst er det mange...

  • Poznan Sport

    Det er mye god idrett på høyt plan som bedrives i Poznan og mange av de kjente og store idrettslagene i Polen har sin...

  • Attraksjoner i Poznan

    Selvfølgelig er det ikke like mange attraksjoner og severdigheter i Poznan som det er i New York eller Roma, uten sammenligning...

  • Klima i Poznan

    Poznan er en populær by for turister, men det er ikke like mange mennesker her hele året.  En årsak er selvsagt klimaet.  Her er...